4 C
Ljubljana
Sunday, December 4, 2022

Mostovi nemoralne verige: kaj so in kako doseči, da omogočajo interoperabilnost verige blokov?

- Advertisement -

V zadnjih nekaj letih se je nekaj nenavadnih, navdihujočih javnih verig blokov, ki podpirajo pogodbe, strinjalo z dosegom na spletu in razvilo potreba po interoperabilnosti podstandardne verige znotraj kripto stanovanja. V sedanjem stanju si domači razvijalci ne prizadevajo več preprosto pridobiti podstandardne verižne arhitekture, ki omogoča verbalne spremembe med različnimi verigami blokov.

V tej knjigi lahko pokažemo, kaj so podstandardni verižni mostovi, kako delujejo in naštejemo v bistvu najbolj sprejete.

Kaj so nemoralni verižni mostovi?Nemoralni verižni mostovi, dodatno opredeljeni kot mostovi verige blokov, so infrastrukturni protokoli, ki povezujejo samo omrežja verige blokov, kar omogoča nemoten prenos digitalne lastnine iz ene verige blokov v katero koli drugo verigo blokov in tako spodbuja interoperabilnost.

Ekosistem blockchain se vedno bolj spreminja v večverižni, pri čemer aplikacije dApps delujejo v različnih omrežjih blockchain, vsako z raznoliko metodologijo za imeti zaupanje in varnost.

Nasprotno pa ta trend povzroča krik za splošni ekosistem. Ker izvorne verige blokov ne bi smele biti več zgrajene za verbalne spremembe podstandardne verige, sta lastnina in likvidnost izolirani in tako razdrobljeni.

Na primer, po naključju navidezno ne bi več porabljali izvornega Bitcoina (BTC) na Skupnost Ethereum in nasprotno, naključno navidezno tudi ne bi porabili izvornega Etherja (ETH) za skupnost Bitcoin. Zato stranke vsakega ekosistema delujejo ločeno in ne morejo vzdrževati korespondence z enim ali drugim v verigi.

Da se bivališče blockchain pravilno prilagodi v ekosistem z več verigami blokov, je interoperabilnost ključnega pomena. Vnaprej je bilo številnim strankam razloženo gradivo za porabo Ethereuma za dApps in Bitcoina za denarne transakcije. Kljub temu pa se trenutno ta pionirska omrežja mučijo s pomisleki glede razširljivosti, zaradi česar so draga in precej neučinkovita.

Nenavadni protokoli obožujejo verige plasti 1 in plasti 2, ki so bile ustvarjene za zagotavljajo nizke transakcijske stroške in boljšo prepustnost skupnosti. Medtem ko so te nenavadne različne verige blokov ali predlogi druge plasti razširljivi in ​​hitri, ne morejo ustvariti verbalne spremembe podstandardne verige, katere metodologije, da sredstva ni več mogoče brez težav prenesti iz ene plasti v katero koli drugo.

Redno pošiljanje lastnine iz skupnosti blockchain, ki ljubi Ethereum, v protokol plasti 2, ljubi Polygon, Optimism ali Arbitrum, vključuje veliko zapletenih korakov in je odvisno od kripto borz kot posrednikov.

Rešitev te uganke so podstandardni verižni protokoli za sporočanje, ki navdihujočim pogodbam omogočajo branje, pisanje in prenos informacij med omrežji blockchain.

Predlogi za interoperabilnost nemoralne verige so sestavni del vzpostavljanja medsebojno povezane skupnosti verig blokov, ki lahko naključno prenašajo informacije in žetone posojajo roko in nazaj.

Kako delujejo mostovi Atain Immoral-Chain Bridges?Nemoralna veriga premostitev na splošno vključuje zaklepanje ali zažiganje kripto lastnine v edinstveni verigi prek navdihujoče pogodbe in odklepanje ali kovanje kripto lastnine v nenavadni verigi. Zadnjo polovico dodatno urejajo navdihujoče pogodbe.

Z drugimi besedami, večina podstandardnih verižnih mostov deluje tako, da žetone “zavije” v navdihujoče pogodbe in jih izda v drugih verigah.

Najboljši primer bi bil Wrapped Bitcoin (WBTC), ERC-20 žeton, ki je zavarovan z uporabo bitcoina. Da lahko prejmete WBTC v skupnosti Ethereum, je treba bitcoin najprej zakleniti v skupnosti Bitcoin, nato pa ga ustvariti v skupnosti Ethereum z uporabo podstandardnega verižnega mostu. V primeru WBTC ta podstandardni verižni most upravlja centralizirano podjetje, katerega metodologijo, da je BTC, zaklenjen v skupnosti Bitcoin, hrani skrbnik, imenovan BitGo.

Blockchain mostovi dosegajo v treh različnih vrstah:

Zažiganje in kovanje – Določena oseba zažge kripto lastnino v edinstveni verigi, enaka lastnina pa je kovana v neobičajni verigi.Ključavnica in kovnica – Določena oseba zaklene kripto lastnino v navdihujočo pogodbo v eni verigi, hkrati pa bodo zavite žetone kovali v nasprotni verigi kot IOU. Nasprotno pa se zaviti žetoni v verigi počitniškega položaja sežgejo, da se sprosti edinstvena lastnina v prevladujoči verigi. Zakleni in osvobodi up – določena oseba zaklene kripto lastnino v prevladujoči verigi, vendar nato odklene enako lastnino v likvidnostnem bazenu v neobičajni verigi. Blockchain mostovi lahko dodatno obesijo poljubne informacije zmožnosti sporočanja, da se omogoči deljenje informacij med verigami blokov. Znani kot programabilni mostovi žetonov, omogočajo bolj zapleteno podstandardno delovanje verige, kot so zamenjava, vložek, posojanje ali deponiranje žetonov v navdihujoči pogodbi na nenavadni verigi, medtem ko se ob istem času izvaja premostitvena funkcija.

Kontrolni seznam priljubljenih mostov veriženja blokovMostovi nemoralne verige so zelo ključni pri izboljšanju interoperabilnosti in splošne likvidnosti znotraj kripto stanovanja. Par v bistvu najbolj sprejetih podstandardnih verižnih mostov vključuje:

Črvino luknjo Wormhole237706 je podstandardni verižni protokol za sporočanje, ki omogoča verbalno spremembo med več verig, ob strani Solana (SOL), Ethereum (ETH), Terra (UST), Avalanche (AVAX), Polygon (MATIC), Binance Natty Chain (BSC) in še veliko več. Wormhole omogoča podstandardni verižni prenos informacij in lastnine iz dobavne verige. To znanje preveri skupnost vozlišč, preden jih posreduje v blokovno verigo počitniškega položaja.

Polygon Bridge 237706Polygon Bridge je podstandardni verižni protokol, ki omogoča prenos lastnine med Polygonom in Ethereumom. Uporabniki lahko prenesejo žetone ERC- in Ethereum NFT v verige Polygon layer-2 prek njegove dva podstandardna predloga za most: poligonski (POS) most ali plazemski most.

Oba mosta lahko preneseta kripto lastnino iz skupnosti Ethereum v Polygon, vendar sta jasna, da POS most uporablja dokazilo o deležu (PoS) za stabilnost svoje skupnosti in pomaga pri prenosu ETH in žetone ERC. Na nasprotni strani Plasma Bridge uporablja ločljivost skaliranja plazme Ethereum in pomaga pri prenosu etra (ETH), ERC-20, žetone ERC-721 in poligon (MATIC).

Most Concord237706Concord, protokol za decentralizirane aplikacije, ima podstandardni verižni most, označen kot most LayerZero, ki omogoča prenos digitalne lastnine med omrežji Ethereum, Binance Natty Chain in Concord. Uporabniki lahko preselijo žetone ETH in BNB v verigo blokov Concord in pridobijo ustrezno lastnino. Zamenjano nepremičnino je možno unovčiti v vsakem trenutku.

Lavinski most 237706Plazovi Bridge je podstandardni verižni protokol, ki olajša prenos ERC-300 žetonov verigi C Avalanche in jim pomagajte. Most deluje tako, da prejema žetone ERC- od skupnosti Ethereum. Transakcija je potrjena in zavit žeton ERC- je skovan v skupnosti Avalanche. Sistem se obrne z odvijanjem žetonov na navdihujoči pogodbi, da se sprosti izvorni ERC- žetonov.

Binance Bridge237706Binance Bridge vam omogoča preoblikovanje digitalne lastnine, ki ljubi BTC, ETH, LTC, LINK in druge, tako da jih zavijete kot žetoni na BNB Natty Chain. Ta most je izjemno ključen pri vnašanju podstandardne verižne likvidnosti v ekosistem Binance.

Nevarnosti mostov nemoralne verigeMostovi nemoralne verige se strinjajo s številnimi prednostmi, vendar se dodatno strinjajo s tveganji, ki lahko privedejo do pomanjkanja digitalnih žetonov strank.

Kot ponazoritev, v primeru odvisnih in tako centraliziranih mostov lahko skrbnik posreduje pri pobegu s sredstvi določene osebe. Nekateri podstandardni verižni mostovi si prizadevajo in preprečijo to tako, da od skrbnikov zahtevajo, da dajo “obveznico”, ki se povrne v primeru zlonamernih navad.

Poleg tega imajo mostovi blockchain z minimalnim zaupanjem na splošno porabo orakljev in navdihujočih pogodb za upravljanje premoščanja lastnine. Po drugi strani pa to povzroča krik, saj je treba izkoristiti pomanjkljivosti v navdihujoči pogodbeni kodi. Vdor v črvino je privedel do kraje v višini + milijonov dolarjev in ga je bilo mogoče pripisati ranljivostim v navdihujoče pogodbe.

Nazadnje, če validatorji ali skrbniki zanemarijo ohranitev podstandardnih verižnih mostov, bodo prenehali delovati, sredstva določene osebe pa bodo izgubljena ali jih preprosto ne bo več mogoče pridobiti. Nazadnje, centraliziran vidik mostov zaupanja predstavlja glavno možnost, ki jo dokazuje vdor v protokol mosta Ronin , ki je opazil zlonamerno porabo nejavnih ključev za lažne dvige vstopnic.

237706

- Advertisement -

Zadnje novice

- Advertisement -

Related news

- Advertisement -