18.3 C
Ljubljana
Tuesday, September 28, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Ripple novice CBDC je obljubil zemljo: Ko nekatere vlade omahujejo, druge pritiskajo naprej

CBDC je obljubil zemljo: Ko nekatere vlade omahujejo, druge pritiskajo naprej

Ker je kripto trg v zadnjem letu in pol okrepil svojo hitrost rasti, se zdi, da je ideja o digitalnih valutah centralne banke (CBDC) postajala vse bolj vpeta med številnimi vladami in bankami na drobno. V zvezi s tem v skladu s študijo, ki jo je nedavno objavil svetovalni gigant PwC, več kot 60 centralne banke preučujejo edinstveno predlagano vrednost CBDC-jev.

Poleg tega je treba omeniti, da se je po zori pandemije koronavirusa uporaba fizičnega gotovine še naprej zmanjševala po vsem svetu, pri čemer so mnogi zdaj prešli na digitalna plačila, da bi zmanjšali potencialno zdravstveno stanje drugi pa so se preprosto navadili spletnega nakupovanja. Obstaja več razlogov, zakaj si vedno večje število držav želi zaposliti CBDC, zlasti zato, ker ljudem omogočajo hitra, priročna in brezstična nakazila. Toda koliko držav je dejansko odprtih za uvedbo takšne rešitve?

Da bi stvari postavili v perspektivo, koliko napredka je bilo doseženega v tem prostoru, je Kitajska ljudska banka (PBoC) uspešno preizkusila njegova ponudba digitalnih juanov – imenovana tudi elektronsko plačevanje z digitalno valuto (DCEP) – v številnih večjih komercialnih regijah, vključno s Shenzhenom, Chengdujem in Suzhouom. Dejansko naj bi država pred začetkom zimskih olimpijskih iger 2022 skušala razviti kovanec za množično uporabo.

Podobno je tudi Japonska centralna banka stopila po stopnjah PBoC, tako da je začela celoletno preizkušanje digitalnega jena kot način za prikaz dolgoročne tehnične / denarne izvedljivosti uvedbe masovni CBDC. Pilot je že v živo in naj bi zaključil do konca prvega četrtletja 2022.

Kaj ovira sprejetje CBDC na svetovni ravni?

Zdi se, da so vse druge države in pomembnejše bančne institucije zainteresirane za ustanovitev lastne CBDC. Vendar je težko ugotoviti, kateri od teh igralcev resnično resno uporablja to tehnologijo. Ran “Goldi” Goldshtein, izvršni direktor First Digital Assets Group (First DAG) – podjetja, ki se osredotoča na gradnjo interoperabilnih plačilnih tirnic, ki podpirajo CBDC in stabilkovance, kot je Diem – je Cointelegraphu opozoril:

„Mislim, da se večina držav resno ukvarja s CBDC, kolikor vedno obstaja osrednja skupina ljudi, ki vodi lokalne projekte. Glede na to, da imajo različne države različen napredek. Menim, da se te države razlikujejo zaradi več dejavnikov, kot so upravljanje, javno počutje itd. ”

S svojimi razmišljanji o tem, zakaj CBDC niso mogli vstopiti v finančni tok, Goldi meni, da je bilo posvojitev ovirano zaradi številnih razlogov, vključno s preveč birokracije. . V zvezi s tem lahko vidimo, da so ta nova digitalna sredstva v državah, kot so Kitajska, Singapur in Koreja, kjer lokalne vlade precej proaktivno spodbujajo uporabo tehnologij, pripravljenih na prihodnost, dobila veliko pozornosti.

Poleg tega je lahko še en razlog, da številne države niso mogle izpolniti svojih prizadevanj glede CBDC, gospodarska opustošenja, ki jih je povzročila pandemija koronavirusa, kar je v bistvu ustavilo finančne načrte večine držav. Posledično je zanimanje, ki so ga prej imele države, upadlo. “Veliko smo slišali o CBDC v okolici 2016 – 2018 in potem, ko nas je kripto zima zajela v 2019, so vsi utihnili, saj ni bilo “kul”, da bi se več ukvarjali z digitalnimi valutami, “Goldi dodano.

Niso vsi CBDC enaki

Obstaja več načinov, kako lahko CBDC sestavijo in izvajajo, in po besedah ​​Geralda Votte, direktorja komunikacije za Quantum Economics, se lahko tehnološki vidiki CBDC močno razlikujejo. Kot je dejal za Cointelegraph, “mnoge od teh digitalnih fiat-valut temeljijo na Tetherju in USDC, največjih stabilnih kovancih, ki obstajajo.”

Poleg tega je dodal, da vsaka vlada ali centralna oblast, ki želi graditi centralizirana različica CBDC bi se morda lahko pripravila za gospodarski neuspeh in izjavila, da so takšni sistemi običajno ogroženi – kot primer podobne situacije navaja nedavno kršitev podatkov na Facebooku. “To bi lahko bilo resno vprašanje, če bi ogrožene informacije zajemale denarno oskrbo vaše države,” je menil Votta.

Za bolj tehnično opombo različni CBDC uporabljajo različne arhitekturne zasnove. Nekateri na primer uporabljajo časovno preizkušene okvire, pri katerih tok sestavljajo centralna banka, nato maloprodajna banka / finančna institucija in nato potrošnik; ker se drugi odločajo za bolj neposreden pristop, kjer je centralna banka edina enota, ki sme kovati, sežgati in razdeljevati sredstva.

Kljub temu tehnologija, na kateri temelji večina teh projektov, vsaj tistih ki so nadalje v njihovem življenjskem ciklusu, je večinoma enako. “Večina danes zrelih projektov vključuje uporabo R3 Corda in Bitt Inc,” je poudaril Goldi. Platforma Rda Corda R3 je rešitev na ravni podjetja, medtem ko je Bitt Inc. podjetje za plačilne sisteme.

Ali bodo CBDC kdaj interoperabilni z drugimi digitalnimi sredstvi?

Drugo vprašanje, ki se ga je vredno poglobiti, je, ali bodo CBDC kdaj dosegli točko svojega razvoja in premagali enega glavnih izzivov, ki jih predstavlja fiat denar, ko bodo ljudje z njimi lahko olajšali transakcije med sredstvi – na primer, dokončanje plačil med stabilnimi kovanci in CBDC-ji, kot so Tether (USDT), USD Coin (USDC), DCEP in Bahamian Sand Dollar.

Goldi verjame, da bo čez desetletje samodejno releji in plačilni prehodi, ki bodo lahko skrbeli za vse postopke, povezane s pretvorbo / prenosom, ki jih je treba dokončati med večino CBDC, pri čemer poudarjajo dejstvo, da je postavitev infrastrukture, potrebna za dosego tega cilja, dokaj enostavna in enostavna.

Pravzaprav je na trgu že kar nekaj unikatnih izdelkov danes, ki pomagajo uresničiti to vizijo, čeprav na nekoliko drugačen način. First DAG na primer obdeluje plačila v imenu trgovcev, ki želijo prejemati kriptovalute, kar jim omogoča večjo finančno izpostavljenost.

Naslednji korak

V zadnjem času se je pojavilo veliko pozitivnih dogodkov v zvezi s CBDC. Na primer, po nekaj mesecih malo do nič napredka je švedska centralna banka Riksbank objavila rezultate prve faze svojega pilotnega projekta e-krona.

Ne samo to, ampak tudi več v zadnjih nekaj letih so države, kot sta Bahami in Kambodža, izdale lastne CBDC: Peščeni dolar oziroma Bakong.

Povezano: Zavihavanje rokavov: kitajski tehnološki velikani spodbujajo posvojitev digitalnega juana

Glede na to je bilo sprejetje peskanega dolarja – kot tudi večine drugih podobnih ponudb – počasno. To vprašanje ni ostalo neopaženo in večina vlad po vsem svetu je prepoznala ustrezna tveganja, povezana z vstopom v vsestranski projekt CBDC.

Zato bo zanimivo videti, kako odločne vlade bodo nadaljevale s prizadevanji za funkcionalno, dobro integrirano CBDC, zlasti ko se bo kitajski projekt DCEP, ki ga hvalijo, pripravil na splošno uvajanje. Če bo uspešen, je razumljivo, da bo vedno večje število držav sledilo stopinjam države in kovalo svoje lastne CBDC.

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments