13.8 C
Ljubljana
Saturday, September 18, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Bitcoin novice Je blockchain lahko kdaj del rešitve za spopadanje s podnebnimi spremembami?

Je blockchain lahko kdaj del rešitve za spopadanje s podnebnimi spremembami?

Elon Musk je pritegnil pozornost sveta, ko je izjavil, da je Tesla ne bi več sprejemal Bitcoina kot plačilnega sredstva, pri čemer navaja vpliv blockchaina na okolje.

Čeprav je to v središče pozornosti postavilo razpravo o kriptovalutah in podnebju, je to že vprašanje, ki se oglaša že vrsto let.

Bitcoinov mehanizem soglasja za dokazovanje dela je izjemno energetsko zahteven in zdi se, da je to težava, ki je čedalje slabše – z obsežnimi podatkovnimi centri, ustanovljenimi kot rudarji, se potegujejo za dobavo novih kovancev, ki se je od prepolovitve 2020 še zmanjšala.

Najnovejši podatki Digiconomista kažejo, da je letni ogljični odtis Bitcoina zdaj primerljiv s celotno Portugalsko. Ena transakcija BTC porabi toliko CO2 kot dokončanje 1. 26 milijonov transakcij Visa… ali gledanje 95, ure YouTube. Še huje pa je, da ta posamezna transakcija porabi tudi toliko električne energije, kot jo dobi običajno gospodinjstvo v ZDA v 40 dneh. Pred nekaj kratkimi tedni je ta številka znašala približno 28 dni.

To je težava, ki se poslabša in ne izboljša. Veste, da imate težave, ko okoljska skupina Greenpeace trdi, da ne bo več sprejemala donacij z Bitcoinom.

Še huje , nekateri težki uteži v kripto industriji verjamejo, da bi lahko, če se vprašanje ne reši nujno, Bitcoin popolnoma potonil, saj se družbe in vlade skupaj zavežejo k ukrepanju in ublažitvi učinkov podnebnih sprememb. Podnebni vrh COP 26 bo v Glasgowu pozneje letos, New York pa je pred kratkim predstavil predloge za prepovedati rudarstvo Bitcoinov v državi za tri leta – s politiki, ki se bojijo, da bi kriptovaluta lahko povzročila, da ne bi izpolnila okoljskih ciljev.

Nedavno je za CNN govoril soustanovitelj Ethereuma Vitalik Buterin je priznal, da je poraba energije Bitcoina “zagotovo velika” in “pomembna slabost” v prizadevanjih za množično posvojitev. Prav tako je opozoril: “Če se Bitcoin drži svoje tehnologije natanko tako, kot je danes, obstaja velika nevarnost, da bo ostal.”

Trenutno , Ethereum sam naredi veliko spremembo. Blockchain trenutno temelji na mehanizmu soglasja za dokazovanje dela, zdaj pa usklajeno prehaja na dokaz o deležu. Nekateri ciniki bodo trdili, da je glavna motivacija za ta ambiciozen prehod v težavah z razširljivostjo, ki so pestile omrežje, saj obstaja trdno prepričanje, da bo PoS omogočil Eth2, da obdela veliko več transakcij na sekundo. Vendar imajo tudi okoljske koristi raziskave, ki kažejo, da bo ta algoritem do 99% bolj energetsko učinkovit.

Kot je Buterin dejal med intervjujem CNN: ” od porabe enake energije kot srednje velika država k porabi enake energije kot vasi. “

Podnebje: tema z vročimi gumbi

Blackrock je največji imetnik premoženja na svetu – in v nedavnem v naprej usmerjenem pismu poslovnim vodjem je izvršni direktor Larry Fink dejal, da podnebni prehod „predstavlja zgodovinsko naložbeno priložnost . ” Dodal je: “Nobeno vprašanje na seznamih prednostnih nalog naših strank ni bolj od podnebnih sprememb. O tem nas vprašajo skoraj vsak dan.”

Ta laserski videz osredotočenost na okoljske, socialne in upravne projekte (ES&G) pomaga spremeniti pripoved. Takšne pobude ne veljajo več za zmanjševanje profitnih marž, temveč za nujno potrebo, ki jo morajo sprejeti največja svetovna podjetja. Tako kot Bitcoin tudi oni tvegajo zaostali, razen če se prilagodijo … in hitro.

Podatki Morningstarja kažejo, da se je skupno premoženje v upravljanju v skladih ES&G v zadnjem četrtletju leta 2020, ki je prvič presegel 2 bilijona dolarjev. To je sovpadlo z izvolitvijo Joeja Bidena za ameriškega predsednika, njegova uprava pa se je odločila, da bodo podnebne spremembe osrednja tema njegovega predsedstvo.

Kompenzacije ogljika, plastične kompenzacije in druge oblike podnebnih kreditov so se pokazale kot nova realnost v poslovnem svetu – kar pomeni podjetje ki padejo pod določeno raven emisij, lahko dejansko prodajo svoje rezervne zmogljivosti drugim z dobičkom. A to ni brez izzivov. Korporacije ne morejo biti vedno prepričane, da je tisto, kar kupujejo, resnično in pojavile so se resnične potrebe po konkretnih podatkih.

Kakšen je odgovor?

Čeprav blockchain redno preganjajo kot del problema, ko gre za okolje, en zagon iz Albuquerqueja meni, da je ta tehnologija lahko del rešitve.

Devvio je razvil inovativno pobudo za veriženje blokov, ki spodbuja trajnostna prizadevanja – z infrastrukturo ES&G, ki zagotavlja “Bitcoin in Ethereum z neto ničelnimi emisijami.” Sklenila je že vrsto partnerstev s podjetji, osredotočenimi na ES&G, vključno z zbiralci odpadkov, proizvajalci obnovljivih virov energije in podjetji za analizo podatkov.

Tom Anderson, izvršni direktor podjetja, meni, da lahko glavne prednosti blockchaina vzpostavijo zaupanje pri preverjanju ocen in sredstev ES&G. Poudaril je, da so te baze podatkov, čeprav so postale najbolj znane kot dom kriptovalut in NFT-jev, še posebej primerne za sledenje lastništvu sredstev in evidenc. Sčasoma lahko postane končni cilj dokazljivih in preverljivih podatkov – kar korporacijam omogoča posodabljanje njihovega napredka na področju ES&G na način, ki ga lahko vlagatelji preverijo.

“Blockchain in okoljska trajnost lahko sobivata,” pravi Anderson. »Tehnologije porazdeljene knjige niso po naravi zapravljive in veriga blokov lahko veliko bolj koristi okolju kot škodi. Z učinkovitostjo Devvia na 1/1, 000, 000 Pri porabi energije Bitcoina imate vse koristi brez okoljskih stroškov. “

Dodal je: »Bitcoin je bil dobesedno zasnovan za zapravljanje energije v svojem mehanizmu soglasja, obstajajo pa tudi drugi načini za zagon verige blokov. Mislim, da si nihče ne bi mogel realno predstavljati, kakšna bo poraba energije Bitcoinov že v 2009. Čeprav smo ustvarili sistem, ki je dramatično učinkovitejši, mislim, da je to le vrh ledene gore v tem, kar je potrebno glede na potencial blockchaina, da postane zaupanja vreden vir resnice za vse podatke in sredstva ES&G. «

Devvio je trdno osredotočen na poslovne stranke in pravi, da svet ne more več prezreti vprašanj ES&G. Anderson je dodal, da je za podjetja “vznemirljiv čas” in da se kot “večina svetovnih 1” pojavljajo “ogromne priložnosti” 000 največja podjetja ocenjujejo svoj vpliv na okolje.

“Redko je v življenju videti priložnost, kjer obstaja tako močno podjetje biti zgrajen, hkrati pa lahko naredil toliko dobrega na svetu, “je dodal.

Izjava o omejitvi odgovornosti. Cointelegraph ne podpira nobene vsebine ali izdelka na tej strani. Čeprav vam želimo zagotoviti vse pomembne informacije, ki bi jih lahko pridobili, bi morali bralci pred kakršnimi koli dejanji, povezanimi s podjetjem, opraviti lastne raziskave in v celoti odgovoriti za svoje odločitve, prav tako tega članka ni mogoče šteti za naložbeni nasvet.

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments