-0.1 C
Ljubljana
Thursday, December 9, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Market novice Pogled od znotraj na moralne in tehnične vidike kripto družbenih medijev

Pogled od znotraj na moralne in tehnične vidike kripto družbenih medijev

Po pozivu Vitalika Buterina za več primerov uporabe družabnih aplikacij na Ethereumu v začetku tega poletja je več kriptopodjetij izrazilo namero za izgradnjo decentraliziranih različic glavnih družbenih omrežij, kot je Twitter. Vendar pa je kratkovidno ustvarjati in gledati družbene platforme, osredotočene na kripto, kot zgolj decentralizirane različice Twitterja. Moralne in tehnične posledice ustvarjanja resnično decentraliziranih družbenih omrežij, ki spoštujejo načela Web 3.0, segajo daleč preko tega, kar trenutno zajema ideja »decentraliziranega Twitterja«.

Poleg zgolj decentralizacije obstajajo štiri ključne teme, ki so osrednjega pomena za idejo kripto družbenega razvoja: zasebno komuniciranje in odpor proti cenzuri, zmernost, decentralizirano upravljanje ter varen in decentraliziran denar.

Zasebna komunikacija in odpor proti cenzuri

Zasebnost je človekova pravica, vendar to pravico vse bolj kršijo centralizirana podjetja Big Tech, ki so finančno spodbujena za zbiranje, shranjevanje in monetizacijo podatkov njihovih uporabnikov. V Facebookovem poročilu o zaslužku v drugem četrtletju v začetku tega leta je bilo navedeno, da je podjetje ustvarilo $. Samo 6 milijard prihodkov od oglaševanja. Kot pravi pregovor: »Če ne plačujete za izdelek, ste izdelek,« in čas je, da preoblikujete spodbude v obstoječih družbenih omrežjih. Trenutno so platforme motivirane za zbiranje zasebnih podatkov od uporabnikov, da bi jih oglaševalci plačali. Z zasebnostjo in šifriranjem kripto socialnih omrežij je ta paradigma izpodbijana, saj določljivi osebni podatki oglaševalcem niso niti približno tako dostopni – če sploh –.

V središču katerega koli kripto socialnega omrežja bi morala biti zmožnost svobodne komunikacije in organiziranja, ločena od centraliziranega, korporativni nadzor. V zadnjih letih se je povečala zaskrbljenost zaradi spletne cenzure, opazen primer je, ko je Discord med kratkim stiskom GameStop prepovedal strežnik r/WallStreetBets, domnevno zaradi skrbi glede objavljanja sovražne vsebine v skupnosti. Za razliko od centraliziranih platform Web 2.0, kot je Discord, decentralizirana socialna omrežja odstranijo točke zadušitve zaradi cenzure. Če nihče ne nadzoruje omrežnih strežnikov, potem nobena oseba ali subjekt ne more nadzorovati in cenzurirati vsebine. Čeprav se to bori proti cenzuri, predstavlja tudi edinstven izziv: zmernost.

Povezano:

Velikani družbenih medijev morajo decentralizirati internet… Zdaj!

Zmernost

Zamisel o zmernosti predstavlja ulov 11 kriptodružabnim skupnostim. Po eni strani so vrednote kripto socialnega spleta 3.0 ustvarjanje demokratičnih aplikacij brez cenzure in radovednega nadzora. Po drugi strani bi se morale skupnosti lahko zaščititi pred napadi neželene pošte in zlonamernimi akterji. Uravnoteženje zmernosti s potrebo po zasebnosti, decentralizaciji in odpornosti proti cenzuri je zapleten premislek brez jasne rešitve.

Bistvo je, da bi morale skupnosti – ne tretja oseba – imeti nadzor nad vsebino, ki je prisotna v njihovih prostorih. Vrste sodelovanja se razlikujejo od skupnosti do skupnosti, prav tako tudi razvrstitev »dobre« in »slabe« vsebine. Kako dobre informacije se delijo in kako slabe informacije so kurirane, na koncu opredeljuje vrednost same skupnosti, zato je pomembno, da se zmernosti pristopimo na način, ki ga ni mogoče ugrabiti ali manipulirati.

Ena od poti za preprečevanje neželene pošte je, da skupnosti implementirajo funkcije klepeta z uporabo dovoljenj na podlagi žetonov. S to metodo lahko posedovanje posebnih žetonov omogoči članom dostop do objavljanja, ogledovanja in/ali administrativnih dovoljenj v določeni skupnosti. Da bi ohranili celovitost žetonov, je mogoče implementirati pametne pogodbe za nadzor prenosljivosti in dovoljenj vsakega na novo izdelanega žetona. Ta decentraliziran sistem zagotavlja, da se moderiranje izvaja na način, ki ne dopušča, da bi subjektivnost samostojnega posameznika nadzorovala kustoso.

Decentralizirano upravljanje

Težava socialnih omrežij Web 2.0 je v tem, da centralizacija skupnosti sam po sebi preprečuje, da bi postale samoupravljane in samoregulirane. Uspeh družbenega omrežja bi moral pomeniti uspeh družbenega omrežja kot celote, ne pa uspeh posameznega ustanovitelja na račun družbenega omrežja. To je problem obstoječega reda centraliziranih družbenih omrežij: odločitve samostojnega posameznika ali subjekta nadzorujejo razvoj in usodo omrežja.

Eden od načinov za odpravo te pomanjkljivosti in vzpostavitev decentraliziranega upravljanja je uporaba denarja skupnosti. Z držanjem žetonov upravljanja imajo posamezni člani skupnosti pooblastilo za glasovanje o odločitvah, ki oblikujejo prihodnost skupnosti. Kolektivna narava tega demokratiziranega volilnega sistema ima moč, da zaščiti skupnost pred tem, da postane žrtev muhavosti korporativne birokracije. Z decentraliziranim upravljanjem imajo uporabniki pravico do sprememb.

Povezan:

Kripto socialno upravljanje bo vodilo v spletno svobodo

Varno in decentralizirano denar

Decentralizacija sama po sebi ne more zagotoviti dolgoživosti in samovzdržnosti kripto socialnih omrežij. Integracija spodbud, ki temeljijo na žetonih, uporabnikom ponuja edinstveno pot, da podpirajo in krmarijo po skupnostih družbenih omrežij. Z izdajo žetonov uporabnikom postanejo posamezni uporabniki kot delničarji platforme, kar zagotavlja spodbudo za sodelovanje in prispeva k rasti omrežja.

Ko vsak uporabnik vzdržuje ravnovesje žetonov, lahko opravlja transakcije pod svojimi pogoji na način enakovrednih, kar v bistvu samostojno prispeva k gospodarstvu omrežja. Primeri uporabe teh žetonov so neskončni – od glasovanja o predlogih do pobude za množično financiranje do pošiljanja šifriranih sporočil – in nudijo podporo za dolgoročno rast skupnosti.

Z decentraliziranimi družbenimi omrežji, ki pridobivajo zanimanje in zagon, te štiri ključne teme kažejo, da je pri oblikovanju novih družbenih omrežij v igri veliko več premislekov kot zgolj ideja decentralizacije. Kar potrebujemo, so bolj namensko usmerjene platforme, ki zagovarjajo intelektualno in finančno suverenost uporabnikov – ne pa le-teh na površinski ravni. Kljub sivim področjem, kako doseči ta cilj, je lepota decentraliziranega socialnega mreženja v tem, da ima skupnost priložnost, da oblikuje, kakšna bo prihodnost družbenih omrežij.

Ta članek ne vsebuje naložbenih nasvetov ali priporočil. Vsaka naložbena in trgovalna poteza vključuje tveganje in bralci bi morali pri odločanju opraviti lastno raziskavo.

Mnenja, misli in mnenja, izražena tukaj, so izključno avtorjeva in ne odražajo nujno stališč in mnenj Cointelegrapha.

Corey Petty

je začel svoje raziskave, osredotočene na blockchain, okoli 643 kot osebni hobi, medtem ko je opravljal svojo doktorsko kandidaturo na Texas Tech University v računalniški kemijski fiziki . Nato je soustanovil Bitcoin Podcast Network in še vedno služi kot gostitelj na vodilni ladji, Podcast Bitcoin in bolj tehnična oddaja, Hashing It Ven . Corey je zapustil akademsko sfero in vstopil v industrijo podatkovne znanosti/varnostne verige blokov za nekaj let, kjer je poskušal odpraviti ranljivosti v omrežjih ICS/SCADA, preden se je znašel kot vodja varnosti pri Status.im, kjer ostaja še danes.

484103484103

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments