17.8 C
Ljubljana
Sunday, July 25, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Novice Potem ko Centralna banka Nairo 5-odstotno razvrednoti, finančni minister pripisuje padec tržnim...

Potem ko Centralna banka Nairo 5-odstotno razvrednoti, finančni minister pripisuje padec tržnim silam

Nigerijska finančna ministrica Zainab Ahmed je zanikal razširjena poročila, da je Centralna banka Nigerije (CBN) nekje maja sankcionirala devalvacijo lokalne valute 2021. Namesto tega padec naire pripisuje “nihanju cene nafte.” Ahmedove pripombe prihajajo le nekaj tednov po tem, ko je uradni tečaj naire padel s $ 381 za dolar do trenutnega tečaja 411: 1 USD.

Devalvacija vs amortizacija

Kot o katerem so prej poročali Bitcoin.com News, je CBN sprva dovolil, da se tečaj naire zniža na 419. 5 za ameriški dolar. Vendar pa od maja , 2021 je tečaj naire glede na dolar ostal na ravni ali tik pod njo 411. Zaradi te očitne prilagoditve deviznega tečaja s strani CBN (ki ustreza opredelitvi devalvacije podjetja Investopedia) so poročila, da je bila naira razvrednotena.

, v njeni razlagi Finance Ministrica Zainab Ahmed še vedno noče enačiti gibanja CBN s tečajem na devalvacijo. Rekla je:

Naj ne uporabljam besede devalvacija. Naira se odziva na tržne sile povpraševanja in ponudbe. Nafta in plin imamo na žalost še vedno glavni vir deviz.

Po poročilu nafta prispeva manj kot 15% nigerijskemu bruto domačemu proizvodu (BDP), vendar prinaša “vsaj 70 – 76 odstotkov prihodkov in 70 – 90 odstotkov deviz v afriških državah največji proizvajalec nafte. ” Ahmed pravi, da je Nigerija zdaj osredotočena na iskanje in razvoj alternativnih virov tujih valut.

Poenotenje večkratnih deviznih tečajev Naire

Medtem ko CBN in nigerijska vlada poskušata poenotiti večkratne tečaje naire, valuta še naprej slabi na vzporednem trgu. Na primer, v času pisanja tečaja se je stopnja prodaje Naire zmanjšala na 502 glede na dolarja iz 493, o katerem so poročali konec maja. Pred devalvacijo se je stopnja črnega trga v Nairi ustalila približno 485.

Vendar se je po prilagoditvi tečaja CBN razlika med uradnim in vzporednim tržnim tečajem povečala. Ta rast pa sproža nove dvome o sposobnosti centralne banke, da poenoti večkratne devizne tečaje naire.

Ali menite, da je mogoče, da CBN poenostavi uradni in vzporedni tržni tečaj Naire? Povejte nam, kaj mislite v spodnjem oddelku za komentarje.

Lebanese Economy Crashes to New Lows - In Less Than Two Years Nation's Currency Lost 90% Against the US Dollar

Cuba's Central Bank Suspends US Dollar Deposits Nationwide - Officials Cite Embargo 'Obstacles'

Zasluge za slike : Shutterstock, Pixabay, Wiki Commons

Izjava o omejitvi odgovornosti : Ta članek je samo informativnega značaja. Ne gre za neposredno ponudbo ali pridobivanje ponudbe za nakup ali prodajo ali za priporočilo ali potrditev kakršnih koli izdelkov, storitev ali podjetij. Bitcoin.com ne ponuja investicijskih, davčnih, pravnih ali računovodskih nasvetov. Niti podjetje niti avtor ne odgovarjata neposredno ali posredno za kakršno koli škodo ali izgubo, povzročeno ali domnevno povzročeno z uporabo ali zanašanjem na katero koli vsebino, blago ali storitve, omenjene v tem članku.

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments