19.1 C
Ljubljana
Thursday, July 29, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Bitcoin novice Digitalni evro: Nekaj, česar si Evropa ne more privoščiti, da bi se...

Digitalni evro: Nekaj, česar si Evropa ne more privoščiti, da bi se zmotila

Evropa ve, da bo morala kmalu sprejeti digitalni evro. Da bi postali evropski vodilni digitalni voditelji in se izognili odvisnosti od ameriške in azijske tehnološke infrastrukture, morajo evropski oblikovalci politik in regulatorji sprejemati postopne odločitve.

Ključni kamen spotike za evropsko digitalno ekonomsko razmišljanje so tako imenovani stabilkovanci. Stablecoine lahko izdajamo v zasebni lasti in lahko postanejo globalno sprejeti in sistemsko pomembni, kar moti že dolgo uveljavljene finančne sisteme. Posledično v današnjih političnih razpravah o stabilnih kovancih prevladujejo pomisleki glede finančne stabilnosti in urejene denarne politike.

Povezano: Stablecoins predstavljajo nove dileme za regulatorje, saj se pojavlja množično posvojitev

Trenutni regulativni načrti spodkopavajo inovacije in favorizirajo velike banke in Big Tech

Ureditev Evropske unije o trgih v kripto -assets ali MiCA želi biti celovit regulativni okvir za kripto sredstva, vključno s stabilnimi kovanci. Njen trenutni obseg je v gibanju, saj se Evropski parlament in vlade držav članic borijo z osnutki besedil, ki prinašajo določeno pravno varnost, ki bi lahko bila po ceni precej zapletena. Posledično bi lahko izdajanje stabilnih kovancev v Evropi na koncu zahtevalo bančno dovoljenje, kar daje prednost uveljavljenim (in ne nujno izredno inovativnim) finančnim akterjem. Dejansko bi bilo splošno regulativno breme MiCA lahko zelo drago in tiste, ki imajo znatne upravne vire, bi to najbolj lahko izpolnile, in sicer velike banke in Big Tech.

To ne pomeni, da preprosto ustavite, kar počnejo, saj moramo na vseh ravneh ublažiti tveganja in zmanjšati negativne zunanje učinke. Vendar pa bodo evropski državljani in podjetja želeli v celoti sodelovati v svetovnem digitalnem gospodarstvu in bodo zahtevali dostop do instrumentov, kot so stabilkovanci, skoraj ne glede na regulativne odtenke. Državljani bodo pričakovali potrošnikom prijazne rešitve plačil, ki varujejo njihovo zasebnost, podjetja pa bodo za posodobitev in širitev potrebovala programljiv denar. Nobenega od njih ne bi smeli usmerjati k rešitvam ali izmenjavam, ki niso članice EU, pogosto neurejene in brez zaščite potrošnikov, preprosto zato, ker so evropski predpisi nehote zadušili domače evropske inovacije in rešitve.

Povezano: Evropa čaka na izvajanje regulativnega okvira za kripto sredstva

Globalni pomen za evro je odvisen tudi od njegovega pristopa k stabilnim kovancem

Medtem ko Evropa vznemirja in dela po svojih načrtih, so stabilkovanci že osrednjega pomena za svetovno digitalno gospodarstvo, ki spodbujajo inovacije, širitev in rast. In ni presenetljivo, da so današnji vodilni stabilkovanci vezani na ameriški dolar. Vsak dan se prek protokolov, kot sta Tether (USDT) ali USD Coin (USDC), digitalno pretvori več kot milijarda USD 100 milijard; dnevni obseg enakovrednih transakcij v evrih je blizu nič.

V bistvu današnji projekti stabilkoinov olajšujejo globalno dolarizacijo blockchain ekosistema z nemoteno in brez trenja distribucijo ameriške valute po vsem svetu. Enako bi lahko dosegli z razširjenim digitalnim evrom, če bi ga seveda lahko le začeli.

Za digitalno gospodarstvo prihodnosti bo značilna vse večja raznolikost poslovnih modelov in primerov uporabe . Potrebovali bodo več plačilnih sistemov in rešitev, ki vključujejo digitalne valute, ki delujejo na več infrastrukturah, ki bodo sobivale in se bodo dopolnjevale. Evropa mora priznati ne samo pomen digitalnega evra za prihodnost evropskega gospodarstva, temveč tudi potrebo po različnih vrstah digitalnega evra. V idealnem primeru bi to moralo vključevati ne samo digitalno valuto centralne banke evra (CBDC), temveč tudi ločene stabilkovance in druge načine, na katere se nanaša evro.

Spodbujati evropske inovacije s spodbujanjem raznolikosti in enaki konkurenčni pogoji

Da bi Evropa dosegla globalno vodstvo na področju digitalnih tehnologij, potrebuje raznolik in konkurenčen digitalni ekosistem. To bo omogočilo nastanek domačih rešitev, ki bodo sposobne konkurirati svetovnim velikanom in spretnim inovatorjem tako z vzhoda kot z zahoda. Predpisane zahteve morajo biti uravnotežene in sorazmerne za vse udeležence ter ne smejo negativno vplivati ​​na zagonska podjetja, lokalne inovatorje in manjša podjetja. Ohranjanje resničnih enakih konkurenčnih pogojev je pomembno za pospeševanje dinamičnega digitalnega razvoja, ki ga potrebuje Evropa, in prestrogi ali kazenski regulativni okviri bodo samo okrepili obstoječe oligopole v tehnologiji in financah.

Evropska unija je velika , visoko razvit gospodarski blok z neizmernim digitalnim potencialom, vendar postajanje vodilnega svetovnega digitalnega gospodarstva še ni predvideno. Napačne politične in regulativne odločitve v Evropi ne bodo ustavile inovacij in naložb v stabilne kovance in drugo infrastrukturo in rešitve razdeljene knjige, temveč jih bodo le preselile iz EU in jih odvrnile od vrnitve.

EU je na ključni točki. MiCA bo referenčna uredba za druge jurisdikcije, ki jo je treba upoštevati ali se ji izogibati. Evropa mora biti katalizator digitalnih valut, ne zaviralec, in podpreti mora različne digitalne evroevropske rešitve, če želi ohraniti geopolitični in tehnološki pomen. Če se lahko Evropa premakne mimo ozkega in obrambnega pogleda in si širše ogleda stabilnostne kovance, ki odražajo realnost njihovih raznolikih struktur, gospodarskih funkcij, tehnoloških zasnov in zahtev upravljanja, potem lahko postane vodilna v svetovnem digitalnem gospodarstvu prihodnosti.

Ta članek je bil soavtor Agata Ferreira , Robert Kopitsch in Philipp Sander .

Tu izraženi pogledi, misli in mnenja so samo avtorji in ne odražajo ali predstavljajo stališč in mnenj Cointelegraph-a.

Ta članek je namenjen splošnim informacijam in ni namenjen in ga ne bi smel jemati kot pravni nasvet.

Agata Ferreira je docentka na Varšavski univerzi za tehnologijo in gostujoča profesorica na številnih drugih akademskih ustanov. Študirala je pravo v štirih različnih jurisdikcijah v okviru običajnega in civilnopravnega sistema. Agata se je več kot desetletje ukvarjala z odvetništvom v britanskem finančnem sektorju v vodilni odvetniški pisarni in investicijski banki. Je članica skupine strokovnjakov pri Observatoriju in forumu EU Blockchain in članica svetovalnega sveta Blockchain for Europe.

Robert Kopitsch je ustanovitelj Blockchaina za Evropo in je od ustanovitve leta

deloval kot generalni sekretar . Robert hkrati deluje v Bruslju kot vodja evropskih finančnih storitev APCO, FinTech in Blockchain. Preden se je Robert pridružil APCO, je delal za avstrijsko ministrstvo za finance in Wirtschaftsrat Deutschland na Dunaju, pa tudi v Evropskem parlamentu in pisarni Raiffeisen Bank International v Bruslju v EU.

Philipp Sandner je ustanovil Frankfurt School Blockchain Center (FSBC). Od 2018 do 2020 je bil uvrščen med “najvišje 30 «ekonomisti Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), velikega nemškega časopisa. Od 2017 je član sveta FinTech pri zveznem ministrstvu za finance v Nemčiji. Je tudi v upravnem odboru Blockchain Founders Group, družbe s tveganim kapitalom s sedežem v Lihtenštajnu, ki se osredotoča na zagonska podjetja v blockchainu.

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments