2.5 C
Ljubljana
Sunday, November 28, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Etherium novice Kako likvidno vlaganje moti dražbe parachain na Polkadotu

Kako likvidno vlaganje moti dražbe parachain na Polkadotu

Crowd loan je Polkadot (DOT) množični dogodek v Polkadotu, ki skupnosti omogoča, da podpre projektne ponudbe na prihajajočih dražbah igralnih avtomatov parachain. Uporabniki prispevajo DOT, prejmejo nagrade v žetonih projekta in dobijo svoj DOT nazaj v dveh letih (standardno trajanje zakupa slotov). Ta mehanika pomaga projektom zbrati znaten kapital v žetonih DOT, ki lahko celo presežejo nekaj sto milijonov v dolarskem pojmu.

Očitna slaba stran za uporabnike je potreba po zaklepanju DOT za dve leti, ko ne v tem obdobju blokade nimajo dostopa do svoje likvidnosti.

V glavnem financiranju obstajajo zasebna podjetja in sporazumi o blokadi začetne javne ponudbe (IPO). Sporazumi o zaprtju prepovedujejo notranjim osebam v podjetju – vključno z zaposlenimi, njihovimi prijatelji, družino in tveganimi kapitalisti –, da prodajajo svoje delnice za določeno časovno obdobje. Te delnice so »zaklenjene«, da zagotovijo, da njihovi lastniki ne vstopijo na javni trg prehitro po javni ponudbi.

Da bi se izognili omejitvam za zaklenjene delnice, bi ljudje lahko vstopili v dogovore, kjer zaklenejo v svoje dobičke ali celo dobijo nekaj denarja vnaprej do dneva, ko bodo lahko prodali svoje posesti. Korporativni odvetniki so te dogovore začeli prepovedovati, ker bi ustvarili nepotreben tržni pritisk in v nekaterih primerih uvedli pravna tveganja, ki se jim zaporniki nameravajo izogniti.

Koncept likvidnega vložka

Na srečo ta pregled nima nobene zveze s področjem veriženja blokov, ki ga ne omejujejo pomisleki zasebnih odvetnikov. Pravice do terjatev na zaklenjenih sredstvih lahko ustvarimo z izdajo posebne vrste izvedenih žetonov, ki predstavljajo te pravice na osnovnem premoženju.

Izpeljani žetoni so običajno kovani v razmerju 1 proti 1 za zaklenjene žetone. Izda jih lahko ponudnik likvidnega vložka, če uporabniki pošljejo začetna sredstva na svoj skrbniški naslov ali pa lahko protokol ciljnega vložka pošlje izpeljane žetone neposredno vsakemu vlagatelju, da poenostavi obračunavanje. Slednji mehanizem se pogosto uporablja v avtomatiziranih oblikovalcih trga (AMM), ki temeljijo na Ethereumu, in protokolih združenega posojanja, ki izdajajo žetone likvidnostnega sklada – npr. AAVE, Compound ali Curve.

V vsakem primeru obstaja vedno jasna arbitraža med trgom in morebitnim skrbnikom. Vsak uporabnik lahko na neki točki zahteva osnovno vrednost tako, da pošlje izpeljane žetone nazaj v protokol za vstavljanje. Če je arbitraža takojšnja, se razmerje med izvedenimi žetoni in zaklenjenimi sredstvi približa 1 proti 1. V nasprotnem primeru lahko odstopa, odvisno od tega, kako hitro je mogoče odkleniti osnovno vrednost.

Ta koncept odpira nastajajoč trg za številne projekte decentraliziranega financiranja (DeFi). Morda boste že videli kar nekaj od njih, ki prinašajo likvidnost za različne vrste zavarovanja, aktivne deleže v protokolih proof-of-stake (PoS) in druga nefluidna sredstva. Na primer, Lido je absorbiral več kot 6,7 milijarde dolarjev vreden Ether (ETH), ki je vložen v Ethereum 2.0 (kar je skoraj 15% vseh ETH, ki so deležni v pogodbi o depozitu Ethereum 2.0). Marinade Finance je uspelo pridobiti več kot 1,6 milijarde dolarjev vredno Solaninega SOL-a, zaklenjenega s svojim protokolom na Solani.

Uspeh ponudnikov likvidnih založnikov je močno odvisen od potencialne velikosti zaklenjenih sredstev in aktivnosti vlagateljev, ki jih cilj.

Liquid staking in crowdloans na Polkadot

Zasnova množičnih posojil Polkadot se povsem naravno povezuje tudi s tekočim vložkom. Pričakovani obseg likvidnosti, ki bo zaklenjen v množičnih posojilih, lahko doseže 013 % ponudbe DOT (ki pride do an impresivnih osem milijard ameriških dolarjev). Drugič, udeleženci množičnega posojila so običajno najbolj aktivni vlagatelji, ki vedno iščejo čim večji dobiček. Zdi se, da je tekoče vlaganje zanje privlačna priložnost.

Vsekakor najnaprednejše ekipe Polkadota DeFi že uporabljajo ta primer uporabe. Vsak od njih je predstavil svojo različico tekočega DOT, ki je kovan na njihovih verigah v razmerju 1 proti 1 za začetni DOT, zaklenjen prek njihovih platform. To je tisto, kar ti projekti trenutno ponujajo svojim uporabnikom:

Liquid staking je precej odlična priložnost za projekte DeFi, ki temeljijo na Polkadot, da že od samega začetka znatno povečajo svojo skupno vrednost zaklenjene vrednosti (TVL). Liquid DOT bo likvidnost, ki bo ostala z njimi za celotno obdobje najema parachain dve leti.

Te priložnosti niso mogli zamuditi tudi večji tržni akterji. Na primer, obstaja likvidni DOT, ki ga je uvedel Binance, imenovan BDOT, in borza namerava to likvidnost uporabiti tako pri trgovanju kot pri špekulacijah. Vendar bomo razmišljali samo o likvidnem zalaganju s projekti ekosistema, tako da bodo Binance USD (BUSD) in ovitki na drugih borzah izven našega današnjega obsega.

Dosedanji oprijem Liquid DOT

Preden se poglobimo v dejansko mehaniko za vsako nastavitev, si oglejmo nekaj številk, ki smo jih zbrali od novembra 20 ob 9: pm UTC:

Kot lahko vidimo, sta tu določena voditelja Parallel in Acala. Acala obvladuje to ogromno količino zahvaljujoč svojemu primarnemu pozicioniranju kot vrhunski projekt v ekosistemu. Parallelu je uspelo pridobiti dober začetek, saj je sodelavcem DOT ponudil bonuse v Parallelovem izvornem žetonu PARA, kot tudi posebne bonuse iz podprtih projektov.

Equilibrium je napovedal tudi dodatne bonuse v svojem izvornem žetonu EQ za vsako DOT, zaklenjeno prek svoje platforme xDOT. Poleg bonusov je projekt zagnal tudi referenčni program, ki omogoča zaslužek EQ na vsakem vložku na xDOT preko referenčnih povezav.

Kot taki lahko vlagatelji v množična posojila uživajo v ekskluzivni priložnosti, da zaslužijo redne nagrade za množično posojilo, hkrati pa ohranijo svojo DOT likvidnost in prejmejo dodatne nagrade od likvidnega vlaganja na vrhu. Zdi se, da se lahko te prijetne dodatne prednosti sčasoma celo povečajo, saj se konkurenca med ponudniki tekočih vložkov segreva.

Zdaj, ko smo si ogledali pokrajino, si oglejmo vsak projekt podrobneje.

Acala

Uporabniki bodo prispevali DOT z uporabo Acaline možnosti Liquid Crowdloan DOT (lcDOT) v Acalinem množičnem posojilu. Prispevki gredo na proxy račun Acala, ki ga upravlja fundacija Acala. Uporabniki prejmejo 1 lcDOT za vsako 1 zaklenjeno DOT. Uporabniki bodo prejeli tudi Cardano (ACA), čeprav ni jasno, ali bodo ti pripisani začetnim sodelavcem DOT ali imetnikom lcDOT. Za zdaj lcDOT podpira prispevke samo za en projekt, Acala.

lcDOT se lahko uporabi kot zavarovanje za kovanje decentraliziranega stabilnega kovanca Acala dolar (aUSD). Prav tako bo verjetno naveden na njihovem AMM, podobnem Uniswapu, za pare z DOT in Liquid DOT (LDOT).

Acala bo najprej zbirala DOT na proxy računu, ki ga nadzoruje denarnica z več podpisi iz fundacije Acala. Ko je parachain Acala v živo, bo lastništvo proxy računa preneseno z multisig na račun Acala parachain, ki je popolnoma nezaupljiv in pod nadzorom Acaline upravljanja na verigi.

Kljub znatnemu 85%+ delež kitov in institucij, ki še enkrat potrjuje Paretovo pravilo, vidimo impresivno število prispevkov maloprodajnih uporabnikov. Poleg tega ni druge možnosti, da bi prispevali k posojilu Alcala množice na svojem spletnem mestu, namesto lcDOT. Glede na nezaslišano 27 milijona DOT, zbranih med množičnim posojilom, je ta maloprodajna dejavnost povsem pričakovana.

Parallel

Uporabniki bodo prispevali DOT z uporabo Parallelove mehanike cDOT. Parallel podpira več projektov in ponuja dodatne bonuse tako v žetonih PARA kot v njihovih “partnerskih” projektih uporabnikom, ki sodelujejo v množičnih posojilih prek cDOT.

Parallelovi žetoni cDOT bodo sproženi, ko Parallel zagotovi režo za parachain. Ti žetoni bodo uporabljeni znotraj Parallelovega sistema DeFi kot zavarovanje za izposojanje stvari ali kot sredstvo za posojanje na njihovem sestavljenem protokolu denarnega trga.

Tehnična nastavitev je podobna vsem zgoraj, kjer je na začetku, obstajalo bo večpodpisno skrbništvo nad prispevki uporabnikov, ki bodo skupno glasovali za druge projekte. V času pisanja ni odprtih informacij o udeležencih z več podpisi.

Precej predvidljivo je, da je večina DOT vloženih za vzporedno. Njihovo spletno mesto ne ponuja nobenih drugih možnosti za sodelovanje v njihovem množičnem posojilu, razen cDOT.

Še vedno ni jasno, kako bo Parallel podpiral množično posojilo Moonbeam zgolj s tehničnega vidika, saj Moonbeamov parachain za zdaj ne vključuje palete z več podpisi. Morda bo celo nemogoče razdeliti Moonbeamove nagrade za množično posojilo v GIMR, izvornem žetonu Moonbeam, ki bo prispel na Parallelov naslov, ki se upravlja z dovoljenji za več podpisov. Kljub temu je količina DOT, ki so jo zbrali za Moonbeam, impresivna.

Zanimivo je, da je slika zelo podobna Acalini. Parallel ima celo en sam mega prispevek v višini 1,5 milijona DOT z enega naslova, ki je obljubil DOT za Astar, Clover, Moonbeam in Parallel.

Bifrost

Uporabniki bodo prispevali DOT z uporabo Bifrostovega SALP protokola. SALP podpira več projektov, ki so tehnično primerni za obdelavo transakcij z več podpisi. Bifrost svojim uporabnikom ponuja dve vrsti žetonov: vsBond in vsToken. vsBonds so vezani na določene projekte in omogočajo zbiranje nagrad za posojila množice.

Z njimi je mogoče trgovati na borzi za čakajoča naročila »buy-in-price«. vsTokens po drugi strani niso vezani na noben poseben projekt in uporabnikom omogočajo, da unovčijo DOT ob koncu obdobja najema, če so združeni z ustreznimi vsBonds. vsTokens se ob zapadlosti trguje v bancorju in 1-proti-1. vsBond in vsTokens se lahko uporabljata tudi znotraj Bifrostovega ekosistema DeFi.

Tehnično je rešitev podobna Acalini. Na začetku, dokler Bifrost ne bo parachain, bodo uporabljali naslov z več podpisi, ki ga nadzoruje Bifrost. Ko projekt osvoji mesto parachain, bo nadzor z več podpisi prenesen na račun parachain. Predpogoj za to je brezhibno delovanje Polkadotovega protokola XCM.

Astar je tukaj jasen upravičenec, posebej zahvaljujoč enemu maščobnemu deležu 104,000 DOT. Ta denar prihaja od DFG, podjetja tveganega kapitala (VC), ki je prispevalo k posojilu Astar množice prek Bifrostove likvidne rešitve DOT.

Podobno kot Acala in Parallel, tudi tukaj Pareto pravilo odlično deluje kot delež institucij lebdi okoli 56 % celotnega deleža DOT. Čeprav v primeru Bifrost, kiti v primerjavi s prvima dvema projektoma v veliki meri prevladujejo nad maloprodajnimi in povprečnimi vlagatelji.

Equilibrium

Uporabniki prispevajo DOT prek Equilibriuma z uporabo njegovega xDOT. Equilibrium podpira projekte, ki so tehnično sposobni obravnavati transakcije z več podpisi. Equilibrium menda ponuja tudi podporo za Ledger za uporabnike, ki bodo prispevali k Equilibriumu prek platforme xDOT.

Za različne projekte bo na voljo en žeton xDOT, medtem ko bo Equilibrium ločeno obravnaval xDOT in žetone projekta. Equilibrium bo cenil xDOT na AMM za posebne namene in obljublja, da bo te žetone najprej izdal v Genshiru (njihovo omrežje kanarčkov s sedežem v Kusami). Potem bo xDOT zagnan v Equilibriumu, ko bo projekt pridobil parchain režo na Polkadotu. Primeri uporabe xDOT na Genshiro vključujejo izposojanje, posojanje in njihovo uporabo kot maržo za trgovanje.

Tehnična rešitev Equilibrium uporablja tudi denarnico z več podpisi. Omeniti velja, da imajo ključe tega multipodpisa znani VC, vključno s Signum Capital, DFG, Genesis Block Ventures in PNYX.

Povsem pričakovano je, da bo vložek za Equilibrium kot originatorja xDOT prehitel večino drugih. Tako kot v Bifrostu tudi Astar ohranja vodilni položaj in to najverjetneje priča o učinkovitosti Astarjevih prizadevanj za razvoj poslovanja in njegovih partnerskih bonusov.

V nasprotju z Bifrostom dejavnost maloprodajnih uporabnikov v xDOT prevladuje nad drugimi skupinami vlagateljev . Projekt mora še vključiti toliko ins na podlagi zgornjih številk. Vendar pa bo Equilibriumov bonus program, ki zbira dodatne žetone EQ na DOT, prispevan prek xDOT, lahko zelo privlačen za velike deležnike.

Ali je likvidni DOT vložek neprebojen?

Zdaj, ko smo podrobneje preučili vsak projekt, bi morda želeli še razjasniti nekatera druga vprašanja. Prvi naravni je, kateri dodatni komunalni projekti so na voljo na njihovem likvidnem DOT, saj uporabniki morda v bistvu želijo nekaj narediti s svojo likvidnostjo. Sicer pa, kakšna je resnična korist od tega?

Povezano: Razvoj DeFi in njegove edinstvene mehanike distribucije žetonov

To je v veliki meri odvisno od nabora funkcij osnovnih projektov. Drug vidik je, kako hitro se bodo lahko povezali z drugimi projekti, ki bi morda bili pripravljeni podpreti te žetone. Začetne primere uporabe lahko presojamo glede na projekt za projekt na podlagi informacij, ki smo jih pridobili zgoraj.

Videti je, da obstajajo možni primeri uporabe za tekoči DOT in njegovo nadaljnje sprejemanje v ekosistem bo v veliki meri odvisen od uspešnosti prizadevanj za razvoj podjetij. Tisti, ki uspe prepričati druge udeležence ekosistema, da uporabijo njihov tekoči DOT, bo dolgoročno najbolj koristil.

Naslednje vprašanje je povezano s prerazporeditvijo bonusov. Če bodo uporabniki prispevali prek tekoče mehanike DOT, ali bodo upravičeni do bonusnih projektov, ki jih ponujajo za »klasične« nezaupljive prispevke?

Trenutno o tem ne kroži veliko informacij, toda kolikor vemo, bo Acala ponudila vse bonuse, ki jih ponuja svojim rednim udeležencem. Parallel se je pogovarjal vsaj z dvema projektoma, da bi ponudil dodatne bonuse za posojila množice, medtem ko bosta Equilibrium in Bifrost najverjetneje lahko podprla skupno strukturo bonusov posojil množice. Vendar se lahko to drastično spremeni, saj nič ne preprečuje, da bi Equilibrium ali Bifrost sklenila podobne dogovore s projekti, ki vodijo svoje kampanje.

Nenazadnje, kako varna je tehnična postavitev? Glede na število vdorov v DeFi postane to vprašanje ključnega pomena.

Pristop je v celoti podoben: skrbniški naslov za DOT, ki se na začetku upravlja z dovoljenji za več podpisov. In to je razumna rešitev, saj so multipodpisi postali zlati industrijski standard za varno shranjevanje sredstev. Ko bo projekt, ki izdaja tekoči DOT, postal parachain, bo namestitev postala popolnoma nezaupljiva.

Povezan: Koliko spletk je v ozadju Kusaminih dražb padal?

Na koncu

Liquid DOT je čudovit mehanizem za sprostitev likvidnosti zaklenjenega DOT, ki je pritegnila pozornost številnih projektov v ekosistemu. Vendar pa vsi ponujajo nekoliko podobne tehnične rešitve.

Obseg, v katerem bodo te različne tekoče različice DOT (lcDOT, cDOT, vsBond ali xDOT) uspešno dozorele, je v veliki meri odvisno od poslovnih strategij, ki jih bodo ti projekti izbrali, in od tega, koliko uporabnosti lahko zagotovijo svojim Izvedeni finančni instrumenti DOT.

Ta članek ne vsebuje naložbenih nasvetov ali priporočil. Vsaka naložbena in trgovalna poteza vključuje tveganje in bralci bi morali pri odločanju opraviti lastno raziskavo.

Mnenja, misli in mnenja, izražena tukaj, so izključno avtorjeva in ne odražajo nujno stališč in mnenj Cointelegrapha.