2.5 C
Ljubljana
Saturday, November 27, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Analiza trga Powers on… Zakaj več pravnih šol ne poučuje blockchain, DeFi in NFT?

Powers on… Zakaj več pravnih šol ne poučuje blockchain, DeFi in NFT?

Tehnologija veriženja blokov je preobrazbena tako za naš finančni sistem kot za komercialna podjetja, pa tudi za izboljšanje človeškega stanja. Vse več državljanov brez bančnih storitev tako v tujini kot pri nas v Združenih državah ima zdaj možnost hitrega, ekonomske učinkovitosti in anonimnosti, kjer je to potrebno, prenosa in prejemanja sredstev od zatiralskih režimov in vlad ter nestabilnih gospodarstev. Tradicionalni finančni sistemi, ki že dolgo niso bili na voljo v nezadostnih skupnostih v različnih delih Afrike, Azije in Latinske Amerike, morajo zdaj prepoznati moč in učinkovitost blockchaina.

)

Vklopi se … je mesečna kolumna Marc Powers, ki je večino svoje 30 letne odvetniške kariere porabil za delo s kompleksom primeri, povezani z vrednostnimi papirji, v Združenih državah Amerike po delu pri SEC. Zdaj je izredni profesor na Florida International University College of Law, kjer poučuje predmet o »Blockchain, Crypto and Regulatory Considerations«.


V manj kot dveh letih so se pojavile decentralizirane finance ali DeFi. Te skupnosti si lahko v nekaj minutah izposodijo in zamenjajo sredstva za svoje poslovne ali osebne stroške. DeFi je zrasel iz ekosistema, vrednega manj kot 1 milijardo USD v začetku

na enega z več kot $182 milijard v zaklenjeni vrednosti danes. Enako se je povečalo zanimanje za nezamenljive žetone ali NFT. Ti zbirateljski predmeti in druge oblike NFT so zajeli več kot milijarda v obsegu prodaje v tretjem četrtletju, več kot 1,2 milijarde dolarjev pred šestimi meseci.Pomembno, te Primeri uporabe blockchaina imajo pravne in regulativne vidike. Zlasti Komisija za vrednostne papirje in borzo Združenih držav je pojasnila, da je treba večino oblik žetonov obravnavati kot “vrednostne papirje” in so tako predmet tako pristojnosti SEC kot regulativnih okvirov ameriških zveznih zakonov o vrednostnih papirjih.


V nedavnem članku v


The International Journal of Blockchain Law

,

najnovejša komisarka SEC, Caroline Crenshaw, ugotavlja

:


Številne ponudbe in izdelki DeFi so zelo podobni izdelkom in funkcijam na tradicionalnem finančnem trgu. Udeleženci na trgu, ki zbirajo kapital od vlagateljev ali vlagateljem zagotavljajo regulirane storitve ali funkcije, na splošno prevzamejo pravne obveznosti.


Z drugimi besedami, nekateri vidiki DeFija bodo verjetno vključuje jurisdikcijo več zveznih organov, vključno z Ministrstvom za pravosodje, Mrežo za pregon finančnih zločinov, Internal Revenue Service, Commodity Futures Trading Commission in SEC. V prostoru NFT ni dvoma, da so vpletene različne pravice intelektualne lastnine, kot so zakoni o avtorskih pravicah in blagovnih znamkah, pa tudi možni zakoni o vrednostnih papirjih.


Potreba po tehnološko izobraženih odvetnikih

Jasno je, da je vedno večja potreba po odvetnikih doma in v tujini, da razumejo ta možna pravna vprašanja in jurisdikcije. Očitno je ali bi moralo biti očitno, da so najboljši odvetniki tisti, ki lahko svojim strankam svetujejo s prefinjenim razumevanjem poslovnega področja, na katerem delujejo njihove stranke. Ali ne želite, da bi svetovali strankam, ki sodelujejo v prostoru DeFi, odvetnika s tehnološko pismenostjo, da bi razumel blockchain in pravna vprašanja v zvezi z njim? In morda tisti z izobrazbo ali izkušnjami na področju financ ali računovodstva, namesto tistega, ki je študiral filozofijo ali kemijo na fakulteti? Ker številne uporabe NFT eksplodirajo, ali ne bi vaš odvetnik dobro obvladal zakone o intelektualni lastnini in umetniške pravice, povezane s predlaganim NFT?


Verjamem, da bi morali odvetniki, in to je del razloga, da zdaj poučujem pravo blockchain in fintech pravo na Florida International University College of Law v Miamiju, potem ko sem opravljal odvetniško delo v odvetniških pisarnah in SEC za 30 let. Ko se podjetja začenjajo ali preraščajo v uporabo digitalnih sredstev, bodo potrebovala smernice o “pravilih ceste”, saj verjamem, da želi večina poslovnežev narediti pravo stvar in upoštevati uveljavljene zakone. Za to bi se morali obrniti na naslednjo generacijo odvetnikov – tistih, ki so trenutno na pravni fakulteti – za odgovore ali vsaj za pravilna navodila. Toda šokantno je, da le približno dva ducata 200 pravnih šol tukaj v Ameriki poučuje razred, namenjen izključno blockchainu ali izključno finančni tehnologiji, zadnjič sem preveril. To je samo 10 % vseh pravnih fakultet ! To se mora hitro spremeniti.


2020


V začetku tega leta sem napisal kolumno glede pomislekov, ki jih imam jaz in drugi glede prizadevanj Kitajske, da digitalni juan nadomesti Ameriški dolar kot svetovna rezervna valuta, ki navaja, da morajo ZDA hitreje sprejeti idejo o digitalni valuti centralne banke (CBDC) in njen razvoj. Enako velja za našo novo skupino odvetnikov. Med drugim jih moramo izobraževati o novih tehnologijah in primerih uporabe verige blokov, umetne inteligence, analitike podatkov ter razširjene in virtualne resničnosti. To jim bo bistveno pomagalo pri boljšem zastopanju strank. Zadnja velika tehnologija je bil internet, ki so ga ZDA prevladovale v svojem razvoju — a to je bilo 25 do 30 leti. Vodstvo in prevladujoči položaj ZDA pri tehnologiji blockchain nista prisotna. Odvetniki lahko pomagajo pri doseganju tega cilja z dobrim razumevanjem tehnologije in zakonov, ki nanjo vplivajo, ter pomagajo oblikovati ali preoblikovati zakone, ki veljajo in bi morali zanj veljati.


presečišče tehnologije in ameriške zakonodaje

Oglejmo si na kratko dva pravna primera, ki prikazujeta, kako so dejavnosti NFT našle pot v križiščih ameriških zakonov. V tožbi, vloženi novembra 10 na zveznem sodišču v Los Angeles, Miramax je tožil režiserja Quentina Tarantina, ki je sodeloval pri različnih filmov, zaradi kršitve pogodbe, avtorskih pravic in blagovnih znamk ter nelojalne konkurence. Tarantino naj bi se pripravljal na prodajo sedem prej neobjavljenih, neuporabljenih prizorov iz svojega Pulp Fiction filmski scenarij decembra. Miramax trdi, da to krši njegove pravice do filma v različnih operativnih sporazumih, Tarantino pa očitno verjame, da so ti predlagani NFT njegovi za prodajo v skladu z določbami o “pridržanih pravicah” njegovih pogodb z Miramaxom. Miramaxovo pismo o prekinitvi Tarantinu očitno ignorira. Zanimivo bo videti, kaj bo s tem naslednji mesec.

V tožbi vložen maja na vrhovnem sodišču zvezne države New York, Dapper Labs — razvijalec blokovne verige Flow in sodelavec Nacionalne košarkarske zveze pri prodaji NBA Top Shot Moments — je bil tožen v skupinski tožbi. Bistvo pritožbe je, da so žetoni na blokovni verigi Flow, ki pooblašča in označuje NFT, “vrednostni papirji”. V središču tožbe je tudi sama »Tržnica« NBA Top Shot, ki se nahaja na njeni spletni strani, kjer lahko kupite in prodate te »trenutke«. Tako se domneva, da prodaja in zamenjava žetonov vključuje prodajo neregistriranih vrednostnih papirjev v nasprotju z razdelkom 11(a)(1) Zakona o vrednostnih papirjih z dne 661. Omeniti velja, da je bil pravni postopek vložen na državnem, ne zveznem sodišču in da sama NBA v tožbi ni bila imenovana. To je morda mogoče razložiti s tem, da NBA ni bila »izdajatelj« vrednostnih papirjev in da tožnikov odvetnik daje prednost državnemu sodišču, kjer je sodnik morda bolj nagnjen k temu, da dovoli zadevo nadaljevanje in jih ne kaznuje.


Ti primeri ponazarjajo, da potrebujem odvetnike, ki razumejo te tehnologije in njihove pravne posledice. Torej, pojdimo na usposabljanje naših bodočih odvetnikov za prihodnost, saj je prihodnost zdaj!Marc Powers je trenutno izredni profesor na Floridi International University College of Law, kjer poučuje “Blockchain, Crypto and Regulatory Considerations” in “Fintech Law”. Pred kratkim se je upokojil iz prakse v odvetniški pisarni Am Law 30, kjer je zgradil tako svojo ekipo za vodenje nacionalnih sodnih sporov glede vrednostnih papirjev in nadzorno skupino za izvrševanje ter prakso v industriji hedge skladov. Marc je svojo pravno kariero začel v Oddelku za izvrševanje SEC. V svojih 30 letih je bil vključen v zastopstva, vključno z Berniejem Shema Madoffa Ponzija, nedavna predsedniška pomilostitev in sojenje glede trgovanja z notranjimi informacijami Marthe Stewart.Izražena mnenja so izključno avtorjeva in ne odražajo nujno stališč Cointelegrapha ali Florida International University College of Law ali njenih podružnic. Ta članek je za splošne informativne namene in ni namenjen in ga ne bi smeli jemati kot pravni ali naložbeni nasvet.

2021

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments