2.5 C
Ljubljana
Saturday, November 27, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Etherium novice Bela knjiga o Bitcoinu je stara 13 let: tako daleč

Bela knjiga o Bitcoinu je stara 13 let: tako daleč

00 rojstni dan bele knjige Bitcoin (BTC) se je prikradla ravno takrat, ko se svet še naprej spopada z globalno pandemijo, strahovi pred inflacijo, osupljivim trendom manije memecoin in vse večjim institucionalnim sprejemanjem prostor za kriptovalute.

oktobra 31, 2010, Satoshi Nakamoto je izdal belo knjigo Bitcoin na poštni seznam za kriptografijo, ki ga gosti Metzdow. Poštni seznam Metzdow je vodila skupina cypherpunkov in je bil poln idej, ki naj bi ustvarile obliko digitalne valute: nekatere od teh so bile celo citirane v beli knjigi o Bitcoin.

Satoshijeva bela knjiga je prišel v sporočilu z naslovom “Bitcoin P2P e-cash papir”, v katerem je Nakamoto pojasnil, da je njegova digitalna valuta popolnoma enakovredni (P2P) in za izvedbo transakcije ni potrebna nobena zaupanja vredna tretja oseba. Bitcoin je prek omrežja peer-to-peer rešil problem dvojne porabe. Bitcoin je udeležencem omrežja omogočil tudi, da ostanejo anonimni in je bil zavarovan s soglasnim algoritmom za dokazovanje dela (PoW).

Takrat bela knjiga ni bila sprejeta tako, kot bi jo ljudje pričakovali, saj vedo, kaj vedo danes. Le peščica ljudi je videla Nakamotovo e-pošto in odgovorila s svojimi mislimi in pomisleki glede Bitcoina.

Leo Matchett, soustanovitelj in izvršni direktor Decentralized Pictures, neprofitne organizacije, ki podpira neodvisne filmski ustvarjalci, so dejali, da je bela knjiga o bitcoinih »generaza nove dobe monetarne suverenosti« in dodali: »Satoshi je stal na ramenih velikanov in reševal probleme, ki jih tisti, ki so prišli prej, niso mogli.«

Matchett je nadalje menil, da je bila bela knjiga »resnično začetek nove dobe za svetovne monetarne sisteme«, ker je »prinesla idejo, da ima decentralizacija večjo vrednost kot centralizacija«. Dejansko je ideja o Bitcoinu poskušala rešiti številne težave, vključno s ponarejanjem, strmimi vzponi in tveganjem nasprotne stranke.

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments