-0.1 C
Ljubljana
Thursday, December 9, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Etherium novice Kaj je usmerjen aciklični graf v kriptovaluti? Kako deluje DAG?

Kaj je usmerjen aciklični graf v kriptovaluti? Kako deluje DAG?

usmerjeni aciklični graf ali DAG je orodje za modeliranje ali strukturiranje podatkov, ki se običajno uporablja v kriptovalutah.

 • Za razliko od verige blokov, ki je sestavljena iz blokov, imajo usmerjeni aciklični grafi vrhove in robove. Tako so kripto transakcije zabeležene kot oglišča. Te transakcije se nato zapišejo ena na drugo. Podobno kot pri verigi blokov pa se tudi transakcije posredujejo DAG prek vozlišč. Za predložitev transakcije so od vozlišč zahtevane naloge dokazila o delu (PoW).

  Preprosto povedano, medtem ko je sistem blockchain videti kot veriga, je sistem DAG bolj kot graf. Model DAG je trenutno v industriji viden kot možen nadomestek za blockchaine v prihodnosti zaradi njegove učinkovitosti pri shranjevanju podatkov in obdelavi spletnih transakcij.

  Model DAG se obravnava kot možna rešitev trenutnega vprašanja decentralizacije v kriptovaluti. S tem modelom rudarjem ne bo treba tekmovati za nove bloke, ki bi jih dodali v verigo.

  Če so vozlišča razvita sočasno, se lahko transakcije obdelajo hitreje. Razvijalci gledajo na DAG kot na boljšo in varnejšo rešitev, ki lahko izboljša uporabnost omrežja, ko postane bolj razširljivo.

 • Kot že omenjeno, je usmerjen aciklični graf učinkovitejši pri shranjevanju podatkov. Njegova struktura je drevesna, z medsebojno povezanimi vozlišči kot “vejami”.

 • Ker ima lahko vsako vozlišče več kot en nadrejeni koren, model omogoča, da se hkrati potrdi več transakcij. To je zato, ker uporabnikom ni treba čakati na dokončanje transakcij, preden obdelajo novo.

  V usmerjenem acikličnem grafu se mora vsaka nova transakcija sklicevati na prejšnje transakcije, preden je sprejeta v omrežje. To se ne razlikuje od tega, kako se bloki v verigi blokov sklicujejo tudi na prejšnje bloke. Utemeljitev tega je, da je transakcijo mogoče uspešno potrditi le, če se nanjo sklicuje druga transakcija itd.

  V DAG-u vsako točko predstavlja transakcijo. Ni blokov, zato rudarjenje tudi ni potrebno. Transakcije so zgrajene ena na drugo, namesto da bi jih zbrali v bloke. Nato, kot je bilo že omenjeno, se opravila dokazovanja o delu opravijo vsakič, ko vozlišče predloži transakcijo, da se potrdijo predhodne transakcije in se izogne ​​neželeni pošti.

  Načeloma so nove transakcije zgrajene nad starejšimi v kriptovaluti, ki temelji na DAG. Glavna razlika pri blockchainu je v tem, da se v DAG lahko sklicuje na več transakcij, namesto le na eno naenkrat.

  Nekateri sistemi imajo algoritem, ki izbere „nasvete“ ali transakcije, na podlagi katerih se gradi na podlagi nabrane teže (ali števila potrditev, ki vodijo do napitnine).

  Zaščita pred dvojno porabo v DAG-jih deluje z vozlišči, ki potrjujejo starejše transakcije z oceno poti, ki sledi nazaj do prve transakcije DAG. To potrjuje, ali ima pošiljatelj zadostno stanje ali ne. Če uporabnik gradi na neveljavni poti, obstaja tveganje, da bo ta transakcija prezrta.

  Konflikti, ki so posledica več poti, se rešujejo z izbirnim algoritmom, ki daje prednost nasvetom, ki imajo večjo nabrano težo.

  • Model DAG poskuša obravnavati dve zaznani slabosti tehnologije blockchain, in sicer decentralizacijo in razširljivost. Prav tako želi izboljšati varnost in uporabnost.

   Kako to?

   • Na platformi Bitcoin blockchain ali Ethereum lahko rudarji ustvarijo samo en blok naenkrat. Nove transakcije je torej mogoče potrditi šele, ko je prejšnja zaključena. Model DAG odpravlja te bloke in dodaja transakcije neposredno v verigo blokov.
    • Z odpravo blokov je DAG model ne bo zahteval rudarjenja. To pomeni, da je za podporo omrežja potrebno manj energije. DAG imajo tudi več prednosti, kot so:

    • Visoke hitrosti transakcij neobremenjene z ustvarjanjem bloka
    • Brez rudarjev ne pomeni tudi nobenih transakcijskih provizij
    • Manjša poraba energije in okoljske koristi v primerjavi z rudarjenjem
    • Trenutno pa je uporaba DAG-jev v kripto še vedno v zgodnjih fazah. Za razliko od blokovnih verig še vedno niso popolnoma decentralizirani. Kot taki se uporabljajo predvsem za zagon omrežij in še ne kot sistem, ki bi ga lahko uporabili za izgradnjo stabilnega omrežja.

  Včasih si je bilo nepredstavljivo razmišljati o kriptovalutah, ne da bi pomislili na blockchain. Z modelom DAG pa je bilo s to tehnologijo zgrajenih že več kriptovalut.

 • Nekateri primeri so Obyte, IOTA in Nano, če jih naštejemo le nekatere. Čeprav je še vedno relativno nov, okvir DAG kaže velik potencial. Kot rečeno, so ga nekateri projekti že uspešno uporabili. Najbolj znani so:

 • Obyte

  Obyte ali ByteBall je kriptovaluta, ki je popolnoma neodvisna od verige blokov in ima implementiran okvir DAG. Vendar imajo transakcije Obyte še provizijo.

  To je zato, ker omrežje Obyte uporablja sistem validatorja, ki omogoča dvojno preverjanje transakcij. Uporablja soglasni algoritem, ki se opira na priče. Te priče so zaupanja vredni in ugledni uporabniki, ki delujejo kot validatorji.

  Obyte podpira tudi nesledljive transakcije in nedosegljive pogodbe.

 • IOTA

  Internet of Things Applications ali IOTA je implementirala svoje omrežje ‘brez blokovnih verig’ v . Ideja IOTA je, da vsi uporabniki dejansko postanejo rudarji. Za potrditev ene transakcije mora uporabnik na primer preveriti dve transakciji.

  IOTA uporablja omrežje, sestavljeno iz vozlišč in zapletov ali skupin vozlišč, ki služijo za hitrejši in učinkovitejši postopek validacije.

  Vsi uporabniki prispevajo majhno količino energije za vzdrževanje omrežja, vsi pa sodelujejo tudi pri izvajanju konsenza. To omogoča, da je omrežje zelo decentralizirano in hkrati razširljivo.

  Provizije za transakcije so skoraj nič; zato IOTA velja za stroškovno učinkovito alternativno kriptovaluto za mikroplačila.

 • Nano

  Nano je tudi kriptovaluta, ki deluje v sistemu DAG. Nano ima neodvisne blokovne verige, povezane z vozlišči, in se imenuje tehnologija blokovne mreže. Tehnično je mešanica DAG in blockchaina.

  Vsak uporabnik ima svojo denarnico in verigo blokov. Samo uporabnik lahko izvede spremembe v svoji denarnici/blockchainu. Transakcije so zaključene, ko pošiljatelj in prejemnik oba izvedeta operacije na svojih verigah blokov.

  Nano svojim uporabnikom ponuja nič transakcijskih provizij, pa tudi visoke hitrosti transakcij.

 • DAG je mogoče obravnavati kot izvedljivo alternativo blockchainu, čeprav je še vedno potrebna nadaljnja fina prilagoditev. Model DAG želi izboljšati pogoste težave s tehnologijo blockchain, kot so stroški, hitrost in razširljivost.

 • Tehnično gledano obe tehnologiji beležita transakcije v digitalno knjigo in delujeta v smeri istega cilja. Faktor razlikovanja med njima je predvsem struktura, ki jo vsak model uporablja za shranjevanje podatkov.

 • Blockchains in DAGs beležijo transakcije v porazdeljeni knjigi, čeprav na različne načine.

 • Spodaj je hitra primerjava obeh glede prednosti in slabosti:

  Prednosti DAG

 • Primerno za mikrotransakcije in velike količine transakcij
 • Odpravlja potrebo po rudarski opremi
 • Pristojbine se lahko znatno znižajo
 • Nižja poraba energije

  Slabosti DAG

 • ranljiv za napade zaradi majhnega obsega transakcij
 • Še v povojih; še ni vzdrževal visoke stopnje decentralizacije

  Prednosti blockchaina

 • Dobro uveljavljeno in široko uporabljeno v kriptovalutah, kot sta Bitcoin in Ethereum
 • Transparentno in nespremenljivo, zelo varno
 • Stroškovno učinkovit za transakcije visoke vrednosti
 • Slabosti blockchaina

 • Zahtevne zahteve za shranjevanje in pasovno širino omrežja
 • Velike količine porabljene energije

 • Visoke transakcijske provizije
 • Na koncu bo odločitev o tem, kateri model uporabiti, odvisna od poslovnih ciljev. Kot smo razpravljali, ima vsak model svoje prednosti in slabosti in kateri koli od njih je lahko bolj uporaben, odvisno od vaših zahtev.

  KOMENTIRAJ:

  Prosimo, vnesite komentar!
  Prosimo, vnesite ime

  - Advertisment -

  Most Popular

  Recent Comments