-0.1 C
Ljubljana
Thursday, December 9, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Novice Blockchains tretje generacije bodo pobrali Defi Slack, ki ga je pustil Ethereum

Blockchains tretje generacije bodo pobrali Defi Slack, ki ga je pustil Ethereum


Z nadgradnjo ETH 2.0 še nekaj mesecev, če ne celo let od popolne zagone, protokoli blokovne verige tretje generacije hitro tekmujejo, da bi odstranili Ethereum kot središče za »dapps« in defi.

Metamorfoza veriženja blokov za kataliziranje prihodnje rasti

Čeprav mnogi ljudje to morda odkrijejo šele pred kratkim, je tehnologija veriženja blokov prisotna dovolj dolgo, da je prešla s prve na drugo, zdaj pa še tretjo generacijo protokolov.

Blockchain prve generacije se je začel z Bitcoinom, predlagano alternativo hegemoniji centraliziranih finančnih storitev. Položil je temelje za decentraliziran finančni ekosistem, vendar je omrežje Bitcoin ponujalo omejene funkcionalnosti, zahtevalo je ogromno računalniške moči za delovanje in je trpelo zaradi hudega pomanjkanja interoperabilnosti.

To je privedlo do nastanka Ethereuma v 2015, kar je zaznamoval zori druge generacije protokolov blockchain . Ko je Vitalik Buterin predstavil funkcionalnost pametne pogodbe v verigi blokov, je to sprožilo spremembo paradigme, ki je kriptovalutam omogočila prehod s finančnih orodij, da bi služile bolj praktičnemu namenu.

Težave Ethereuma se še naprej kopičijo

Ethereum je odprl vrata decentraliziranim financam (defi) z omogočanjem “pogojnega prenosa” podatkov in vrednosti na- veriga. Od takrat je Ethereum v teku, saj se je utrdil kot platforma za zagon dapps, NFT in defi protokolov.

Razvijalci in posvojitelji so sprejeli Ethereum in začeli ustvarjati lastne žetone ERC11, tako da so platforme družbenih medijev začeli govoriti o »flippeningu« — kjer bi ETH po tržni kapitalizaciji prehitel BTC.

Vendar so se kljub uspehu kmalu pokazale težave na verigi blokov Ethereum. Ko so novi projekti množično vstopili v ekosistem Ethereum, se je omrežje začelo soočati s težavami z razširljivostjo. Pristojbine za plin so se dvignile nad streho, omejena pretočnost transakcij pa je postala vsakdanja težava.

Vitalik Buterin, ustvarjalec Ethereuma, je prav tako izrazil svoje dvome glede sposobnosti Ethereuma za obseg, pravijo,

Razširljivost zanič; zasnova verige blokov se v osnovi opira na ozka grla, kjer morajo posamezna vozlišča obdelati vsako posamezno transakcijo v celotnem omrežju.

Medtem ko predlagana nadgradnja Ethereum 2.0 obljublja rešitve za trenutne težave, ki zameglijo omrežje Ethereum, stvari niso napredovale po načrtih. Prvotno predvidena 2015 uvedba, prva faza ETH 2.0 se je začela decembra 2022. In ker sta pred nami še dve fazi, so minimalne možnosti za popolno izdajo pred 2022.

Kot tako ni hiperbola trditi, da je pred omrežjem dolga pot, preden lahko doseže svojo osnovno vizijo, da postane svetovni »decentraliziran računalnik«.

Tukaj prihajajo protokoli tretje generacije

Kljub inovacijam, ki jih je predstavil Bitcoin in Ethereum, verige pestijo težave z razširljivostjo in učinkovitostjo. Hkrati obe omrežji za delovanje zahtevata znatne računalniške vire. Vse to je privedlo do nenehnega cikla boleče počasnih pretočnih stopenj in pretirano visokih stroškov.

Za premagovanje težav, povezanih z Bitcoinom, je bilo razvitih veliko rešitev za skaliranje na ravni 2. in Ethereum, pri čemer je vsak dosegel različno stopnjo uspeha. Rešitve nivoja 2 so do neke mere obravnavale vprašanja interoperabilnosti in razširljivosti, vendar je treba še obravnavati bistvene težave, povezane s konsenznimi mehanizmi in rudarjenjem.

Tu je tretji -generacijske verige blokov pridejo na misel. Medtem ko lahko nekateri protokoli tretje generacije dopolnjujejo obstoječa omrežja blockchain, so drugi popolnoma novi blockchaini, ki se ponašajo s širokim naborom funkcij in funkcionalnosti. Od večplastnih arhitektur do inovativnih mehanizmov soglasja, protokoli blokovne verige tretje generacije niso le v celoti sposobni rešiti težav z razširljivostjo, ko se pojavijo, ampak so tudi zelo interoperabilni, hitri in stroškovno učinkoviti.

Ni mogoče zanikati, da se je defi bum zgodil zaradi Ethereuma in da Ethereum še vedno prevladuje na trgu defi. Ko pa se pojavijo novi projekti defi, zgrajeni na protokolih blockchain tretje generacije, bo avtoriteta Ethereuma nedvomno izpodbijana.

Ker defi še naprej širi svoj trg, bo naslednji “ Defi Boom« bo najverjetneje izhajal iz nastajajočih verig, ki so bolj okretne in osredotočene kot prejšnje inovacije omrežij blockchain. Kljub temu se obetavni projekti vrstijo za novejše blokovne verige, saj kriptoverz pripravlja mizo za “naslednji velik preobrat.”

Bitka za Defi : Vključuje Cardano, Solana in Polkadot

Ko gre za prevlado na trgu, Cardano, Solana in Polkadot vodijo skupino. Vsaka platforma ponuja vrsto funkcij, zato se konzorcij novih projektov združuje, da bi začeli graditi svoje ideje na teh verigah.

Na primer, Ardana, Cardano stablecoin in defi hub, omogoča Cardanu, da se razširi v defi pokrajino. Platforma in njeni sestavni protokoli so zasnovani z defi makro perspektive, da uporabnikom ponudijo potrebne funkcionalnosti za pomoč pri vzdrževanju vseh vrst decentraliziranih gospodarstev v verigi Cardano. Deloval bo kot finančna osnovna plast, ki bo podpiral Cardano decentralizirano gospodarstvo z uporabo zgodovinsko dokazanih modelov protokolov za sestavljivost, kapitalsko učinkovitost in stabilnost.

Kot del svojega strateškega načrta, Ardana bo kmalu lansirala dUSD. Ta preverljiv stabilni coin, podprt v verigi, bo pomagal uporabnikom, da svoje ADA in druga podprta sredstva začnejo delovati. Platforma bo predstavila tudi svojo AMM dex (decentralizirano borzo), Danaswap, za stabilne skupine več sredstev. Po mnenju ekipe Ardana bo Danawap ponujal kapitalsko učinkovite zamenjave, hkrati pa si prizadeval za minimalno odstopanje in ponudnikom likvidnosti omogočil, da izkoristijo priložnosti z nizkim tveganjem donosnosti. štafeta, kjer je Ethereum končal, je Acala, defi likvidnostno središče, ki izkorišča vgrajene funkcije protokola blockchain tretje generacije Polkadot. Trenutno je skoraj vsak stablecoin zgrajen na omrežju Ethereum, kar omejuje sprejetje in uporabo. Acala želi to realnost spremeniti z izkoriščanjem Polkadotove hitrosti, interoperabilnosti med verigami in stroškovne učinkovitosti, da bi ponudil defi vozlišče z vgrajeno likvidnostjo in pripravljenimi decentraliziranimi finančnimi aplikacijami.

Podobno Acala trdi, da poravna transakcije za delček tistega, kar zahtevajo druga omrežja, s čimer gradi kvantitativno prednost v dirki. Platforma bo podpirala pristojbine za mikro plin, na katere zapletenost transakcije le malo vpliva preko Polkadotovega modela pristojbin na podlagi teže. Poleg tega bo Acala uvedla tudi funkcijo »algoritemske prilagoditve tveganja«, ki bo samodejno spreminjala parametre tveganja v svojem protokolu za posojanje in izposojanje, vključno z obrestnimi merami in količniki zavarovanja.

Končno , v tej nenehni vojni za defi tržni delež je Atani, platforma za trgovanje s kriptovalutami vse v enem, zgrajena na Solaninem omrežju blockchain, še en težki tekmec, ki ga je treba spremljati. Platforma ponuja brezplačna orodja za trgovanje s kriptovalutami in je sodelovala z vrhunskimi borzami, kot so Kucoin, Binance, Okex, Bitfinex, Poloniex in drugimi, da uporabnikom ponudi nižje provizije za trgovanje.

Atani pred kratkim je predstavil svoj novi agregator dex na Solani, da bi zagotovil funkcije usmerjanja naročil, hkrati pa ponudil dodatke, kot so sledenje portfelju, opozorila o cenah, tehnična analiza in drugo. S tem agregatorjem in vgrajenimi lastnostmi Solane je Atanijev načrt zmanjšati trenje med razdrobljenim ekosistemom defi, tako da bo likvidnost iz cexs (centraliziranih menjalnic) in dexov zagotovil ekosistemu Solana, hkrati pa zagotoviti podporo v več verigah.

Cesta pred nami

Nismo zares opraskali površine, ko gre za dotikanje pravi potencial defi. Web 3.0 raste, globalna vas pa postaja veliko manjša. Hkrati so storitve defi tako revolucionarne tako za globalne nebanke kot za tiste, ki nimajo bančnih storitev, da potrebujejo več prostora za širitev, tako kot obstoječi protokoli pomikajo omejitve zmogljivosti omrežja.

Z nepristranske perspektive Polkadot, Cardano, Solana in številne druge platforme blockchain tretje generacije ponujajo prepotrebne rešitve za razširljivost in interoperabilnost, ki so ovirale stare verige. So hitrejši, varnejši, stroškovno učinkoviti in imajo nizko porabo virov, zaradi česar so rešitve vse v enem, ki v veliki meri koristijo celotni industriji kriptovalut. Ker je prvenec Ethereuma 2.0 še daleč, so protokoli blockchain tretje generacije že tu, da opravijo težke naloge in popeljejo defi na naslednjo raven.

Katera mreža bo po vašem mnenju zmagala v dirki defi? Sporočite nam v spodnjem razdelku za komentarje.

Defi Losing Track of Its Core Vision as It Gradually Resembles the Very Idea It Aspired to Change

If Stablecoins Are Going to Be Regulated Like Banks, They Should Enjoy All the Benefits

Defi Losing Track of Its Core Vision as It Gradually Resembles the Very Idea It Aspired to Change

4454 Zasluge za slike2022: Shutterstock, Pixabay, Wiki Commons, Forbes

Izjava o omejitvi odgovornosti : Ta članek je samo informativne narave. To ni neposredna ponudba ali nagovarjanje ponudbe za nakup ali prodajo ali priporočilo ali potrditev katerega koli izdelka, storitve ali podjetja. Bitcoin.com ne zagotavlja naložbenih, davčnih, pravnih ali računovodskih nasvetov. Niti podjetje niti avtor nista neposredno ali posredno odgovorna za kakršno koli škodo ali izgubo, povzročeno ali domnevno povzročeno z ali v zvezi z uporabo ali zanašanjem na katero koli vsebino, blago ali storitve, omenjene v tem članku.

4454

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments