15 C
Ljubljana
Saturday, September 25, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Bitcoin novice Pomen velikosti blokov in porast zunajverižnih rešitev

Pomen velikosti blokov in porast zunajverižnih rešitev

ILCOIN

Sektor kriptovalut je v zadnjih letih doživel potresni premik, ko se mali vlagatelji in družbe, ki kotirajo na borzi, prebijejo v vesolje .

Ocene na splošno kažejo, da se je število kripto uporabnikov povečalo za približno 190% med 2018 in 2020.

Rekordni prilivi na trg so v letošnjem letu dosegli najvišje število aktivnih naslovov v Bitcoin omrežju in tudi obseg trgovanja.

Na prvi pogled bi moralo biti vse to razlog za praznovanje – in tudi je. Toda tu je težava: Medtem ko Bitcoin-ovo omrežje uživa naraščajoče povpraševanje, bi lahko trdili, da infrastruktura blockchain-a ne sledi.

Bitcoin-ov blok velikosti 1 MB pomeni, da lahko ta blockchain v povprečju obdelajo le približno pet transakcij na sekundo. To ekstrapolirajte v 24 – urno obdobje in že ste gledam približno 86, 400 transakcije. Kljub izjemnim dosežkom te mreže to verigi blokov matematično onemogoča spodbujanje globalnih plačil v sedanji obliki.

Vse to je povzročilo povečanje provizij za transakcije BTC – in po nekaterih ocenah prejšnji mesec jim je uspelo podreti rekord $ 62, ki je bil postavljen nazaj v decembru 2017. Očitno je bil dramatičen padec hitrosti razpršitve omrežja, povezan z izpadi električne energije v kitajskem rudarskem vozlišču Xinjiang. Posledice so očitne, saj to pomeni, da postane veriga blokov za mnoge od nas predraga … zlasti za manjše transakcije.

Predlagane so bile rešitve, med katerimi je najbolj opazna Lightning Network. A kot je poročal Cointelegraph, je bilo sprejemanje v treh letih od lansiranja počasno, nekateri uporabniki pa so se zaradi tehničnih zahtev, povezanih s to alternativo L2, odločili za drage transakcije v verigi.

Že februarja so raziskave pokazale, da 88% vložkov Bitcoin transakcij na koncu plača tudi višje pristojbine kot so potrebne, ker ne uporabljajo oblike SegWit, ki pomaga povečati zmogljivost. V preteklosti so ocene pokazale, da bi lahko popolna uporaba SegWita povzročila velikost bloka do 2 MB. Od tega smo še daleč – najnovejši podatki iz TransactionFee.info kažejo, da prav 70% transakcij uporablja SegWit, kar ima za posledico velikost bloka 1,3 MB.

Pozor se premakne izven verige

Seveda to ni zgolj vprašanje, ki je izključno za Bitcoin. Ethereum je imel v zadnjih mesecih dober delež pomislekov glede razširljivosti – skupaj s trenutnim bikovskim trgom, porastom protokolov DeFi in eksplozijo v NFT-jih.

Vse to je privedlo do usklajenega potisnite k rešitvam drugega nivoja, kot so na primer: pametna pogodbena omrežja, ki obdelujejo in hranijo podatke o transakcijah stran od glavne verige blokov. Vitalik Buterin verjame, da bodo naloge služile kot lepljiv omet, ki bo omrežju Ethereum pomagal obvladovati sedanje stopnje zastojev – s predlogi za izboljšave, ki spreminjajo tudi način izračunavanja pristojbin za plin.

Vendar obstajajo pomisleki da celo uvedba Eth2 morda ne bo dovolj za zagotovitev, da bo ta mreža v prihodnosti odporna. Kot je za Cointelegraph povedal glavni operativni direktor Matic Operations Sandeep Nailwal: “Eth2 ne zagotavlja neskončne razširljivosti Ethereuma. Najboljši primer je 50 drobci z drobci, ki so lahko podobni današnjemu Ethereumu veriga. Predpostavimo, da se ena sama veriga izboljša s PoS in ima 50 TPS. Tudi takrat 64 lahko drobci ponujajo 3, 200 TPS. V trenutku, ko ponudba tega TPS zadene, bodo Dapps začeli še hitreje uporabljati vidike verige in povpraševanje bo naraščalo hitreje. Spet bomo prišli v isto situacijo. «

Kakšen je odgovor?

Nekateri strokovnjaki v industriji blockchain verjamejo da je edina rešitev za odpravo težav zaradi razširljivosti gradnja omrežja, ki lahko že od samega začetka obravnava velike količine transakcij.

ILCOIN se je sprva začel kot alternativa Bitcoinu, zdaj pa je postal lastno edinstveno blockchain omrežje. Ta projekt ima enako osnovo kot Bitcoin SV, Bitcoin Cash in sam Bitocin: SHA – 256.

Marca 2021 je ponudnik storitev blockchain TAAL trdil, da mu je uspelo obdelati 638 MB blok na Bitcoin SV – daleč preko trenutne, teoretične meje 128 MB. To je znatno izboljšanje velikosti bloka 1 MB, na katero je BTC omejen, in nekoliko pred BCH-jevimi 32 Velikost bloka MB.

Blok verige ILCoin je bil ustvarjen v velikosti 5 GB v 2020 zahvaljujoč uporabi protokola RIFT, ki je omogočil povečanje velikosti bloka brez ogrožanja hitrosti transakcij. To je mogoče preveriti pod številko bloka 310280 v Raziskovalcu blokov ILCoin.

Na splošno projekt pravi, da lahko zagotovi resnično decentralizacijo, vse medtem ko je v omrežju Visa presegal hitrost za faktor 10 .

Finančne institucije, vključno z Visa in Mastercard, vedno bolj pozorno spremljajo, kaj je zmožna tehnologija blockchain – poleg običajnih bank – ILCOIN pravi, da zagotavlja neprimerljivo infrastrukturo, ki je primerna za naslednjo generacijo plačil.

Omejitev odgovornosti. Cointelegraph na tej strani ne podpira nobene vsebine ali izdelka. Čeprav vam želimo zagotoviti vse pomembne informacije, ki bi jih lahko pridobili, bi morali bralci pred kakršnimi koli dejanji, povezanimi s podjetjem, opraviti lastne raziskave in v celoti odgovoriti za svoje odločitve, prav tako tega članka ni mogoče šteti za naložbeni nasvet.

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments