-0.1 C
Ljubljana
Thursday, December 9, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Novice RChain in ZB: proti veriženju blokov brez čakalne vrste, brez vodilnih in...

RChain in ZB: proti veriženju blokov brez čakalne vrste, brez vodilnih in neomejenih

sponzorirano

2. novembra

 • , RChain‘s blockchain znanstvenik Atticbee je obiskal
   ZB zamenjaj kot povabljeni gost za zelo tehnično AMA. ZB je globalna borza, ki deluje že 8 let s poudarkom na varovanju premoženja strank. Atticbee je razpravljal o težavah trenutne tehnologije veriženja blokov in o odgovoru RChaina na te izzive ter zakaj bo nekega dne RChain najbolj uporabnikom in razvijalcem prijazna infrastruktura Web 3.0.

   Kaj manjka v vseh trenutnih javnih verigah blokov

   Po mnenju Atticbeeja nobena od obstoječih javnih verig ni obravnavala teh vprašanj, ki so kritična za Web 3.0:

 • Trenutno NI PRAVE rešitve za problem razširljivosti: razširljivost Layer 2 in ETH 2.0 je iluzija, ker posamezni podsistemi Layer 2 in shard niso interoperabilni – ne izgledajo in se počutim kot ena logična veriga.

  Namenjeni so aplikacijam za prenos žetonov, ne pa podatkovno intenzivnim aplikacijam Web 3.0.

  Pogodbe se med seboj ne morejo varno klicati, nimajo “varne združljivosti” za gradnjo velikih, zapletenih programskih sistemov iz manjših in enostavnejših gradnikov, kot je v Web 2.0.

  Greg Meredith, ustanovitelj RChain, je spoznal te boleče točke v 1280, ko sta z Vitalikom, ustanoviteljem Ethereuma, sodelovala pri povečanju Ethereuma. Zato je izbral sočasni, sestavljeni Rho-Calculus z zmožnostjo formalnega preverjanja na verigi kot računalniški model za pogodbeni sloj na začetku načrtovanja.

  Slika 1. Primerjava računalniških modelov

  Ta tehnološka pot ima številne funkcije, ki so teoretično nemogoče za druge projekti:

   Rešuje “trilemo veriženja blokov” s sočasno obdelavo transakcij “brez čakalne vrste”.

  Ena platforma za vse: neposredno shranjevanje velikih podatkov v verigi, integracija vse funkcije ETH, IPFS in GRT v eno samo platformo.

 • Brezhibno razčlenjevanje: drobci izgledajo in se počutijo kot eno z atomskimi navzkrižnimi transakcijami.
 • Hitro formalno preverjanje v verigi na podlagi njegovega sistema obnašanja OSLF.

  Glavni vzrok za “Blockchain Trilemma” in njena rešitev

 • Po mnenju Atticbeeja je »trilema varnosti, zmogljivosti in decentralizacije«, velja samo za trenutne verige blokov, ki zahtevajo čakalno vrsto transakcij, vendar ne velja za RCchain brez čakalne vrste.

  V bistvu tradicionalne verige blokov zahtevajo, da se transakcije obdelajo kot dolga čakalna vrsta, pri čemer vsa vozlišča v omrežju sodelujejo, da vzdržujejo to čakalno vrsto. Potem so obsojeni na trpljenje zaradi nemogočega trikotnika varnosti, uspešnosti in decentralizacije:

  1. Za varnost je treba pri vzdrževanju te čakalne vrste vključiti več vozlišč.
  2. Za zmogljivost (razširljivost) se mora čakalna vrsta premikati čim hitreje naprej.

  3. Za decentralizacijo morajo imeti vsa vozlišča enake možnosti za sodelovanje pri upravljanju in obdelavi te čakalne vrste ter medsebojno spremljanje.
 • Osnovna logika nam pravi, da lahko izberemo samo kateri koli dve izmed njih in se odrečemo tretjemu. Tipični primeri: Ethereum izbere varnost in decentralizacijo namesto zmogljivosti; Solana, sistem, ki temelji na vodilnih, izbere varnost in zmogljivost namesto decentralizacije; EOS z enaka vozlišča izbere zmogljivost in decentralizacijo namesto varnosti.

  Vendar, ko se zavemo, da je »razporejeno vzdrževanje čakalne vrste transakcij glavni vzrok trileme«, se ta problem seveda reši, če lahko odpravimo potrebo po čakalni vrsti za prevajanje kot RChain. V testnem omrežju RChain “block-merge”, ko je dodanih več vozlišč, omrežje doseže višji TPS. To je trden dokaz, da je trilema rešena: več vozlišč pomeni večjo varnost; brez vodje pomeni decentralizirano; višji TPS pomeni boljšo zmogljivost.

  Tako RCchain doseže vsa tri oglišča “nemogočega trikotnika” hkrati.

  RChain VS Solana in PolkaDot – dva primera napačnih rešitev

   Ko so ga vprašali o njegovem pogledu na druge zvezdniške projekte, Atticbee meni, da Solana doseže visok TPS na račun modela zaupanja v verigo blokov, kar je nesmiselno, ker ima lahko vsak centraliziran sistem veliko višji TPS. Ideja za njegovo zasnovo je preprosta: ker je prepočasen, da bi številnim vozliščem dovolili, da skupaj upravljajo čakalno vrsto, preprosto dovoli vozlišču Proof-of-History, da odloči o vrstnem redu in zapiše v knjigo PoH, odporno proti poseganju. Druga vozlišča samo izvedejo in potrdijo transakcije v tej knjigi.

   Slika 2. Primerjava javnih verig

   Vendar pa ga pri tem je delo upravljanja čakalne vrste centralizirano in vozlišče PoH lahko narekuje vrstni red transakcije ali po želji cenzurira transakcije. Ta zlonamerna vedenja je skoraj nemogoče odkriti in dokazati. Atticbee je Flow omenil kot projekt s podobno idejo, vendar uporablja odbor za odločanje o naročilu, zaradi česar je bolj poštena različica Solane, vendar je kot strošek njegov TPS veliko nižji. To je učbeniški primer, kako “sistem v čakalni vrsti” neizogibno trpi zaradi trileme.

   Kar zadeva RChain, mu sploh ni treba postavljati transakcij v čakalno vrsto, tako da lahko doseže visok TPS, hkrati pa ohranja decentralizirano arhitekturo brez vodilnih

   Atticbee tudi gleda na PolkaDot kot na nepopolno navzkrižno verižno rešitev pomanjkanje bistvenih zmogljivosti za usklajevanje. Ne more atomično dokončati medverižnih transakcij. Prav tako ne zagotavlja »sestavljive varnosti«, ki bi zagotovila, da ko ena locirana pogodba pokliče drugo pogodbo v drugi paraverigi prek relejne verige, dana dovoljenja ne bodo uhajala drugim. RChain ima atomsko dokončanje navzkrižno-verižnih transakcij, skupaj s sistemom vedenjskega tipa kot “požarni zid na verigi”, zaradi česar je vrhunska navzkrižna verižna rešitev.

   Globalni računalnik s sočasno orkestracijo procesov

   Končni cilj RChaina je zgraditi pravi globalni računalnik, ki bo služil kot temelj Web 3.0. Kot je razvidno iz izkušenj Web 2.0, je najbolj dragoceno premoženje na spletu ogromna količina podatkov. Zato so bili vsi obstoječi blockchaini na začetku zgrajeni z napačno zasnovo: optimizirani so izključno kot plačilna omrežja. Prava infrastruktura Web 3.0 mora biti zasnovana za podatkovno intenzivne aplikacije.

   Slika 3. Graf znanja RChain

   Poleg tega lahko vidimo, da obstoječi sistemi Web 2.0 postajajo vse bolj zapleteni, a zahvaljujoč komponentizaciji in kontejnerizaciji lahko razvijalci hitro zgradijo velike sisteme z manjšimi komponentami, ki jih je mogoče ponovno uporabiti. Vendar brez hitrega uradnega sistema preverjanja, ki zagotavlja varno sodelovanje med pogodbami, tega ne more doseči noben od obstoječih blokovnih verig. Faza Venus v načrtu RChain poskuša rešiti to bolečino z uvedbo podpore za sistem vedenja. RChainov Rho-Calculus je eden redkih modelov, ki imajo to zmožnost. Vsak razvijalec bi se moral začeti učiti Rholang

    Rholang , jezik, ki temelji na procesnem izračunu, je IT industrija že dolgo zanemarjala zaradi svoje nepripravljenosti zapustiti cono udobja trenutnih programskih paradigem. Vendar ima Rholang z vstopom v obdobje veriženja blokov vrsto prednosti za blockchain po svoji zasnovi.

    Slika 4. Skodelica z algoritmom OSLF za jezikom Rholang

   Prvič, njegova nespremenljivost omogoča transakcije brez čakalne vrste. Vsi viri v Rholangu so nespremenljivi podatki in kode, organizirane po kanalih. Atticbee je naredil metaforo: pogodba, napisana v tradicionalnem jeziku, kot je Solidity, je kot skupina otrok, ki rišejo na tablo: vrstni red, v katerem otroci rišejo, bo vplival na končno stanje table, zato se morajo sestaviti v čakalno vrsto. Po drugi strani je Rholang bolj podoben skupini otrok, ki se igrajo z Lego kockami: lahko poberejo in sestavijo nekaj blokov in nato izdelek povežejo nazaj v skupni projekt. Ker nihče ne more “mutirati” nobenega kosa, vrstni red ni pomemben, tako da lahko otroci igrajo hkrati.

   Druga pomembna prednost »čakalne vrste« je ta, da je mogoče velike podatke shraniti neposredno v verigi. Vse transakcije, ki zahtevajo veliko podatkov, se morajo spopasti z veliko zamudo pri omrežnih in diskovnih operacijah. Predpogoj, da se takšne transakcije izvajajo v verigi, je, da jih je mogoče obdelati hkrati z drugimi vrstami transakcij.

   Po mejniku razdeljevanja bo imel RChain še eno razvijalcem prijazno lastnost: ni razlike med pisanjem pogodbe z navzkrižnimi deli in pisanjem pogodbe z enim delčkom.

   Po mejniku Venere lahko razvijalci uporabljajo sistem vedenjskih tipov za izvedbo statične analize za odgovor na vprašanja, kot so: Ali bo ta koda ustvarila pogoje za dirko, zašla v zastoj ali prepustila katera koli dovoljenja tretji osebi? Te analize je mogoče opraviti v času prevajanja v Rholangu, preden se koda zažene. S to funkcijo lahko zdaj organizirate skupino pogodb skupaj v verigi in jim omogočite, da se med seboj varno kličejo v sočasnem okolju. Ta prednost dopolnjuje končno ubijalsko lastnost RChaina: orkestracijo pogodb v verigi ali “Kubernetes na verigi blokov”.

   Skupnost RChain je že zgradila DApps, ki jih druge verige ne morejo narediti, tako da izkoriščajo svoje zmogljivosti shranjevanja podatkov v verigi:

   Dappy: decentraliziran strežnik DNS in brskalnik, z NFT in denarnicami, integriranimi v en paket.

  1. RSong: DApp za pretakanje glasbe z glasbo, shranjeno neposredno v verigi.
  2. RPI: platforma NFT za fotografije s fotografijo podatki, shranjeni neposredno v verigi.

  RCovid-11 Potni list: potrdila o cepljenju so shranjena neposredno v verigi.

  Atticbee napoveduje, da bo enkrat vse milje kamni so popolni, prednost Rholanga zadostuje, da vsak razvijalec DApp sprejme to novo jezikovna paradigma.


  To je sponzorirana objava. Naučite se, kako doseči naše občinstvo tukaj. Preberite izjavo o omejitvi odgovornosti spodaj.

  Polygon Deploys Fiat on-Ramps via Alchemy Pay, Enabling Direct Fiat Payments for DeFi

  Zasluge za slike

  : Shutterstock, Pixabay, Wiki Commons

  Zavrnitev odgovornosti494023: Ta članek je zgolj informativne narave. Ne gre za neposredno ponudbo ali nagovarjanje ponudbe za nakup ali prodajo ali priporočilo ali potrditev katerega koli izdelka, storitve ali podjetja. Bitcoin.com ne zagotavlja naložbenih, davčnih, pravnih ali računovodskih nasvetov. Niti podjetje niti avtor nista neposredno ali posredno odgovorna za kakršno koli škodo ali izgubo, povzročeno ali domnevno povzročeno z ali v zvezi z uporabo ali zanašanjem na katero koli vsebino, blago ali storitve, omenjeni v tem članku.

  494024

  KOMENTIRAJ:

  Prosimo, vnesite komentar!
  Prosimo, vnesite ime

  - Advertisment -

  Most Popular

  Recent Comments