3.5 C
Ljubljana
Sunday, November 28, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Novice Defi izgublja sled svoje temeljne vizije, saj je postopoma podobna sami ideji,...

Defi izgublja sled svoje temeljne vizije, saj je postopoma podobna sami ideji, ki si jo je želela spremeniti

Ko se defi še naprej širi, tvega, da bo sprejel prav ideologijo, ki jo je sprva želel zavrniti, saj so glavni upravičenci te nove paradigme financiranja tisti, ki so že lastniki digitalnih sredstev.

Zamenjava posrednikov neposredno ne izboljšuje financ

Ko gre za finančne produkte in rešitve, je skoraj vse priloženo, pa naj bo to izjemne donosnosti naložb ali nizke stopnje financiranja. Decentralizirane finance (defi) niso nobena izjema.

Defi je pridobil izjemno priljubljenost, ker je poskušal odstraniti prirojene težave in slabosti tradicionalnih financ (tradfi). Čeprav ni mogoče zanikati, da je pojav defi res znižal ovire pri dostopu do finančnih rešitev, ne moremo spregledati neprijetne realnosti, da defi vsaj do neke mere postaja enak tradfi z oznako »decentralizirano«.

Zabrisana črta med posojanjem Defi in Tradfi

V tradicionalnem sistemu vsak kdor si želi izposoditi sredstva pri bankah ali zasebnih posojilodajalcih, mora predložiti svojo kreditno oceno. Če ocena izpolnjuje merila, se posojilo odobri po pošteni obrestni meri. Če je kreditna ocena nizka, bo posojilojemalec morda moral sklepati kompromise za višje obrestne mere. V nekaterih primerih lahko posojilodajalec od posojilojemalca zahteva tudi, da položi zavarovanje za posojilo.

Medtem ko defi izmenjuje centralne organe s sistemom enakovrednih, dostopa do produktov, kot je posojilo defi zahteva, da posojilojemalci položijo veliko zavarovanje, ki je pogosto višje od skupnega zneska, ki ga želijo izposoditi, kar se imenuje prekomerno zavarovanje. Poleg tega vstop na trg defi in uporaba njegovih finančnih produktov zahteva razumevanje tehnologije veriženja blokov in kriptovalut – znanje, ki ga ima del svetovnega prebivalstva.

Posojila Defi je bila prvotno namenjena olajšanju »pravo decentralizirano posojanje«, pri katerem lahko vsak, ki potrebuje kapital, dobi posojilo brez posrednikov. Žal današnje posojilo defi ne spominja na to. Učinkovito se je razvil v drug mehanizem za obstoječe imetnike digitalnega premoženja, ki ustvarjajo donose z uporabo tega, kar že imajo. Današnji defi ne pooblašča globalnih bank brez bank.

Kot tak se zdi, da je defi bolj usmerjen v posojilodajalce in ni tako vključujoč, kot se oglašuje. Vzemimo na primer parabolično rast ekosistema za odpor v zadnjih mesecih. Vodilne platforme in protokoli za posojila defi so zbrali skupno vrednost zaklenjene vrednosti (TVL) več kot 20 milijard dolarjev .

AAVE, odprtokodni in neskrbniški protokol za posojanje in izposojo, ima skoraj $11.96 milijard TVL, razporejenih med deleži in likvidnostjo bazeni na Avalanche, Ethereum in Polygon. Prav tako se v času pisanja Maker DAO ponaša s TVL v višini $17.06 milijarde in narašča, Compound ima TVL $

.17 milijard, Instadapp pa zahteva približno $.17 milijard TVL, kar poudarja hitro rast defi na splošno.

Meje med tradfi in defi se brišejo z zaskrbljujočo hitrostjo. Tukaj je primer.

Lastnik malega podjetja iz države v razvoju potrebuje financiranje. Na žalost nimajo dostopa do tradicionalnih finančnih storitev. Nekako se zgodijo ob defi posojilu in ustvarijo račun na eni od obstoječih platform. Ko zaprosijo za financiranje, se zavedajo, da bodo zahteve po zavarovanju več, kot si želijo zadolžiti, česar očitno nimajo.

Pogledati moramo tudi drugo stran, perspektivo posojilne platforme defi. Razumljivo je, da platforme za posojila defi potrebujejo zavarovanje za zaščito naložb posojilodajalcev. Toda ali upravičuje potrebo po prekomerno zavarovanih posojilih? Za zdaj defi v sistem ne privablja ljudi brez bank, temveč nagrajuje privilegirane imetnike kriptovalut z donosom za njihova obstoječa sredstva.

Nezavarovano posojilo Defi: Odlično v teoriji, vendar slabosti obstajajo

Iskreno, ni nobene platforme za posojila brez zavarovanja (nibene, ki bi jo lahko našel), razen Gluwa, alternativni finančni sistem za nebanke. Gluwa je sodelovala z različnimi mednarodnimi podjetji, kot so Aella, Multis, Creditcoin, Jenfi, Wyre, Gopax in Consensys na nastajajočih trgih. Njegova integracija z Aellino aplikacijo potrošniških kreditov je dosegla več kot dva milijona strank po vsej Afriki. Gluwa in Aella sta do danes omogočili več kot milijon transakcij in ustvarili več kot 20 milijone blokov v postopku.

Gluwa od uporabnikov ne zahteva, da objavijo zavarovanje. Ampak obstaja ulov. Obrestna mera za ta nezavarovana posojila je veliko višja od običajnih zavarovanih posojil defi, ki so na voljo pri AAVE, Compound in podobnih platformah.

Kot taka je Gluwa, čeprav je defi rešitev , ima veliko podobnih lastnosti s tradicionalno paradigmo posojanja in izposojanja, kot je zasebno posojilo brez zavarovanja, kjer posojilodajalec prevzema visoko tvegane posojilojemalce in prenaša to tveganje v obliki višjih obrestnih mer.

Pot naprej

Med čezmerno zavarovanimi defi posojili in nezavarovanimi z visokimi obrestmi je treba upoštevati veliko . Čeprav platforme zahtevajo zavarovanje, dejansko vsakomur olajšajo dostop do kapitala s klikom na gumb. Toda spet samo za ljudi, ki že imajo digitalna sredstva. Zanika idejo o vključenosti in enakih možnostih za vse – v bistvu temelji defi. Druga plat kovanca defi je ta, da nezavarovana posojila zaračunavajo višje obrestne mere za izravnavo tveganja, kar spet premaga defijevo vizijo poštenega in upravičenega zaslužka za vse.

A res decentraliziran proces posojanja in izposojanja mora enakomerno uravnotežiti tveganje in donos tako za posojilodajalce kot za posojilojemalce, kar je težko doseči. Tako bomo v prihodnosti morda priča boljši različici decentraliziranega posojanja ali pa bomo na koncu dobili »resnično« decentralizirano posojilo, ki je popolnoma podobno tradicionalnemu finančnemu trgu, s čimer se zaokroži in postane tisto, kar je nekoč želel spremeniti. .

Kaj menite o defi posojilu danes – pošteno ali ne? Sporočite nam v spodnjem razdelku za komentarje.

Polkadot and Ethereum 2.0 — A Look at the Solutions Building the Scalability of Tomorrow

Bitcoin ETF May Feel Good to BTC Enthusiasts, but Adoption May Not Advance In-Kind

Bitcoin ETF May Feel Good to BTC Enthusiasts, but Adoption May Not Advance In-Kind

Bitcoin ETF May Feel Good to BTC Enthusiasts, but Adoption May Not Advance In-Kind

Polkadot and Ethereum 2.0 — A Look at the Solutions Building the Scalability of TomorrowZasluge za slike: Shutterstock, Pixabay, Wiki Commons, DataDrivenInvestor.com

Zavrnitev odgovornosti

: Ta članek je samo v informativne namene. Ne gre za neposredno ponudbo ali nagovarjanje ponudbe za nakup ali prodajo ali priporočilo ali potrditev katerega koli izdelka, storitve ali podjetja. Bitcoin.com ne nudi naložbenih, davčnih, pravnih ali računovodskih nasvetov. Niti podjetje niti avtor nista neposredno ali posredno odgovorna za kakršno koli škodo ali izgubo, povzročeno ali domnevno povzročeno z ali v zvezi z uporabo ali zanašanjem na katero koli vsebino, blago ali storitve, omenjeni v tem članku.

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments