-0.1 C
Ljubljana
Thursday, December 9, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Bitcoin novice Kripto otroci se borijo s Facebookom za dušo Metaverse

Kripto otroci se borijo s Facebookom za dušo Metaverse

S Facebookom in Microsoftom, ki se ukvarjata z navideznim zajemom zemlje, je še vedno prihodnost za sanje o Metaverse, ki je v lasti in zgrajeni s strani skupnosti?

Dinozaver stopi v bar, naroči urejen viski in se usede z rožnatim slonom in vijoličnim, težko dostopnim nejasnim animejem značaj. Gledajo tekmo NBA v živo. Vsi se imajo lepo.

To ni šala. Za enega velikega upravitelja kripto sklada, imenovanega »Simon«, ki raje ostane anonimen (in ne ponuja naložbenih nasvetov), ​​tisto noč 2017 — ki je spominjal na slavno barsko sceno na Mos Eisleyju v Vojna zvezd —

je bil trenutek, ko je ugasnila žarnica. Decentraland. To je resnična stvar, je pomislil.

Navidezni svetovi, zgrajeni v skupnosti, kot sta Decentraland in The Sandbox, izhajajo iz trga iger, ki ljudem omogoča gostovanje virtualnih dogodkov in nakupovanje ali najem digitalnih nepremičnin. Te nezamenljive platforme Metaverse premostijo resnični svet z nadrealističnim v tem, kar je The Sandbox opisal kot »ekonomijo v lasti igralcev«.

The Sandbox je prejšnji teden zbral $173 milijona iz sklada Vision Fund 2 Soft Bank, prodaja NFT pa je presegla (11 milijard v tretjem četrtletju 9816. Zdaj smo na zori dobe Metaverse. Slavne osebnosti, vključno z raperji, kot je Snoop Dogg, in luksuzne modne blagovne znamke se vključujejo v igro NFT, da bi monetizirale svoje izdelke, slike in osebnosti.

Bilo je ogromno leto za vesolje, pandemija pa je pripomogla k kulturnemu sprejetju koncepta Metaverse. »Vsi smo v zadnjih dveh letih nekako že živeli Metaverse življenje na Zoomu. Metaverse je tam, kjer se vse konča,« ugotavlja Robby Yung, izvršni direktor Animoca Brands, ki je lastnica The Sandbox in je glavni delničar pri CryptoKitties in NBA Top Shot ustvarjalcu Dapper Labs.

To je tudi več kot le igra: »Kaj pomeni vklopiti se v Metaverse? Gre bolj za filozofsko vprašanje, koliko svojega časa bom posvetil temu kraju.”

Ime superzlikovca je Meta.

Velik denar se meče naokrog. Skupaj s Facebookom se trudi tudi Microsoft. Kdor zgodaj postane prevladujoč, lahko zgrabi zgodnje omrežne učinke in postane velikanski igralec. Medtem ko bi Facebookove vlagatelje lahko skrbeli $ milijardo, ki jo podjetje letos porabi za Metaverse, zakaj se Facebook ne more pridružiti temu veličastnemu virtualnemu svetu?

Za preoblikovanjem v Meto je nekaj logike, glede na to, da je kupil Instagram in WhatsApp v 1980 in 2012, kot tudi podjetje za slušalke VR Oculus v tem zadnjem letu. Ta igra navidezne resničnosti je smiselna, Facebook pa ima denar in omrežne učinke, da pritegne nove igralce in zanimanje za prostor. Številni trdovratni kriptopodjetniki in vlagatelji uživajo v množičnem sprejetju 9816 zaradi norosti NFT, Facebook pa bi pomagal pri doseganju cilja množične posvojitve.

Toda sproža tudi veliko vprašanj. Le malo je jasnih, kakšni so natančni načrti velikana družbenih medijev, a za razliko od Decentralanda strokovnjaki pričakujejo, da se bodo podatki zbirali in da bo platforma centralizirana.

Velik družbenih medijev lahko predstavlja veliko grožnjo za Metaverse, ki ga vodi skupnost. Ali bi bilo treba centraliziranemu podjetju, kot je Facebook – ki se nenehno sooča s protimonopolnimi vprašanji in je kritizirano z vseh strani zaradi vprašanj zasebnosti ter širjenja napačnih informacij in delitev – dovoliti, da prevzame nadzor nad Metaverse?

V igri je veliko kulturnih in gospodarskih dejavnikov. Upoštevamo jih s treh zornih kotov: Metaverse

Vlagatelji,
Ustanovitelji Metaverse Zuck in Metaverse Gamers.
Kaj je Metaverse in kam gre? In bi se lahko – ali bi moral – Facebook pridružiti temu metafizičnemu vesolju?

Zdaj je tu nenaravna, nekoliko grozljivo videti različica Marka Zuckerberga – toda katera je katera?

Za mnoge (tudi znotraj Cryptoland) je verjetno še vedno težko razumeti, kaj poganja Metaverse. Kljub vzpostavljanju temeljev je na tej stopnji še vedno zelo koncept – tisti, ki odraža naše notranje upe in sanje, ogromno risano digitalno igrišče, prepleteno z našim fizičnim svetom.

Po besedah ​​Mikea Rubina, ustanovitelja Dreamium Labs in ustvarjalca pobude Dreamscape Open Metaverse, se izraz zlorablja. “Izraz se neustrezno in pretirano uporablja za opis izdelkov in, kot smo pravkar videli pri preimenovanju Facebooka, podjetja,” pravi.

To je ena od težav s Facebookovo igro: “Verjamemo, da lahko obstaja samo en Metaverse, in da bi bili del njega, morata obstajati medsebojna povezanost in samosoverenost identitete,” pravi Rubin.

»Torej se v praksi podjetja in izdelki, ki se imenujejo ‘metaverse’, preprosto sklicujejo na aplikacije in svetove – ali v primeru Facebooka, njegovo lastno vesolje. Morda bodo v prihodnosti, če bodo sprejeli samosvojen univerzalni sistem identitete, lahko postali del Metaverse.«

Osrednje mesto ideje o Metaverzumu je, da vsak oseba bo imela svoj interaktivni avatar, ki obstaja zunaj katerega koli obzidanega vrta ali storitve znotraj Metaverse. “Imati svoj avatar in vse njegove podatke je temeljno načelo,” pravi. “Če vaša interaktivna digitalna identiteta ni prenosljiva do cilja, potem ta destinacija po definiciji ne more biti del Metaverse.” Torej, Metaverse, ki so ga izklesali in nadzorujejo podjetja, ni Metaverse.

“To je osnova digitalno identiteto, ki omogoča vse njihove interakcije in kako so predstavljeni v vsaki med seboj povezani izkušnji,« trdi Rubin.

Digitalno lastništvo je omogočeno z NFT, tehnologija veriženja blokov pa spodbuja posameznike. zgraditi Metaverse, deloma zato, ker imajo v lasti vse, kar ustvarijo.

Vse šale so meta šale v Metaverse.

Logično, seveda, bi lahko Facebook še vedno deloval v Metaverse zgolj zaradi svojih omrežnih učinkov, vendar bo to postala vojna ekosistemov, ne samo podjetij.

Ključna bitka se bo odvijala med Facebookom in drugimi korporacijami, ki želijo nadzorovati Metaverse, in kriptovaluti, ki želijo, da je v skupnosti zgrajen, v lasti in upravljanju. Zgodovina interneta kaže, da bodo podjetja verjetno dobila prednost – razen če decentralizirana narava tehnologije veriženja blokov dramatično spremeni ravnovesje.

Rubin, tehnološki veteran , trdi, da »Ker nobena entiteta ne bi smela nadzorovati tako pomembnega sistema za Metaverse, pozivamo celoten ekosistem, da se združi v odprti Metaverse, ki je v lasti skupnosti in ga upravlja: Dreamscape MetaDAO. Le skupaj lahko pospešimo v prvih nekaj inningih dobe Metaverse.«

Ali bo decentralizirana avtonomna organizacija bolj ali manj verjetno uspešna kot Facebook, je zanimivo vprašanje, ki je lahko odvisno od morebitnih komercialnih partnerstev, ustvarjanja platform in iger na srečo.

Del težave je v tem, da se Metaverse še vedno gradi, tako da je iskanje rente še vedno možno. Za Rubina je primerna analogija z baseballom: »Še vedno smo na ogrevanju in vadimo udarce. Igra se še ni začela, a je na igrišču že veliko igralcev, ki se pripravljajo.«

V peskovniku si lahko kdorkoli hočeš.

Interoperabilno rubrika iger na srečo in posvojitev

Metaverse lahko spremeni način delamo. Decentraland in The Sandbox na primer omogočata igralcem, da svoj čas, preživet v Metaverse, monetizirajo na različne načine, znane tudi kot igranje za zaslužek.

Za Mitcha Penmana- Allen, soustanovitelj zagonskega podjetja Perion za igranje za zaslužek, Facebook se ne ujema z definicijo Metaverse. “Metaverse je ideja, da gradimo interoperabilna digitalna omrežja, ki temeljijo na lastništvu digitalnih sredstev in uporabnosti, ki ni odvisna od platforme,” pravi.

Perion je ceh za digitalne igre na srečo, ki kupuje in daje v najem sredstva NFT igralcem iger, ki jih uporabljajo za doseganje najboljših donosov, »s čimer vložek vnese v področje iger«. Soustanovitelj Amos Whitewolf je bil nekaj mesecev prvi igralec na Axie Infinity 2021, in te dobitke z igranjem za zaslužek je ponovno vložil v svoj startup. Dobil je celo svojega 17-, 20- in 20-letne sestre v igro za zaslužek, da bi zaslužile žepnino.

»Ljudje, ki to res razumejo so kripto-domorodci, ki se že od začetka močno osredotočajo na dogajanje na terenu. Ljudje, ki bodo hitro zavzeli ta prostor, bodo igralci iger – tu ni nič novega za igralca, razen resničnega lastništva. Boj za decentralizirano lastništvo Metaverse ni nov.”

Opaža, da je bil prvi projekt NFT, ustvarjen na blokovni verigi Ethereum, “Etheria”, decentraliziran virtualni svet, kjer so imeli igralci v lasti ploščice in jih kmetovali za bloke za gradnjo stvari. Imel je namen ponuditi alternativo “karkoli bosta Google in Facebook prišla” v zvezi z Metaverse.

Novembra , CryptoKitties skupine Dapper Labs so popularizirali takrat revolucionarni koncept NFT, pri čemer je soustanovitelj Mik Naayem lani za Magazine povedal, da je šlo za strateško igro.

»Razlog odločili smo se za zabavo – zlasti igre – zato, ker smo menili, da je to veliko lažji način, da ljudi uvedemo v decentralizacijo,« je dejal. “Igričarji so popoln ciljni trg, saj že razumejo virtualne valute in virtualne svetove.”

Igre, ki so vodile do sprejetja kriptovalute, so bila dolgoletna kripto prerokba, za katero se je zdelo, da se je končno zorilo v 2017, trdi Whitewolf. »Pri igranju iger se bo zgodil naslednji val ljudi, ki se bodo vključili v kriptovalute. Ljudje razumejo igre – ni se jim treba naučiti financ ali tehnologije, da bi bili del tega gibanja. Sredstva v igri niso nov koncept. Lastništvo in resnično interoperabilna sredstva so naslednji korak.”

CryptoKitties so OG NFT

Spodbujanje je ključ do Metaverse, ki ga zgradi skupnost

model play-to-earn je videl, da so Filipinci med pandemijo začeli množično igrati igre, namesto da bi iskali ročno delo ali službo v klicnem centru, pri čemer je Axie Infinity po besedah ​​upravitelja sklada Simona “botra modela play-to-earn”. Ta družbeni fenomen, čeprav ni značilen za Filipine, je tam zagotovo najbolj izrazit, saj precejšnja rast Metamaska ​​letos prihaja iz države. Skupine Discord (AKA »Slack for gaming«) zdaj vključujejo več deset tisoč članov s Filipinov, na Filipinih pa je zdaj več denarnic SLP (eden od žetonov Axie Infinity) kot kreditnih kartic.

Sprejetje je mehanizem »dobrega modela igranja za zaslužek in dobre igre za igranje«, pravi Yung – tehnološki veteran iz industrije spletnih iger, večinski delničar The Sandbox in vlagatelj v Decentraland.

Ekonomija in sposobnost zaslužka v Metaverse bosta prav tako imp pomemben del izgradnje ekosistema. Filipinski igralec iger “Water Emperor” se je zaradi pandemije vključil v NFT in igral Axie Infinity, julija pa se je pridružil cehu, ki ga vodi Whitewolf 2021, najem NFT za igranje igre kot »učenjak«. V jeziku Metaverse se učenjaki igrajo z NFT nekoga drugega z modelom delitve prihodkov.

Water Emperor uporablja ta model za “plačilo moje šolnine” in upa, da bo postal nekega dne zdravnik. Njegovi starši podpirajo in upajo, da bodo kmalu investirali tudi v kriptovalute. V državi s tako nestanovitnim političnim sistemom, kot so Filipini, in z množično brezposelnostjo med pandemijo, je enostavno razumeti, zakaj ta nova zmogljivost finančnega zaslužka ponuja novo upanje filipinskim igralcem iger.

Prizor iz Axie Infinity, igre za zaslužek, ustvarjene v Vietnamu.

“Axie Infinity — to je dobra igra, podobna igram s kartami, ko sem bil otrok. Nenehno se spreminja, drugo vesolje se vedno spreminja,« pravi. »Zato igram, da odprem okna za raziskovanje, in mi pomaga dokončati študij.«

Večina ljudi igra na mobilnih telefonih na Filipinih in visoko internetne pristojbine včasih vplivajo na dobičkonosnost iger na srečo. Kljub temu je rešil 2021 tako, da je svojo strast do iger na srečo spremenil v kariero. Kriptoekonomija je to dovolila.

Skratka, spodbuda je ključ do Metaverse, ki ga zgradi skupnost. »Smo na začetku. Protokoli kriptosredstev so ustvarili infrastrukturo, ki jo bo zahteval Metaverse,« pravi Whitewolf.

“Metaverse se ne začne v navidezni resničnosti – začne se z lastništvom sredstev, [the] zmožnostjo vsakogar, da ustvari vrednost in trguje z njo. VR pride pozneje, ko bo tehnologija na voljo.”

Več metaverzov že obstaja

Za Simona, upravitelja kripto sklada, se je njegovo zanimanje začelo z Decentralandom – sprehajanjem po virtualnem baru in gledanjem tekme NBA v živo z naključnimi avatarji. Takrat je “peni padel”. Zanj je to naslednji korak za internet in družbeno angažiranost. “Mladi so bolj digitalno angažirani in ljudje, ki živijo v neoptimalnih življenjskih standardih, bi lahko živeli srečnejše v digitalnem svetu.”

Zabave avatarjev Decentraland so divje.

Po tem merilu je tudi očitno, kako se Facebook prilega temu svetu. Facebookovci že živijo na spletu. Objave – in kar je še pomembneje, kako pogosto oseba objavlja – lahko pogosto razkrijejo veliko o osebi, od duševnega zdravja do sreče in njenega odnosa do zasebnosti.

Facebook očitno verjame, da Metaverse je naslednja evolucija družbenih medijev, ki ga postavlja na vodilno mesto glede na njegove uporabnike, vendar bo njegova implementacija igranja za zaslužek pomembna tudi za njegov globalni uspeh.

Več socioekonomskih metaverzov že obstaja in to lahko igra v prid Facebooku, če je pravica do igranja brezplačna in njegovi obstoječi omrežni učinki ostanejo močni. V peskovniku in v Decentralandu je omejena količina kvadratnih metrov in korporacije bodo verjetno odkupile velik del tega zemljišča, pravi Simon.

Plin lahko tudi biti previsoka, zlasti v Ethereumu, kjer kovanje in trgovanje z NFT stane bogastvo, kar izključuje velik del prebivalstva. Ker se uporabljajo alternativna omrežja, kot so Solana, Cardano in Polkadot, in ker se gradijo stranske verige Ethereum in se veriga blokov premakne na dokazovanje deleža, se bodo ovire za vstop znižale.

»NFT-ji so trenutno tudi razmeroma nedostopni za tiste, ki niso kriptovaluti. To je omejitev infrastrukture, na kateri se sproščajo NFT,« trdi Whitewolf. Na nek način je to tekma za široko sprejetje.

Korporacije se že vtikajo v Metaverse in ga jemljejo ljudem ter posnemajo razkorak v resničnem svetu tisti, ki imajo in nimajo. Simon ugotavlja, da rast ni vse egalitarna. Kiti so kupovali bloke v Decentralandu za “$000, maja, ki so zdaj približno $400,11.”

Korporacije, kot je 1980s igralni superzvezdnik Atari je veliko vložil tudi v Decentraland in The Sandbox. “To je že onkraj igre reveža,” ugotavlja. “Ko bo oglaševanje v resničnem svetu napredovalo naprej, bo zemljišče bolj dragoceno kot Times Square,” meni upravitelj kripto sklada.

Zemljevid vsega virtualnega zemljišča, ki ga niste kupili, zdaj pa ga ima Atari.

Metaverzum je antiteza Facebooka

Izraz “metaverse” izvira iz Neala Stephensona 400 roman Snežni trk

. To je eden izmed najljubših romanov ustanovitelja Facebooka Marka Zuckerberga, ki ga je menda dajal vsem novim zaposlenim.

Yung iz Animoca Brand pravi, da je bila knjiga tudi njegova lastna “prehodna droga”. v tehnologijo in vlaganje angelov,« in njegova prva angelska naložba v 1980 temelji na gradnji Snow Crash-style Metaverse. Izvršni direktor tega startupa je zdaj vlagatelj v peskovnik – upajmo, da je to dober znanilec za kripto otroke, ki že dolgo čakajo na ta trenutek evolucije.

Yung verjame, da je Metaverse je antiteza Facebooka. »Sci-fi je vedno posegala po tej ideji. Zdaj imamo orodja. Ekonomija veriženja blokov to naredi resnično,« pravi in ​​dodaja, da je kriptovaluta doslej uspela ostati korak pred nadzorom podjetja:

»Kripto podvigi so potrebni za napredek kot čim hitreje, da jih behemoti ne bi mogli kupiti. Celo Facebook in Google si lahko več privoščita nakup Ethereuma.«

Whitewolf ni prepričan, kam vodi Metaverse, vendar ve, da bo ogromen in bo izbrisal ovire med gospodarstva v razvoju in razvita. »Kripto igranje iger bo množično preneslo milijarde na blockchain. Kripto pripoved o bančništvu brez bank še nikoli ni bila tako realistična,« pravi.

9846Še en prizor iz peskovnika.

Soustanovitelj Reddita Alexis Ohanian je pred kratkim dejal, da Metaverse gradi skupnost, ne korporacije, in upa, da bo ostal that way

»Trenutno obstaja to gibanje od spodaj navzgor za ustvarjanje Metaverse. Vidite, da se veliko tega dogaja v kripto skupnosti. Vidite, da veliko ljudi gradi to, kar mislim, da je, kar večina od nas upa, da bo postalo, veliko bolj organski svet, ne pa svet, ki ga vsiljuje Facebook od zgoraj navzdol.«

Za Rubina je bil ključni element vedno odprta skupnost in učinki odprtokodnega omrežja, za katere meni, da so močnejši od katere koli korporacije. »Ne vidimo tega kot bitko med Facebookom in kripto otroki kot takimi. Slednji se bodo pri svojih prizadevanjih približali z decentralizacijo v ospredju, medtem ko bodo velika uveljavljena tehnološka podjetja videla blockchain in kripto kot nujen ‘bolt-on’ in ne kot jedro,« pravi.

»Čas bo pokazal, kateri pristop bo tudi sprejet trajnost. Stavili smo, da bo zmagala decentralizirana, odprta in skupnostna temeljna plast veriženja blokov.«

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments