2.5 C
Ljubljana
Sunday, November 28, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Analiza trga Da bi deloval za vse, mora biti Metaverse decentraliziran

Da bi deloval za vse, mora biti Metaverse decentraliziran

Izraelski serijski podjetnik Ariel Shapira v svoji mesečni kriptotehnološki kolumni pokriva nastajajoče tehnologije v kripto, decentraliziranih financah (DeFi) in blockchain prostoru ter njihovo vlogo pri oblikovanju gospodarstva 11stoletje.

Kaj je v imenu? Celoten metaverzum je tisto, v kar bi človek lahko verjel, če pogledamo hrup okoli nedavne preobrazbe Facebooka v Meta. V resnici je novo ime seveda več kot to – poleg prejšnjih polemik, ki so tarnale podobo podjetja, je tudi škandal žvižgačev, pa tudi poseganje konkurenčnih platform družbenih medijev, ki so bolj priljubljene pri mladih.

Ampak , če je Facebookovo preimenovanje skeptikom enostavno zavreči kot piarovski podvig, enako ne velja za Metaverse, preprosto zato, ker vstop vanj zahteva več kot javno objavo. Poleg lastne namere Facebooka, da vlije $ milijarde v projekte, povezane z metaverzom, Microsoft samo letos gradi svoj lasten metaverse in uvaja 3D avatarje za ekipe. V začetku aprila je Epic Games, igralni velikan, ki stoji za priljubljenim najstnikom Fortnite, zbral milijardo dolarjev za svoja prizadevanja za metaverse. Številni veliki igralci pospešujejo svoje motorje, da bi dirkali v Metaverse, denar pa ponavadi poskrbi, da se stvari zgodijo.

Za zdaj pa ostaja nejasno, kaj točno se denar lahko zgodi v tem posebnem primeru, ker se zdi nejasno, kako bo Metaverse dejansko izgledal. Večina komentatorjev si jo predstavlja kot vmesnik z VR/AR za spletno interakcijo z drugimi ljudmi in spletnimi storitvami, elegantno futuristično tehnologijo, ki jo vidimo v filmih, kot je Ready Player One, kjer uporabniki so krmarili po spletnem svetu z uporabo 3D avatarjev. Pri gradnji navideznega vesolja, kjer se lahko zgodi karkoli, sta Facebook in Microsoft zagotovo nagnila svoje ustvarjalne mišice s temi 3D upodobljenimi poslovnimi sestanki, kajne?

Ampak si predstavljajmo, če le zaradi argumenta, da bo to res nekaj vrednega : vmesnik človek-stroj, ki ga sestavljajo številni tehnološki skladi, ki spreminjajo naš način interakcije z vesoljem povezanih naprav. Nadeli smo si očala z razširjeno resničnostjo (AR) – Facebook je že predstavil par, ki ni drugačen od tistih, ki jih je moral Google odstraniti – in naš dom se spremeni v središče tropskih otokov, kjer se lahko družimo s prijatelji z vsega sveta in dostopamo ne samo spletne strani, ampak celotne izkušnje in delo v istem virtualnem prostoru kot orodja z umetno inteligenco, ki nam pomagajo pri opravljanju dela. Naš virtualni avatar lahko prečka tudi resnični svet, ki ga projicira na očala drugih uporabnikov glede na lokacijo, ki jo nastavimo. Na ta način uživamo v prenosih v živo iz razpoložljivih kamer ali pa imamo na podlagi tega izračunano celo bolj ali manj dobro projekcijo zornega kota.

Ali vse to pomeni polnopravno tehnološko revolucijo? Tudi z našo domišljijo na polno, je še vedno težko reči. Ali bi raje ta članek brali z lista virtualnega papirja, ki ga lahko zložite v origami žerjav ali ga postavite na steno svojega virtualnega doma, ne z računalniškega ali mobilnega zaslona? Če ne, potem Metaverse morda ne bo tako pretresljiv, kot morda upajo njegovi arhitekti. Ampak potem, kdo ve. Čez deset let bo metavesum lahko postal tako vseprisoten kot današnji mobilni telefoni.

Zagotovo je, da je treba narediti ogromno dela pri izvajanju tega. Prihodnji prebivalci Metaverse potrebujejo rešitve VR in AR, pojaviti pa se morajo nove platforme in protokoli, ki bodo združili nepovezane drobce Metaverse v eno brezhibno izkušnjo. Prepričan sem, da mora Metaverse živeti in dihati decentralizacijo, razen če želimo, da je Metaverse tako ozka grla in nadzorovan kot današnji internet.

Povezan:

Decentralizacija proti centralizaciji: kje je prihodnost? Strokovnjaki odgovarjajo

Bloki, ki držijo the world

Blockchain je v prvi vrsti baza podatkov. Podatkovne baze niso nujno zanimive same po sebi, zanimivo pa je, kaj lahko zgradite okoli njih. Ethereum je najboljši primer tega, saj v osnovi deluje za razširjen ekosistem, ki vključuje igre na srečo, finance, digitalno umetnost in številne druge sfere. Ni osrednjega organa, upravljanje je usmerjeno v skupnost in tudi ni nadzora – v smislu, da je kripto denarnica anonimna, čeprav so transakcije revidirane v verigi blokov.

Ključno je, da poskrbite, da bodo enaka načela ležala v temelju Metaverse, preprosto zato, ker bo brez tega odprl popolnoma novo prizorišče za enake vprašljive poslovne prakse, kot jih vidimo danes. Tukaj je le en primer: nekoč ste imeli zgoščenke s kopijami filmov, vendar niste lastnik oddaj na Netflixu. Predstavljajte si, da niste lastnik svojega avatarja, svojega predstavnika v Pogumnem novem svetu. Zakaj ne bi uporabili NFT-jev kot žetona, ki bi dokazal vaše lastništvo nad določeno virtualno masko v bazi podatkov, ki ni v lasti nikogar?

Povezan: Sploh še nismo začeli izkoriščati potenciala NFT

NFT bi se lahko uporabljali za druge namene v Metaverse, saj je njihova ključna funkcija preverjanje pristnosti in dokazovanje lastništva nad digitalnimi sredstvi, ki lahko pridobijo (kvazi) realno vrednost. Na primer, OVR, projekt VR/AR NFT, uporablja NFT, da uporabnikom omogoči nadzor nad razširjeno resničnostjo na določenih geografskih območjih, potem ko se dotakne kripto, da spodbudi tisoče, da fotografirajo različne lokacije za svoje virtualno kartiranje sveta. Sandbox, startup, ki gradi lasten metaverz, uporablja podoben pristop in uporabnikom omogoča, da zgradijo svoj virtualni svet in monetizirajo svoje stvaritve. Na današnjem internetu vi kot uporabnik skoraj nimate ničesar. V metavesumu, ki ga poganja NFT, boste deležnik.

Tu je še en primer, kako bi lahko Metaverse okrepil obstoječe plenilske prakse. Ni skrivnost, da številne digitalne industrije, od mobilnih iger do spletnih mest za e-trgovino, prodajajo podatke obiskovalcev tretjim ponudnikom za namene trženja. Zdaj si predstavljajte nakupovanje v VR e-trgovini, 3D upodobitev običajne trgovine z gumbi »Dodaj v košarico«, ki lebdijo nad blagom na policah. Zdaj, ne pozabite, vse to vidite skozi slušalke VR. Z drugimi besedami, sistem ve, kam ste gledali v dani sekundi. Predstavljajte si tržni potencial tukaj. Dodajte umetno inteligenco v mešanico in dobili boste sistem, ki prilagodi postavitev e-trgovine in umestitve oglasov za vsakega obiskovalca na račun zasebnosti, seveda. Če bi bili ti podatki shranjeni lokalno – ne v velikih tehnoloških centrih – s samo zgoščevanjem, poslanim v verigo blokov, bodo uporabniki svobodno izbrali, ali jih želijo monetizirati ali obdržati zase.

Povezan:

Metaverzum: Pogumni novi svet Marka Zuckerberga

Kripto je prav tako pripravljeno postati glavna možnost plačil za metaverse. Na enak način, kot naj bi metaverse svet naredil manjši tako, da ga vnese v vaša očala VR/AR, je kripto po definiciji transnacionalno. Predlagal je načeloma decentralizacije in anonimnosti, ta načela pa bodo ključna za internet jutrišnjega dne, upajmo, da bo bolj naklonjen zasebnosti kot današnji. Uveljavljena tržna kapitalizacija in uporaba, ki ju ima danes, ga naredita medij izmenjave, ki lahko postane univerzalen na platformah in protokolih metaverse. Alternativa je bodisi uporaba fiata, kar bi nemudoma pripeljalo državne meje in fiskalne politike v svet, kamor ne sodijo, ali pa bi vsaka platforma izdala svoje izolirane digitalne psevdo valute, kar bi povzročilo ločen virtualni prostor.

V bistvu, če bi se Metaverse kdaj pojavil kot vmesnik, ki opredeljuje naše interakcije s stroji, bi ga centralizacija pustila v rokah samo enega podjetja – edinega vratarja med uporabniki in vsem novim ki bi jih tehnologija lahko prinesla (spet, četudi le zaradi argumenta). Vratar bo lahko narekoval standarde in politike ne le uporabnikom, ampak tudi razvijalcem in se utrdil kot prevladujoči igralec na tem področju. Do zdaj bi se morali naučiti lekcije, da monopoli, pa tudi oligopoli, delujejo samo za enega akterja, ki drži vajeti, medtem ko duši inovacije in uničuje uporabniško izkušnjo. Blockchain in decentralizacija sta v nasprotju s takšnimi težavami – in zato morata biti v jedru Multiverse.

Ta članek ne vsebuje naložbenih nasvetov ali priporočil. Vsaka naložbena in trgovalna poteza vključuje tveganje in bralci bi morali pri odločanju opraviti lastno raziskavo.

Mnenja, razmišljanja in mnenja, izražena tukaj so avtorjevi in ​​ne odražajo nujno stališč in mnenj Cointelegrapha.

Ariel Shapira

je oče, podjetnik, govornik, kolesar in je ustanovitelj in izvršni direktor of Social-Wisdom, svetovalna agencija, ki sodeluje z izraelskimi startupi in jim pomaga vzpostaviti povezave z mednarodnimi trgi.

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments