0.2 C
Ljubljana
Friday, January 21, 2022

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Blockchain Kaj nam Facebookova rebranding pove o Big Tech-ovi 'Igri platform'

Kaj nam Facebookova rebranding pove o Big Tech-ovi 'Igri platform'

Izraelski serijski podjetnik Ariel Shapira v svoji mesečni kriptotehnološki kolumni pokriva nastajajoče tehnologije v kripto, decentraliziranih financah (DeFi) in blockchain prostoru ter njihovo vlogo pri oblikovanju gospodarstva 21stoletje.

Včasih vam ime projekta pove vse, kar morate vedeti o njem, ne glede na to, kako nišo. Vzemite za primer Kryptomon igro NFT, ki je pred kratkim zaključila 24-urno prodajo v eni drugič. Na podlagi njegovega imena razumete, da morajo biti vključene nekatere vrste srčkanih pošasti, ki se razvijajo in se borijo med seboj, in veste, da mora temeljiti na verigi blokov. Jasno, jedrnato in do bistva.

Facebookovo novo ime, Meta, ne sodi ravno na isto polico. Seveda je jasno, da podjetje pluje v Metaverse, vendar ta destinacija še vedno ostaja nejasna. Kot je poudarilo veliko komentatorjev, je na tej točki Metaverse tako nejasen kot mamljiv ali distopičen, odvisno od tega, koga vprašate. Namig na komponento težke navidezne resničnosti (VR)/razširjene resničnosti (AR) iz pripomočkov, kot so haptične rokavice, nam še vedno ne pove veliko o tem, kaj prinaša prihodnost.

Edina stvar, ki je jasna pri igri z imenom Meta, je, da predstavlja izjavo ambicije. Podjetje je ta trik že preizkusilo z Libro, svojim bodočim stabilnim coinom, ki so ga podprli drugi tehnološki velikani, ko se je znašlo pod enakim nadzorom, kot ga Meta zdaj. Preimenovanje kovanca v Diem naj bi poudarilo njegovo ambicijo neodvisnosti in ni uspelo, saj je bil projekt na koncu še vedno opuščen. Tako kot pri Googlu in Alphabet ali Snapchat in Snap Inc, prenova blagovne znamke Facebooka razglaša svoj namen, da sega preko — meta v grščini, mimogrede — začetne platforme.

Povezan: Ena valuta, ki vlada vsem: Facebookov Diem ima globalne ambicije

Ampak tu je v igri nekaj drugega: odmev širšega tehnološkega svetovnega trenda, ki bi lahko imel resne posledice za sam internet, pa tudi za nas, njegove uporabnike.

Pravila zame in zate

V začetku tega leta smo videli Epic Games, eno največjih na svetu igralniška podjetja, ki zagovarjajo lastne metaverzne ambicije, se lotijo ​​Applea tako, da ga obtožijo monopolistične prakse nad njegovimi pravili App Store. Čeprav se monopolna obtožba ni obdržala, je sodišče odobrilo ponudbo Epica za usmerjanje uporabnikov na lastna plačilna sredstva v aplikaciji. Epic Games se je prav tako spopadel z Googlom v primeru, ki se je podobno vrtel okoli trga aplikacij slednjega. Sam Facebook je imel več kot nekaj jeznih besed proti Appleu glede lastnega spora s tehnološkim velikanom, ki se je osredotočil na posodobitev pravil o zasebnosti na platformi slednjega.

Verjetno ste izbrali osrednjo temo tukaj. Zaklenjenost v poseben ekosistem izdelkov in storitev ima svoje omejitve – pomislite na Apple, ki odstrani standardni 3,5 mm avdio priključek 090. Seveda je morda pomagalo pri zaščiti vode, vendar je šlo ravno za promocijo lastnega konektorja za povečanje svojih prihodkov. Mimogrede, to pravilo velja tudi za male razvijalce, ki svoje izdelke izdajajo na platformah drugih, in tudi za velikane, kot sta Epic in Facebook. Dobite priročno distribucijo, vendar je priložena več kot nekaj vrvic. Domnevati, da bodo pogoji dolgoročno ostali enaki, bi bilo najmanj pametno.

V teh dneh bi malokdo realno pričakoval, da se bo Big Tech zavzel za več brezplačen in odprt digitalni ekosistem, kjer je interoperabilnost zakon, uporabniki pa lahko svobodno izberejo najboljše pripomočke in storitve brez kakršnih koli povezav s ponudniki. Raje zagotovijo, da so uporabniki zaklenjeni na svoje platforme, medtem ko imajo sami največjo vsestranskost, ki jo prinaša vodenje vašega lastnega ekosistema – in določanje vseh pravil. To je s poslovnega vidika smiselno, vendar je komaj ugodno za sodelovanje, ki zahteva zaupanje, in eden od glavnih razlogov za izgradnjo lastne platforme je, da ne zaupate nikomur.

Prav to vidim v spremembi imena Facebooka v Meta kot težnji po izgradnji lastnega vsestranskega ekosistema, ki bi najverjetneje vključeval številne komponente iz vse VR /AR pripomočke na svoj operacijski sistem. Vendar se sprašujem, ali bodo drugi velikani, ki se potegujejo za Metaverse, sledili zgledu in zgradili celotne tehnološke sklade, morda za sam internet, ker bi se lahko stvari obrnile na grdo.

Povezan: Metaverzum: Pogumni novi svet Marka Zuckerberga

Ujeto v mrežo

Skrb je, da bi ta »Igra platform«, če bi jo objavili v spletu, lahko spodbudila njeno razslojevanje in segregacijo.

Ko obiščete spletno mesto, vaša naprava prenese svoje gradnike z oddaljenega strežnika, v idealnem primeru z naborom navodil, ki prilagodijo njeno zasnovo in funkcionalnost različnim vrstam naprav, kot sta namizni ali mobilni telefon . Dodajanje funkcionalnosti metaverse se ne zdi tako naporno. Samo prenesti boste morali več podatkov, da bodo vaši haptični čevlji, generator vonjav in druge stvari vedeli, kakšne senzorične izkušnje vas čakajo. Toda hudič živi v podrobnostih.

V skladu s starim dobrim ciklom podpore za izdelke se lahko zgodi, da nekatere storitve sčasoma opustijo podporo za svoje različice, ki niso metaverse. To še posebej velja za projekte, ki jih vodijo konglomerati, ki ponujajo strojno opremo metaverse. Zakaj ne bi želeli spodbuditi več potrošnikov in podjetij, da kupujejo njihove stvari? Po istem mnenju bi lahko dobili splet, ki je stratificiran na metaverse in nemetaverse portale, in če bi algoritmi iskalnikov začeli dati prednost slednjemu, bi to spet povečalo stroške tako za razvijalce kot za potrošnike.

Če gre prizadevanje za lastne platforme dovolj daleč z različnimi odseki Metaverse, ki jih poganjajo različni in neinteroperabilni protokoli (stara zaklepanje prodajalca, se spomnite?), bi to lahko povzročilo pri spletni segregaciji. Ni mogoče reči, kako daleč bi lahko šle stvari na tem področju. Po eni strani bi bil ločen Metaverse kot koncept naravnost samouničujoč. Po drugi strani pa vsaj nekaj trenj med konkurenčnimi protokoli in omrežji ni nezaslišano. Da, morda se boste želeli udeležiti koncerta Ariane Grande na Epic’s Fortnite s svojim 3D avatarjem iz Facebook-verza, a za to mora biti najprej popolnoma združljiv z igro. Da bi se to zgodilo, morata Meta in Epic najprej doseči združljivost izdelkov, za to pa bi morala imeti bolj ali manj zaupljiv odnos.

Zaupanje , vendar blockchain-ify

V prihodnosti je eden od načinov, ki bi lahko prispeval k gradnji mostov in ne zidov v tehnološkem svetu, poslovanje na blockchain. Da, ideja, da lahko popravite nekaj pokvarjenega, tako da ga vstavite v blockchain, je nekoliko pretirana, vendar argument v tem primeru drži.

Realnost je, da so pametne pogodbe, ki temeljijo na blockchainu, zelo učinkovite pri spodbujanju zaupanja. Razlog za to je, da namesto da bi morali zaupati drugi stranki, katere notranji procesi so za vas morda skrivnost, morate zaupati pogodbi, kos programske opreme, ki jo je mogoče v celoti revidirati, ki bo avtomatiziral vaše poslovne interakcije. Izvaja se sam pod pravimi pogoji, s čimer zagotavlja, da bodo vaši interesi ostali nedotaknjeni ne glede na dejanja vašega partnerja.

Vse poslovne dejavnosti verjetno ne bomo prestavili v verigo blokov. kmalu, toda Big Tech je s svojo neskončno ponudbo znanja in izkušenj v edinstvenem položaju kot vodilni na tem področju. Z vlaganjem v to področje bi lahko tehnološki velikani postavili novo poslovno paradigmo za vsako drugo panogo, s čimer bi odstranili zaupanje iz enačbe in postavili temelje za prihodnje sodelovanje. To je vedno bolj pomembno v ključnem trenutku, kot je pojav, kar bi lahko bila nova ponovitev interneta, tehnologije, ki je spremenila naše vsakdanje in profesionalne načine na preveč načinov, da bi jih sploh lahko šteli.

Seveda ni nujno, da so stvari tako dramatične. Morda se bo Metaverse zmanjšal na serijo rešitev VR/AR, ki so obsojene, da ostanejo zelo nišni trg za dobro obdarjeno množico. Toda, sodeč po velikem številu projektov multiverse, je na poti nekaj večjega od tega in tehnologija veriženja blokov bi lahko zagotovila, da bo na dolgi rok naš podvig v Metaverse nekoliko bolj enakopraven, kot si ga predstavlja. .

Ta članek ne vsebuje naložbenih nasvetov ali priporočil. Vsaka naložbena in trgovalna poteza vključuje tveganje in bralci bi morali pri odločanju opraviti lastno raziskavo.

Mnenja, razmišljanja in mnenja, izražena tukaj so avtorjevi in ​​ne odražajo nujno stališč in mnenj Cointelegrapha.

Ariel Shapira je oče, podjetnik, govornik, kolesar in je ustanovitelj in izvršni direktor družbe Social-Wisdom, a svetovalna agencija, ki dela z izraelskimi startupi in jim pomaga pri vzpostavljanju povezav z mednarodnimi trgi.

4301

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments