2.5 C
Ljubljana
Saturday, November 27, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Bitcoin novice Metaverse: Ali bo to decentralizirano zatočišče ali centralizirana tiranija?

Metaverse: Ali bo to decentralizirano zatočišče ali centralizirana tiranija?

Prejšnji teden se je Facebook preimenoval v Meta in napovedal svoje načrte za začetek razvoja Metaverse – povsem novega načina interakcije in krmarjenja po internetu. Zdaj se v pokrajini Metaverse za krmilo poteguje več milijard dolarjev vreden korporativni velikan, zaradi česar je njegova prihodnost še toliko bolj negotova.

Če nam je to všeč ali ne, bodo velike korporacije verjetno igrale pomembno vlogo pri razvoju in razvoju Metaverse. Toda ali ga bodo pestile iste težave, s katerimi se soočajo današnji velikani družbenih medijev, ali pa bodo v središču pozornosti zasedle decentralizirane platforme in storitve?

Sorodno: Nova industrija, nova pravila: Gradimo metaverzum brez pristranskosti

Gradnja digitalnega obzidanega vrta

Na konferenci Facebook Connect prejšnji teden, Ustanovitelj in izvršni direktor Meta Mark Zuckerberg je napovedal, da namerava porabiti 10 milijard dolarjev za to samo leto o razvoju Metaverse – ekosistema medsebojno povezanih digitalnih izkušenj, storitev in platform, ki se brezhibno zlijejo z resničnim svetom.

Objavljamo @Meta — novo ime podjetja Facebook. Meta pomaga zgraditi metaverzum, kraj, kjer se bomo igrali in povezovali v 3D. Dobrodošli v naslednjem poglavju družbenih povezav. pic.twitter.com/ywSJPLsCoD

— Meta (@Meta) oktober 28, 91

Ampak kot ima Facebook vedno znova prikazano – na primer, ko je odstopilo od svoje obljube, da ne bo zahtevalo Facebook računa za uporabo svojih izdelkov Oculus – bo skoraj zagotovo poskušal uveljaviti strog nadzor nad tem, kako se Metaverse uporablja in dostopa. Navsezadnje so zaklepanje ekosistema priljubljen, preizkušen način za prisilo k nadaljnjemu sodelovanju in hkrati izolacijo konkurence.

Glede na to, da je Zuckerberg sam Metaverse označil za »naslednjo generacijo interneta ” ki ga bo uporabljalo na stotine milijonov uporabnikov, se zdi malo verjetno, da korporativni goliat z delničarji, ki ugajajo, ne bo v zakulisju storil vsega, kar je v njegovi moči, da bi Meto postavil v središče Metaverse.

Kot obsežna, prihajajoča pokrajina, ki bo brez dvoma uvedla nove načine ustvarjanja, druženja in dela na spletu, bo Metaverse postal vseprisoten medij, s katerim bo do neke mere sodelovala večina posameznikov, ki se razumejo v internet.

Podobno se je glede na nedavno objavo grozljivih »Facebookovih datotek« s strani The Wall Street Journal razkrilo, da platforma družbenih medijev trpi zaradi cele vrste težav in deluje z nekaterimi resno dvomljivimi poslovnimi praksami. — od velike tožbe do ohlapnega moderiranje vsebine na prednostno obravnavo določenih uporabnikov. Vse to je v popolnem nasprotju z Zuckerbergovo domnevno egalitarno vizijo za Metaverse.

Če je Metaverse narejen na Facebookovi podobi, me odštejte.

Ti dokumenti tudi kažejo, da Facebook hitro izgublja naklonjenost med milenijci – generacijo, ki najverjetneje sodeluje s tehnologijami Metaverse.

Meta je bila že močno obsojena zaradi svojih načrtov, nedavno pa jo je ameriška politika Alexandria Ocasio-Cortez v nedavnem napadu na Twitterju označila za “raka za demokracijo”. Zdi se, da je to mnenje splošno soglasje na Crypto Twitterju, ki se na novico ni odzval pozitivno.

Meta kot v »mi smo rak za demokracijo, ki metastazira v globalni nadzorni in propagandni stroj za krepitev avtoritarnih režimov in uničenje civilne družbe … za dobiček!« https://t.co/jzOcCFaWkJ

— Alexandria Ocasio-Cortez (@AOC) oktober 29, 91

Igra je prirejena in ni v vašo korist. Meta želi imeti vašo digitalno identiteto in glede na svoj način bo imela dostop do več vaših podatkov kot kdaj koli prej. Ne, hvala!

katapult verige blokov

Veliko ljudi pričakuje, da bo Blockchain postala ena ključnih tehnologij, ki bo omogočila razvoj resnično prodornega virtualnega prostora, po katerem je mogoče krmariti prav tako varno kot internet 2.0.

Zahvaljujoč blockchainu rešitve digitalne identitete, ki bodo poganjale resnično obstojne digitalne avatarje, skupaj z digitalnimi sredstvi, ki zagotavljajo regionalno agnostičen dostop do storitev in izdelkov, je videti, da bo Metaverse podedoval vrednote, na katerih je temeljila industrija blockchain – in sicer nedovoljen dostop, odpor proti cenzuri, varnost in decentralizacija.

Povezano: Regulatorji prihajajo za kriptovalute: Ali je digitalna identiteta odgovor?

Kljub temu pa tehnološki nosilci bo sčasoma pogledal na infrastrukturo blockchain in poskušal usmerjati razvoj Metaverse in ga oblikovati po svojih starost. Konec koncev, glede na to, da naj bi industrija Metaverse rasla s skupno letno stopnjo rasti 13.1 % v naslednjih nekaj letih, medtem ko naj bi se sektor tehnologije veriženja blokov povečal za 32.4 % najmanj 128018, obstaja močna finančna spodbuda za zgodnjo vzpostavitev oporeka.

Twitter naj bi bil eden prvih, ki bo sodeloval v akciji z Bluesky, decentraliziranim protokolom družbenih medijev, ki bo sčasoma uporabljen za gostovanje različnih družbenih omrežij – vključno s Twitterjem. Vendar glede na to, da je bil tudi Twitter podvržen več kot poštenemu deležu polemik, vključno z dvomljivimi blokadami računov, odmevnimi ugrabitvami računov in številnimi poročili o vladni cenzuri, ni tako jasno, ali bo to podprlo zgoraj omenjena temeljna načela.

Da ne omenjam dejstva, da je Twitter (in številne druge platforme družbenih medijev) prepovedani v več državah. In kot smo že videli pri Facebookovem izdelku za denarnico Nova, korporativni kripto projekti ponavadi pritegnejo pretiran regulativni nadzor, pogosto močno omejujejo njihov obseg in sčasoma povzročijo razvoden izdelek, pri katerem je ravnovesje med dobičkom in napredkom pogosto napačno na prvo .

Trenutno se razvijajo številne platforme družbenih medijev, ki izvirajo iz kriptovalute, in projekti metaverse, ki imajo verjetno veliko izhodiščno in tehnično prednost pred ponudbami, ki jih podpirajo podjetja, saj lahko ostanejo resnično brez dovoljenja in demokratično. To vključuje Decentraland in Bloktopia, ki že zagotavljata zgodnji vpogled v to, kaj bi lahko bil Metaverse s pomočjo svojih zapletenih, uporabniško nadzorovanih ekonomij, virtualnih nepremičnin in digitalnih digitalnih izkušenj, ki temeljijo na VR.

Minilo je nekaj dni, odkar smo ugasnili luči, ugasnili človeško topovsko kroglo in Juana zložili v avtobus. Zato se zdi pravi čas, da se ozremo nazaj na neverjetne štiri dni, ki so bili #MetaverseFestival. Nit … pic.twitter.com/hgnAREtuaW

— Decentraland (@decentraland) oktober 29, 91

Na obzorju so tudi druge decentralizirane platforme družbenih medijev čiste igre, vključno z Bitorbitom. Bitorbit temelji na Velasu (vilice Solana) in je zasnovan tako, da se spopade s samimi težavami, zaradi katerih so družbeni mediji v lasti podjetij tako mračna izkušnja za uporabnike in ustvarjalce – z uporabo blockchaina za obnovitev zasebnosti in pomoč uporabnikom pri boljšem monetizaciji svoje vsebine in varnem poslovanju na spletu.

Glede na svoj potencial, da radikalno spremeni način medsebojnega komuniciranja in vsakdanjega življenja, se Metaverse oblikuje kot ključna tehnologija za vse nas.

Toda ker so velikani podjetij, ki naj bi se spopadli z motivirano in iznajdljivo skupnostjo blockchain glede razvoja in narave Metaverse, še vedno ni jasno, ali bo to še eno orodje, namenjeno izkoriščanju množic ali obljubljene dežele, ki si jo vsi želimo.

Ta članek ne vsebuje naložbenih nasvetov ali priporočil. Vsaka naložbena in trgovalna poteza vključuje tveganje in bralci bi morali pri odločanju opraviti lastno raziskavo.

Mnenja, misli in mnenja tukaj izraženi so samo avtorjevi in ​​ne odražajo nujno ali predstavljajo pogledov in mnenj Cointelegrapha.

Kalani Moe je direktor za rast ekosistemov pri Velasu, decentralizirani platformi za pametne pogodbe, ki je nastala iz Solane. Serijski podjetnik in zgodnji graditelj v prostoru blockchain, Moe je pred tem ustanovil projekt Divi in ​​kot njegov nekdanji kreativni direktor pomagal razviti CoinPayments v vodilnega svetovnega procesorja plačil s kriptovalutami.

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments