17.8 C
Ljubljana
Sunday, July 25, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Market novice Da bi spremenili umetniško industrijo, morajo biti NFT varnejši

Da bi spremenili umetniško industrijo, morajo biti NFT varnejši

2021 je že videl številne privlačne mejnike, ki so bili doseženi na nastajajočem trgu nefungibilnih žetonov (NFT), ki je zabeležil povečanje vrednosti 2, 100% od četrtega četrtletja 2020, pri čemer potrošniki porabijo več kot 2 USD milijard. Medtem ko je v naslovih prevladovala rekordna prodaja, je pogosto prezrto vse večje povpraševanje novih vlagateljev. Po navedbah NonFungible, ki spremlja transakcije NFT, je bilo 73, 000 kupci NFT in 33, 000 Prodajalci NFT v prvem četrtletju. Čeprav se te številke morda zdijo impresivne, so v resnici razmeroma majhne v primerjavi s svetovnim umetniškim trgom, ki je bil ocenjen na $ 64. 7 milijard 2018, ZDA, Kitajska in Združeno kraljestvo pa 128018 % svetovnega trga.

Tradicionalna infrastruktura za umetniški trg, v kateri prevladujejo prodajalci in dražbene hiše, se je že zdela zastarela v vse bolj spletnem in globaliziranem svetu, kjer je povpraševanje na razvijajočih se trgih bo to sredstvo samo raslo. Verjetno se bodo ljudje ozirali na pandemijo COVID – 19 kot katalizatorja za motenje obstoječe infrastrukture umetniškega trga. Medtem trg NFT ponuja vpogled v to, kako je mogoče s tehnologijo pametnih pogodb uporabiti tretje osebe in posrednike, ki običajno zahtevajo njihovo zmanjšanje. Vendar pa ima trenutna infrastruktura preveč napak in preveč možnosti za napake uporabnikov, da bi lahko realno delovala kot alternativa sedanjim metodam za preverjanje, distribucijo, dražbo in potrjevanje lastništva.

Povezano: Hype je konec : Kako bodo NFT-ji in umetnost koristili drug drugemu

Danes ni mogoče z gotovostjo vedeti, kdo dejanski človeški ustvarjalec je bil s pregledom podatkov, ki jih vsebuje NFT. Rezultat je vedno večje število ponaredkov NFT in primerov, ko prevarant ustvari NFT in ga predstavi kot delo določenega znanega umetnika. Hitro iskanje v Googlu na to temo kaže, da so ponaredki NFT hitro naraščajoč problem. V nekaterih primerih prevaranti od umetnika vzamejo sliko dejanskega umetniškega dela, ga spremenijo v NFT in nato prodajo, kot da bi bili umetnik sami.

Poleg tega, če ima NFT pomembno povezano vsebino ali podatke, na primer sliko, ti podatki niso shranjeni v verigi blokov. NFT vsebuje povezavo do podatkov, najpogosteje preko hiperpovezave na internetu. Če bi se podatki (npr. Slika) na koncu te hiperpovezave spremenili ali izginili, iz podatkov verige podatkov nikakor ne moremo vedeti ali dokazati, kakšna je bila dejanska slika, ki je bila povezana in kupljena z NFT.

Torej ni mogoče zaščititi trajnosti podatkov NFT. Šokantno, a resnično. To pomeni, da bi lahko dejansko sliko ali podatke, povezane z NFT, spremenili ali izbrisali in s tem uničili vrednost NFT. Obstaja tudi možnost napake uporabnika, kjer ljudje napačno kopirajo dolge zapletene naslove ali trpijo napade človeka sredi, zaradi česar bi lahko milijoni dolarjev bili poslani na napačen naslov ali za vedno ukradeni.

Potrditev pristnosti

V fizičnem svetu umetnosti umetnik podpiše svoje koščke, da omogoči potrditev pristnosti, in lastnik umetnine kos zagotavlja njegovo trajnost tako, da ga varno shrani nekam, ki mu zaupajo. Da bi NFT-ji dosegli dolgoročni uspeh, mora tehnologija veriženja blokov omogočiti podobno zmogljivost in to na decentraliziran, samostojen način.

Ne vemo, kakšen bo dolgoročni vpliv tekoča pandemija COVID – 19 bo namenjena svetu umetnosti. Ljudje se lahko ozrejo nazaj in vidijo, da je bil to katalizator za dolgo zastarele motnje in večjo konkurenco za tisto, kar v bistvu ostaja kartel vrhunskih dražbenih hiš in prodajnih mest z različnim ugledom. Tehnologija pametnih pogodb je pokazala, kako lahko NFT-ji izrežejo te posrednike; vendar zaradi operativnih tveganj in potencialnih goljufivih transakcij sedanji model menjave kljub jasnemu povpraševanju postane preveč tvegan, da bi ga lahko razširil.

Preprečevanje ponarejanja NFT in zaščita trajnosti sta ključnega pomena za nadaljnjo rast uporabe NFT-jev v celotnem ekosistemu blockchain, saj zagotavlja pravičnejši, preglednejši in pravičnejši sistem za kupce in prodajalce umetnin. Jasno je videti prihodnji umetniški ekosistem in kot industrija ga moramo začeti graditi.

Ta članek ne vsebuje investicijskih nasvetov ali priporočil. Vsaka naložbena in trgovinska poteza vključuje tveganje, bralci pa morajo pri odločanju opraviti lastne raziskave.

Pogledi, razmišljanja in mnenja izraženi tukaj so samo avtorjevi in ​​ne odražajo ali predstavljajo stališč in mnenj Cointelegraph-a.

Luke Stokes je generalni direktor Fundacije za operativnost med denarnicami. Navdušen je nad prostovoljnimi sistemi upravljanja in z Bitcoinom sodeluje že od zgodnjega obdobja 2013. Bil je soglasna priča za verigo blokov Hive (prej Steem) že od zgodnjega obdobja 2018 in skrbnik eosDAC, proizvajalca blokov Eosio v lasti skupnosti in omogočevalca DAC , od samega začetka. Diplomiral je iz računalništva na Univerzi v Pensilvaniji.

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments