2.5 C
Ljubljana
Sunday, November 28, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Ripple novice Ali so institucionalni vlagatelji ključni tihi partnerji kriptovalute?

Ali so institucionalni vlagatelji ključni tihi partnerji kriptovalute?

Predstavljajte si, da se institucionalni vlagatelj, kot je zavarovalnica ali pokojninski sklad, odloči, da želi preizkusiti vode kriptovalute. Ali pa morda velika korporacija želi kupiti nekaj Bitcoin (BTC), da bi diverzificirala svoja zakladniška sredstva. Ena stvar, ki jo verjetno ne bodo storili, je, da vnaprej objavijo svojo namero. To bi lahko dvignilo ceno digitalnega sredstva, ki ga poskušajo kupiti.

Tako je pogosto zamik med velikimi dejanje institucije – recimo nakup 100 milijonov dolarjev v Bitcoinu – in njena javna objava takega. “Institucionalna udeležba teče v ciklih,” je za Cointelegraph povedal Diogo Mónica, soustanovitelj in predsednik skrbniške banke za kriptovalute Anchorage Digital. “Dokler ste slišali za novo podjetje, ki dodaja kriptovalute, se z njimi običajno pogovarjamo že več mesecev.”

Ali se je kaj takega dogajalo v nedavnem dvigu cen – ko so Bitcoin, Ether (ETH) in številne druge kriptovalute dosegle najvišje vrednosti vseh časov? Ali so korporacije in institucionalni vlagatelji skozi zgodnjo jesen prikrito žrli kriptovalute – da ne bi dvignili cene, medtem ko so bili v fazi kopičenja –, pri čemer se je učinek tega tedna pokazal šele ta teden?

Zakaj največji vlagatelji?

Kapil Rathi, izvršni direktor in soustanovitelj institucionalne borze kriptovalut CrossTower, je za Cointelegraph povedal: “Institucije so v zadnjem času zagotovo začele ali povečale dodelitve Bitcoin.” Dovolil je, da bi se veliko tega morda začelo v začetku oktobra, saj so veliki vlagatelji verjetno poskušali vstopiti pred uvedbo sklada, ki se trguje na borzi ProShares (ETF) – in je potem po predstavitvi postal prodajalec –, a kljub temu »tam je bila močna pasivna podpora, ki je ohranjala cene stabilne. Ta podpora pri nakupu je bila videti veliko bolj kot institucionalno kopičenje kot nakup na drobno na način, kako je bil izveden.«

James Butterfill, naložbeni strateg pri platformi za vlaganje digitalnih sredstev CoinShares, je opozoril, da podatki njegovega podjetja je le anekdota – “ker se lahko zanesemo samo na institucionalne vlagatelje, ki nam bodo povedali, ali so kupili naše ETP” – vendar “opažamo, da se vse več investicijskih skladov povezuje z razpravo o morebitnem dodajanju Bitcoin in drugih kripto sredstev v njihove portfelje, « je povedal Cointelegraphu in še pojasnil:

»Pred dvema letoma so isti skladi menili, da je Bitcoin nora ideja; pred enim letom so želeli o tem nadalje razpravljati; danes pa postajajo vse bolj zaskrbljeni, da bodo izgubili stranke, če ne bodo vlagali.”

Ključni razlog za naložbo, je dodal Butterfill, “zdi se, da je diverzifikacija in denarna politika/varovanje pred inflacijo.”

Ta udeležba morda ni nujno iz najbolj tradicionalnih institucionalnih vlagateljev – to so pokojninski skladi ali zavarovalnice –, ampak bolj nagnjeni k družinskim pisarnam in skladom skladov, pravi Lennard Neo, vodja raziskav pri Stack Funds, »vendar opažamo povečanje v apetitu in zanimanju za tveganje, zlasti za posebne kripto sektorje – NFT, DeFi itd. – in širše pooblastila zunaj samo Bitcoina.« Stack Funds prejema dva do trikrat več zahtev vlagateljev, kot jih je dobival v začetku tretjega četrtletja, je povedal za Cointelegraph.

Zakaj zdaj?

Zakaj očitno povečan institucionalni interes? Obstaja nešteto razlogov, ki segajo od “špekulativnih do tistih, ki se želijo zavarovati pred globalnimi makro negotovostmi,” je dejal Neo. Toda nekaj jih je pred kratkim izjavilo, da vidijo, da “veriga blokov in kriptovalute postaneta sestavni del svetovnega digitalnega gospodarstva.”

Freddy Zwanzger, soustanovitelj in glavni podatkovni uradnik podatkovne platforme blockchain Anyblock Analytics GmbH, je videl določeno mero strahu pred zamudo ali FOMO, ki je povedal Cointelegraphu: »Kjer so bile v preteklosti naložbe v kriptovalute tveganje za menedžerje – lahko bi šlo narobe – zdaj vse bolj postaja tveganje ne vsaj del portfelja alocirati v kriptovalute, saj bodo deležniki imeli primere drugih institucij, ki so razporedile in imele velike koristi.«

Dejstvo, da velike finančne družbe, kot sta Mastercard in Visa, začenjajo podpirati kriptovalute v svojih omrežjih in celo kupujejo nezamenljive žetone, je samo okrepilo FOMO, je predlagal Zwanzger.

»Zanimanje institucionalnih vlagateljev in družinskih pisarn se skozi vse leto postopoma povečuje,« Vladimir Vishnevskiy , direktor in soustanovitelj pri St. Gotthard Fund Management AG, je za Cointelegraph povedal. “Odobritev BTC ETF oktobra je ta trend le še poslabšala, saj je zdaj veliko lažja pot do te izpostavljenosti.” Zaskrbljenost zaradi inflacije je visoko na dnevnem redu številnih institucionalnih vlagateljev, »in kriptovalute se skupaj z zlatom štejejo za dobro varovanje za to.«

Javna podjetja, ki iščejo kriptovalute za svoje bilance stanja

Kaj pa korporacije? Ali je več kupovalo Bitcoin in druge kriptovalute za svoje zakladnice podjetij?

Brandon Arvanaghi, izvršni direktor Meow – podjetja, ki omogoča udeležbo zakladnice podjetij na kripto trgih – je za Cointelegraph povedal, da vidi novo dovzetnost finančnih direktorjev podjetij do vis kripto, zlasti po globalni pandemiji:

„Ko je inflacija 2 % in so obrestne mere razumne, zakladniki podjetij ne razmišljajo o iskanju alternativ sredstva. COVID je obrnil svet na glavo in inflacijski pritiski povzročajo, da so zakladniki podjetij ne le odprti za alternativne vire donosa, temveč tudi aktivno iščejo druge vire donosa.«

»Z našega vidika smo opažamo, da več podjetij kupuje kriptovalute za diverzifikacijo svojih zakladnic podjetij,« je komentirala Mónica. Poleg tega se »Banke obrnejo na nas, da bi zadovoljile povpraševanje po tovrstnih storitvah, kar kaže na večji trend poleg tega, da podjetja dodajajo kriptovalute v svojo bilanco stanja. To pomeni, da bo kmalu več ljudi imelo neposreden dostop do kriptovalute prek finančnih instrumentov, ki jih že uporabljajo.«

Makro trendi spodbujajo podjetja, da dodajo kriptovalute v svoje bilance, Marc Fleury, izvršni direktor in soustanovitelj fintech podjetja Two Prime, je povedal Cointelegraph. »Upoštevajte dejstvo, da se je likvidna gotovina podjetij za ameriška javna podjetja povzpela z 1 bilijona dolarjev 98 na 4 bilijone dolarjev

, in lahko vidite, zakaj mnogi iščejo nova mesta za uporabo tega dodatnega denarja in zakaj se ta trend ne bo zmanjšal.«

Medtem , število javnih podjetij, ki so objavila, da imajo Bitcoin, se je povečalo s 000 v tem času lani na 39 danes, s skupnim zneskom v vrednosti $000.7 milijard, je dejal Butterfill.

Ko že govorimo o korporacijah, ali je več podjetij pripravljenih sprejeti kriptovalute kot plačilo za svoje izdelke in storitve? Nedavno se je govorilo, da je Tesla tik pred tem, da (spet) sprejme BTC kot plačilo za svoje avtomobile.

Mónica je za Cointelegraph povedala: »Fintechs se obrnejo na nas, da jim pomagamo podpreti ne samo Bitcoin, a različna digitalna sredstva, kar kaže v širši shemi, da postajajo velika podjetja vse bolj pripravljena podpreti kriptovalute.«

Fleury pa je dvomil, da kriptovalute – s ena opazna izjema, stabilni coini – bi se kdaj pogosto uporabljali kot menjalno sredstvo. »Hlapljive kriptovalute, kot sta BTC in ETH, niso dobre za plačila. Obdobje,« je dejal Fleury. Zaradi česar so kriptovalute odlične kot rezervna valuta, so skoraj po načrtu slabe menjalne vrednosti, je dejal in dodal: “Stablecoins so druga zgodba.”

Ali so zaloge za– model pretoka prepričljiv?

V kripto skupnosti je bilo veliko narejenega o tako imenovanem modelu od zalog do pretoka (S2F) za napovedovanje cen Bitcoin. Dejansko je model S2F anonimnega institucionalnega vlagatelja PlanB napovedal ceno BTC >$98,13 do konca novembra. Ali institucionalni vlagatelji jemljejo model od delnic do toka resno?

»Številni institucionalni vlagatelji nam postavljajo to vprašanje,« je pripovedoval Butterfill, »toda ko pogledajo globlje v model, se se ne zdi verodostojen.” Modeli zalog v tok pogosto ekstrapolirajo prihodnje podatkovne točke preko trenutnega obsega podatkov regresijskega niza – statistično gledano je dvomljiva praksa.

Poleg tega metoda, ki primerja obstoječo ponudbo sredstva (»zaloge«) s količino nove ponudbe, ki vstopa na trg (»tok«) – na primer z rudarjenjem – »zagotovo nima “Ni deloval za druga sredstva s stalnimi oskrbami, kot je zlato,” je dejal Butterfill in dodal: “V zadnjih letih so bili uporabljeni drugi pristopi za izboljšanje modela S2F, vendar izgublja verodostojnost pri strankah.”

»Mislim, da institucije ne posvečajo preveč pozornosti modelu od zalog do toka,« se je strinjal Rathi, »čeprav ga je težko omalovažiti, saj se je doslej izkazal za precej natančnega.« Zdi se, da je bolj priljubljen pri trgovcih na drobno kot pri institucijah, je dejal. Višnevski po drugi strani ni bil pripravljen tako hitro opustiti analize zalog in tokov:

»Naš sklad gleda na ta model skupaj z 40+ druge meritve. Je dober model, vendar ga ni mogoče uporabljati sam. Uporabljati ga morate skupaj z drugimi modeli ter upoštevati tudi osnove in tehnične kazalnike.«

Kdo dviguje cene, če ne institucije?

Glede na to, da se zdi, da je institucionalna udeležba v zadnjem naletu kriptovalute na tej točki večinoma anekdotna, se je vredno vprašati: Če se korporacije in institucionalni vlagatelji nimajo nisem požiral večine kriptovalute, ki lebdi naokoli, kdo je?

»Smiselno je, da je bil to fenomen, ki ga vodi maloprodaja ,« je odgovoril Butterfill, »saj smo priča rojstvu novega razreda sredstev, skupaj s tem pa prihajata zmeda in obotavljanje s strani regulatorjev.« Ta regulativna negotovost ostaja nenehna ovira za institucionalno udeležbo, je predlagal in dodal:

»V naši najnovejši raziskavi so bili predpisi in omejitve podjetij najpogosteje citirani razlog za ne vlaganje. Raziskava je tudi pokazala, da imajo institucije z veliko bolj prilagodljivimi mandati, kot so družinske pisarne, veliko večje položaje v primerjavi z upravljavci premoženja. primanjkuje, mnogi verjamejo, da se institucionalna udeležba na trgu digitalnih sredstev povečuje. “Ker so se kriptovarnost, tehnična infrastruktura in regulativna jasnost z leti izboljšali, je to odprlo vrata za širše institucionalno sodelovanje v sektorju,” je Mónica povedala za Cointelegraph in dodala:

»V prihodnjih letih bomo videli veliko plačilnih poti prek kriptovalute, vključno s stabilnimi kovanci in DeFi. Prav tako pričakujem, da bomo videli več medsebojne povezanosti med plačilnimi tirnicami, ki temeljijo na blockchainu, in starejšimi.”

Za Fleury je trend jasen. “Pokojninski skladi, skladi, državni skladi in podobno bodo v naslednjem ciklu sprejeli kriptovalute v svoj portfelj.” Vendar so previdni vlagatelji, zato je potreben čas za izvedbo potrebne skrbnosti.

Povezan: Kripto in pokojninski skladi: Kot nafta in voda, ali morda ne?