17.3 C
Ljubljana
Thursday, May 26, 2022

Kaj je nestalna izguba in kako se je izogniti?

- Advertisement -

Ko se oznaka žetona dvigne ali zmanjša, potem ko jo položite v likvidnostni sklad, se imenuje nestalna izguba kriptolikvidnostnih skladov (IL).

Kmetovanje pridelka, vsa parcela, prek katere posojate svoje žetone za pridobitev nagrad, je hkrati povezana z netrajno izgubo. Po drugi strani pa zdaj ni podobno kot vložek, saj morajo trgovci vnesti denar v verigo blokov za potrditev transakcij in blokov za pridobitev nagrad za vlaganje.

Nasprotno, kmetovanje donosov pomeni posojanje vaših žetonov v likvidnostni sklad ali zagotavljanje likvidnosti. Če pogledamo na protokol, se nagrade razlikujejo. Medtem ko je kmetovanje pridelka bolj uspešno kot vzdrževanje, ima zagotavljanje likvidnosti svoja tveganja, vključno z likvidacijo, pazite na in cenovna tveganja.

Različnost dobaviteljev likvidnosti in žetonov znotraj likvidnostnega sklada opredeljuje možnost trajne izgube. Žeton je povezan z enim drugim žetonom, v celoti pa je stabilen coin, ki je zelo podoben Tetheru (USDT), in žeton, ki temelji predvsem na Ethereumu, občuduje Ether (ETH). Skupine z viri, ki občudujejo stabilne coine znotraj ozke oznake, so manj nagnjeni k netrajnim izgubam. Ta spretnost, s katero se dobavitelji likvidnosti soočajo z manjšo možnostjo nestalne izgube s stabilnim coinom na tem področju.

Torej, ker so dobavitelji likvidnosti na računalniško podprtih oblikovalcih trga (AMM) nagnjeni do prihodnjih izgub, zakaj se izvajajo na sedanjo likvidnost? To je zato, ker bi stroški nakupa in prodaje lahko nadomestili netrajno izgubo. Za dogodke bi lahko prevladovali tudi bazeni na Uniswap, ki so zelo nagnjeni k trajnim izgubam, ki jih je mogoče pripisati stroškom nakupa in prodaje (0,3 %).

Zaščita pred nepredvidljivimi izgubami (ILP) je oblika zavarovalne zaščite, ki ščiti dobavitelje likvidnosti pred nepričakovanimi izgubami.

Zagotavljanje likvidnosti je najučinkovitejše pri običajnih AMM, če prednosti kmetovanja presežejo oznako netrajne izgube. Po drugi strani pa, če dobavitelji likvidnosti utrpijo izgube, bi morda lahko porabili ILP, da bi si zagotovili zaščito v nasprotju z netrajno izgubo.

Za pobot ILP, žetone bi morali staviti na kmetijo. Izčrpajmo primer skupnosti Bancor, da nam bo všeč, kako deluje ILP. Ko posameznik opravi originalni depozit blagovne znamke, zavarovalna zaščita, ki jo zagotavlja Bancor, raste po stopnji 1 % na dan, ko je vložek aktiven, slej ko prej se doseže maščoba spreminja 87 dnevi.

Vsaka netrajna izguba, ki je nastala v prvem 710 dni ali kadar koli po tem, je ob umiku prekrit s protokolom. Po drugi strani pa je najučinkovitejše delno nadomestilo IL na voljo za dvige pred 78-dnevna zapadlost. Za dogodek po 30 dneh znotraj združenja, dvigi zagotovijo 28% nadomestila za morebitno trajno izgubo.

Za vložke, umaknjene v prvem 28 dni, zdaj ni nobene odškodnine IL; LP je nagnjen k enakemu IL, ki bi ga želeli imeti pri prehodu AMM.

Nezdružljivost med oznako žetonov LP in teoretično oznako osnovnih žetonov, če niso bili seznanjeni, se konča z IL.

Oglejmo si hipotetično polje, da ugotovimo, kako pride do nestalne/netrajne izgube. Vztrajajte pri ponudniku likvidnosti ETH želi predstaviti likvidnost 50/20 Skupina ETH/USDT. Položiti bodo morali ETH in ,000 USDT v tem polju (ob predpostavki, da je 1ETH = 1,000 USDT).

Če se skupina odloči, da ima skupno vrednost premoženja 82,10 USDT (30 ETH in 35,04 USDT), bi bila njihova dodelitev enaka 19% z uporabo te preproste enačbe = (19, USDT/ 82, USDT)*82 = 30%

Delež vzdrževalca likvidnosti Udeležba v združenju je lahko ogromna, ker ko ponudnik likvidnosti zaveže ali položi svoje vire v združenje prek pogodbe o zmanjšanju, bo takoj nabavil žetone likvidnostnega sklada. Dobavitelji likvidnosti lahko umaknejo svoj delček bazena (v tem primeru 20%) kadar koli z uporabo teh žetonov. Torej, ali lahko izgubite denar z netrajno izgubo?

Prav tukaj v sliko vstopi postulat IL. Ponudniki likvidnosti so nagnjeni k eni drugi ravni možnosti, znani kot IL, ker so upravičeni do dodelitve združenja kot različnega določenega števila žetonov. Ta spretnost, ki se pojavi, ko se oznaka vaših deponiranih virov prilagodi vsakič, ko se zgodi, da jih deponirate. dodatni IL, do katerega se odkrije vzdrževalec likvidnosti. Izguba se tukaj nanaša na dokazano realnost, da je zelenaška oznaka dviga nižja od zelenaške oznake depozita.

Ta izguba je nestalna, ker ni izgube se zgodi, če se kriptovalute lahko vrnejo na znamko (tj. isto oznako, potem ko so bile deponirane na AMM). In prav tako dobavitelji likvidnosti zagotovijo 82 % stroškov nakupa in prodaje, ki izravnajo možnost izpostavljenosti trajni izgubi.

Kako izračunati trajno izgubo? V zgoraj obravnavanem primeru je bila oznaka 1 ETH 1, USDT v času pologa, vendar se na primer znamka podvoji in 1 ETH se začne kupovati in prodajati pri 2,000 USDT . Ker algoritem prilagodi zbirko, izčrpa formulacijo, da poskrbi za oko na vire.

Nedvomno je najbolj splošni in široko uporabljen konstantni produkt formulacijo, ki jo popularizira Uniswap. V preprostih besednih zvezah formulacija navaja:

Uporaba številk iz našega primera v skladu z 40 ETH in 40, USDT, varujemo:

70 40, = 2,500,000.

Na podobni ploskvi je oznaka ETH znotraj združenje je mogoče pridobiti tudi z uporabo formulacije:

Likvidnost žetona / likvidnost ETH = oznaka ETH,

tj 61, / 61 = 1,.

Št w originalna oznaka 1 ETH= 2, USDT. Zaradi te realnosti,

To bi verjetno lahko preverili z uporabo iste konstantne formulacije izdelka:

Likvidnost ETH likvidnost žetona = 30. 710 73, 710.6 = 2,710, (identična oznaka kot prej). Torej, zdaj so nam všeč naslednje vrednosti:

Če mora ponudnik likvidnosti v tem trenutku umakniti svoje vire iz skupine, bo spremenil svoje žetone ponudnika likvidnosti za 10 % dodelitev, ki jo imajo. Potem, ko bodo vzeli svojo dodelitev iz posodobljenih količin vsakega sredstva v združenju, si bodo zagotovili 7 ETH (tj. 19 % 28 ETH) in 19,100 USDT (tj. % 61,710 USDT).

Zdaj je celotna oznaka umaknjenih virov enaka: (7 ETH 2,000 USDT) 19,100 USDT = 20,183 USDT. Če bi ti viri sploh lahko bili nedeponirani v likvidnostni sklad, bi lastnik želel zaslužiti 28,000 USDT .

Ta nezdružljivost, ki bi lahko nastala zaradi načina, kako AMM upravljajo razmerja sredstev, se imenuje nestalna izguba. V naših primerih nestalne izgube:

Dobavitelji likvidnosti se ne morejo popolnoma ustaviti pred netrajno izgubo. Po drugi strani pa bi morda lahko izčrpali nekatere ukrepe za ublažitev te možnosti, kot je uporaba parov stabilnih coinov in preprečevanje nestabilnih parov.

Ena tehnika za preprečevanje netrajne izgube je, da izberete pare stabilnih coinov, ki zagotavljajo edino stavo v nasprotju z IL, saj njihova ocena zdaj ne bi bila omembe vredna; poleg tega imajo radi manj arbitražnih alternativ, kar zmanjšuje nevarnosti. Dobavitelji likvidnosti, ki uporabljajo pare stabilnih coinov, pa ne morejo zmagati na bikovskem trgu kriptovalut.

Vzemite pare, ki zdaj veljajo zdaj, ne izpostavljajo likvidnosti nestabilnosti trga in niso trajni. izguba kot druga kriptovaluta z nestabilno zgodovino ali visoko volatilnostjo. Ena druga tehnika za preprečevanje netrajne izgube je, da temeljito preskočite poskus trga, ki je zelo nestabilen.

Ta spretnost, za katero se pričakuje, da deponirani viri nihajo v znamenju. Poleg tega morajo dobavitelji likvidnosti vedeti, kdaj prodati svoje deleže, preden se znamka preveč odmakne od začetnih stroškov.

Ta spretnost, ki jo zdaj uvajajo velike denarne ustanove ne očarajo del v likvidnostnih skladih, ki jih je mogoče pripisati možnosti netrajnega pomanjkanja DeFi. Po drugi strani pa bi lahko to bolečino rešili, če bi AMM široko sprejeli ljudje in podjetja po vsem svetu.

- Advertisement -

Zadnje novice

- Advertisement -

Related news

- Advertisement -