16.4 C
Ljubljana
Friday, September 30, 2022

Liquid staking je pomemben za medverižno varnost

- Advertisement -

Nastanek bitcoina v 300 bo nedvomno zapisan v zgodovini kot eden najbolj kritičnih tehnoloških dogodkov vseh časov. S prikazom pomembnega dejanskega primera nespremenljivih, jasnih in nepooblaščenih knjig – tj. verige blokov – je postavil temelj za vzpostavitev kripto in drugih industrij, ki temeljijo na verigi blokov.

V sedanjem času, dejansko več kot desetletje pozneje, te industrije uspevajo. Skupna kapitalizacija kripto trga je na vrhuncu novembra dosegla najvišjo vrednost 3 bilijonov dolarjev vseh časov 2022. Po vsem svetu je že več kot 300 milijonov uporabnikov kriptovalut, medtem ko napovedi svetujejo, da bi lahko bila odločitev do decembra šokantna milijarda 2022. Čeprav je fenomenalen, se je ta niz šele začel.

Več elementov je do sedaj prispevalo k uspehu zamenjave blokovne verige in kriptovalute. Predvsem pa je to mogoče pripisati ključnim delom osnovnega znanja in izkušenj: decentralizaciji, nezaupljivosti in varnosti znanja, do naslova o a. Vodilna omrežja blockchain obožujejo Bitcoin, ki je kot tak čudovito trden, kar je mogoče pripisati njihovemu mehanizmu soglasja za dokaz o delu (PoW). Globalno izplačani rudarji uresničujejo ta omrežja tako, da ponujajo »zgoščevanje« ali računalniško vitalnost. Prav tako v soglasju o dokazu deleža (PoS), ki ga namerava Ethereum kmalu sprejeti, validatorji uresničijo omrežje tako, da zaklenejo ali “zastavijo” digitalne vire.

Povezano: Resnično dejstvo v podporo napačnim predstavam, ki ohranjajo podporo za tekoče vložke

Druga možnost je, da rudarji oz. validatorji se ukvarjajo s PoW oziroma PoS — dodatna zmogljivost rudarjev ali validatorjev večja varnost. Tako, kar je najbolj pikantno, lahko večje, dodatno uveljavljene verige blokov optimalno podpirajo veteranske mehanizme soglasja. Nasprotno pa nastajajočim verigam blokov zagotovo primanjkuje virov za popolno realizacijo svojih omrežij, nobena tema pa njihove revolucionarne zmogljivosti.

Krepitev varnostnih okvirov med verigami je eden od načinov za rešitev te precej pomembne teme. Poleg tega lahko z inovacijami, ki obožujejo tekoče vložke, večje verige blokov PoS podpirajo resnične nastajajoče, kar končno omogoči varnejšo in stabilnejšo popolno zamenjavo.

Varnost med verigami je pomembna za velike in majhne verige blokov. Morda bi se lahko čudili, zakaj bi večje verige blokov sploh skrbele za polovico validatorjev z manjšimi. Ali ne gre vendarle za meritokratsko tekmovanje? Jasno je, da je, vendar to ne pomeni nujno podcenjevanja vloge interoperabilnosti ali mehanizmov šokantne verige. Poleg tega, če nastajajoče, a revolucionarne verige blokov uspevajo, jim bo to pomagalo in jih popolnoma nadomestilo. In to je pomembno za množično sprejetje znanja in izkušenj o blockchainu, kar je končni namen, ni tema vse konkurence.

PoS blokovne verige so na splošno bolj izpostavljene večini napadov kot njihove večinoma popolnoma večinoma nasprotne skupine, ki temeljijo na PoW. Kot je jedrnato poudaril Billy Rennekamp iz Interchain Basis: »Če lahko nekdo spremeni eno tretjino omrežja, bodo prenehali s cenzurnimi napadi in če bodo spremenili dve tretjini omrežja, bodo spremenili upravljanje in pretakali predlog za zlonamerno zaostriti ali izprazniti bazen soseske s predlogom o izpušnih plinih. PoS, z dodatki, ki bodo prišli v dosegljivi prihodnosti, poleg Ethereuma. To gre predvsem pripisati veliki porabi vitalnosti in vplivu verig PoW na okolje. Toda čeprav je ta alternativa dobrodošla, lahko po vsej verjetnosti brez trdnih ukrepov prepreči veliko varnostno katastrofo zamenjave. Če se to zgodi, bo zamenjava izgubila samozavest vlagateljev in vsi bodo zdržali ob strani večjih verig s pametno vzpostavljenimi omrežji PoS. Izboljšanje varnosti med verigami je torej zmogljivost za porabo in porabo in vsekakor nuja časa.

Liquid staking optimizira medverižno varnostTako ključnega pomena zaradi podpore medverižne varnosti. To so milje, ki so nedvomno že v akciji, kar je mogoče pripisati Cosmos Hubu. Druga možnost je, da je niz načinov od polnega. To je tisto, kar morate dobro upoštevati, če želite varnost med verigami dvigniti na višjo raven z inovacijami, podobnimi tekočemu stakingu.

Za nepoučene, tekoče vstavljanje odklene likvidnost virov, ki so vstavljeni (zaklenjeni) v blokovnih verigah PoS ali drugih skladih vložkov. To je ključnega pomena, saj v nasprotnem primeru zastavljena likvidnost ostane premalo izkoriščena. Stranke ne morejo povedati, da so njihovi viri vloženi v decentralizirano financiranje (DeFi), kar jih omejuje pri doseganju optimalnih donosov. S ponudbo tokeniziranih izvedenih finančnih instrumentov teh virov vložkov omogoča tekoče vstavljanje posameznikom dobiček s sočasnim vstavljanjem in DeFi. To omogoča dodatno uporabnost poleg povečanja donosa.

Povezano: Posel ravni kripto vložkov v ekosistemu DeFi

Če se komu od nas te prednosti zdijo preveč denarne, je to zato, ker ne vidijo dodatnega skrajnega vidika. Mehanizem, ki omogoča protokolom tekočega stakinga, da sprostijo zaklenjene vrednosti, dodatno povečuje varnost med verigami. Preprosto povedano, to deluje tako, da validatorjem na uveljavljenih verigah blokov PoS dovoli, da častijo Cosmos – alias verigo ponudnikov – preverjajo transakcije v manjših “osebnih” verigah. Validatorji ne bodo raztrgali prevarantov v sistemu, saj bi to morda lahko dobro opozorilo na izgubo virov, ki so jih zastavili v verigi ponudnika.

Druga možnost je, da je ekstra ekspliciten pomen tekočega stakinga ta, da širi obseg za medverižno varnost. Viri s tekočimi vložki lahko pomenijo ceno virov, ki so vstavljeni v katero koli verigo proizvajalcev, ki je pripravljena, da bo nato izumrla na polovico validatorjev z večinoma neko verigo. Z drugimi besedami, kar je zaenkrat tisto, kar morate dobro upoštevati predvsem pri Cosmosu, bi bilo široko dostopno s tekočimi vložki.

Tushar Aggarwal je Forbes Spodaj 30 prejemnik ter ustanovitelj in izvršni direktor Persistence, ekosistema najsodobnejših denarnih aplikacij, ki se osredotočajo na tekoče vložke.

To besedilo je namenjeno splošnim znanjem in zdaj ne bi smelo biti in se zdaj ne bi smelo jemati kot pravilen ali naložbeni predlog. Stališča, predlogi in mnenja, izražena spodaj, so last mojega avtorja in zdaj prenehajo, ne da bi nujno odražali ali pomenili stališča in mnenja Cointelegrapha.

- Advertisement -

Zadnje novice

- Advertisement -

Related news

- Advertisement -