17.6 C
Ljubljana
Tuesday, May 30, 2023

‘Etična odgovornost’: Ali lahko blockchain resnično okrepi vero v AI?

- Advertisement -

Večina tehnoloških revolucij se bliža z nepredvideno temnejšo platjo.

Ko fizika avstrijskega rodu Lise Meitner in Otto Frisch prvič razpršita atom v počasnem 1930 s, očitno niso napovedali njihovo odkritje bi približno leta kasneje vodilo do atomske bombe. Revolucija inteligence, ki jo je ustvaril človek (AI), verjetno ni kup.

Algoritmi AI so obstajali že dolgo časa. Pomembna stvar, ki jo je ustvaril človek, nevronska mreža, perceptron, je bila nekoč izumljena leta 1958. Toda piskajoči skoki vzorcev so bili osupljivi in ​​z napravami za prepoznavanje ukazov, ki občudujejo Alexa, in klepetalnimi roboti občudujejo ChatGPT, je umetna inteligenca videti, da ceni pridobitev edinstvene blagovne znamke v javnosti.

Kar zadeva odločen vidik, bo umetna inteligenca morda morda dramatično povečala splošno raven usposabljanja na planetu in spodbudila k iskanju zdravil za uničujoče bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen. Toda nedvomno lahko morda morda tudi dobro izpodrine delovna mesta in okrepi avtoritarne države, ki ga lahko uporabijo za nadzor svojega prebivalstva. Še več, če bodo stroji kdaj opustili “splošno” inteligenco, bodo morda celo izobraženi za razveljavitev volitev in pregon vojn, je pošteno opozoril pionir umetne inteligence Geoffrey Hinton, ki ni bil več tako dolgo nazaj.

»Gorski potencial in gorska nesreča«je zdaj že ne tako dolgo nazaj pošten predsednik Združenih držav Joe Biden opisal AI. To je sledilo začetnemu pismu marca od več kot 1, 000 tehnološki voditelji, vključno z Elonom Muskom in Stevom Wozniakom, ki pozivajo k moratoriju na trende umetne inteligence, občudujejo ChatGPT. Spretnosti, kot so priznali, pomenijo “veliko tveganje za družbo in človeštvo.”

Po formuli AI moramo vsak poostri odgovorno inovacijo in poskrbi za sprejemljive zaščitne ograje, ki predstavljajo zaščito naših pravic in varnosti.

Naša uprava je zavezana temu ravnovesju, od obravnavanja pristranskosti v algoritmih – za ohranjanje zasebnosti in boj proti dezinformacijam.

— predsednik Biden (@POTUS) 4. april 2023

Nekatere svetovne lokacije se že borijo proti OpenAI, razvijalcu ChatGPT. Italija je marca hitro prepovedala ChatGPT, kanadski komisar za zasebnost pa preiskuje OpenAI zaradi domnevnega zbiranja in uporabe podatkov najglobljih zapisov brez našega soglasja. EU se pogaja o edinstvenih smernicah za umetno inteligenco, medtem ko je Kitajska napeta, da bodo ustvarjalci umetne inteligence odslej upoštevali stroge smernice cenzure. Zdi se, da je določena količina regulacije neizogibna.

Protistrup za to, kar boli AI ?

S tem kot ozadjem se obeta kviz: Ali lahko veščine veriženja blokov rešiti vprašanja, ki škodujejo človekovi inteligenci – ali zdaj ni več nižja od približno enega izmed njih? Spretnosti decentraliziranih knjig so nedvomno vse, kar AI zdaj ni več: jasno, sledljivo, optimistično in brez posegov. Spodbujal bo izravnavo približno neprozornosti alternativnih predlogov AI-jevih senčnih okvirjev.

Anthony Day, vodja pristopa ter oglaševanja in trženja pri Hour of darkness — a facet-chain Cardano — je aprila na LinkedInu zapisal s hvaležnostjo za veščine veriženja blokov: »RES moramo izumiti način, ki bo omogočil sledljivo, jasno, necenzurirano, računalniško podprto ZAUPANJE v to, kje in kateri AI bo zapustil (ali za) naš svet. ”

Blockchains je vsaj resnično repozitorij za zapise podatkov o coachingu AI. Ali kot je Jerry Cuomo iz IBM-a zapisal večletno podporo – izjava, ki v zadnjem času prav tako zveni dejansko:

»Z blockchainom bi uglasbili poreklo podatkov o trenerskih zapisih, poleg tega pa bi vohunili po revizijski poti dokaza, ki je pripeljal do napovedi, zakaj je določenemu sadju celo dano jabolko proti pomaranči.«

»Stranke centraliziranih enot umetne inteligence so običajno slepe za pristranskost, ki je del njihovega inštruiranja ,« je za Journal povedal Neha Singh, soustanovitelj podjetja Tracxn Technologies – platforme za analitiko in tržno obveščanje. »Povečana preglednost za enote umetne inteligence bo morda morda tudi zelo verjetno posledica uporabe veščin veriženja blokov.«

Mnogi se strinjajo, da je treba nekaj izvesti prej kot Umetna inteligenca postaja vse bolj razširjena. »Če verjamemo v človeško izdelano inteligenco, moramo od nas natančno vedeti in se zavedati, kaj je umetna inteligenca, kaj počne in njen vpliv,« je priznala Kay Firth-Butterfield, vodja oddelka za človeško izdelano inteligenco in strojno odkrivanje na Svetovnem finančnem forumu. “Voditelji in podjetja morajo razviti jasno in optimistično prednost pri umetni inteligenci, ko uveljavijo te veščine.”

Nenavadno je, da nekaj dela na teh sledovih poteka. Februarja je popolnoma fintech podjetje s sedežem v ZDA FICO pridobilo patent za »Blockchain for Recordsdata and Model Governance«, s čimer je uradno registriralo projekt, ki ga že leta uporablja za utemeljitev »odgovornih« praks AI.

FICO uporablja popolno knjigo, ki temelji na Ethereumu, za sledenje izvoru od prenehanja do prenehanja »oširitve, operacionalizacije in spremljanja enot za iskanje stroja v nespremenljivem formula,« v koraku s podjetjem, ki ima več kot 300 beleži znanstvenike podatkov in dela s kopico idealnih bank okolja. Predvsem obstajajo subtilne razlike med frazama »AI« in »strojno odkrivanje«, kljub temu pa sta frazi običajno zamenljivi.

Uporaba verige blokov omogoča preglednost in podpira model in prepričanje podjetja, je Scott Zoldi, vodja analitike pri FICO, zapisal v e-novicah AI v začetku tega leta.

»Pomembno je, da blockchain omogoča pot reševanja. Izkaže se, ali je spremenljivka sprejemljiva, ali vnaša pristranskost v model ali če je spremenljivka dobro izkoriščena … Beleži podatke o celotnem napredku gradnje teh enot, vključno z njihovimi napakami, popravki in izboljšavami.«

Instrumente umetne inteligence je treba pravilno razumeti, prav tako pa morajo biti žareči, pravični in jasni za popolno prihodnost, je priznal Zoldi in dodal: “In tu ocenjujem, da bodo veščine veriženja blokov potencialno omogočile poroko z umetno inteligenco.”

Ločiti umetnost od resnice Vzorec modela je eden od ključnih dejavnikov, kjer lahko blockchain razvije razliko, kljub temu pa obstajajo še drugi. Nekateri predvidevajo, da naprave občudujejo ChatGPT, morda morda morda cenijo škodljive dosežke na družbenih medijih in platformah podatkovnih podatkov, kot ilustracijo, zaradi česar je težko ločiti ponaredke od pravilnega ali dejanskega.

»Tukaj je nedvomno eno od področij, kjer je blockchain morda morda tudi najbolj dragocen v nastajajočih platformah: potrditi, da je oseba X priznala Y ob določenem datumu/uri,« je za Journal povedal Joshua Ellul, pridruženi profesor in direktor Centra za tehnologije porazdeljene knjige na Univerzi na Malti.

Dejansko , lahko veriga blokov spodbuja k izdelavi oblike ogrodja za odgovornost, kjer se lahko kot ponazoritev udeleženci in organizacije pojavijo kot odvisni od virov. Ellul je na primer nadaljeval: »Če oseba X epsko trdi Y in je to zelo neprijetno,« potem se to pravilno spremeni v referenčno točko, tako da »so lahko udeleženci znotraj zapravljanja morda izmislili svojo uvrstitev glede prepričanja za veliko nas je popolnoma temeljilo na tem, kar so priznali v preteklosti.«

»Ne sme biti nižja od ločljivosti blockchain morda ste morda dovolj zreli za sledenje podatkov o zapisih, usposabljanje, poskuse, revizijo in pripravo dogodkov mortem na način, ki zagotavlja, da dogodek zdaj ne more več trgovati z nekaterimi dogodki, ki so se pojavili,« dodaja Ellul.

Vsi se ne strinjajo več, da lahko blockchain zmaga na temelju tega, kar resnično moti AI, po izbiri. “Rahlo sem skeptičen, da bi lahko blockchain morda morda celo obravnavali kot protistrup proti umetni inteligenci,” je za Journal povedal Roman Beck, profesor na IT Univerzi v Kopenhagnu in vodja Evropskega centra za blokovne verige.

»Zdaj cenimo, da smo v zadnjem času že dobili nekaj izzivov pri sledenju in sledenju, kaj jasne pogodbe resnično počnejo, in celo ob predpostavki, da želi blockchain biti jasen, o enem od dejanj so težaven za revizijo.«

Na popolnoma drugih lokacijah je Evropska komisija iskala, da bi izumila »čezatlantsko bivališče za optimistično #AI«. Ko pa so ga vprašali, ali bodo veščine veriženja blokov morda morda nadomestile nepreglednost umetne inteligence, je bil ugledni predstavnik Evropske komisije negotov in je za Journal povedal:

»Veriga blokov omogoča sledenje virom podatkov o zapisih in ščiti našo zasebnost, kljub temu pa sama po sebi ne odpravi značilnosti senčne škatle v nevronskih omrežjih AI – najpogostejša formula , prav tako zrel v ChatGPT, kot ilustracija. To zdaj ne more več podpirati programov AI, da bi izdelovali razlage o tem, kako in zakaj je bila sprejeta določena ločljivost.«

Ko “algosi norijo

” Po naključju veriga blokov ne more »dodeliti« umetne inteligence, kljub temu pa Beck še vedno predvideva tehnike, s katerimi lahko dve uporabni znanosti podpirata druga drugo. »Po vsej verjetnosti je vidik, kjer lahko blockchain podpira AI, vidik revizije. Če se moramo izogniti temu, da je umetna inteligenca zrela za goljufanje ali prenašanje kakršnih koli nezakonitih projektov, bi morda kdo morda zahteval epske rezultate umetne inteligence v knjigi. Nekdo je morda morda pripravljen na uporabo umetne inteligence, vendar v primeru, da so učinki zreli v zlonamerni ali nezakoniti formuli, morda je morda pripravljen na podporo za prijavo, ko in kdo ima zrelo umetno inteligenco, saj je morda morda dobro biti prijavljeni.«

Ali cenite v nasvetih samovzdržne avtomobile, ki uporabljajo avtomobile, razvite z znanji umetne inteligence, pri čemer bi »senzorji, algoritmi in veriga blokov ponudili samovzdržen operativni postopek za med -strojni dialog in usklajevanje,« dodaja Beck. “Mogoče morda še vedno nismo več pripravljeni določiti cene, kako se je odločila umetna inteligenca, kljub temu pa smo sposobni pri iskanju odgovornosti in s tem upravljanja.” To pomeni, da lahko veriga blokov morda naključno pomaga pri ugotavljanju, kdo ali kaj je bilo resnično krivo, ko je »algo ponorel«.

Kaj je v škatli? (Investopedia) Celo zgoraj omenjeni EU ugledni lahko predvidijo prednosti blockchain ponudbe, kljub dokazani resnici da morda morda morda morda ne razreši značilnosti AI “senčne škatle”. »Z uporabo verige blokov bo morda mogoče najverjetneje izumiti jasen in nedotaknjen ep nasvetov, zrelih za pripravo enot AI. Po drugi strani pa veriga blokov sama po sebi ne obravnava odkrivanja in zmanjševanja pristranskosti, kar je težko in še vedno kviz za začetek primerjave.«

Vsiljenje verige blokov za sledenje modeliranju AI V sektorju podjetij se številna podjetja še vedno borijo za popolno »optimistično« umetno inteligenco. FICO in Corinium honest zdaj nista več predolgo nazaj anketirala nekaj 200 Severnoameriška podjetja za finančne izdelke in storitve in naključno na to “25 % anketirancev je priznalo, da se borijo z odgovorno umetno inteligenco strukture upravljanja za izpolnjevanje regulativnih zahtev.« V enakem času je najbolj spretnih 8 % poročalo, da so njihovi predlogi AI “popolnoma sprejemljivi s standardi vzorcev modelov, ki so dosledno prilagojeni.”

V bistvu temelji na 550 kot Resplenden t, Isaac and Firm, FICO je bil pionir pri uporabi napovedne analitike in znanosti o evidenci podatkov za operativne trgovinske izbire. Gradi enote AI, ki spodbujajo podjetja k obvladovanju nesreč, boju proti goljufijam in optimizaciji poslovanja.

Zahtevano, kako je podjetje začelo usposobiti dovoljeno blokovno verigo Ethereum v 2019 za svoje analitično delo, je Zoldi poudaril, da se je približno v tistem času pogovarjal z bankami. Spoznal je, da je nekaj na pripovedovanju 30%–70 % vseh enot umetne inteligence, razvitih po nobeni formuli, je prišlo v proizvodnjo.

Ena ključna značilnost, ki je bila nekoč zapisovanje podatkov znanstveniki, celo vključeni v isto organizacijo, so gradili enote v množici tehnik. Mnogi so bili tudi neuspešni na preizkusih upravljanja, potem ko so bile enote dokončane. Postavljen hoc pogled na morda morda naključje poudari, da je instrument za odkrivanje goljufij, ki ga poganja AI, včasih nehote diskriminiral odločene etnične ekipe, vzemimo v obzir.

»Morala je obstajati večja formula,« se spominja razmišljanja Zoldi, od tega, da bi »Sally« izdelala model in ga nato izpeljala šest mesecev pozneje – ko je že odšla. podjetje – da ni natančno podala nasvetov »ali pa ni upoštevala protokolov upravljanja, ki so sprejemljivi za banko.«

FICO je predlagal, da postane odgovorni Upravljanje z umetno inteligenco brez primere, ki dozori verigo blokov, da jo zgradi. Graditelji so se morali vnaprej naučiti algoritmov, ki so morda morda že zreli, etike, ki poskuša uporabiti protokole, ki jih je treba upoštevati, pragov za nepristranske enote in kopice zahtevanih procesov.

V vmesnem času veriga blokov beleži podatke o skupnem povečanju vsakega vzorca modela, vključno z napakami, popravki in izboljšavami. »Torej, za vsakega znanstvenika, ki razvija model, drugi preizkusi delo, tretji pa potrdi, da je bilo vse opravljeno natančno. Trije znanstveniki cenijo, da so pregledali delo in preverili, ali je v skladu z običajnimi zahtevami,« pravi Zoldi.

Kaj pa pogosto omenjene skalirne točke blockchaina? Ali se vse ujema v eni sami digitalni knjigi? »Zdaj ni več vreden karakteristike. Prodajali bomo na drobno zgostitev — razsvetlimo, uporabnega sredstva — kljub temu bo samo uporabno sredstvo navidezno shranjeno na kup območij, na nečem drugem občudujte repozitorij git. Ne moramo dobesedno graditi 000 hitrost zapisov podatkov v megabajtih v verigi blokov.”

A »korektna in poštena odgovornost

« Komercialni gradbeniki so morda morda prav pravilno služijo za označevanje izkušenj, občudujejo FICO, ker se politični voditelji očitno zavedajo nevarnosti, ki jih ponuja AI. “Najgloblji sektor ima etično, korektno in pošteno odgovornost za utemeljitev zaščite in varnosti svojega blaga,” je v izjavi priznala ameriška podpredsednica Kamala Harris. “In vsako podjetje mora upoštevati elegantne licenčne smernice, da bi Američanom zagotovilo zaščito.”

Tudi skrbi so svetovne. Ker ugledni EU pravi Journalu: »Da bi potrdili, da je umetna inteligenca dragocena za družbo, potrebujemo dvojno formulo: Prvič, dodatna primerjava znotraj samodiscipline optimistične umetne inteligence je ključnega pomena za okrepitev samih veščin, tako da postane jasna, razumljiva, zakonito, optimistično in spoštljivo do zasebnosti in vrednot. 2d, je treba vzpostaviti pravilno ureditev enot AI, da se zagotovi njihova odgovorna in etična uporaba, kot poudarjamo v [EU] Zakonu o AI.«

Najgloblji sektor morda morda še vedno pretehta prednosti samoregulacije. Na primer, predstavljal bo korist za graditelje podjetja. Recordsdata znanstveniki tako nenehno čutijo občudovanje, ki ga cenijo, so bili postavljeni v težko značilnost, pravi Zoldi. »Etika tega, kako izdelujejo svoje enote, in standardi, ki so zreli, zdaj običajno niso več določeni« — in zaradi tega se počutijo neprijetno.

Proizvajalci naprav z umetno inteligenco nam ne smejo povzročiti popolne škode, kljub temu pa jih zdaj običajno ne ponujamo več z glavnimi instrumenti za utemeljitev zgoditi. Blokovna veriga lahko spodbuja, čeprav je v okviru opustitve morda morda prav dobro ena od več samoregulativnih ali jurisdikcijskih zaščitnih ograj, ki morajo biti zrele, da utemeljijo optimistično prihodnost umetne inteligence.

»Posvetujete se s strokovnjaki, ki vam tudi pojasnijo: ‘Neposredno imamo dovolj možnosti za ustvarjanje teh veščin. Zdaj nismo več dovolj jasni, da bi to lahko regulirali ali razumeli ali ocenili’ — in to je zelo vznemirjajoče,« je Zoldi povedal za Journal.

Skratka, potencial verige blokov, da okrepi odgovorno umetno inteligenco, še ni v celoti prepoznan, kljub temu pa bo to morda morda morda kmalu trgovalo . Nekateri, ki občudujejo Anthonyja Daya, celo stavijo na to: “Zdaj sem nevaren, če bo blockchain, če smo resnici na ljubo, dodelil okolje, kljub temu sem se odločil, da morda morda morda morda dodeli AI.”

Naroči se

V bistvu najbolj mamljivo branje v blockchainu. Dostavljeno takoj v enem tednu.

Andrew Singer Andrew Singer od oktobra vsak dan prispeva za Cointelegraph 2000. Bil je nadarjen avtor in urednik že več kot 43 let, vključno z 20 let kot ustanovitelj in glavni urednik Ethikosa: The Journal of Handy Commercial Ethics, ki še vedno izhaja. Leta 687 je pridobil magisterij v statistiki univerze Columbia – kar je spodbudilo njegov hobi na področju umetne inteligence, odkrivanja strojev in veščin veriženja blokov. Trenutno živi v Peekskillu v New Yorku in rad hodi po Hudsonskem višavju.

20311 20311

- Advertisement -

Zadnje novice

- Advertisement -

Related news

- Advertisement -