19.1 C
Ljubljana
Wednesday, July 28, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Tehnologija NFT-ji igralcem omogočajo, da imajo digitalne lastninske pravice

NFT-ji igralcem omogočajo, da imajo digitalne lastninske pravice

Vsak dan slišimo za večjo udeležbo velikih igralcev v industriji (na primer Epic Games in Roblox), ko se približujemo Metaverseu, skupnemu trajnemu virtualnemu okolju medsebojno povezanih digitalnih izkušenj. Težava je v tem, da nič od tega ni pomembno, dokler uporabniki omrežja ne bodo resnično v lasti digitalnih sredstev. In vse se začne pri igranju iger.

Zaradi video iger se počutimo, kot da lahko storimo karkoli. Ti virtualni svetovi z neomejenim potencialom nam omogočajo, da presežemo realnosti vsakdanjega življenja, ko postanemo junaki. Dajejo nam občutek, da sami nadzorujemo svojo usodo.

Igre in igralci

Igre so dobra simulacija življenja: igralci si prislužijo nagrade pridobiti vrednost, se povzpeti in doseči status. Ti cilji so nekaj, na kar igralci igrajo izjemno vrednost in vsak teden igralci v povprečju porabijo približno 30 ur igranja iger, interakcije na forumih iger in sodelovanje v tokovih iger. Prav tako porabijo precejšen znesek denarja za nakupe v aplikacijah, na primer orožje in oklep, za različne namene, ki nadgradijo njihovo igranje ali preprosto izgledajo kul. Lahko celo plačajo, da pospešijo svoj napredek in hitreje dosežejo višje ravni.

Lahko bi trdili, da je doseganje “uspeha” v teh igrah zavajajoče. Kot vrsta preživimo precej časa v simuliranih okoljih, hkrati pa predajamo svojo gospodarsko vsebino in potencial. Tradicionalne video igre so nekateri najbolj zadržani, zadržani in nadzorovani svetovi, ki si jih lahko zamislimo: čudoviti obzidani vrtovi, zgrajeni za igranje igralcev v njih – in samo znotraj. Vsak občutek svobode ali lastništva, ki ga igralci čutijo, je iluzija, ker založniki iger in platforme dejansko nadzorujejo vaše izkušnje z igrami in metaverzumami.

Vrednost več kot $ 170 milijard in vedno večja svetovna igralniška industrija ima višje cene kot filmi in glasba skupaj. Veliko je na kocki za založnike iger, ki menijo, da potrebujejo strog nadzor nad igrami, da bi zaščitili svoj dobiček.

: Sci-fi ali blockchain resničnost? OASIS “Ready Player One” je mogoče zgraditi

Igre in resnični svet: A sukob

En primer se trenutno igra na kitajskih sodiščih. Tencent, največji založnik video iger na svetu, toži DD 373 com za odškodnino v višini 6,2 milijona dolarjev, ker igralcem Dungeon Fighter Online omogoča trgovanje z virtualnimi kovanci in druge predmete v igri na spletnem mestu DD 737. com.

Na sodišču je Tencent podčrtal svoje pogoje in določil, da vsi virtualni predmeti, ki jih pridobijo igralci, nimajo resnične vrednosti in bodo za vedno ostali v lasti podjetja Tencent. Tudi virtualni kovanec igre, ki ga igralci kupijo na platformi in ga zamenjajo za druge predmete v igri, po Tencentu predstavlja “stroške storitve”. Skratka, igralci ne smejo trgovati s svojimi sredstvi v igri zunaj platforme, ker teh sredstev dejansko niso imeli v lasti.

To ni osamljena težava. Skoraj vsak založnik iger sledi enakemu pristopu.

Trenutno večina tradicionalnih iger dovoljuje igralcem le omejen, vnaprej določen nabor gospodarskih dejavnosti. Igralci so dolžni uporabljati sisteme trgovanja med igrami in lahko poslujejo izključno z določenimi valutami v igri, kot so kovanci, krediti, zlato in dragulji. Sredstva v igrah imajo kot taka vrednost samo v svojih izvornih igrah.

Ker se igre in sredstva uporabnikom zagotavljajo na podlagi licenc, to pomeni, da niso v njihovi lasti s strani igralca – najeti so. In ta najem je v najboljšem primeru šibek: igralci lahko vložijo več let truda v igro in porabijo več deset tisoč dolarjev za nabiranje premoženja, vendar je vse mogoče v trenutku in brez povračila izbrisati.

To se redno dogaja v svetu iger. Delisted Games je spletno mesto, ki spremlja mrtve igre. Trenutni primer igre s prezgodnjo smrtjo je izključno kitajska različica Call of Duty, ki naj bi se zaprla avgusta in je do konca junija sprejemala plačila za nakupe v igri.

Zaradi nenamernih posledic lahko igralci ostanejo suhi in suhi, na primer Ubisoft zapre strežnike, ki od začetka junija predvajalcem Might & Magic X: Legacy onemogočajo njihovo pridobitno vsebino.

Lahko se zgodijo katastrofalne napake, na primer požar ali poplava v kritičnem podatkovnem centru, ki izbriše napredek, račune ali celo cele svetove. Marca so igralci igre za preživetje Rust izgubili dneve napredka, ko so strežniki igre dobesedno zagoreli. Čeprav bi bil incident lahko veliko hujši, je bil v igri, ki se izvaja v realnem času, še vedno dokaj resen, ne glede na to, ali se lahko prijavite ali ne.

Končno, spreminjanje predpisov in ureditev licenc lahko tudi odvzamejo igralce njihovih iger. Zaradi omejitev licenc na primer evropski igralec Star Trek Online ne bo mogel več dostopati do igre, če se preseli v Hongkong. Zdi se smešno blokirati dostop in sodelovanje do spletnih iger, ki temeljijo na ozemlju, zlasti ob upoštevanju brezmejne in vključujoče narave iger in virtualnih svetov.

V bistvu igralniška industrija sprejema zelo zaščitniški in omejevalni pristop.

Digitalne lastninske pravice v igrah

Te različne okoliščine poudarjajo odsotnost pravičnih pravic digitalne lastnine v igrah. Do zdaj igralci niso zelo globoko razmišljali o digitalnih pravicah, toda zaradi vse večjega števila blokchain iger bo kmalu prišlo do revolucije, v kateri bodo igralci igre začeli zahtevati svoje lastninske pravice.

Mi že imajo sredstva za digitalne lastninske pravice v igrah: nenegrešljivi žetoni (NFT) kot sredstva v igri. NFT-ji, ki jih omogočajo verige blokov, so edinstveni, nedeljivi žetoni, ki lastnikom podelijo lastninske pravice in digitalnim sredstvom omogočijo resnično vrednost, neodvisno od platforme. Platforma je lahko igra, založnik, trgovina z mobilnimi aplikacijami ali drugi ekskluzivni gostitelji, toda igranje iger je verjetno najboljše izhodišče, ker 2,7 milijarde igralcev že razume koncept virtualnega blaga.

Pravice do digitalnega lastništva na verigi blokov zagotavljajo odprti protokoli brez dovoljenj in so zagotovljeni s kolektivnim obračunom konsenza skupnosti. To omogoča trgovanje z igralnimi sredstvi NFT med imetniki na način, ki je v večini tradicionalnih iger nepredstavljiv.

To je super za igralce, vendar se mnogi tradicionalni založniki iger bojijo, da bo ta nova dinamika imela vpliv na njihov dobiček.

NFT-ji so izmenjevalnik iger

Primer tokenizirane igre je F1 Delta Time, blockchain igra Animoca Brands pod licenco Formule 1. Vsak del vsebine, ki obstaja v tej igri, je lahko v lasti igralcev. Avtomobili, deli, pnevmatike in celo vozniki ter proge, na katerih dirkate, so NFT-ji, ki jih je mogoče uporabljati v igri ali z njimi trgovati na trgih drugih proizvajalcev, v skladu s pravico lastnikov. Posledično so nekateri igralci F1 Delta Time poročali, da zaslužijo na tisoče dolarjev na mesec.

NFT-ji omogočajo tudi interoperabilnost in funkcionalnost več platform, kar pomeni, da digitalna sredstva sama postanejo središče igralca izkušnje – v bistvu bo vsebina postala platforma. Tako kot imate v lasti en sam komplet šahovskih figur, ki jih lahko igrate na številnih različnih ploščah, boste sčasoma lahko lastniki dodatkov NFT, ki jih lahko uporabljate v različnih igrah ali imate dostop do različnih virtualnih svetov. Metaverse je blizu.

Več kot je vsebine iger namenjenih za opolnomočenje igralcev in zagotavljanje digitalnih lastninskih pravic, bolj sem dovzet za prihodnost igralniške industrije.

Preprosto povedano, svet gre k bolj decentraliziranemu in pravičnejšemu svetovnemu internetu. To podpira blockchain tehnologija kot pregledna in nespremenljiva osnovna infrastruktura za odgovornost in jo spodbuja spodbudni model, ki nagrajuje skupnosti, ki prinašajo, gradijo in ohranjajo njeno vrednost. Novo digitalno gospodarstvo bo uravnotežilo pretok denarja in moči, zmanjšalo vpliv posrednikov na virtualne svetove in nas končno osvobodilo desetletij starih omejitev.

Povezano: Je novo je mogoč decentraliziran internet ali splet 3.0?

Zgodovina je polna primerov prehodov družb iz avtokratske v (bolj) demokratični sistemi, vendar se to morda zgodi prvič v tako velikem obsegu.

Ta članek ne vsebuje investicijskih nasvetov ali priporočil. Vsaka naložbena in trgovinska poteza vključuje tveganje, bralci pa morajo pri odločanju opraviti lastne raziskave.

Stališča , tukaj izražene misli in mnenja so samo avtorja in ne odražajo ali predstavljajo stališč in mnenj Cointelegraph-a.

Yat Siu , predsednik in soustanovitelj blagovne znamke Animoca, vodi različne projekte NFT, vključno s F1 DeltaTime, Sandbox, MotoGP Ignition in žeton REVV in ekosistem. Yatova vizija je prinesti digitalno lastništvo in zaslužiti z igro do 2,7 milijarde igralcev in več. Je podpornik različnih nevladnih organizacij, član BAFTA in je član upravnega odbora Azijskega mladinskega orkestra.

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments