15.4 C
Ljubljana
Tuesday, October 4, 2022

Kaj je veTokenomics in kako deluje?

- Advertisement -

Vse vidike izdelave in upravljanja žetona, vključno z njegovo dodelitvijo številnim zainteresiranim stranem, ponudbo, razporedom sežiganja žetonov in distribucijo, upravlja strategija analize tokenomike. Tokenomika spodbuja k izkoriščanju vrednosti funkcionalnosti projektov decentraliziranega financiranja (DeFi). Ker zakona ponudbe in povpraševanja ni mogoče spremeniti, tokenomika močno vpliva na stroške vsakega nezamenljivega žetona (NFT) ali kriptovalute.

Povezano: Kaj je tokenomika? Podatki o ponudbi in povpraševanju za začetnike o kriptovalutah

Vendar pa je v razvoju tokenomike veliko vrzeli, podobno kot velikanska dodelitev začetne ponudbe insajderjem, ki bo opozorilna cena za izčrpavanje. Poleg tega morda ne bo več ene od teh stvari kot priročnika o tem, kako morajo ustanovitelji, zakladnica, trgovci, soseski in oblikovalci protokolov optimalno pokvariti žetone.

Kot končni rezultat protokoli DeFi, podobni kot Curve, MakerDAO in Uniswap, nimajo skrbno načrtovane začetne distribucije žetonov, kar se končno konča v neoptimalni distribuciji žetonov, ker bi lahko boljši sodelavci pošteno ne dlje vedno zagotoviti najbolj produktivno dodelitev ali obratno. Da bi razjasnili te točke, je protokol Curve zagotovil tokenomiko z deponiranimi glasovi ali veTokenomics. Navedeno tukaj, lahko preučujete osnovno misel veTokenomike; kako deluje veTokenomics ter njene prednosti in slabosti.

Kaj je veTokenomics?V skladu z mislijo veTokenomics morajo žetoni biti zamrznjen za določeno lokacijo, kar spodbuja udeležbo s podaljšanim trajanjem in zniža tržno ponudbo žetonov. V zameno uporabniki prejmejo veTokene, ki jih ni mogoče dobaviti in so neprenosljivi. Glede na to je treba za sodelovanje v mehanizmu upravljanja zakleniti svoje žetone v določenem časovnem obdobju, zaradi česar se bo cena organskega žetona sčasoma podaljšala.

Svoje žetone lahko že zaklenete v nekatere pobude DeFi za prejemanje dela zaslužka protokola. Vendar pa se arhitektura veToken razlikuje v tem, da lahko lastniki teh zaklenjenih žetonov zaščitijo nadzor nad emisijskim zapahom skupaj s traipseom, kar poveča likvidnost določenega bazena.

Cena, po kateri so ustvarjene in lansirane kriptovalute, se imenuje emisija. Finančni model kriptovalute, zlasti ne glede na to, ali je inflacijski ali deflacijski, vpliva na emisijsko ceno. To se konča z boljšim usklajevanjem med uspehom protokola in spodbudami, ki so jih pridobili imetniki žetonov, ker kiti ne morejo uporabiti svojih glasov za manipulacijo stroškov žetonov.

Kako deluje veTokenomics?Da bi nam bilo všeč delovanje tokenomike za polog glasov, bi morali zakričati, kako izvaja Curve veTokenomics. Enakovredno drugim protokolom DeFi dobavitelji likvidnosti (LP) pridobijo žetone LP za ponudbo likvidnosti za bazene Curve. Ti žetoni LP se lahko pošteno dodatno deponirajo v merilnik Curve za pridobitev žetona Curve DAO (CRV), ki ga lahko dobavitelji likvidnosti povečajo z zaklepanjem CRV. Merilnik likvidnosti izračuna, kako visoko likvidnost prispeva vsak. Za ponazoritev lahko svoje žetone ponudnika likvidnosti vložite v čuden merilnik likvidnosti vsakega bazena Curve.

Poleg tega imetniki veCRV in LP razdrobijo plačila, ki jih ustvari Curve Finance. Za ustvarjanje veCRV je treba zakleniti svoje žetone upravljanja CRV za določen čas (od enega tedna do štirih let) in ustaviti njihovo likvidnost. Ta sistem, v katerem vstavljalci s podaljšanim trajanjem potrebujejo projekt za zmagoslavje in niso več v njem zgolj zato, da bi osvojili nestalne pozitivne vidike.

Imetniki veCRV lahko podaljšajo nagrade za vložke z zaklepanjem žetonov za zelo dolgotrajno čas, posredovati, kateri likvidnostni skladi prejmejo emisije žetonov in pridobiti nagrado za staking z zagotavljanjem likvidnosti s strategijo zamenjav na Curve. Vendar pa dolžina časa, v katerem imetniki žetonov zaklenejo svoje veTokene, vpliva na to, kako pomemben vpliv so imeli na poti glasovanja.

Oglejte si Boba in Alexa, ki vsak obešata enako količino CRV. Bob je svoje žetone zaklenil za 2 leti, medtem ko jih je imel Alex najpriročnik za en 300 in petinšestdeset dni. VeCRV, vitalnost pri glasovanju in s tem povezani donosi so za Boba podvojeni, ker je zaklenil svoje žetone za dlje časa kot Alex. Ta vrsta dinamike spodbuja dolgotrajno sodelovanje v projektih decentralizirane samozadostne skupine (DAO) in zagotavlja, da je izdaja žetonov izvedena demokratično.

Raznolike primere veTokenomics sestavlja Balancer, ki je dobavil žetone veBAL marca 2022 z najdaljšim časom zaklepanja do 1 300 in petinšestdeset dni. Frax Finance je prav tako pozval k uporabi žetonov veFXS, kar gospodinjstvom omogoča, da zgrabijo merilnike, ki bi morda porazdelili emisije FXS med množico združenj na raznolikih decentraliziranih borzah (DEX).

Kateri so prednosti in slabosti veTokenomics?Iz razumevanja osnov veTokenomics je razvidno, da so imetniki žetonov nagrajeni za blokiranje zagotavljanja veTokenov, kar zmanjša zagotavljanje žetonov LP in s čimer spodbujajo stres. Imetniki žetonov tega sistema, ki hranijo ogromno količino žetonov, ne morejo manipulirati z njihovo ceno. Poleg tega ta standardni model tokenomike spodbuja dodajanje dodatne likvidnosti združenjem, kar krepi sposobnost stabilnega kovanca, da zaščiti svojo vezavo.

Ker včasih ni bilo trga za žetone dobaviteljev likvidnosti, namesto za uveljavljanje pravic upravljanja in špekuliramo, da so imeli začetni žetoni upravljanja DeFi majhen ali nič vpliva na stroške. Vendar pa zaklenjeni veTokeni pozitivno vplivajo na dinamiko zagotavljanja, saj soseska pričakuje večje donose, pomembne pravice upravljanja in usklajevanje prednostnih nalog vseh deležnikov.

Kljub zgoraj navedenim prednostim modela vetoken obstaja veliko pomanjkljivosti veTokenomics, na katero morajo biti deležniki pozorni. Ker vsi ne vlagajo več za daljše časovno obdobje, protokol, ki sledi modelu veTokenomics, morda ne bo več pritegnil nestalnih trgovcev.

Za začetek, če so žetoni zaklenjeni dlje, lahko naključna plačila pošteni poleg tega preveč pretirano, saj jih ne more odkleniti do datuma zapadlosti v primeru, da zamenjajo svoj um. Poleg tega ta model zmanjšuje spodbude, usmerjene v podaljšano trajanje, in slabi decentralizacijo upravljanja, če ima protokol, ki ponuja takšne žetone, praktično vse veTokene.

Sistem naprej za veTokenomics modelCurve Finance (pionir modela veTokenomics) v modelu prone tokenomics verjame, da so žetoni upravljanja, ki najbolj priročno dajejo vitalnost za glasovanje, pomembni. Poleg tega meni, da obstaja majhen motiv pri pomoči nekomu, da se spremeni v popolnoma posvečenega projektu, ko je “upravljanje” resnično najbolj navdihujoča sestavina, ki jo zahtevajo.

Novi tokenomski stroj, znan kot veTokenomics je nepogrešljiv napredek. Čeprav znižuje rezervacijo, kompenzira trgovce s podaljšanim trajanjem in usklajuje spodbude za vlagatelje s protokolom, je model veTokenomics tiho nezrel.

V ugasnitvi smo v položaju, da tudi pošteno vozimo dodatni protokoli, ki vključujejo veTokenomics v njihovo razvojno arhitekturo, kot tudi povečanje novih metod za ustvarjanje značilnih finančnih programov, ki uporabljajo veTokene kot okvarjeno vmesno programsko opremo. Glede zamenjave, ker je dolgotrajno plazenje nepredvidljivo, si ni več mogoče predstavljati, kako se bo moda tokenomike razvijala v prihodnjih letih.

Izberite licenco za to besedilo. Poganja SharpShark.

- Advertisement -

Zadnje novice

- Advertisement -

Related news

- Advertisement -