15 C
Ljubljana
Saturday, September 25, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Ripple novice Hongkongčani uporabljajo blockchain za shranjevanje dokazov o protiavtoritarnih bojih

Hongkongčani uporabljajo blockchain za shranjevanje dokazov o protiavtoritarnih bojih

Državljani Hongkonga se s sistemom blockchain borijo proti vladnim poskusom brisanja in prepisovanja zgodovine protiavtoritarnih bojev zadnjih let.

7864 Skupno ogledov

00 Skupaj delnice

Hong Kongers use blockchain to save evidence of anti-authoritarian struggles

Blockchain-ov potencial, da vzdržuje distribuirano infrastrukturo za kolektivni digitalni pomnilnik, odporno proti nedovoljenim spremembam, je za državljane Hongkonga dobil nepričakovano politično pozornost.

Kmalu zatem, ko je hongkonška javna radiotelevizija Radio Televizija Hong Kong ali RTHK razkrila svoj namen izbrisati vse arhivirane vsebine, starejše od enega leta, so prebivalci pohiteli, da bi shranili pretekli posnetek novic, ki je bil do zdaj prosto dostopen javnosti. Razlog za njihovo naglico je bilo spoznanje, da arhiv RTHK vsebuje kritično poročilo o zadnjih letih protiavtoritarnih bojev in protestov, ki jih je sprva sprožila uvedba drakonskega zakona o nacionalni varnosti, pa tudi dokaze o brutalni represiji teh bojev.

Na uradni ravni že dolgo teče boj za kolektivne zapise v preteklosti, ki je bil zajet v poskusu hongkonške policije, da prepiše pripoved enega od najbolj nasilne in travmatične epizode v 2019 protestih: neselektivni napad na civiliste v primestni podzemni železnici postaja Yuen Long. Nepristransko pokrivanje te epizode RTHK bo med vsebino, ki je izgubljena v pozabo zdaj, ko poteka postopno brisanje.

V tem okviru je platforma blockchain, ki se je prvič pojavila ob višina protestnega gibanja je zdaj pripravljena zagotoviti državljanom in aktivistom življenjsko pomembna sredstva za povrnitev in ohranitev njihove nedavne politične zgodovine v njeni celovitosti.

Platforma , imenovano LikeCoin, je decentralizirana založniška infrastruktura, ki temelji na blockchainu in ponuja decentraliziran register za vse vrste vsebin. Njegove značilnosti Hongkongčanom omogočajo, da uskladijo svoja prizadevanja za arhiviranje zdaj ogroženih evidenc v eno skupno zbirko zbirk podatkov, ki je zaščitena pred nedovoljenimi posegi.

Namesto shranjevanja podatkov LikeCoin registrira metapodatke – tj. Podatke o avtorju, naslovu, datumu objave in lokaciji. Prav tako vsak vpis žigosa z edinstvenim in nespremenljivim digitalnim prstnim odtisom: mednarodno standardno številko vsebine ali ISCN, podobno kot ISBN knjige.

Ustanovitelj platforme Kin Ko je novinarjem povedal, da lahko državljani ob prenosu in shranjevanju vsebin na ad hoc način pomagajo državljanom, da se uprejo uradni cenzuri zgodovine V prihodnosti bo dokazovanje pristnosti in celovitosti teh podatkov bolj problematično. Pojasnil je:

“Če ste vi oseba, ki je to podprla, lahko pregledujete trdi disk. Kaj pa, če niste ta oseba? Ali kaj, če se je vaš trdi disk pokvaril? Kako veste, da je [backed up] fotografija ista posneta fotografija 10 pred leti? Kako veste, da pri tem ni bilo opravljenega dodatnega dela? «

Z infrastrukturo blockchain LikeCoin v 10 (ali pa čez mnogo let bo mogoče vedeti, ali je bila vsebina posegala v sledenje spremembam digitalnega prstnega odtisa ali ne. Ko gre za zgodovinsko pomembne arhivirane video posnetke, bi to lahko namignilo, da je bila izvirna datoteka morda namerno zavajajoča.

LikeCoin uporablja svoje lastno verigo blokov, da bi se v takem obsegu izognili visokim transakcijskim stroškom omrežja, kot je Ethereum. Varnostno kopiranje nedavne politične zgodovine države ni majhna zadeva. V bolj omejenem kontekstu so Ethereum nepozabno uporabili za objavo in ohranitev enega samega pisma kitajskih aktivistov #MeToo, ki se borijo proti vladni cenzuri.

7864

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments