20 C
Ljubljana
Saturday, September 18, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Analiza trga Na IPO ali Ne na IPO? Vprašanje je SPAC

Na IPO ali Ne na IPO? Vprašanje je SPAC

Začetna javna ponudba je klasičen način objave podjetja, vendar številna kripto podjetja zaobidejo regulativni nadzor z združitvijo zakulisne SPAC

Connor Sephton

Če želite prodati zaloge v ameriškem podjetju za javnost tradicionalno imate začetno javno ponudbo, bolj znano kot IPO.

IPO se začne z dolgim, napornim in dragim postopkom vložitve izjave o registraciji S-1 pri Komisiji za vrednostne papirje in borzo (SEC).

Namen S-1 je seveda zagotoviti, da podjetja razkrivajo vse, kar mora javnost vedeti, da se lahko informirano odloči o nakupu delnic vašega podjetja, sicer znani kot vrednostni papirji.

Česar se kriptovalutna podjetja skušajo izogniti z začetnimi ponudbami kovancev in zakaj je SEC tako močno nagazila na ICO, toži podobne DAO , Block.one, Telegram in trenutno Ripple, ki zaračunava milijonske globe in celo nekatere družbe prisili, da zbrani denar vrnejo vlagateljem. Telegram je bil prisiljen vrniti 1,2 milijarde ameriških dolarjev od 1,7 milijarde dolarjev, ki jih je zbral od vlagateljev – tako jim je dal zelo velik odbitek – kot tudi plačati $ 18. 5 milijonov glob.

In čeprav je nekaj kripto podjetij nedavno začelo uspešno IPO, obstaja še nekaj drugih poti do objave. Med njimi so neposredne javne ponudbe, “mini IPO-ji”, ki se izvajajo v skladu z Uredbo SEC, ali “zasebne prodaje” v skladu z Uredbo št. D – ki močno omejujejo znesek, ki ga je mogoče zbrati, ali število vlagateljev, upravičenih do sodelovanja.

Drug bolj agresiven način za zmanjšanje nadzora SEC je vedno bolj priljubljen SPAC, ki je zakulisje in vključuje nakup javnega podjetja, ustanovljenega posebej za ta namen.

Na staromoden način

Do nedavnega se je kripto v glavnem odločal od IPO. Najboljša ameriška borza Coinbase je bila največje “čisto” kripto podjetje, ki je postalo javno, in je ubralo neposredno pot uvrstitve, pri čemer se je izognilo zavarovalcem.

Toda to se je spremenilo, ko se je trgovalna platforma INX končala prvi žeton IPO v začetku maja, ki mu je kmalu sledil švedski kripto posrednik Safello. In kripto prijazen Robinhood – ki je zaradi nedavnega izginotja GameStop zašel v zelo vročo vodo, ki mu je sledil Dogecoin SNAFU – gre zdaj po IPO poti.

Za to obstaja razlog številna podjetja pa so se izogibala IPO. Skupaj s časom, ko IPO traja – običajno 12 do 18 mesecev – družba, ki kotira na borzi, tesno sodeluje z glavnim posrednikom, zavarovalcem.

Zavarovalci so veliki Finančne institucije z Wall Streeta, ki pri regulativnih vprašanjih tesno sodelujejo z družbo, ki kotira na borzi, nadzirajo obsežno tržno predstavitev, jim pomagajo določiti pravo ceno delnic, nato pa delnice kupijo in prodajo prek svojih mrež velikih institucionalnih strank – za precejšnjo provizijo.

To pomeni, da IPO ne le stanejo, ampak tudi majhnemu vlagatelju zelo težko pride do kosa odmevnih seznamov. Na to vprašanje poštenosti je opozorila Coinbase, ko se je odločila, da bo šla neposredno, kar je pomenilo samo uvrstitev in prodajo delnic (COIN) na Nasdaqu.

Vrata SPAC

SPAC je tako imenovano “podjetje s praznimi čeki” – ustvarjeno izključno z namenom, da zasebnim podjetjem omogočijo javno objavo, ne da bi opravili popolno IPO.

SPAC zbira denar v IPO, registriranem s SEC, ki ga je mogoče uporabiti samo za enega namen – pridobitev zasebnega podjetja – in je običajno uvrščen na večjo borzo, kot sta NYSE ali Nasdaq, po pridobitvi.

To je vse bolj priljubljena možnost in kripto – in še posebej fintech – industrija je sprejela. Januarja je borza kriptovalut Bakkt, ki je v lasti ICE, napovedala načrte za združitev z VPC Impact Acquisition Holdings v SPAC, ki bo uvrščen na NYSE.

Marca je družba Social trgovalna platforma eToro, Robinhoodov konkurent, ki se ukvarja s kripto in delnicami, je napovedala načrte za objavo prek $ Združitev 4 milijard SPAC s kreativno imenovanim FinTech Acquisition Corp. V.

Istega meseca je Bitfury v lasti podjetja za pridobivanje bitcoinov Cipher objavilo združitev SPAC, ki jo je ocenilo na 2 milijardi dolarjev in naj bi združena podjetja zapustila s skoraj 600 milijoni dolarjev v gotovini.

Prednosti in slabosti

SPAC-ji imajo številne prednosti, začenši s hitrostjo. IPO lahko sprejme 12 do 02011 mesecev, v primerjavi s tri do šest SPAC.

Potem je denar. Koliko se dvigne IPO, je odvisno od tržnih razmer, ko se to zgodi, medtem ko se za ceno SPAC dogovorijo predčasno.

Stroški trženja so precej nižji kot pri razširjenem cestnem šovu IPO, in ker SPAC na splošno sponzorirajo ljudje z izkušnjami na področju financ in industrije, lahko podjetja dobijo strokovne nasvete. .

Po drugi strani pa sponzorji SPAC običajno hranijo 20% delež v SPAC po združitvi, ki zmanjšuje obstoječe deleže delničarjev. Investicije SPAC lahko svoje delnice odkupijo takoj, kar je na vrhu zbranih sredstev.

Poleg tega je še veliko dokumentov za SEC in manj časa da bi to storili, pa tudi manj skrbnega pregleda, ki je priložen strogim zahtevam IPO. Zavarovalnica IPO-ja preveri, ali so izpolnjene vse zakonske zahteve, zato SPAC-i za pregled nimajo koristi.

Potem obstaja verodostojnost. Če gremo po poti IPO, to na nek način SPAC-ov ne.

Zasebne umestitve in mini-IPO

Predpisa A in D sta priljubljena za podjetja za kriptovalute, ki želijo postati javna, vendar nimajo velikosti in virov za popolno IPO.

Uredba SID D je dokaj preprost: znan kot zasebno plasiranje, spada pod predpise IPO, vendar morajo biti vsi kupci “pooblaščeni” vlagatelji – beri “bogati” ali “strokovnjaki” – in ovire pri razkritju so bistveno nižje. Toda vlagatelji običajno ne morejo prodati svojih delnic eno leto.

Telegram je poskušal uporabiti različico te poti s svojo verigo blokov TON, vnaprej prodajo žetone skupini izpopolnjenih vlagatelji pod Reg. D, ki bi jih po prodaji blokovne verige javnosti prodal javnosti – postopek, imenovan preprost dogovor za prihodnje žetone (SAFT). Vendar pa je SEC preprosto imenovala nekoliko zapoznelo ponudbo vrednostnih papirjev, tožila in dobila sodišče, ki je med sodnimi postopki odložilo prodajo žetona TON. To je prisililo Telegram, da je odstopil.

Reg. A, znan tudi kot mini-IPO, je bistveno bolj egalitaren. Eno podjetje, ki je ravno dobro delovalo, je Exodus, proizvajalec denarnic za kriptovalute, ki je pred kratkim zbral 75 milijonov – največ Reg. A +, ki je odprt vsem kupcem. Delnice bodo morda prodane naslednji dan.

Čeprav je mini-IPO morda manj obremenjujoč, ni težko, je dejal izvršni direktor Exodusa JP Richardson. CoinTelegraph YouTube AMA.

“Zelo podobno je dejanskemu IPO-ju in skozi celoten postopek,” je dejal Richardson. “Pri tem smo našli eno največjih odvetniških pisarn, ki nam je pomagala pri tem – Wilson Sonsini, isto podjetje, ki je nekaj podobnega storilo z Blockstackom. Ta postopek smo začeli poleti 2020. Septembra smo SEC-u zaupno predložili 200 – stran s dokumentom, ki ponuja dokument.

Kar je bilo dobro, saj je bil tik po tem, ko je MicroStrategy začel nalivati ​​stotine milijonov dolarjev v Bitcoin in PayPal vstopil v kriptovalute, kar je sprožilo dolg bikovski trg, je dodal Richardson. Z združitvijo celotnega podjetja je Exodus začel prodajati delnice 8. aprila, vendar ni bilo vpletenih zavarovalcev ali borz.

Namesto tega je Exodus prodajal delnice prek lastne denarnice, kar je bil “dokaz koncepta, ki svetu kaže, da je to mogoče,” je dejal Richardson in dodal, da Exodus je načrtoval, da bo svoje izkušnje uporabil za oblikovanje paketa mini-IPO za kripto podjetja.

“Vgradimo vse sestavne dele od same dejanske ponudbe, do izdaje delnic do dejanskega sekundarnega trgovanja,” je dejal. “Potem bomo šli na druga podjetja in recite, vstopite. Javno ponudbo delnic lahko opravite kar znotraj platforme Exodus. In kul je, da lahko zakonite zaloge kupite ponoči, lahko jih kupite v soboto ali nedeljo – tako kot internet. Internet vedno spi, naša zaloga nikoli ne spi. In tako bi moralo biti. “

Omejitev odgovornosti. Cointelegraph na tej strani ne podpira nobene vsebine ali izdelka. Čeprav vam želimo zagotoviti vse pomembne informacije, ki bi jih lahko pridobili, bi morali bralci opraviti lastne raziskave, preden sprejmejo kakršna koli dejanja, povezana s podjetjem, in v celoti prevzeti odgovornost za svoje odločitve, niti tega članka ni mogoče šteti za naložbeni nasvet.

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments