17.8 C
Ljubljana
Sunday, July 25, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Bitcoin novice Kako kmetovati Chia: Vodnik za gojenje žetonov XCH s pomočjo trdega diska

Kako kmetovati Chia: Vodnik za gojenje žetonov XCH s pomočjo trdega diska

Chia Network je pred kratkim stopila na kriptovalutno sceno in je hitro vzbudila zanimanje številnih rudarjev in vlagateljev. Razlogov za to je več: Prvič, veriga blokov Chia deluje z novim protokolom PoST (proof-of-space-time-time-time), kar pomeni, da je za obdelavo kriptovalut potreben dokaz o uporabljenem prostoru in času, porabljenem za nalogo. .

Drugič, Chia (XCH) je po besedah ​​ustvarjalcev valute okolju prijazen kovanec in se ne kopa, temveč se goji, saj protokol za ustvarjanje novih kovancev potrebuje malo energije.

Gene Hoffman, predsednik in glavni operativni direktor Chia Network, je za Cointelegraph povedal, da je ustvarjalec projekta Bram Cohen želel v svet kriptovalut prinesti okolju prijaznost.

V primeru Chia lahko neuporabljeni pogon trdega diska (HDD) ali SSD (SSD) prostor za shranjevanje nadomestite z zgoščevalno močjo. Krzysztof Pietrzak, ki je delal tudi na protokolu PoST, je dejal, da je bil prvotni model, ki stoji za Chio, pomanjkljiv. Hoffman je dodal: “To je začelo Bramovo iskanje potencialnih rešitev in Krzysztof je dokazoval, da se motijo, dokler Bram ni predlagal takšne, ki se je – kot je Krzysztof poskušal matematično dokazati napačno – izkazala za pravilno.”

Kaj je Chia Network?

Glavna prodajna točka Chia kmetovanja je, da udeležencem ni treba uporabljati zmogljivih grafičnih procesorjev in procesorjev, ki so potrebni za kopanje Bitcoinov (BTC). Chia se lahko goji s HDD ali SSD, kar je privlačen predlog za tiste, ki si ne morejo privoščiti najnovejših, najboljših grafičnih kartic. Hoffman je pojasnil:

“Od začetka je bil popolnoma zasnovan tako, da je enako ali bolj varen kot dokaz dela in veliko bolj decentraliziran med uporabo 1000 do 10, 000 krat manj moči na enoto zaščite. “

Kmetijo Chia lahko začnete s kakršnim koli osebnim ali prenosnim računalnikom. Vse, kar potrebujete, je procesor s taktno frekvenco 1,5 GHz, 2 GB RAM-a in 1 TB SSD-jem ali HDD-jem.

Nato morajo uporabniki naložiti odjemalca »Chia Blockchain« z uradna spletna stran projekta ali neposredno iz GitHub-a. Nato ustvarite denarnico in shranite zasebni ključ, nato pa lahko začnete postopek kmetovanja s klikom na gumb “Ustvari ploskev”. Kmetovanje enega bloka daje nagrado 64 žetonov Chia. Hitrost kmetovanja je odvisna od uporabljene zmogljivosti diskovnega prostora.

Omeniti velja, da za zdaj hia lahko gojijo le posamezni uporabniki. Vsak kmet ustvarja bloke – torej ni potrebe, da se pridruži združenju za prejemanje kovancev. Po mnenju razvijalcev to zagotavlja, da je mreža Chia decentralizirana. Vendar projektna skupina trenutno dela na oblikovanju uradnega protokola bazena, ki bo kmalu objavljen. Glede prihajajoče izdaje je Hoffman izjavil:

“Kmet je nemogoče, da bi goljufal. Bazeni lahko varajo samo, če ne izplačajo dogovorjenega zneska, kmet pa lahko bazen zapusti v tridesetih minutah, če misli, da so prevarani. Poleg tega v nasprotju s skoraj vsako drugo kriptovaluto z združevanjem bazeni ne tvorijo blokov – bloke jih izdela vsak posamezen kmet. To pomeni, da ostaja veliko bolj decentraliziran, poleg tega pa je veriga Chia največja kdajkoli po številu javnih vozlišč. «

Če nimate strojne opreme in želite samo kupiti Chia, to je mogoče storiti prek več kripto borz. Upoštevati morate, da morate za nakup Chia najprej kupiti stabilcoin, kot je Tether (USDT) ali Bitcoin, nato pa ga zamenjati za Chia.

Kako zgraditi kmetija Chia

Zdaj je glavno vprašanje, kako ustvariti farmo Chia in kako izbrati najboljše komponente za ploščad, da bi povečali donosnost. Na srečo je postopek precej preprost in je podoben izdelavi specializiranega domačega računalnika.

Procesor

Vsak procesor z štiri jedra – na primer Intelov Core i3, Core i5 ali Core i7 ali njihovi ustrezniki AMD – so primerna za rudarstvo Chia. Dobra izbira bi bila Intel Core i5 – 11400 ali Core i5 – 10400, ki lahko kupite za približno $ 150 do $ 1000 . Za še boljšo storilnost svetujemo, da izberete procesor z vgrajeno grafično kartico, saj lahko eno režo uporabite za priključitev dodatnega pomnilnika.

Shramba

Glavni del strojne opreme, potreben za gojenje žetona Chia, so shranjevalni pogoni, ki so lahko SSD-ji ali trdi diski, ki podpirajo vmesnik SATA III. Za gojenje XCH bo sprejemljivo uporabljati samo SSD-je; vendar je bolje uporabiti kombinacijo SSD-jev in HDD-jev, saj SSD pospešijo grafični postopek, medtem ko trdi diski bolje shranjujejo grafe.

Na splošno potrebujete vsaj 300 GB prostora za shranjevanje, vendar je koristno, če jih imate več. Na primer, 2 TB bo dovolj za sočasno generiranje šestih grafov, medtem ko bo 10 grafi bodo zahtevali nakup prostornejšega SSD-ja ali celo več takšnih naprav. Bolje je uporabljati hitre SSD-je, ki delujejo skozi režo M.2. Kmetje bodo morali najti modele z visoko zapisano terabajtno zmogljivostjo (TBW), prav tako pa je bolje imeti več zunanjih trdih diskov, saj jih je lažje zamenjati.

Kar zadeva cene, na trgu je veliko trdih diskov in SDD-jev, ki pa niso dragi. Na primer, 1 TB Western Digital Purple HDD običajno znaša približno $ 50. Pri izbiri SSD-ja si velja zapomniti, da vsaj 15% prostora na disku pustite prosto, da povečate njegovo trajnost in omogočite pravilno delovanje pogona. To bo odpravilo večino težav s padci hitrosti med delovanjem.

Hoffman je opozoril tudi na dejstvo, da se tisti, ki kupujejo opremo posebej za kmetovanje Chia, pogosto zanašajo na rabljeno opremo:

“Za ljudi, ki kupujejo specializirano opremo za gojenje Chia, so prva izbira reciklirani diski ali rabljeno skladišče, ker je cena nižja in so primerni za gojenje Chia, kjer ni shranjenih uporabniških podatkov. Ko so ljudje hiteli kupovati specializirano strojno opremo, so se odločili za trde diske velike zmogljivosti, ker porabijo manj energije na TB in gostoto shranjevanja. Nekateri kmetje uporabljajo pogone SATA, SAS in USB in vidimo dobro kombinacijo vseh. «

Matična plošča

Po možnosti naj matična plošča podpira vrata SATA III in USB 3.0. Enako velja za vrata PCI-e, ki naj bodo različice 3.0 in novejše. Če imate več vrat, lahko kot del sistema uporabite več pogonov. Na plošči mora biti omrežni krmilnik z zmogljivostjo 1, 000 Mbps in dve omrežna vrata bi bila prednost. Seveda, hitrejša ko je internetna povezava, tem boljša. Najboljša izbira je neomejena žična internetna povezava 61 Mbps in več. Tu je tudi veliko različnih možnosti po različnih cenah. Na primer, SuperMicro X9DR3_i-LN4F + lahko kupite za približno $ 115.

Napajanje

Ker trdi diski in trdi diski zahtevajo malo porabe energije, moč do 500 zadostuje. Seveda je mogoče uporabiti tudi 750 – watt box, vendar je to trenutno potrebno. Pomembno pa je izbrati napajalnik, ki ima več priključkov SATA, Mole in PCI za priključitev dodatnih pogonov. Takšni napajalniki vas ne bi smeli stati več kot $ 40.

RAM

Najmanjša količina RAM-a, ki je potrebna za kmetovanje Chia, je 2 GB, vendar je priporočljivo uporabiti 4-8 GB RAM-a. Vendar to na koncu ne vpliva na to, kako produktivna bo kmetija.

Stojnica

Kmetijska stojnica z več diski je mogoče samostojno vgraditi v veliko ohišje računalnika. Dovolj je, da odstranite kartico GPU iz nastavitve (če ima procesor vgrajen video čip) in v ustrezne konektorje na plošči namestite čim več diskov s priključki SATA III.

Prihodnost Chia Network

Chia Network je razmeroma nov projekt, vendar je njegova priljubljenost v nekaterih delih sveta že povzročila primanjkljaj trdih diskov in SDD-jev. Dva največja proizvajalca trdih diskov, Western Digital in Seagate, sta poročala o povečanem povpraševanju po svojih izdelkih. To lahko neizogibno privede do povečanja stroškov kmetovanja XCH.

Drugo vprašanje je, kako krhki so pogoni pri rudarjenju Chia. Konec maja je nemški ponudnik shranjevanja v oblaku Hetzner uporabnikom prepovedal gojiti Chiao na svojih strežnikih. Podjetje je trdilo, da se je obremenitev njegove opreme znatno povečala in da trdi diski niso uspeli zaradi kmetovanja Chia.

Eno poročilo je celo trdilo, da lahko Chia kmetovanje ubije 512 GB SSD v manj kot dveh mesecih in 1 TB pogona v manj kot treh mesecih. V običajnih pogojih lahko disk deluje do pet let.

Toda po mnenju razvijalcev Chia Network se rešitev težave razvija. Rekli so, da večina v skupnosti Chia uporablja lastne SSD-je, kupljene v podatkovnih centrih, in podjetje sodeluje z mnogimi vodilnimi prodajalci pomnilnika, da bi ustvarilo posebne izdelke za Chia.

Tudi če se uporabniki odločijo da bi kmetovali Chio in se ukvarjali z vprašanjem, da bi morali občasno zamenjati diske, je vse odvisno od cene samega kovanca Chia, da bi ugotovili, kako donosno bi bilo to prizadevanje. Po zagonu svojega glavnega omrežja v začetku maja se je cena XCH povzpela na približno 1 USD 600, vendar se je zrušila na $ 230 do konca junija.

Kljub temu je bilo podjetje Chia Network konec maja ocenjeno na pol milijarde dolarjev in je uspelo zbrati dolar 61 milijonov v prejšnjem krogu financiranja.

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments