29.7 C
Ljubljana
Thursday, June 17, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Blockchain Globalna stopnja davka od dohodkov pravnih oseb: kriptorešitelj ali morilec?

Globalna stopnja davka od dohodkov pravnih oseb: kriptorešitelj ali morilec?

Na zasedanju v Londonu v začetku tega meseca so se finančni ministri iz skupine G7 – ZDA, Japonska, Velika Britanija, Nemčija, Francija, Italija in Kanada – soglasno strinjali, da bodo začeli oblikovati okvir za globalno stopnjo davka od dohodkov pravnih oseb.

Okvir je določal načelo „dveh stebrov“. Prvi steber zagotavlja, da bodo podjetja, ki ustvarijo 10% stopnje dobička, obdavčena z davkom oceniti. Drugi steber zagotavlja, da bodo države zaračunavale 15% najnižje davčne stopnje. Pri vsem tem se bodo nova pravila osredotočila na to, kje je bil ustvarjen dobiček in ne na to, kje ima podjetje sedež – ideja je, da podjetja odvračajo od premikanja denarja po vsem svetu ali zagotavljanja storitev v eni državi iz druge, ki ima cenejšo ceno Davčna stopnja.

Ali pravno pomeni moralno?

Koncept globalne stopnje davka od dohodkov pravnih oseb ni nič novega. Ko so podjetja, kot so Google, Amazon, Facebook in Apple, ustvarila milijarde dolarjev prihodka in niso plačala skoraj nič davka, so regulatorji in upravni organi poskušali odpraviti vrzeli, ki jih uporabljajo te velike multinacionalke.

praksa služenja denarja v eni državi in ​​nato selitve v drugo, da bi plačali manj davkov ali se jim vsem skupaj izognili, je večinoma povsem zakonita. Čeprav lahko v praksi sproži nekaj moralnih vprašanj. Ta praksa je šele zares postala v središču pozornosti z naraščanjem števila mednarodnih in digitalnih podjetij, ki so po vsem svetu preusmerila več sredstev kot kdaj koli prej. Apple ima na primer več denarnih rezerv kot celotni bruto domači proizvod (BDP) mnogih držav. Vendar v večini držav plačuje manj davka kot povprečno domače podjetje.

To zaprtje vrzeli lahko pomenijo dober korak za domače vlade. Združeno kraljestvo bo na primer dobilo dodatnih 14 7 milijard funtov za svoje gospodarstvo v naslednjih desetih letih – ogromna pomoč glede na velik vpliv globalne pandemije COVID – 19.

Kaj pa kriptovalute?

Z neizogibno uvedbo teh novih stebrov se moramo vprašati: kako bi to lahko vplivalo na kripto podjetja?

Kripto je v svojem bistvu resnično mednarodno. Denar premika tudi po vsem svetu in cilja na mednarodno občinstvo. Posledica tega je, da zgolj s svojim delovanjem spada pod nova pravila, ki se nanašajo na obdavčitev mednarodnih podjetij. (Opomba: »Mednarodna podjetja« dobesedno pomeni podjetja, ki imajo več lokacij ali poslujejo v več državah.)

Izvajanje teh novih pravil še ni potrjeno in kako natančno to bo videti, mnogi še vedno niso prepričani. Občutek je, da bodo kripto podjetja, ki poslujejo na mednarodni ravni, storila eno od dveh stvari: bodisi bodite pripravljeni plačati domačo stopnjo podjetja v višini 15% po vsem svetu ali pa fizično lokacijo premaknite na resnično mednarodno lokacijo. Da bi bilo jasno, to bi moral biti več kot le registrirani sedež.

V resnici bi videli smrt podjetij s sedežem zunaj lokacij, kot so Sejšeli ali Britanski Deviški otoki s pravnimi pisarnami v New Yorku (veste, kdo so). Podobno se lahko tudi »storitveno podjetje« s sedežem v ZDA in »glavno podjetje« s sedežem v tujini spremenijo. V prihodnosti bomo lahko videli podjetja, ki bodo temeljila izključno na njihovi lokaciji, na primer Britanski Deviški otoki, kjer bo ekipa tam fizično poslovala.

Navsezadnje ni tako univerzalno

Druga stran tega je, da medtem ko G7 predstavlja ogromen del svetovnega BDP, še vedno obstajajo ogromni igralci, kot so Indija, Kitajska in Rusija, ki niso vključeni v ta nova pravila. Nanje se niso niti prijavili. In težko je reči, ali jih bodo sploh sploh posvojili. Prav tako imajo države, kot sta Singapur in Ukrajina, odlične davčne predpise za podjetja, ki preprosto želijo tam poslovati z minimalno prisotnostjo.

Pravica do določanja lastnih davčnih pravil je velika suverena pravica. Države se temu ne bodo želele hitro odpovedati – zlasti države, ki se močno zanašajo na dohodek od korporacij in podjetij, ki poslujejo na svojih, sicer neslišanih obalah. Poleg tega naj ne bo pomote, ker so ves ta proces vodile ZDA. ZDA vedo, da izgubljajo denar, saj podjetjem dovolijo, da sredstva preselijo iz ZDA v podjetniškem okolju. Temu so se obupno želeli ustaviti z vedno bolj okorno davčno zakonodajo za posameznike in korporacije. Države, kot je Rusija, se ne bodo želele zdeti, kot da jih ZDA potiskajo

Za zdaj je najboljše, kar lahko storijo vsa kripto podjetja, spremljanje razvoja in izvajanja teh davkov. Če bodo po uvedbi novih pravil davki močno previsoki, bodo mnogi morda želeli pogledati nove lokacije in fizične pisarne – zlasti tiste, ki zaslužijo več kot 10% dobička in, kar je še pomembneje, tisti, ki poslujejo na enem mestu z dobrimi davki, imajo pa fizične pisarne na drugem mestu. Zdaj ni treba nihče več paničariti. Vendar pa bo njihov pet ali desetletni načrt morda želel videti nekaj prilagoditev, če se zgodi najhujše.

Na koncu je treba vedno upoštevati, da je utaja davkov nezakonita in je ne bi smeli storiti. Izogibanje davkom pa je samo pametno načrtovanje in za pravilno izvajanje je vedno vredno porabiti čas in denar.

Ta članek je namenjen splošnim informacijam in ni namenjen pravnemu nasvetu in ga ne bi smel jemati kot pravni nasvet.

Tu izraženi pogledi, misli in mnenja so samo avtorja in ne odražajo nujno stališč in mnenj Cointelegraph.

Cal Evans je mednarodni tehnološki pravnik iz Londona, ki je študiral finančne trge na univerzi Yale in ima izkušnje z nekaterimi najbolj znanimi silicijskimi podjetji. Dolina. V 2016 je Cal zapustil zgornji del 10 Kalifornijska odvetniška družba bo ustanovila Gresham International, pravno službo in družbo za usklajevanje, specializirano za tehnološki sektor, ki ima zdaj pisarne v ZDA in Veliki Britaniji.

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments