18.3 C
Ljubljana
Tuesday, September 28, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Analiza trga Prihodnost digitalne likvidnosti premoženja: centralizirana ali decentralizirana?

Prihodnost digitalne likvidnosti premoženja: centralizirana ali decentralizirana?

Prejšnji mesec je Bitcoin (BTC) dosegel nad $ 60, 000, ki poudarja trenutno blaznost okoli digitalnih valut. Po BTC so se tudi altcoin-i znatno povečali. Vse to je glasba za ušesa dolgoročnih in kratkoročnih vlagateljev bikov, ki iščejo večje dobičke, tudi ob trenutnem umiku in podpori Bitcoina, ki se giblje okoli $ 40, 000.

Kljub vsemu hrupu okoli trenutnega bika pa je pomanjkanje likvidnosti digitalnih sredstev še vedno velik izziv za borze, trgovce, izdajatelje žetonov in oblikovalce trga. Realnost današnjega trga je, da poklicni kripto trgovci ne morejo učinkovito dostopati do globalne likvidnosti ali najti najboljših svetovnih cen za povečanje dobička.

Za izdajatelje žetonov jih je trenutno ozračje prisililo, da kotirajo na številnih borzah, da dosežejo ciljno bazo strank. Poviša stroške razvoja podjetja in prisili izdajatelje na tržne niše. Da bi se trg digitalnih valut lahko nadaljeval naprej, je treba te kategorije razumeti.

Razdrobljenost in tržne sile

Eden glavnih vzrokov nelikvidnosti izvira iz razdrobljenosti trga. Ideja, ki stoji za kripto, je veliko več kot le seksi naložba delnic. Kripto naj bi bil povsem nov način ravnanja z denarjem. Toda z vsemi različnimi kovanci – tudi uspešnimi – in pomanjkanjem podjetij, ki sprejemajo kripto plačila, uporabniki ne uporabljajo kripto na način, kot je bilo prvotno predvideno.

Povezano: Poklicni trgovci potrebujejo globalno kripto morje, ne pa stotine jezer

Seveda, to je bilo neizogiben rezultat motenja sveta fiat. Razdrobljenost te vrste je edina možna pot za prehod potrošnikov v kripto svet. In ker so menjalnice na splošno lokalizirane, ponavadi servisirajo le eno ali nekaj fiatnih valut. Spet potrošnikom ostaja razdrobljen trg in počasna krivulja sprejemanja.

Ta položaj ni slab, saj imajo uporabniki prosto izbiro, vendar imajo posledice.

Dve od teh posledic sta pomanjkanje likvidnosti in zelo nestanovitne cene. Razmislite, koliko se je cena Bitcoina spremenila v zadnjih dveh letih. Bila je vožnja z vlakom, če rečem vsaj. Zaradi te nestanovitnosti se potrošnik težko odloči za nakup 500 nakupa z uporabo mobilne digitalne denarnice v napredni in tehnološko spretni veleblagovnici. Skratka, likvidacija in gibanje cen postaneta problem.

Še več, razdrobljenost trga je novince pustila v prostoru z veliko učno krivuljo. Razumevanje trga in določanje natančnih cen za različne kovance zahteva veliko menjalnih računov in poglobljeno ozaveščenost o sektorju. Zaradi tega mnogi novejši digitalni vlagatelji preprosto kupujejo in zadržujejo, predvidevajo spremembe na trgu, vendar upajo na razmeroma hitro donosnost kovancev – tudi tistih brez jasnih primerov uporabe.

Povezano: Napovedovanje cene Bitcoin z uporabo kvantitativnih modelov, 1. del

Centralizirati demone?

Zapletenost razdrobljenega trga je povzročila več različnih rešitev. Nekateri predlagajo centralizirane pristope k likvidnosti. S centralizacijo kovancev in standardizacijo trgov se vlagatelji ne srečujejo več z zlomljenim in zapletenim labirintom kovancev in cen. Brez takšnih negativnih vprašanj razdrobljenosti bi bili vlagatelji bolj pripravljeni trgovati s hitrostjo, ne pa se zadrževati za širše stopnje ponudbe in povpraševanja.

Čeprav je to na prvi pogled skladno, takšna rešitev ni vzdržna. Prvič, centralizacija je v nasprotju s samim etosom, na katerem so bile razvite kriptovalute. Centralizacija ni odgovor na določitev trga, ki je zrasel zaradi zavestnega zavračanja centraliziranih valut. Če bi to storili, bi velik del trga odtujili sami.

Drugič, če bo trg sprejel centralizirano politiko, bodo isti problemi, ki pestijo banke (počasen čas obdelave, pomanjkanje preglednosti in varnosti, visoke provizije), sčasoma prišli na trg digitalnih valut. Napredek, ki smo ga nekoč upali, bi bil le ponovitev napak sedanjega finančnega sistema.

Nazadnje, tudi v na videz decentraliziranem sistemu, kjer je celotna likvidnost trga dejansko centralizirana v nekaj decentraliziranih borz, bi vlagatelji še vedno omejeni pri tem, kako bi lahko sodelovali. Z manj razpoložljivimi, vendar večjimi skladi likvidnosti je neizogiben rezultat vrnitev v finančni sistem po fiat-stilu.

: Decentralizacija v primerjavi s centralizacijo: Kje je prihodnost? Odgovor strokovnjakov

Distribuirane rešitve

Ker so centralizirane rešitve v nasprotju s samo naravo digitalnih valut, je bolj potrebna je močna decentralizirana rešitev za odpravo težav, ki jih povzroča razdrobljenost trga. Decentralizacija, čeprav je dolgoročna rešitev problema, lahko trgu še naprej omogoča sprejemanje s strani institucij. Ta pot se ujema z vizijo kriptovalut, sčasoma pa ustvarja stabilnost.

Vendar preprosta decentralizacija ni dovolj močan odgovor. Za kripto je ključ do likvidnosti “porazdeljen, a povezan”. Slogan vzame najboljše iz obeh svetov in ju skupaj poroči. Decentralizacija – torej distribucija – je tisto, zaradi česar je kripto tako revolucionaren. Toda 21 prvo stoletje je bolj globalno povezano kot kdaj koli prej, povezava, ki se bo samo krepila.

To rast povezljivosti pa je treba ohranjati z organskimi metodologijami. Če želimo prisiliti neko trdno strukturo v prostor kriptovalut, je to seveda treba centralizirati. Zato morajo vlagatelji in trgovci prebroditi nevihto razdrobljenosti, da zaščitijo tisto, kar naredi kriptovaluto tako močno motečo. Ta pot ponuja povezljivost in ko se povezljivost poveča, postane trg digitalnih valut bolj likviden. Poleg tega, bolj ko je trg razdeljen, bolj prvotni namen digitalnih valut ostaja nedotaknjen. Trg se mora v tej smeri gibati v naslednjih treh do petih letih.

Rast proti DeFi

Ko se trg kriptovalut premika po tej poti, se bo aktivnost še naprej povečevala, kar bo omogočilo, da bodo prevzele rešitve za decentralizirano financiranje (DeFi) od tam. Rešitve DeFi ponujajo najboljše iz obeh svetov: resnično porazdeljeno povezanost, ki bo zaščitila prostor digitalnih valut in zmanjšala razdrobljenost trga.

Večina podjetij za trgovanje s kriptovalutami deluje enako kot banka ali delnice borza, kjer morajo kupci in prodajalci plačati pristojbine za uporabo. Takšna praksa se lahko hitro spremeni v situacijo Davida in Golijata, kjer trgovce izkoristijo Golijati z večjim bogastvom in višjimi pragovi tveganja. Vendar pa se v združenju za trgovanje z DeFi koristi (in stroški) enakomerno porazdelijo med vse strani. Za prispevanje k združenju so ponudniki likvidnosti nagrajeni z žetonom bazena. Kupci imajo vedno prodajalca, prodajalci pa vedno kupca.

Poleg tega vsi ponudniki likvidnosti prejmejo delež provizij za trgovanje glede na velikost svojega deleža. Resnično je to decentraliziran sistem: ne samo, da lahko nekdo kripto ponuja v bazen DeFi, ampak lahko tudi prispeva fiat, s čimer tradicionalnim konzervativnim vlagateljem omogoči, da igrajo vlogo. Če investicijska skupina vidi koristi, za nagrado računajte, da bodo tam.

Med glavnimi katalizatorji, ki bodo premaknili trg v tej smeri, so najpomembnejše digitalne valute centralne banke (CBDC) . Ko vlade začnejo izdajati CBDC, ponujajo veliko enostavnejšo vstopno točko v DeFi. Vlagatelji in potrošniki bi bili že pripravljeni na digitalne transakcije in ovira za prehod sredstev iz fiat v kripto bi se bistveno zmanjšala.

Poleg tega bi CBDC omogočili pomembnejši mednarodni pretok sredstev. Če bi zagotovili koristen katalizator za popolnoma decentraliziran likvidnostni sklad, bi izolirane borze, ki poslujejo samo v lokalnem fiatu, zastarele. Sile, kot so CBDC in povečana udeležba DeFi, bodo spodbudile spremembe, vlagatelji pa bodo boljši zanje.

Ta članek ne vsebuje investicijskih nasvetov ali priporočil. Vsaka naložbena in trgovinska poteza vključuje tveganje, bralci pa morajo pri odločanju opraviti lastne raziskave.

Stališča , tukaj izražene misli in mnenja so samo avtorja in ne odražajo ali predstavljajo stališč in mnenj Cointelegraph-a.

Haohan Xu je izvršni direktor Apifiny, globalne mreže za prenos likvidnosti in finančne vrednosti. Pred Apifinyjem je bil Haohan aktivni vlagatelj na delniške trge in trgovec na trgih digitalnih premoženja. Haohan je diplomiral iz operativnih raziskav z mladoletnikom na področju računalništva na univerzi Columbia.

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments