0.9 C
Ljubljana
Saturday, December 4, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Analiza trga Podjetja za kriptoposojila na vročem mestu: prihajajo novi predpisi?

Podjetja za kriptoposojila na vročem mestu: prihajajo novi predpisi?

Številne zvezne države v Združenih državah, vključno s Kentuckyjem, Teksasom, Alabamo, Vermontom, New Jerseyjem in nazadnje, New Yorkom, so zajezile kriptovalute. Odvisno od posameznikove perspektive, lahko to pomeni dejanja kolektivnega obupa ali napoved prihodnjih stvari.

Na vprašanje o zatiranju podjetij za kriptoposojila, kot sta BlockFi in Celsius, Firat Cengiz, višji predavatelj prava na Univerzi v Liverpoolu, je za Cointelegraph povedal: “Kriptoregulativni prostor se vse bolj segreva, ne samo v ZDA, ampak tudi v preostalem svetu.” Dodala je, da se pojavlja nov regulativni pristop in kot tak “trg s kriptovalutami ne bo več primer prostega trga, ki ga ureja izključno ‘nevidna roka trga’.”

“DeFi in stabilni kovanci – namesto kovancev za menjavo ali shranjevanje vrednosti, kot sta BTC ali ETH – bodo ključni cilj nastajajočih predpisov,” je nadaljeval Cengiz. “Na primer, osnutek uredb EU bo prepovedal obresti na stabilne coine,” za kar nekateri menijo, da najbolj ogroža centralne finančne in bančne institucije.

Vendar Cengiz ne vidi nujno, da je generalni državni tožilec v New Yorku sredi oktobra ukinil dve neimenovani platformi za kriptovalute, ki delujeta v državi zaradi “nezakonitih dejavnosti”, kot del tega globalnega trenda . “Država New York je v preteklosti poskušala doseči politično poanto s ciljanjem na kriptovalute,” je dejala. Medtem so drugi opazili, da naj bi James kandidirala za guvernerko države, zato ima skoraj vse, kar počne v tem trenutku, politični vidik.

Ali je kriptovalutno posojanje zakonito?

Vendar država New York ni edina, ki dviguje obrvi v zvezi s posojanjem kriptovalut. Alabama, Kentucky, New Jersey in Teksas so julija izdali odredbe o prenehanju in opustitvi kriptoposojilodajalcev iz New Jerseyja BlockFi Inc., septembra pa Celzija. Oba naj bi bila “nezakonito ponujala neregistrirane vrednostne papirje v obliki visokoobrestnih računov, ki so se uporabljali za financiranje svojih posojilnih poslov in lastniškega trgovanja.”

Vlagatelji se pogosto ne zavedajo, da 8-9. % obresti, ki jih zaslužijo za svoje kriptovalute – v času, ko so stopnje varčevanja pri tradicionalnih bankah precej pod 1 % – so polne določenih tveganj, tj. njihov celoten delež se lahko izbriše, če projekt vdrejo ali propade, regulatorji so predlagali.

»Imajo prav,« je za Cointelegraph povedal Lee Reiners, izvršni direktor Centra za globalne finančne trge na Pravni fakulteti Univerze Duke. “Trženje okoli številnih teh produktov donosnosti zveni, kot da so podobni varčevalnim računom z zajamčenim donosom, čeprav v resnici niso.” Prav tako ne prihajajo z zavarovanjem FDIC, kot so tradicionalni bančni varčevalni računi.

Drugi trdijo, da (včasih) dvomestne obrestne mere, ki se plačajo za kriptovalute, ni bilo mogoče vzdržati v času visoke cene kriptovalut. upada, zlasti med medvedjim trgom. To pomeni, da so zgolj »artefakti umetno napihnjenega kripto trga,« kot je povedal Kevin Werbach za Roll Call.

»Seveda morajo biti donosi priti od nekod,« je Reiners, nekdanji nadzornik pri Federal Reserve Bank of New York je dodatno pojasnila in dodala:

„Če posojate kripto protokolu DeFi ali centraliziranemu podjetju, kaj počnejo z njo, da ustvarijo ta 8 % ali 9% obrestna mera, ki jo prejemate? No, uporabljajo ga samo za trgovanje z drugimi kovanci, kar je dobičkonosno, ko trg raste. Toda če se cene kriptovalut znižajo, teh donosov ni mogoče vzdrževati.«

Regulatorji se trudijo držati korak

Anne Termine , partner v praksi vladnega izvrševanja in preiskav pri Bracewell LLP in nekdanji glavni sodni odvetnik pri Commodities Futures Trading Commission (CFTC), je dejal, da “ni lahkih odgovorov” na področju regulative kriptovalut, ampak sam znesek vloženega denarja v kriptoprostoru zdaj povzroča, da se regulativni dialog odvija z bolj mrzlično hitrostjo, kar pravi Cointelegraphu:

»V kateri koli panogi so inovacije na prvem mestu in za njimi regulacija. Tukaj se dogaja, da se inovacija dogaja s tako hitrostjo, da se regulatorji trudijo slediti.”

V zvezi z vprašanji v zvezi s posojanjem nekateri v kripto skupnosti trdijo: »Samo zato, ker ponujamo izdelek, ki je boljši od tistega, kar lahko ponudijo banke, nas ne dela nelegitimnih … to ne pomeni, da smo odkrita goljufa,« je dodala. Vsi kripto protokoli ne smejo biti tarisani z isto krtačo. Veliki akterji v vesolju so pogosto dokaj sofisticirana podjetja, ki varstvo potrošnikov jemljejo resno, je dodal Termine.

Na vprašanje, ali regulatorji menijo, da se 8-9-odstotne stopnje varčevanja zdijo morda preveč dobre, da bi bile resnične, je Cengiz odgovoril. “Da, seveda, na kripto trgu obstajajo nesporne vrzeli v varstvu potrošnikov.” S pravnega stališča še vedno ni jasno, v kolikšni meri se posojanje ali zadolževanje pri protokolu decentraliziranih financ (DeFi) šteje kot finančna pogodba v skladu z veljavnimi pravili o varstvu potrošnikov v financah, je dejala in dodala:

»Vendar odgovor na to ne bi smel biti sprožanje zelo političnih posameznih primerov, temveč sprejemanje zakonodajnih ukrepov za zagotavljanje dovolj jasnih regulativnih smernic tako za potrošnike kot za ponudnike. Težko kategoriziram vrste posameznih dejanj, ki jih omenjate kot resnično izvirajoče iz spodbud za varstvo potrošnikov. generalni državni tožilci, kot je Letitia James, samo poskušajo pridobiti politične točke ali zaščititi stare banke. »Kriptoskupnost se vedno obnaša kot žrtve, ko se kaj takega zgodi, ko v resnici regulatorji preprosto opravljajo svoje delo in uveljavljajo zakon. In odkrito povedano, ne razumem, kako pridobivanje kriptopodjetjih dosega kakšne ‘politične točke’. Ni tako, kot da bi tam zunaj obstajal anti-kripto lobi z glasovi.”

“Nevarna igra”

“Obstaja nič novega pod soncem,« je za Cointelegraph povedal Geoffrey Goodell, znanstveni sodelavec na University College London in namestnik izvršnega direktorja UCL Centra za Blockchain Technologies. »Podjetja iščejo vire kapitala, vlagatelji pa iščejo vire donosa. V tem primeru podjetja uporabljajo jezik skrbnikov sredstev, da nakazujejo varnost, ki ne obstaja, medtem ko se izogibajo tradicionalnim regulativnim oviram za takšne dejavnosti. Dodal je, da ker si vlagatelji želijo zaslužiti visoke veke, se situacija spremeni v “nevarno igro, ki smo jo videli že večkrat.”

“Težava s katero koli kriptovaluto, ki ni podprta s centralnimi bankami, je nestanovitnost in potencialno izgubo naložbe,« je za Cointelegraph povedala Laura Gonzalez, izredna profesorica financ na Kalifornijski državni univerzi v Long Beachu. Dodala je, da “obstaja veliko kompromis glede tveganja in donosa” in vlagatelji bi morali biti previdni, ko vstopijo v ta prostor.

Drugi so predlagali, da regulatorji s tem, ko sledijo podjetjem, kot so Celsius, BlockFi in druga, preprosto zasežejo nizko viseče sadje. Morda bo težje zajeziti bolj decentralizirane posojilne projekte, kjer noben posameznik ali podjetje ni očitno odgovorno.

Cengiz priznava, da bi decentralizirane platforme lahko predstavljale “pomembne težave in zaplete” za organe pregona, vključno z lociranjem jurisdikcije, odgovorne za preiskavo, odločanjem o veljavni zakonodaji in identifikacijo odgovornih posameznikov:

»Uspešno izvrševanje na decentraliziranih platformah bo zahtevalo zelo močno mednarodno mrežo med izvršilnimi agencijami, ki je ne vidimo na nobenem drugem področju prava.«

“Ob tem so včasih kripto platforme postale tarča zakona, saj slepo ignorirajo regulativne nasvete,” je dodal Cengiz. En primer: Uprava za finančno ravnanje Združenega kraljestva (FCA) je odredila Binance, naj preneha z vsemi operacijami, ker Binance ni zaprosil za dovoljenje FCA “pod zelo jasnimi regulativnimi smernicami.”

Globalni regulativni dialog

»Vidimo veliko gibanja med vladami, ne samo na zvezni ravni, ampak na svetovni ravni in zagotovo tudi na državni ravni,« je dejal Termine. »Kriptoskupnost sprašuje: Ali se lahko glede tega uskladimo.«

Ali ista razprava poteka tudi v drugih državah? Termine je rekel “Absolutno” po vsem svetu in še posebej, ko gre za Bank of England (BOE). Njegov namestnik guvernerja Jon Cunliffe je tik pred finančnim zlomom 2008 potegnil primerjave med trenutnim razcvetom kriptovalut in porastom hipotek drugorazrednih ameriških posojil.

Dejansko je bila tržna vrednost kriptovalut, ki se je sredi oktobra dotaknila 2,5 bilijona dolarjev, približno dvakrat večja od vrednosti trga drugorazrednih vrednosti v 2008 — 1,2 bilijona dolarjev — kar kaže, da “ni treba upoštevati velikega deleža finančnega sektorja, da bi sprožili težave s finančno stabilnostjo,” je dejal Cunliffe.

Termine si je ogledal poročilo namestnika guvernerja BOE pripombe kot dober primer naraščajoče “zahteve” regulatorjev po vsem svetu, da se ukvarjajo s kriptovalutami. Cengiz je za Cointelegraph povedal:

»Zdi se, da regulatorji ne razumejo v celoti dinamike kripto trga in ukrepi, ki jih sprejmejo, bodo verjetno odvrnili vsaj nekatere potrošnike od sodelovanja v nastajajoči in potencialno zelo učinkovit in inovativen naložbeni trg.«

Dodala je, da bi moral biti cilj ureditev, ki »ščiti državljane pred običajnimi nevarnostmi kripto trga, kot so finančna zapletenost, goljufije, kibernetske napade itd., ne da bi pri tem ogrozili inovacije.«

Reinersa so vprašali, ali obstajajo kakšne okoliščine, v katerih bi podprl kriptovalute, na kar je odgovoril: »Če bi to olajšalo resnično gospodarsko dejavnost. Toda trenutno vse, kar počne, je, da olajša več špekulacij v kriptovalutah. Toda s pravnega vidika, če se ti produkti ponujajo zunaj bank, jih je treba registrirati kot vrednostne papirje.«

Povezano: Crypto prebija oviro ETF Wall Streeta: prelomni trenutek ali zastoj?

Skratka, industrije kriptovalut in veriženja blokov “regulatorji ne morejo več prezreti”, je dejal Termine, ki je delal skoraj let pri CFTC. »Pred desetimi leti se je zdelo, da je to modna muha,« pokrajina programskih inženirjev v nejasnem kotičku sveta.

Ideje o odprti decentralizirani finančni mreži nihče ni jemal resno. “Toda leta pozneje v tem prostoru plava več kot 2 bilijona dolarjev tržne vrednosti in regulatorji po vsem svetu morajo sedeti in reči: ‘Ne moremo več gledati.’”

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments