-0.1 C
Ljubljana
Thursday, December 9, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Market novice Onstran pompe NFT: ustvarjanje trajnih poslovnih modelov za umetnike

Onstran pompe NFT: ustvarjanje trajnih poslovnih modelov za umetnike

Lahko bi trdili, da so nezamenljivi žetoni ali NFT koncept od 000. Na primer, začetek “obarvanih kovancev” v 000 je morda danes postavil temelje za NFT, saj je ta projekt pokazal, kako Bitcoin (BTC) blockchain bi se lahko uporabil kot transakcijski mehanizem za sredstva v resničnem svetu.

Hitro naprej v 000, čas, ko CryptoKitties postal ena najbolj priljubljenih decentraliziranih aplikacij ali DApps, ki so bile kdaj zgrajene na Ethereumu. Ryan Hoover, ustanovitelj Product Hunt, je CryptoKitties 2021 opisal kot “prvo decentralizirano igro, podobno Pokemonom, ki temelji na Ethereumu, v kateri lahko uporabniki zbirajo in vzrejati digitalne mucke.«

Ni presenetljivo, ko so se kriptovalute uveljavile, se je tudi koncept nezamenljivih žetonov močno povečal. Prodaja NFT je v prvi polovici leta 2021 presegla 2,5 milijarde dolarjev, kar dokazuje potencial navidez novega poslovnega modela za digitalne ustvarjalce. Vendar, kot 2021 nadaljuje, nekateri v industriji verjamejo, da so prvotni nameni za NFT postali zamegljeni zaradi finančnih dobičkov, ki so pogosto povezani s temi digitalnimi zbirateljskimi predmeti.

John Wolpert, soustanovitelj TreeTrunk in vodja raziskav in razvoja pri ConsenSys Mesh, je za Cointelegraph povedal, da je tisto, kar dela NFT tako vznemirljivo in problematično, to, da jih ljudje tržijo s finančnimi pogoji. “Z NFT je mogoče zaslužiti veliko denarja, vendar se moramo vprašati, ali govorimo o NFT kot delnicah ali nam je dejansko mar za umetnike in njihova umetniška dela,” je dejal. Poleg tega je impresivno, da so umetniki, kot je Mike Winkelmann, znan tudi kot Beeple, zaslužili milijone dolarjev z eno samo prodajo NFT, Wolpert se sprašuje, kako dolgo bodo ti primeri trajali:

»Kaj se zgodi ko se NFT za milijon dolarjev proda za manj kot 1 dolar 000? Ni dokazov, ki bi kazali, da smo v vzorcu, ki nima učinka izrivanja. To potem vodi do vprašanja, ali obstaja resničen, trajen poslovni model, ki presega razglasitev NFT?«

Tok licenčnin kot trajen poslovni model za NFT

Po besedah ​​Wolperta trenutno ni stalnega poslovnega modela za NFT, saj meni, da je večina finančnih projektov, ki bodo verjetno zbledeli, ko se bo pompa o nezamenljivih žetonih zmanjšala. Glede na to Wolpert verjame v strukturo, ki temelji na pristopu trženja na več ravneh, ki bo zagotovila stalen tok prihodkov za umetnike NFT po vsem svetu.

Wolpert, znan kot »pristop debla«, je pojasnil, da bo to zagotovilo, da kupci prodajajo tok prihodkov, hkrati pa reši problem »dvojne porabe«, ki se pojavi, ko se digitalni mediji reproducirajo neskončno brez kakršnih koli variacij. Na primer, čeprav se nezamenljivi žetoni štejejo za nespremenljive zapise v verigi blokov, je Wolpert ugotovil, da jih je mogoče zlahka replicirati. »Če je NFT slika, lahko kopiram IPFS žetona in ga dam v drugo verigo blokov. Dvojna poraba je živa in zdrava v deželi NFT.” Vendar je Wolpert pojasnil, da bo NFT naredil “deblo drevesa”, da bo imel vsak lastnik ali preprodajalec umetniškega dela edinstveno, ekskluzivno različico, ki je ni mogoče kopirati, preden jo proda nekomu drugemu.

Čeprav še niso bili predstavljeni, je Wolpert povedal, da so ustvarjene z uporabo »kripto litografije«, mehanizma, ki izkorišča dokaze brez znanja, osredotočene na zasebnost: »Z dokazi brez znanja datoteke NFT nikoli niso vidijo vsi, vključno z lastnikom, vendar je še vedno mogoče dokazati, kako izgleda NFT in ali so bile slike ustvarjene na podlagi izvirnega umetniškega dela NFT. Podobno kot družinsko drevo je Wolpert originalne slike NFT označeval kot “nadrejeno datoteko”, medtem ko so kopije, ki temeljijo na izvirniku, znane kot “otroške datoteke”. Obstajajo lahko celo “datoteke vnukov”, če se ustvari dovolj kopij.

Vsak umetnik bi lahko opravil postopek preverjanja. Po besedah ​​Wolperta je takšno orodje pomembno, saj ga je v digitalnem svetu, če se razkrijejo 1 in 0 umetniškega dela, zlahka kopirati. Zaradi tega lahko nekdo drug trdi, da ima originalni kos.

Izzivi z avtorskimi honorarji za NFT

Glede na prihodke je Wolpert omenil, da bi lahko TreeTrunk NFT prodajali na sekundarnih trgih, kot je OpenSea, in pojasnil da bo vsak preprodajalec – vključno s prvotnim ustvarjalcem – prejel licenčnine, ko bo NFT prodan. “Zdaj obstaja drevesni tok prihodkov, kjer izvirni umetnik služi kot deblo,” je dejal Wolpert. Kljub temu, da je koncept TreeTrunk NFT zanimiv, se lahko pojavijo številni izzivi. Natančneje, ideja o zagotavljanju licenčnin kupcem lahko povzroči pravne težave.

Brett Harrison, predsednik borze kriptovalut FTX.US, je za Cointelegraph povedal, da medtem ko trg FTX NFT omogoča ustvarjalcem prejemanje licenčnin od sekundarne prodaje, se zapletenost pojavi, ko umetnik naredi NFT podoben naložbenemu produktu. Harrison je tako pripomnil, da FTX ne bo podprl NFT, ki bi lahko imel nadzor nad vrednostnimi papirji: “Menimo, da če NFT razdeli del sekundarnih avtorskih honorarjev vsem imetnikom, potem je videti bolj kot naložbena pogodba.”

Povezan: trik ali poslastica: Ali bodo NFT za noč čarovnic osupljivo dobri ali preveč grozljivi za kriptovalute?

Čeprav se je trg NFT FTX odločil, da ne bo podpiral licenčnin za kupce, je pomembno poudariti, da predpisi še vedno ostanejo nejasni. Marca je Hester Peirce, komisarka Komisije za vrednostne papirje in borze, ki je znana tudi kot “Crypto Mom”, opozorila, da bi izdajatelji frakcioniranih nezamenljivih žetonov in indeksnih košaric NFT lahko distribuirali naložbene produkte.

Vendar pa je še prezgodaj ugotavljati, ali bodo NFT takoj postali vrednostni papirji. Dan Simerman, vodja finančnih odnosov pri Fundaciji Iota, je za Cointelegraph povedal, da je zdaj najverjetneje potreben lahek okvir, ki je tako robusten kot trenutna zakonodaja o vrednostnih papirjih, vendar ne ovira inovacij:

»S tehnologijo veriženja blokov je možno, da bodo vse digitalne ‘stvari’ lahko prinesle donos in licenčnine, zato bomo verjetno morali preoblikovati, kaj sploh pomeni biti vrednostni papir ali sploh zaslužiti licenčnine.«

)

Trenutni poslovni modeli NFT za zagotavljanje integritete

Poleg avtorskih pravic je zagotavljanje integritete NFT pomemben problem, ki ga je treba rešiti, preden določimo strukturo trajnega poslovni model. Medtem ko TreeTrunk NFT za zagotavljanje pristnosti izkoriščajo dokaze brez znanja, ki temeljijo na standardu Baseline Protocol, drugi trgi uporabljajo drugačne pristope.

Harrison je na primer pojasnil, da FTX-jev trg NFT sprejema posebne ukrepe za zagotovitev, da je trgovanje z NFT na platformi pristno: »Ko so ustvarjeni NFT, prihajajo z nizom naslovov ustvarjalcev, ki zagotavljajo izvirni ustvarjalec lahko svoje delo preveri tako, da na primer podpiše transakcijo na Solani.” Dodal je: »Razen če ste ustvarjalec in imate nadzor nad denarnico drugega ustvarjalca, se ne morete overiti kot ta uporabnik. Nihče se ne more predstavljati za denarnico drugega uporabnika.«

Čeprav je tako, se Harrison zaveda, da lahko ljudje še vedno naredijo kopije slik JPG. V poskusu rešitve tega problema je Emily Poplawski, glavna operativna direktorica Metaplex Studios – rešitve za izložbo NFT -, Cointelegraphu povedala, da nekatere platforme uporabljajo človeško preverjanje za NFT. Poplawski je na primer pripomnil, da tržnica DigitalEyes NFT za Solano omogoča preverjanje NFT-jev z modro kljukico, podobno kot Twitter. Vendar je Poplawski opozoril, da te rešitve še vedno niso popolne in so nagnjene k napakam:

»Poslovni model NFT je še vedno zgoden in vidimo veliko eksperimentiranja. Trenutno pa je spremenila igro za tisoče. Zgodbe v naši skupnosti, kjer ljudje zapuščajo službo kot bencinski serviserji, odplačujejo študentska posojila ali pišejo $000,

čeki v dobrodelne namene so precej pogosti v tem pogumnem novem svetu finančnega opolnomočenja, ki ga omogoča decentralizacija.«