13.8 C
Ljubljana
Saturday, September 18, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Tehnologija Ne, mošus, ne krivite Bitcoina zaradi umazane energije - težava je globlja

Ne, mošus, ne krivite Bitcoina zaradi umazane energije – težava je globlja

Elona Muska vsekakor zanima digitalna valuta, vendar se zdi, da je noče razumeti. Skrbi me vsaj, da premalo pozna Bitcoin (BTC) in na splošno decentralizirane sisteme.

Decentraliziran sistem mora biti varen in dokazilo o delu ( PoW) je rešitev za Bitcoin, da zaščiti svoje digitalno sredstvo. Bolj kot je Bitcoin uspešen, več energije potrebuje PoW za zaščito omrežja. Z drugimi besedami, razlog, da Bitcoin porabi toliko več električne energije kot na primer Dogecoin (DOGE), je ta, da je BTC veliko bolj varen kot DOGE.

Povezano: Strokovnjaki odgovarjajo: Kako Elon Musk vpliva na kripto prostor?

Ironija Elona Muska

Z vidika moči BTC porabi več energije pri rudarjenju Bitcoinov. To je posledica dejstva, da je Bitcoin na vodilnem položaju. Ironija je v tem, da je elektrika amorfna – amorfna v smislu, da ne veste, od kod prihaja. Že s pogledom na kilovat električne energije, ki vam je bila poslana, razen če vam je kdo povedal, ne veste, od kod prihaja. Slediti morate izvornemu viru, kjer je včasih vir zelene in obnovljive energije – na primer sončna, vetrna, hidro- ali geotermalna energija – včasih pa je energija umazan premog, jedrska in druge umazane zaloge energije, ki so tam zunaj.

Glavno vprašanje je, da je energija sama nevtralna. Energija ne ve, od kod je prišla. Energija je samo energija – elektrika. Ironija je torej, da se z Elonom Muskom električni avtomobili, ki jih prodaja v Tesli, poganjajo z enako energijo, kot jo uporabljajo rudniki BTC na premog. Ironično je, da kritizira rudarske stroje, ker porabljajo veliko energije, saj se avtomobili Tesle poganjajo z veliko energije, ki prihaja z vsega sveta. Če boste zgradili in prodali 10 milijonov avtomobilov, bodo načeloma porabili veliko energije.

Kdo ima prav, kdo se moti?

Način, kako se resnično znebiti umazane energije, je zaustavitev proizvodnje pri viru: elektrarni. Le tako se lahko rešimo netrajnostnih virov energije. Če je rudarjenje Bitcoinov potrebno, se vam morda zdi, da so božične lučke v redu ali je vklop klimatske naprave v redu, ko pa so v resnici božične lučke po mojem resnično nepotrebne. Lahko tudi trdim, da je tudi klimatska naprava nepotrebna. Po drugi strani pa so potrebni pralni in sušilni stroji, a če bi resnično želeli, bi lahko perilo posprali naravno, ročno in v potoku za hišo.

Ti subjektivni pomisleki glede tega, kaj je prav ali ne, ali kako nekdo uporablja svojo elektriko, se pojavijo v družbi. Ali dovolimo družbi in odraslim odraslim, ki v njej živijo, da izberejo, kako bodo uporabljali elektriko? Ali bi morali obstajati nekateri standardi, pravila ali celo zakoni, ki bi to urejali?

Če lahko uporabljate pralne stroje ali klimatske naprave, zakaj ne morete uporabljati Bitcoin rudarskih strojev? Vse te naprave zapravljajo energijo, vendar so ti primeri zasnovani za lažje in boljše življenje.

Ne glede na to, ali gre za Pariški sporazum ali kakšen drug pomemben mednarodni odlok, mora biti cilj odprava umazane energije na izvoru, v elektrarnah, kot smo že omenili. Pošteno povedano, številne druge panoge porabijo veliko električne energije: pridobivanje aluminija, jekla, zlata in srebra – vse porabijo veliko električne energije in porabijo veliko energije, pa naj gre za elektriko ali energijo iz fosilnih goriv. Na koncu je stvar presoje, katera dejavnost je dobra ali slaba. Tu bi bil odgovor povsem subjektiven: za nekatere je dobro, da kopajo zlato ali predelujejo jeklo, medtem ko je rudarstvo Bitcoina okolju škodljivo. Nasprotno pa bi trdil, da je rudarstvo Bitcoinov dobro, predelava zlata in jekla pa zapravljanje denarja, energije in virov. Navsezadnje je to subjektivno.

Zakaj je Musk izbral Dogecoin?

Elon Musk je rad znan in je ima rad moč – marsikdo verjetno. Zanimivo je, da z Bitcoinom nima vpliva nanj, ker Bitcoin že tako močno sledi. Z drugimi besedami, ni mogel prevzeti Bitcoina in mu določiti smeri, saj je za to že premočan.

Oglejte si nekaj najboljših kriptovalut, razen Bitcoina: Moj brat Charlie Lee je javni obraz Litecoina (LTC). Ether (ETH) ima zelo javnega ustanovitelja Vitalika Buterina. Za Tetherjem (USDT) je Jean-Louis Van Der Velde. Binance Coin (BNB) ima Changpeng Zhao, tako naprej in tako naprej in jih ni mogoče prevzeti, ker so na vozniških sedežih tako rekoč opazni ljudje. Na koncu imate še Dogecoin, ki je bil ustvarjen, da bi bil podoben hobi projektu, potem pa se je zdelo, da so ustanovitelji Dogecoina izginili in DOGE ni bil aktivno vzdrževan.

Tu je zanimiva teorija: Elon Musk je izvedel za tragedijo Dogecoina in spoznal, da bi lahko bil nekaj, kar bi lahko prevzel nadzor. Lahko bi postal novi vodja Dogecoina. (Zato mislim, da ni izbral nobene druge kriptovalute, saj so imele svoje ljubljene ustanovitelje in voditelje). Ob tako močnem, slavnem vodji Dogecoina je cena skočila visoko. To je moja teorija, toda na splošno ne maram centraliziranih digitalnih valut. Dejstvo, da lahko prevzamete Dogecoin in sami določite smer, je slab znak za Dogecoin. Zame to ni zelo zanimivo.

Ta članek je iz intervjuja, ki ga je vodil Max Yakubowski z Bobby Lee . Je strnjen in urejen.

Ta članek ne vsebuje investicijskih nasvetov ali priporočil. Vsaka naložbena in trgovinska poteza vključuje tveganje, bralci pa morajo pri odločanju opraviti lastne raziskave.

Stališča, misli in mnenja izraženi tukaj so samo avtorji in ne odražajo ali predstavljajo stališč in mnenj Cointelegraph-a.

Bobby Lee je nekdanji izvršni direktor prve kitajske borze kriptovalut BTCC, ustanovljene leta 2011. Lee je diplomiral in magistriral iz računalništva na univerzi Stanford in svojo poklicno kariero začel kot programski inženir pri Yahooju. Njegov trenutni podvig je Ballet, denarnica za strojno opremo za kriptovalute, zasnovana za dostopnost in sprejemanje množic. Lee je tudi podpredsednik upravnega odbora fundacije Bitcoin in brat ustanovitelja in zagovornika Litecoina Charlieja Leeja.

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments