14.2 C
Ljubljana
Saturday, September 18, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Novice ECB: Digitalni evro bo spodbudil svetovno privlačnost evropskega denarja in se boril...

ECB: Digitalni evro bo spodbudil svetovno privlačnost evropskega denarja in se boril proti “umetnim valutam”

ECB: Digital Euro to Boost Global Appeal of European Money, Fight ‘Artificial Currencies’

Digitalizacija tradicionalnih valut, kot je Evropska centralna banka v novem poročilu pravi, da lahko poveča njihovo mednarodno privlačnost. Neobstoj ponudbe digitalne valute bi ogrozil finančno stabilnost, opozarja ECB. Regulator je zaskrbljen zaradi možnosti, da bodo tehnološki velikani prevladovali nad plačili prek svojih “umetnih valut”.

Centralno območje evroobmočja Pregled vlog bank v luči projekta CBDC

Globalna privlačnost fiatnih valut je odvisna od ekonomskih osnov, vendar bi nekatere značilnosti digitalnega denarja lahko spodbudile njihovo sprejetje tudi po izdaja jurisdikcije, je Evropska centralna banka (ECB) v nedavnem pregledu mednarodne vloge eura ugotovila. Posebne oblikovne značilnosti lahko nerezidente spodbudijo tudi k uporabi digitalnega evra kot plačilnega sredstva, obračunske enote in hranilca vrednosti, pravi regulator.

ECB: Digital Euro to Boost Global Appeal of European Money, Fight ‘Artificial Currencies’

Varnost je ključna lastnost, poudarja banka, saj bi bila digitalna valuta centralne banke (CBDC) terjatev v bilanci stanja izdajatelja in bi lahko ublažila tveganja, povezana s tradicionalnimi čezmejnimi transakcijami, ki vključujejo korespondenčno bančništvo.

CBDC bi prinesel tudi nižje transakcijske stroške in razširil dostop plačilnim storitvam in znižanju pribitkov posrednikov. Nakazila nakazil bi lahko na primer postala učinkovitejša.

Centralna banka evroobmočja meni, da bi lahko CBDC tudi delno ali v celoti deloval kot nadomestek za nestabilne nacionalne valute v državah z šibke ekonomije, postajajo lokalno plačilno sredstvo, varčevalno sredstvo in navsezadnje obračunska enota. Digitalna valuta bi olajšala uporabo elektronskih računov, potrdil, identitet in podpisov. Končni uporabniki bi lahko imeli dostop do izdelkov, ki tekmujejo s tistimi, ki jih ponujajo velika tehnološka podjetja.

ECB zaskrbljena zaradi tuje tehnologije Velikani, ki prevladujejo nad plačili

Evropska centralna banka poudarja, da bi CBDC pripomogel k ohranjanju avtonomije domačih plačilnih sistemov. Če centralna banka ne bi ponudila digitalne valute, bi po drugi strani pomenila tveganja za stabilnost finančnega sistema. Avtorja poročila CBDC, Massimo Ferrari in Arnaud Mehl, svarijo:

Ena skrb bi lahko bila položaj, v katerem pri domačih in čezmejnih plačilih prevladujejo tuji ponudniki, vključno s tujimi tehnološkimi velikani, ki bi v prihodnosti lahko ponujali umetne valute.

Podjetja, kot je globalna platforma socialnih medijev Facebook, si prizadevajo razviti lastne domače valute, katerih priljubljenost bi se lahko hitro povečala zaradi njihove velike baze strank. Po mnenju ekonomistov “bi to lahko ne le ogrozilo stabilnost finančnega sistema, temveč bi bili posamezniki in trgovci ranljivi za majhno število prevladujočih ponudnikov z močno tržno močjo.” Ferrari in Mehl menita, da bi to vplivalo na “sposobnost centralnih bank, da izpolnijo svoj mandat monetarne politike in vlogo posojilodajalca v skrajni sili.”

ECB: Digital Euro to Boost Global Appeal of European Money, Fight ‘Artificial Currencies’

Študija, ki je bila objavljena v sredo, raziskuje tudi alternativne možnosti oblikovanja digitalne valute, pri čemer ugotavlja, da posebne značilnosti bi določale globalni doseg in mednarodno vlogo valute, v kateri je denominiran CBDC. Med temi funkcijami so interoperabilnost s tujimi plačilnimi sistemi, omejitve uporabe s strani nerezidentov, anonimnost uporabnikov in osnovni mehanizem za spletne in zunajplačilne prenose in poravnave.

“Digitalni evro bi lahko prispeval h krepitvi privlačnosti evra na svetovni ravni, ne bi pa spremenil temeljnih sil, ki določajo status mednarodne valute”, kot so stabilne osnove, velikost izdajalskega gospodarstva in likvidnost finančnih trgov, ugotavlja poročilo in poudarja, da pomen sodelovanja z drugimi centralnimi bankami v G 20.

ECB še ni začela digitalnega projekta evra. Uradniki so že nakazali, da je odločitev Sveta ECB pričakovati približno sredi – 2021. Več deset držav že dela na izdaji CBDC, vključno s Kitajsko, ZDA in Rusijo.

Kakšno je vaše mnenje o digitalnih valutah centralnih bank? Delite svoje misli o tej temi v spodnjem oddelku za komentarje.

Crypto CFDs Are Popping Up Like Mushrooms - Here’s Why

Crypto CFDs Are Popping Up Like Mushrooms - Here’s Why

Defi Economy Is Recovering Faster Than Most Crypto Assets After Market Rout

Oznake v tej zgodbi

CBDC, CBDC, centralna banka, centralne banke, valute, Valuta, digitalne valute, digitalna valuta, digitalni evro, evro, Evropa, Evropska centralna banka, evroobmočje, Facebook, tehnološki velikani

Zasluge za slike 1435026626: Shutterstock, Pixabay, Wiki Commons

Izjava o omejitvi odgovornosti : Ta umetnost Slika je samo informativne narave. Ne gre za neposredno ponudbo ali pridobivanje ponudbe za nakup ali prodajo ali za priporočilo ali potrditev kakršnih koli izdelkov, storitev ali podjetij. Bitcoin.com ne ponuja naložbenih, davčnih, pravnih ali računovodskih nasvetov. Niti podjetje niti avtor ne odgovarjata neposredno ali posredno za kakršno koli škodo ali izgubo, povzročeno ali domnevno povzročeno ali povezano z uporabo ali uporabo katere koli vsebine, blaga ali storitev, omenjenih v tem članku.

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments