14.2 C
Ljubljana
Saturday, September 18, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Bitcoin novice DeFi plača popravek kripto trga, saj Uniswap v3 vodi v breme

DeFi plača popravek kripto trga, saj Uniswap v3 vodi v breme

Decentralizirana borza Uniswap je maja uspešno lansirala različico 3 svoje platforme – kar je povzročilo velik obseg trgovine kljub upadu na trgih kriptovalut.

Najnovejša različica izjemno priljubljen avtomatizirani tržni posrednik za decentralizirano financiranje (DeFi) (AMM) je hitro pritegnil precejšen obseg trgovine, ko se je preselil med pet najboljših decentraliziranih borz poleg Sushiswap, PancakeSwap v2 in njegovega predhodnika Uniswap v2.

Uspeha v3 ni mogoče podcenjevati, saj je bil prostor kriptovalut pod pritiskom zaradi korekcije trga v maju, ki je vrgla senco nad najbolj plodno bikovsko vožnjo, ki jo je vesolje videlo.

Uniswap v3 je zdaj vodilni indeks glede obsega trgovanja, saj beleži povprečno 1,2 milijarde ameriških dolarjev dnevnega obsega transakcij, medtem ko Uniswap v2, ki je vodil do pred kratkim, trenutno obdeluje nekaj manj kot 1 milijardo USD v 24 – urna vrednost transakcije.

Poleg tega so številni žetoni DeFi po burnem popravku prejšnjega tedna vodili rallye na trgih, ki so ga od takrat poimenovali največja kapitulacija na trgih kriptovalut. Na celotnem trgu pa se je vrednost kmalu 400 povečala v milijardah dolarjev kmalu po tem, ko je naraslo več altcoinov, ko je Makerjev žeton MKR pridobil 91% in YFI letnega financiranja vidijo 72% porast. Tudi izvorni žeton borze Uniswap, UNI in AAVE se je znatno povečal.

Nekateri analitiki menijo, da lahko Uniswap v3 poveča uporabo s strani ponudnikov likvidnosti in maloprodajnih uporabnikov. glede na izboljšano funkcionalnost. Toda kaj se je spremenilo in ali je pripravljeno nadomestiti prejšnjo različico?

Uniswap v3 ponovno

Narava razvoja programske opreme pomeni, da aplikacije in platforme se nenehno izboljšujejo in Uniswap ni nobena izjema. Prva različica cvetočega DeFi AMM je bila izdana že leta 2018 in je zbrala na tisoče uporabnikov in na stotine milijonov dolarjev obsega transakcij v tri leta od takrat.

Glede na novo nastajajoče stanje ekosistema DeFi spremembe prihajajo hitro in hitro, razvijalci pa si nenehno prizadevajo za izboljšanje trenutnih protokolov in ponujanje novih izdelkov in storitev na svojih platformah.

Uniswap v2 je bil predstavljen maja 2020 in je uvedel neposredne zamenjave žetonov in druge funkcije, ki so izboljšale splošno zmogljivost AMM. V letu od takrat je Uniswap omogočil približno $ 135 milijard dolarjev obsega trgovanja in se uveljavil kot ena največjih borz kriptovalut na svetu .

Medtem ko je platforma še naprej pomembno prispevala k priljubljenosti in uporabi sistema DeFi, so razvijalci začeli delati na Uniswap v3 v zakulisju in uvesti izboljšan nadzor za ponudnike likvidnosti na platformi in več provizij. .

V3 je uspel?

Uvedba Uniswap v3 v maju je bila napovedana kot uspeh, pri čemer je bil obseg trgovanja na platforma je nabrala nekaj očarljivih številk kljub slabši skupni zaklenjeni vrednosti (TVL) v primerjavi z Uniswap v2.

Johannes Jensen, vodja izdelkov in projektov v eToro, je za Cointelegraph povedal, da so izboljšave kritična vprašanja, ki obstajajo pri načrtovanju tržnih oblikovalcev (CFMM), so bila ključno gonilo za takojšnji uspeh Uniswap v3:

„Primarni prispevek je ponudniki likvidnosti (LP) ponujajo omejeno likvidnost v določenem cenovnem razponu. S funkcijo zagotavljanja likvidnosti po meri se provizije za trgovanje zbirajo in hranijo ločeno, namesto da se samodejno ponovno investirajo kot likvidnost v sklad. Zanimiva posledica omejenih likvidnostnih pozicij je, da se sistemske posledice delnic LP same po sebi ublažijo. «

Jensen je opozoril, da je model Uniswap v2 v bistvu ponudnikom likvidnosti v sorazmerju podelil lastništvo likvidnosti. pool, ki je zaradi nestalnih izgub ustvaril zapleteno funkcijo izplačil, zaradi česar je funkcija bolj podobna opcijski pogodbi kot neposredni zahtevek za osnovno sredstvo.

Elias Simos, strokovnjak za protokol pri podjetju Bison Trails je prepričan, da bo zgodnji uspeh Uniswap v3 in njegovih inovacij še naprej privabljal kapital ponudnikov likvidnosti glede na njegovo izboljšano učinkovitost:

“Pri Uniswap V3 opažamo pojav kapitalsko učinkovitega DeFi. Za referenco je Uniswap V3 od lansiranja v začetku maja natisnil nekaj takega 120% izkoriščenosti TVL v primerjavi s trgovanjem s suši na 20%. «

Aniket Jindal, so- ustanovitelj podjetja za transakcijsko infrastrukturo Biconomy, je poudaril dejstvo, da je Uniswap v3 kljub visokim pristojbinam privabil nove uporabnike, kar kaže na to, da so bile izboljšave, ki jih prinaša najnovejša različica AMM, pozitivno izpolnjene: »Še bolj presenetljivo je tudi po cenah plina so se dvignili na noro raven, sloji 2 DEX so postali bolj priljubljeni. «

Ponudniki likvidnosti lovijo boljše donose

Ekosistem kriptovalut je postal navajen stvari, ki se premikajo z vratolomno hitrostjo, in možnost večjih, boljših donosov bi lahko bila katalizator, da bi več ponudnikov likvidnosti pripeljal do Uniswap v3.

Simos meni, da je zapletenost prehoda čez do v3 bo kratkoročna ovira za vstop, vendar je spodnja vrstica boljši donos in novi izdelki bodo spodbudili selitev na najnovejšo različico AMM:

“Da, koncentrirana likvidnost predstavlja nove izzive, morda celo večjo režijo za LP, toda najprej donos boljše je, drugič pa bo kmalu nastal ekosistem izdelkov okoli položajev Uniswap V3 LP, ki bodo odvzeli nekaj zapletenosti. “

Medtem ko se je Jindal strinjal s Simosovim stališčem da bi lahko v3 še naprej privabljal ponudnike likvidnosti, obstaja nekaj dejavnikov, ki bi lahko ustvarili nekaj trenja pri selitvi uporabnikov iz v2, ki bodo morali znova odobriti svoje žetone za v3 in tudi za “ponudnike likvidnosti, ki morajo zdaj izbrati” cenovni razpon ” kar je za marsikoga zapleteno. “

Jensen verjame, da bo povečana kapitalska učinkovitost modela Uniswap v3 še naprej privlačila nove ponudnike likvidnosti in trgovce:” Sposobnost zagotavljanja omejene likvidnosti za zaželen cenovni razpon postane zanimivo orodje na nestanovitnih trgih, saj LP-ji ca n uporabite model za določanje cen zalog zaradi posedovanja manj znanih ali nestanovitnih sredstev. “

Povezano: Uniswap v3 upa, da bo znova izumil DEX, drugi vidijo drugačno pot za DeFi

Kot posledica je Jensen predlagal, da bi se ponudniki likvidnosti, ki uporabljajo specializirane CFMM-je, kot je Curve, lahko preselili na Uniswap v3, odvisno od relativne globine stabilnostnih parov in trgovalne aktivnosti v konkurenčnih bazenih. Dodal je tudi, da se nekateri morda ne bodo želeli spoprijeti z dodanimi zahtevami za obvladovanje tveganj:

„Za ohranjanje konstantnega dohodka na nestanovitnih trgih z Uniswap V3 bo potrebna aktivna prizadevanja LP-jev, saj bodo morali temu prilagoditi svoje cenovne razpone. Odločno pasivni LP-ji se lahko odločijo za nižjo kapitalsko učinkovitost, da zmanjšajo tveganje za trajne izgube na zelo nestanovitnih trgih. “

DeFi pooblasti za vrnitev

2021 se je izkazalo za še eno monumentalno leto za prostor kriptovalut, pri čemer so se v ekosistemu zgodile velike poteze. DeFi je postal glavna osrednja točka in najnovejši popravki trga so dodali verodostojnost njegovemu vplivu in vlogi.

Kljub temu je Simos poudaril dejstvo, da je DeFi od začetka 2020 in tisti pomembni podatki kažejo, da: „DeFi trenutno že več kot 1,5 leta tiska pozitivne znake. Rast osnov (TVL, količine, uporabniki) je še vedno na poti hokejske palice. Ali bo prišlo do kratkotrajne nestanovitnosti? Zagotovo. Toda osnove ostajajo. “

Jensen je opozoril na vlogo, ki jo imajo DeFi in AMM pri dodeljevanju kapitala od ponudnikov likvidnosti in njihovi splošni uporabi pri vsakodnevnih uporabnikih kriptovalut, tako da imajo” čedalje bolj postajajo bistveni del tega, kako se danes v kripto distribuira kapital. “

Poudaril je tudi odnos yin-yang med DeFi in Ethereumom, pri čemer je slednji še vedno pametni pogodbeni blok izbira za prostor. To je neizogibno povzročilo težave zaradi visokih honorarjev, vendar Jensen verjame, da bi lahko v3 pomagal ublažiti nekatere od teh bolečih točk, medtem ko Ethereum nadaljuje svoj razvoj v smeri prihodnosti, ki dokazuje, da je vlog:

“Uniswap V3 lahko privabi bolj izpopolnjeno vrsto LP-jev, ki bodo zgradili nove funkcije za algoritmično prilagajanje cenovnih razponov na podlagi volatilnosti trga ali celo podatkov o razpoloženju.”

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments