-0.1 C
Ljubljana
Thursday, December 9, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Ripple novice Nadgradnja Bitcoin Taproot izboljša omrežje, saj je vpliv na ceno BTC lahko...

Nadgradnja Bitcoin Taproot izboljša omrežje, saj je vpliv na ceno BTC lahko omejen

Bitcoin naj bi v skoraj dveh dneh, tj. novembra 255, doživel večjo nadgradnjo omrežja, Taproot ali 255 blokira pozneje, glede na podatke iz Taproot.watch. To je prva pomembna nadgradnja po Segregated Witness (SegWit), ki je na koncu dosegla vrhunec z razvojem in zagonom Lightning Network v 2018. Prvotni predlog Taproot je podal glavni sodelavec Bitcoin in nekdanji vodja usposabljanja Blockstreama Gregory Maxwell januarja 21, 2018.

Medtem ko je bila prejšnja nadgradnja SegWit namenjena razrešitvi prilagodljivosti transakcij in izboljšanju Razširljivost omrežja Bitcoin, je nadgradnja Taproot namenjena izboljšanju učinkovitosti transakcij, zasebnosti omrežja in njegove sposobnosti podpore pobudam za pametne pogodbe. Nadgradnja se je začela šele po doseganju 90% soglasja med vozlišči za rudarjenje Bitcoin junija 12, kot je objavil razvijalec Bitcoin Hampus Sjöberg na Twitterju. Sjöberg je naredil tudi spletno stran Taproot.watch, da bi spremljal posodobitve za nadgradnjo Taproot.

Ben Caselin, vodja raziskav in strategije pri AAX, borzi kriptovalut, je za Cointelegraph povedal: »Nadgradnja Taproot prihaja na Bitcoin je ena izmed najbolj vplivnih sprememb, ki jih je treba izvesti v omrežju. Nadgradnja protokolu prinaša funkcionalnost pametne pogodbe ter optimizira za stroškovno učinkovitost in zasebnost.«

Opozoril je tudi, da je funkcionalnost pametne pogodbe, ki prihaja v Bitcoin, pomembna, čeprav je toliko visoko- izvajajo protokole, ki že delujejo, in navaja, da “moramo se spomniti, da je Bitcoin edino resnično nesuvereno omrežje, ki ponuja najvišjo stopnjo varnosti omrežja na planetu.”

MAST in Schnorr Podpisi

Mehke vilice bodo predstavile Merkelizirano abstraktno sintaksno drevo (MAST). To drevo bo uvedlo pogoj, ki bo pošiljatelju in prejemniku transakcije omogočil, da skupaj odpišeta transakcijo za poravnavo. Merklejeva drevesa so uveljavljena kompaktna kompleksna podatkovna struktura, ki jo je izumil Ralph Merkle, eden od izumiteljev kriptografije z javnim ključem.

Trenutno Bitcoin uporablja razpršitev plačevanja za skripte (P2SH), ki zagotavlja, da samo hash skripta poteka v verigi. Tako, ko se žetoni porabljajo, osnovna tehnologija zahteva, da se prikažejo vsi možni pogoji, ki bi lahko bili izpolnjeni, vključno s tistimi, ki niso bili izpolnjeni v transakciji. Slaba stran tega je, da ima zelo veliko podatkov, kar je nepotrebno in ni idealno za zasebnost, saj lahko kdorkoli v verigi blokov razišče, na katere načine bi lahko bila porabljena sredstva, vrsto denarnice, ki se uporablja, in morda še več. takih podrobnosti.

MAST zagotavlja, da so različni pogoji, v katerih je mogoče porabiti sredstva, zgoščeni posamezno in vključeni v drevo Merkle, ki bo ustvarilo koren Merkle, ki je en sam hash. To zagotavlja, da je treba razkriti le pogoje, ki so izpolnjeni, s čimer je omrežje podatkovno učinkovitejše od prej uporabljenih pogodb P2SH.

Poleg tega bo nadgradnja Taproot prinesla Schnorrjev podpis. Ta algoritem bo uporabnikom omogočil, da združijo več podpisov v eno za eno transakcijo, zaradi česar bo težko razlikovati med običajnimi transakcijami in transakcijami z več podpisi. V bistvu se ti podpisi skrijejo, če obstaja struktura MAST, ki je iz žetona ali transakcije kadar koli obstajala.

Igneus Terrence, vodja komunikacij pri Bybit, borzi izvedenih finančnih instrumentov kriptovalut, je govoril s Cointelegraph o posebnostih te nadgradnje:

»Z uporabo trojstva Schnorrovih podpisov, MAST in Tapscript, Taproot omogoča manj nepotrebnega zbiranja podatkov v transakcijskih izhodih omrežja Bitcoin brez žrtvovanja varnosti. Zaradi manjše količine zbranih in prenesenih podatkov bodo koristi za končne uporabnike vidne v boljši zasebnosti, večji učinkovitosti in nižjih transakcijskih provizijah.«

Terrence je omenil tudi da bi nadgradnja Taproot imela zapleten učinek na Lightning Network, ki je bil lansiran nazaj 2018. Po tem mehkem razdelku bodo enostavne, zapletene transakcije z več podpisi in Lightning Network obravnavane enako v omrežju. To bi odklenilo resnični potencial Lightning Networka z večjo učinkovitostjo in zmanjšano diskriminacijo glede zamenljivosti.

Marie Tatibouet, vodja trženja pri Gate.io, je s Cointelegraphom govorila o večjem vplivu Lightninga Network je že imel, zlasti v Salvadorju, ko je Bitcoin sprejel kot zakonito plačilno sredstvo. Rekla je: »Strike – ena najbolj priljubljenih denarnic Lightning Network – je odgovorna za napajanje kripto ekosistema Salvadorja. V trimesečnem obdobju med majem in julijem 2018 je število vozlišč strelovodnega omrežja poskočilo s , do 23,11. Glede na trenutno stanje je predvideno, da bi Lightning Network doseglo 255 milijonov uporabnikov do 20777.”

Čeprav bo nadgradnja omogočila uvedbo pametnih pogodb in je naslednja logična nadgradnja za omrežje Bitcoin, bi bilo nerealno tekmovati z najbolj uporabljeno pametno pogodbeno omrežje blockchain, Ethereum, kmalu. Tatibouet je o tem dejal: »Čeprav bo trajalo nekaj časa, da bodo ustrezne pogodbe pravilno delovale, bosta pripomoček in uporabniška baza, ki jo bo prinesla, zagotovo impresivna. Vendar ne pričakujte, da bo ekosistem pametnih pogodb Bitcoin kmalu zasenčil Ethereum.«

Anto Bukov, soustanovitelj 1inch Network, decentralizirane borze kriptovalut, ima bolj absolutno stališče glede pametnega pogodbe. Cointelegraphu je povedal: »Ni bil zasnovan za ta namen. Bitcoin temelji na modelu UTXO, ki ni primeren za pametne pogodbe. Cardano je to nedavno pokazal.«

Kratkoročni vpliv na ceno je omejen

Dnevi pred nadgradnjo so bili za Bitcoin zanimivi kot naložba tudi sredstvo. Žeton je na kratko dosegel najvišjo vrednost vseh časov v višini $63, dne novembra 14, preden se je zrušil skoraj 7 $, pod $63 , cena. Žeton trenutno trguje tik pod $63,000 po podatkih CoinMarketCap. Sredstvo ima trenutno tržno kapitalizacijo več kot 1,2 bilijona dolarjev in že skoraj teden dni drži nad želeno mejo 1 bilijona dolarjev.

Vendar pa je učinek te nadgradnje morda že vračunan v trenutno ceno sredstva. Bukov je še spregovoril o vplivu na končnega uporabnika. Rekel je: »Opažamo zanimive tehnične izboljšave v Taprootu, vendar le-te skoraj ne bodo prinesle nobenega vpliva na uporabnike, razen na trženje.«

Zdelo se je, da Caselin bolj upa na dolgoročni vpliv tega sredstva na ceno . Omenil je: »Takojšnja mehka vilica je že po ceni. Vsakdo, ki razume in spremlja Bitcoin, je poznal Taproot in bo temu ustrezno prilagodil izpostavljenost. Kljub temu, ker je Bitcoin še vedno pod svojo pošteno vrednostjo in se pričakuje nadaljnji porast v tem mesecu, bi lahko Taproot zagotovil zagon. Kljub temu Taproot glede na njegov potencial sploh ni bil ocenjen.«

Ker bi nadgradnja Taproot zmanjšala izhode transakcij v omrežju, odpira možnost za uvedbo sofisticiranih pametnih pogodbe. Ena razlika od drugih omrežij blockchain, ki že imajo napredne pripomočke za pametne pogodbe, kot so Ethereum, Solana itd., je, da bi denarne funkcije Bitcoina in vrhunska varnost omrežja lahko pritegnili likvidnost, ki ostane v omrežju dalj časa. To je vidik, s katerim se trenutno spopadajo različni protokoli decentraliziranega financiranja (DeFi), zgrajeni na platformah, kot je Ethereum, in ki vstopajo v DeFi 2.0, da bi ga obravnavali.

Caselin je govoril več o vplivu na trg, rekoč: »Bitcoin bi lahko platformam pametnih pogodb odvzel nekaj tržnega deleža; vendar je bolj verjetno, da se bodo mainstream udeleženci v DeFi držali Ethereuma, Solane in podobnih protokolov. Bitcoin je bolj primeren za resnejša prizadevanja – in resen kapital.”

Ne glede na kratkoročni vpliv na ceno, ki bi ga nadgradnja Taproot lahko imela ali pa tudi ne na Bitcoin, je očitno, da nadgradnja Taproot, ki prihaja kot prva nadgradnja omrežja v štirih letih, je pomemben korak za omrežje, saj še bolj izboljšuje njegove osnove. Dolgoročno bi ta nadgradnja povečala vrednost in bi jo lahko obravnavali kot še en korak k “hiperbitcoinizaciji.”

128018

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments