0.9 C
Ljubljana
Saturday, December 4, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Ripple novice Kako Solana in Cardano utirata nove poti za rast NFT

Kako Solana in Cardano utirata nove poti za rast NFT

Izraz »digitalno lastništvo« je šele pred kratkim začel nekaj pomeniti. Medtem ko so nezamenljivi žetoni (NFT) prisotni že nekaj časa, so pozornost osrednjih medijev pritegnili v zadnjem letu ali dveh. Samo v tretjem četrtletju 721 je bilo trgovine z NFT več kot 10 milijard dolarjev obsega v verigah blokov, kar je znatno povečanje od 1,2 milijarde dolarjev v drugem četrtletju.

NFT so edinstvena digitalna sredstva, ki predstavljajo lastništvo. Kot dokaz lastništva se NFT raztezajo od stvari, kot so umetnost in digitalni zbirateljski predmeti, do nepremičnin in drugih fizičnih sredstev. To povzroča tektonski premik v številnih panogah, izboljšuje učinkovitost prenosa lastništva in odpira nove temelje glede tega, kaj lahko ponudijo digitalna sredstva.

Po besedah ​​Jonathana Choija, glavnega direktorja za naložbe pri Metaplex – protokol Solana, ki je vzpostavil odprte standarde za izdajanje in lastništvo digitalnih sredstev v verigi – da medtem ko NFT pridobivajo vleko med glavnim občinstvom za slike profilov, umetniška dela in zbirateljske predmete, je tehnologija, ki stoji za NFT, veliko bolj smiselna.

»NFT lahko služijo veliko širšemu naboru primerov uporabe, vključno s predstavljanjem lastništva fizičnih sredstev, kot so nepremičnine, posojila, luksuzni predmeti in druga digitalna sredstva, kot so zvok, datoteke, diplome ali potrdila,« je povedal Cointelegraphu. .

Tako kot večina platform v prostoru decentraliziranih financ (DeFi) je bila večina projektov, ki temeljijo na NFT, zgrajenih na verigi blokov Ethereum – in to je razumljivo. Ethereum je globalno najdlje delujoč aktivni blockchain, ki podpira pametne pogodbe, in bolj kot karkoli drugega si prodajalci NFT želijo občinstvo.

Sorodno: Solana je presegla Cardano, Tether in postala 4. največja kriptovaluta, vredna $76B

Poleg prevlade Ethereuma

Vendar je bila vloga Ethereuma pri rasti industrije NFT veliko večja kot zgolj gostovanje platforma. Pravzaprav je bil verjetno zdaj že ikonični standard žetonov ERC-721 tisti, ki je začel revolucijo NFT. CryptoKitties se je začela pred skoraj pol desetletja, in čeprav je bila platforma ob lansiranju zelo priljubljena, morda ni v celoti upoštevala omejitev, ki so jih takrat predstavljale verige blokov.

Prezasedenost omrežja in nepredvidljiva, včasih nesmiselna , visoke cene plina so številne igralce odvrnile od prostora NFT, vendar temu ni več tako. Oblačila, kot sta Axie Infinity in Decentraland, potiskajo pripovedi NFT in GameFi dlje kot kdaj koli prej. Vendar pa z neomejenim načrtom za nadgradnjo Ethereum 2.0 in njegove posodobitve razširljivosti niso vsi projekti prepričani, da je to najboljše mesto za vzpostavitev trgovine.

CryptoKitties so sami napovedali prehod na svoj notranji Flow blockchain, pri čemer navaja težave z omejeno pretočnostjo Ethereuma in napihnjenimi stroški. Čeprav platforma ni goliath NFT, kot je bila nekoč, je ikonična blagovna znamka za vesolje in njen odhod iz Ethereuma bi lahko pritegnil več projektov v druga omrežja.

»Ethereum bo vedno vodilni verige za uvedbo NFT in imajo eno najbolj živahnih skupnosti v kriptovaluti, vendar bodo zaradi nekaterih omejitev še vedno izzivi in ​​skrbi za širšo publiko in razvijalce,« je dodal Choi.

V zlasti omrežja, kot sta Cardano in Solana, prodirajo v področje NFT, pri čemer je Solana letos celo lansirala 5 milijonov dolarjev sklada za vgrajene ustvarjalce in njihove oboževalce v svoj ekosistem. Solanart, najbolj priljubljena NFT platforma na blokovni verigi Solana, mami valove med uporabniki v vesolju in ustvarja zbirke, kot so Degenerate Ape Academy, SolPunks, Aurory in še več, z več sto milijoni dolarjev trgovanja.

»Z NFT je toliko potenciala in trenutno vidimo raziskovanje, kaj je mogoče,« je za Cointelegraph povedal Frederik Gregaard, izvršni direktor fundacije Cardano, »Pri decentraliziranih financah bi se lahko na primer uporabili NFT izvajati varnostne mehanizme za zagotavljanje edinstvenosti transakcij, pravilnosti vsakega poslanega naročila in preprečevanje napadov na začetku.”

Omenil je tudi druge primere tehnične uporabe znotraj ekosistemov blockchain, vključno z njegovo uporabo kot mehanizem za nadzor dostopa za pripomočke in sredstva v javnih blokovnih verigah ter zmožnost zagotavljanja edinstvenosti decentralizirane aplikacije eUTXO (DApp). “Zunaj neposrednega ekosistema obstaja potencial za množično posvojitev NFT, ko gre za lastninske pravice posameznikov in skupnosti,” je dodal.

Čeprav Cardano ne stopa v NFT tako pogumno kot Solana, napreduje. Po uspešnem omrežnem hard forku Alonzo, ki je omogočil pametne pogodbe, je bil CardanoKidz letos predstavljen kot prvi NFT projekt na Cardanu. Ravno prejšnji mesec je SpaceBudZ uspel izvesti prvo prodajo NFT za več kot 1 milijon dolarjev v omrežju.

Preden so pametne pogodbe začele delovati v omrežju, so uporabniki lahko še vedno kovali in prodajali NFT brez pogodbenega naslova, čeprav lastnosti, kot so metapodatki, ni bilo mogoče prenesti prek verige blokov. Dodatek pametnih pogodb je na platformo pritegnil veliko več uporabnikov, kar je povzročilo porast zanimanja za NFT na Cardano. Vendar pa ima po uvedbi predloga za izboljšanje Cardano 10 blockchain zdaj definiran standard metapodatkov NFT za svoje izvorne žetone.

To bo rešilo različna vprašanja glede identitete, preverjanja pristnosti in upravljanja v zvezi z NFT v omrežju. Prejšnje predstavitve NFT-jev se lahko uničijo tudi po prenosu lastništva, kar doda povsem novo raven ekskluzivnosti. Ker je na teh platformah opravljenega toliko dela, da bi konkurirali Ethereumu v prostoru NFT, je vladajoči platformi za pametne pogodbe zagotovo nekaj konkurence.

Povezano: glasbena tržnica NFT Royal zbere $25M v krogu serije A

Mladi, neumni in ne tako pokvarjeni

Ponudba blokovnih verig prvega sloja, kot sta Solana in Cardano alternativa visokim transakcijskim stroškom, ki pestijo omrežje Ethereum, hkrati pa zmanjšujejo vstopne ovire za širšo publiko. Te platforme so tudi izjemno dobro pozicionirane med razvijalci, ki gradijo na Web3, saj so dejavniki, kot so stroški, hitrost in rast skupnosti, ključnega pomena v fazah razvoja, zlasti za novejše projekte.

Poleg tega je naslednji cilj interoperabilnost. za verige blokov bi lahko začeli videti, da se projekti začenjajo na različnih platformah, samo da bi zgradili mostove na Ethereum, da bi izkoristili njegovo veliko bazo uporabnikov. Kljub velikemu porastu priljubljenosti in sprejetju NFT pa je še dolga pot, preden se ta tehnologija uporablja po vsem svetu v različnih panogah.

Tor Bair, ustanovitelj neprofitne organizacije Secret, ki je osredotočena na zasebnost Fundacija je za Cointelegraph povedala: »Današnji NFT so bolj kot neumni prejemki kot pametno lastništvo brez domačega nadzora dostopa ali zasebnosti za vsebino ali kupce. Če lahko rešimo te težave, bomo videli, da se NFT razširijo in predstavljajo trilijone dolarjev umetniških, vsebinskih ter fizičnih in finančnih sredstev.«

Prav tako je navedel, da bi morale verige blokov ponuditi nove primere uporabe in oblikovati prostore, ki jih ustvari njihova edinstvena funkcionalnost, da bi v tem prostoru uspeli skupaj z Ethereumom, bodisi z domačo zasebnostjo podatkov, izboljšano razširljivostjo ali globalno interoperabilnostjo. Dolgoročno bi lahko tako Solana kot Cardano postala veliko bolj razširjeni platformi v ekosistemu NFT, ki bi v svojih omrežjih lansirala edinstvene izdelke, ki bi pritegnili uporabnike.

Ravno ta mesec je svetovno znani DJ Steve Aoki je izdal zbirko NFT o Solani v sodelovanju z legendarnim striparjem Toddom McFarlanom, s čimer je zaznamoval prvič po več kot 10 letih, odkar je nazadnje odobril izvirno umetnost za prodajo, digitalno ali fizično.

Poleg tega Cardano in Solana nista edini verigi blokov prvega sloja, ki se premikata v NFT, druge pomembne platforme, kot so Polkadot, Flow in Wax, potiskajo tehnologijo novemu občinstvu.

»NFT so kot članstvo v golf klubu v primerjavi s kriptovalutami, ki so bolj kot likvidna gotovina,« je za Cointelegraph povedal Abhitej Singh, soustanovitelj platforme DeFi Persistence, ki temelji na Cosmosu. Po njegovem mnenju je za članstvo v golf klubu odvisno vse vrste dejavnikov, vključno z zgodnjim članstvom, ekskluzivnostjo, skupnostjo in drugimi elementi, ki jih samo likvidna gotovina ne more zagotoviti.

»Pomanjkanje in ekskluzivnost povzročata visoke stroške članstva, tako družbeno kot ekonomsko za nove člane,« je dodal.

S pojavom novih protokolov, kot so Flow, Solana in Cardano, se zapleti Web 3.0 izmikajo in v naslednjih nekaj letih bi se lahko NFT pojavili kot eden največjih pripomočkov tehnologije blockchain , in ne samo v omrežju Ethereum.

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments