2.5 C
Ljubljana
Saturday, November 27, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Analiza trga Odvračanje od posvojitve? Uravnoteženje varnosti in inovativnosti v kripto

Odvračanje od posvojitve? Uravnoteženje varnosti in inovativnosti v kripto

Prostor kriptovalut se hitro premika, tako da je vsako leto nov trend: od začetnih ponudb kovancev (ICO) do nezamenljivih žetonov (NFT) je minilo le nekaj let. Spričo tako osupljive inovacije se kriptopodjetja in regulatorji soočajo z naraščajočim izzivom: uravnotežiti varnostne prakse z novimi izdelki in funkcijami.

Pristop nekaterih podjetij je hitra gibanja in sprejemanje novih inovacij kot postanejo na voljo, varnostni procesi, kot sta Spoznaj svojo stranko (KYC) in preverjanja proti pranju denarja (AML), ostanejo kot sekundarni cilj. Priljubljena borza kriptovalut Binance je to strategijo navidezno uporabljala vse do letos, ko so se regulatorji začeli razbijati.

Binanceove politike KYC so sprva omogočale uporabnikom, ki niso v celoti preverili svoje identitete, da dvignejo do 2 BTC na dan. . Borza je kotirala pare trgovanja s kritjem z glavnimi fiat valutami in dovolila vzvod do x iz svoje platforme za trgovanje s terminskimi pogodbami, vendar je morala zmanjšati razpoložljivi finančni vzvod in umakniti maržo trgovalnih parov, ko naj bi jo začela preiskovati Ministrstvo za notranje prihodke in pravosodje Združenih držav Amerike.

Borza je od takrat sprejela pristop, prijazen do skladnosti, in je uvedla obvezne postopke KYC za “globalni uporabniki, za vsako funkcijo.” Zaradi te poteze je izgubil približno 3 % celotnega števila uporabnikov.

Medtem ko je bil Binance prisiljen odstraniti nekatere svoje ponudbe in zmanjšati finančni vzvod na svoji platformi, druge borze uporabnikom še vedno zagotavljajo te iste izdelke. Jurij Kovalev, izvršni direktor platforme za trgovanje s kriptovalutami Zenfuse, je v pogovoru s Cointelegraphom poudaril, da je iskanje predpisov, ki omogočajo konkurenco podjetjem, ki izpolnjujejo zahteve, izziv, ki ga je treba obravnavati:

»Poiskati način za regulacija ravnovesja, ki ščiti vlagatelje in inovacije, je težka, zlasti v prostoru, kjer se vsakih nekaj mesecev pojavljajo nove finančne ponudbe.«

V pogovoru s Cointelegraphom je poudaril izvršni direktor borze kriptovalut Bittrex Stephen Stonberg da so predpisi o kriptovalutah zdaj “precej zapleteni” in se v različnih jurisdikcijah obravnavajo različno

Stonberg je navedel, da bi morala varnost strank kljub temu ostati prednostna naloga kot “bolj robustna in jasna ureditev – kot v tradicionalni finančni sektor — je potreben, da se resnično zagotovi, da so sredstva in podatki strank varni in varni. Kot primer je Stonberg navedel lihtenštajnski zakon o veriženju blokov, ki “zagotavlja veliko več gotovosti in jasnosti glede tega, kako mora borza vključiti nove stranke in ščiti premoženje strank.”

Regulativna jasnost. nekateri akterji v panogi menijo, da je nujen, saj brez tega lahko inovacije ostanejo za sabo. V nedavni objavi na spletnem dnevniku je kriptoborza Coinbase, ki kotira na Nasdaqu, opozorila, da je njene načrte za uvedbo programa posojanja ustavila ameriška komisija za vrednostne papirje in borze (SEC), ki je grozila, da jo bo tožila, »ne da bi povedala zakaj.”

Coinbase je dejal, da je poskušal “produktivno sodelovati” s SEC, vendar nikoli ni prejel pojasnila o razlogih SEC ali o tem, kako bi lahko spremenil izdelek, da bi bil skladen. Predlagana alternativa je vključevala izključitev regulatorjev iz slike. Komisar Komisije za trgovanje s terminskimi pogodbami na surovine (CFTC) Brian Quintenz se je zavzel za to alternativo in na neki točki pozval k borzam kriptovalut, naj se same regulirajo, kar je odmevalo mnenje mnogih v panogi.

Ali je samoregulacija izvedljiva alternativa?

Koncept ni nov: organizacije, kot je Regulatorni organ za finančno industrijo (FINRA), so pomagale uveljavljati pobude, namenjene zaščiti vlagatelji vrednostnih papirjev pri borznih posrednikih in borzno-trgovskih družbah. Na Japonskem je bil ustanovljen samoregulativni organ za državni sektor kriptovalut, Japonsko združenje za izmenjavo kriptovalut (JCEA).

Stonberg ne verjame, da je odgovor v samo- regulativno pot, saj »zapletena narava tega digitalnega ekosistema otežuje regulacijo«. Zanj bi samoregulacija pomenila »odvijanje« vsega trdega dela, doseženega na regulativni fronti za kriptovalute, in »ponovno zapletanje regulativnega okolja, blokada v teku«.

Psevdonimni ustanovitelj platforme za decentralizirane finance (DeFi), ki temelji na Flare Networku, Flare finance CryptoFrenchie je za Cointelegraph povedal, da verjame v “zmožnosti decentraliziranih platform in centraliziranih platform, da zagotovijo samoregulirano okolje, ki se učinkovito odziva na doseganje (ali preseganje) potrebe sodobnih regulativnih zahtev.«

Ustanovitelj projekta DeFi je dodal, da so se trenutni sistemi »izkazali kot nezmožni zadovoljiti potrebe trenutnega finančnega sistema«, in dodal:

»Uporaba teh istih sistemov v še bolj hitro razvijajočem se okolju, kot je kripto, bi se lahko izkazala za bolj zadušljivo za njegov potencial kot za podporo.«

Ustanovitelj in izvršni direktor kripto borze CEX.IO Oleksandr Lutskevych je predlagal, da bi lahko bila samoregulacija možnost, s ker je po izkušnjah podjetja samoregulacija odgovor “ko ni ustreznega regulativnega okvira.” Lutskevych je v pogovoru za Cointelegraph o poti svojega podjetja dejal:

»Dokler v nekaterih državah ni bil formaliziran okvir za kriptovalute, smo sprejeli pristop samoregulacije in uvajali najboljše prakse drugih vodilnih finančne organizacije.”

Platforme za kriptovalute, tako centralizirane kot decentralizirane, bi morale “skušati analizirati svoje lastne sisteme in razviti module, posebej zasnovane za zagotavljanje potreb trenutnih regulativnih sistemov,” je dejal CryptoFrenchie .

Ali decentralizirane borze predstavljajo grožnjo?

Medtem ko se razprava o samoregulaciji nadaljuje, je še ena zrasla na decentraliziranih platformah za trgovanje in njihov vpliv na trg. Decentralizirane borze, ki niso skrbniške, uporabnikom omogočajo trgovanje neposredno iz svojih denarnic, pogosto brez registracije z e-poštnim naslovom.

Nekateri kritiki trdijo, da decentralizirane borze (DEX) omogočajo centralizirane platforme KYC in Prizadevanja za preprečevanje pranja denarja so brez vrednosti, saj lahko slabi akterji izvajajo svoje nezakonite dejavnosti prek teh platform. Drugi menijo, da lahko DEX, tudi tisti, ki potekajo prek decentraliziranih avtonomnih organizacij (DAO), izboljšajo svojo preglednost, da pomagajo skrivcem blockchaina in organizacijam pregona pri odkrivanju nezakonitih transakcij.

Glavnemu direktorju za naložbe v digitalna sredstva podjetja Arca Jeff Dorman, decentralizirane aplikacije (DApps) in drugi projekti lahko prispevajo k varnosti prostora za kriptovalute. Dorman je v pogovoru za Cointelegraph dejal, da mora industrija določiti standarde in dodal:

»Podjetja in projekti morajo prepoznati pomen vzpostavitve nadzornih plošč za preglednost, analitiki v industriji pa morajo zavihati rokave in opraviti umazano delo pri zagotavljanju preglednosti projektom, ki tega ne počnejo sami.«

Stonberg iz Bittrexa je poudaril, da je »najboljši način za prikrivanje nezakonite dejavnosti« t kriptovalute, ampak staromodni denar.” Izvršni direktor je dodal, da so transakcije, ki temeljijo na blockchainu, “bolj sledljive kot katera koli druga finančna dejavnost.”

Stonberg je za Cointelegraph povedal, da meni, da bi morale decentralizirane borze oblikovati politike AML in KYC, ki jih lahko izvajajo, vendar dodal, da je industrija “še vedno v zgodnjih fazah, ko vidi, kako se bodo decentralizirane borze odvijale.”

Lutskevych je predlagal, da bi lahko orodja, ki lahko spremljajo izvor in prejšnjo zgodovino kripto sredstev, nekega dne uporabljajo v decentraliziranih borzah za preprečevanje nezakonitih sredstev iz njihovih platform. Opozoril je, da je “osnovne informacije mogoče izslediti” na blockchainu, čeprav so ti podatki “daleč od tega, kar zahtevajo smernice projektne skupine za finančno ukrepanje za zbiranje centraliziranih izmenjav.” Lutskevych je dodal:

»Trenutno se raziskujejo in razvijajo decentralizirani mehanizmi, ki lahko preprečijo, da bi sredstva nezakonitega izvora (pranje denarja, izsiljevalska programska oprema, vdor) vstopila v DEX s pametno pogodbo protokola. ”

Lutskevych je zaključil, da je mogoče, da decentralizirane platforme izkoristijo postopke KYC in AML za obravnavo pomislekov regulatorjev. Opozoril je, da samo izvajanje KYC morda ne bo dovolj za odvračanje nezakonitih dejavnosti in zaščito uporabnikov.

Raj Badai, ustanovitelj in izvršni direktor DeFi in tradicionalnih bančnih storitev mostu Scallop, je za Cointelegraph povedal, da je rast decentralizirane finančne industrije predstavlja izziv za predpise, vendar je predlagal, da bi bila rešitev lahko “reguliran blockchain”. Glede izdelkov v razvoju je Badai dejal:

»Lahko zagotovimo, da bodo denarnice v blockchainu podvržene procesu KYC/KYB. To pomeni, da je imetnik računa identificiran in da je mogoče izslediti vsa sredstva v verigi, kar na koncu ustvari negostoljubno okolje za nezakonite dejavnosti in ga odvrne že od samega začetka.«

Temeljne kripto pravice

Binance je pred kratkim očitno pretehtal to temo z objavo tega, kar je poimenoval »temeljne pravice za uporabnike kriptovalute«. Izmenjava je trdila, da bi moral vsak človek »imeti dostop do finančnih orodij«, ki »omogočajo večjo ekonomsko neodvisnost«. Opozorilo je tudi, da so “odgovorne kripto platforme dolžne zaščititi uporabnike pred slabimi akterji” in izvajati KYC za “preprečevanje finančnih kaznivih dejanj.”

Lutskevych je v komentiranju prizadevanja Binance za kripto pravice predlagal, da poteza je bila »oglaševalska kampanja« podjetja, »ki še pred kratkim ni začelo promovirati teh vrednot«, zaradi česar je bila bolj »marketinška strategija«.

Prek spletnega mesta, namenjenega temu. Binance je vodilne v industriji, regulatorje in oblikovalce politik pozval, naj “skupaj pomagajo oblikovati prihodnost globalnih financ”. Izmenjava je dodala, da meni, da bi se morali “odvisni od oblikovalcev politike vsake države in njihovih volivcev, kdo bi moral imeti nadzor nad industrijo.”

)Povezano: Nadloga stabilnih coinov: omahovanje predpisov lahko ovira posvojitev

Kripto, je zapisal Binance, pripada vsem. Medtem ko borza meni, da so predpisi neizogibni, ima vsak oblikovalec politike, ki je zadolžen za nadzor nad prostorom, izjemno nalogo, saj se je doslej izkazalo, da je zadrževanje slabih akterjev na strani brez zadušitve inovativnosti izziv.

Strategija, s katero se navidez strinjajo podjetja za kriptovalute, temelji na sodelovanju z regulatorji pri iskanju rešitev, ki uporabnikom ne bodo preprečile dostopa do inovativnih digitalnih valut ali storitev, ustvarjenih v njihovem ekosistemu. Zdi se, da tožbe regulatorjev proti velikim podjetjem za kriptovalute kažejo, da je le ena stran z veseljem sodelovala.

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments