13.1 C
Ljubljana
Saturday, September 18, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Blockchain Iskanje novega doma: Bitcoin rudarji se umirijo po odhodu Kitajske

Iskanje novega doma: Bitcoin rudarji se umirijo po odhodu Kitajske

Pred nekaj meseci je kripto industrijo pretresla novica o množičnem odhodu rudarjev iz Kitajske. Konec maja 2021 je postalo znano, da bodo kitajske oblasti prepovedale rudarjenje Bitcoina (BTC), s čimer bodo obstoječi regulativni pritiski na rudarji do prelomne točke.

Seznam prepovedanih operacij vključuje nakup kriptovalut, pa tudi vse povezane naložbene dejavnosti, trgovanje s kripto in menjavo. Kitajska ljudska banka se je temeljito posvetovala z bankami in plačilnimi sistemi, nato pa so največjim kitajskim finančnim institucijam povedali, naj ustavijo špekulativno trgovanje – zlasti z BTC. je pokazala eno največjih padcev v svoji zgodovini. Kitajski delež rudarjenja BTC se je od začetka leta zmanjšal 55%, saj je veliko udeležencev omrežja Bitcoin izklopilo svojo opremo.

To je bilo potrjeno, ker je kitajski sekundarni trg poln kartic GPU. Rudarji so aktivno prodajali kartice, vključno z vsemogočnim GeForce RTX 3090 in Radeon RX 6900 XT po tržnih cenah.

Seveda niso vsi rudarji kapitulirali, zlasti veliki bazeni. Logičen izhod iz te situacije je bila »rudarska migracija« v druge države. Kam so se preselili kitajski rudarji in katere države lahko postanejo nova rudarska meka?

Ali je rudarstvo resnično slabo za Kitajsko?

Pred tem poskuša ugotoviti, kam rudarji odhajajo, je vredno razumeti, zakaj je kitajska vlada prepovedala rudarjenje in kakšne posledice bo imela takšna odločitev na kripto industrijo in celo na nekatere sektorje gospodarstva države.

Po uvedbi prepovedi so se prvi odzvali največji rudarski bazeni. Huobi, BTC.TOP in HashCow so v celoti ali delno prenehali s svojimi dejavnostmi. Ena največjih borz za kripto krizo v državi, Huobi, je prekinila rudarjenje kripto in nekatere storitve trgovanja za nove stranke s celinske Kitajske.

Rudarsko podjetje BTC.TOP je objavilo, da začasno ustavi poslovanje na Kitajskem, navajajo tveganja, medtem ko je HashCow dejal, da bo prenehal kupovati nove rudarske postaje BTC.

Največji proizvajalec rudarske opreme Bitcoin na svetu, Bitmain, je konec junija začasno prekinil prodajo 2021. Družba se je tako odločila, potem ko so se cene znižale za 75%. Prekinitev je prizadela le rudarje BTC, Bitmain pa še naprej prodaja opremo za rudarjenje z altcoini.

Po mnenju kitajske vlade je bila težava pri rudarjenju velika poraba električne energije. Kitajska, kjer je bilo večino rudarskih bazenov BTC, se opira predvsem na moč premoga, ki povzroča veliko onesnaženja.

Toda po mnenju nekaterih komentatorjev v kripto industriji je pravi motiv Kitajske oblasti niso želele ohranjati ekologije države, ampak so spodbujale lastno kriptovaluto, digitalni juan – tj. S prepovedjo rudarjenja BTC kitajska vlada “počisti” prostor za svojo digitalno valuto centralne banke (CBDC).

Zdaj je razvoj digitalnega juana v polnem teku. Konec junija 2021 so potniki v podzemni železnici v Pekingu lahko kupili vozovnice z uporabo digitalnega juana. In dva tedna prej je kitajska kmetijska banka prva v državi dovolila svojim strankam pretvorbo digitalnih juanov v gotovino in obratno.

Hkrati se zdi, da je vlada aktivno zatiranje konkurentov CBDC. V 2020 je bila začetna javna ponudba podjetja Ant Financial – Alibabinega fintech podjetja – prekinjena predvsem zaradi strahu kitajskih oblasti, da bi plačilni sistem Alipay tekmujejo z digitalnim juanom.

Je torej možno, da so bili rudarji zgolj kolateralna škoda na poti do cilja države, da podpre široko uveljavljeno digitalno nacionalno valuto? Navsezadnje zadnja prepoved kripto ni prepovedovala ničesar novega, saj so bile obstoječe omejitve že zapisane v 2017.

Nova rudarska središča

Kitajska, kjer so nekdaj izkopavali tri četrtine vseh BTC, je začela zmanjševati svoj delež v svetovnem rudarstvu že dolgo pred uvedbo prepovedi Maja.

Po raziskavah Cambridge Centra za alternativne finance o svetovnem rudarjenju bitcoinov od septembra 2019 do Aprila 2021 je Kitajska postopoma postajala vse manj privlačna za kripto navdušence. To lahko štejemo za potrditev ostre politike državne vlade. Kljub temu je državni delež rudarjenja Bitcoin ostal visok in je znašal približno 46%. Kot je za Cointelegraph povedal Fei Cao, izvršni direktor podjetja Huobi Pool:

»Letos so ključni trendi za digitalno rudarjenje povečana skladnost in kapitalske zahteve, ta dva trenda pa se zdita bolj obetavno v severnoameriški regiji, kjer je rudarstvo legalno po lokalnih predpisih. «

Caove besede potrjujejo statistični podatki Združenih držav je trenutno več kot štirikrat povečal svoj delež v svetovnem rudarskem BTC – s 4,1% na 16. 8%.

V preteklih letih so ZDA krepile svoje kapacitete gostovanja, veliko pred kitajsko prepovedjo, tudi ko je trg kripto doživel resen upad . Ameriška rudarska podjetja so bila še posebej aktivna, ko velike kmetije BTC niso bile v velikem povpraševanju, na primer v 2017.

Poleg tega imajo ZDA tudi nekaj najcenejših virov energije na planetu, od katerih so mnogi obnovljivi. Poleg tega so ameriški vlagatelji sami zainteresirani za sodelovanje z rudarji. Na nedavnem sestanku v Teksasu so ameriški direktorji nafte in plina rudarjem predlagali, da za proizvodnjo električne energije uporabljajo presežek zemeljskega plina.

Poceni elektrika je zelo privlačna tudi za velike proizvajalce rudarske opreme. Na primer, nazaj 2020 je Bitmain sklenil partnersko pogodbo s hčerinsko družbo Digital Currency Group, Foundry, ki financira odjemalce Bitmaina iz Severne Amerike in dobavlja veliko serijo naprav za rudarjenje BTC.

Tudi Kazahstan je letos pokazal močno rast svojega deleža v svetu rudarjenja Bitcoin – povečal se je s 1,4% na 8,6%.

Ta država meji na Kitajsko, zato so stroški prevoza opreme cenejši od prevoza čez ocean v Severno Ameriko. Poleg tega zakonodajalci v Kazahstanu naredijo državo privlačnejšo za rudarje, saj lokalnim bankam omogočajo odpiranje računov za transakcije s kriptovalutami. Poleg tega je lahko v državi uradno registrirano rudarsko podjetje, saj je bila digitalna valuta uradno legalizirana že leta 2020.

Kitajska podjetja so to že izkoristila. Veliki ponudnik rudarjev kriptovalut Canaan je junija objavil, da je začel rudariti BTC v Kazahstanu. Podjetje za kripto rudarstvo BIT Mining, ki je pred kratkim napovedalo, da se bo razširilo s kitajskega trga, načrtuje nakup 2, 500 rudarjev BTC za napotitev v Kazahstan. Po mnenju strokovnjakov so kitajski rudarji v Kazahstan poslali približno 4, 16 rudarske naprave.

Povezano: Počasi: kripto regulatorji zaostajajo za industrijo veriženja blokov

Drug pomemben dejavnik priljubljenosti Kazahstana kot destinacije za rudarje so precej nizke cene električne energije, kjer 1 kilovat stane 0 USD. 25. Vendar pa energetski sistem države ni tako velik kot ZDA.

Rusija je povečala tudi svoj delež v svetovnem rudarstvu na 6,5%. Tako kot v primeru Kazahstana ima Rusija mejo s Kitajsko, kar je priročno pri prevozu rudarske opreme. Rusko združenje kriptoindustrije in blokovskih verig (RACIB) je julija 2021 predstavilo prednosti rudarjenja v državi in ​​poudarilo presežek poceni električne energije.

Glede na raznoliko podnebje v državi se lahko rudarske kmetije namestijo v regijah s hladnim podnebjem, kar bo zmanjšalo stroške hlajenja in hkrati povečalo pričakovane dobičke.

Poleg tega je RACIB vstopila v partnerski sporazum s konzorcijem največjih rudarskih podjetij na Kitajskem, ki je do nedavnega obvladoval 25% Bitcoinovih hash rate.

Rudarji se bodo preselili, rudarstvo bo ostalo

Manj kot šest mesecev po kitajski prepovedi so rudarji našli nov dom, morda celo boljši od prejšnjega, stopnja razpršitve Bitcoina pa se predvidljivo okreva.

Torej kitajski rudarji ne bodo izginili, ampak bodo le spremenili svojo lokacijo. “Zaradi vpliva spreminjajočih se politik in predpisov po vsem svetu je rudarska industrija BTC trenutno v fazi preoblikovanja,” je dejal Cao in dodal:

“Zastareli rudarski stroji v industriji so se upokojili, hkrati pa bodo na trg predstavljeni naprednejši novi rudarski stroji, ki bodo nadomestili izgubljeno oskrbo. «

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments