2.5 C
Ljubljana
Saturday, November 27, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Analiza trga Regulatorji prihajajo za stabilne coine, a s čim naj začnejo?

Regulatorji prihajajo za stabilne coine, a s čim naj začnejo?

Beseda “stablecoin” ima morda prijeten zvok – ali ni lepo imeti nekaj stabilnega v nestanovitnem kriptoverzu? — za kritike pa niso nič drugega kot tempirana bomba. Ne glede na to, ali je to res ali ne, prizadevanje za regulacijo stabilnih kovancev pridobiva na zagonu. Združene države in Evropska unija se bližajo formalizaciji svojih navodil, in glede na zgodovino finančne ureditve, ki izhaja iz Washingtona in Bruslja, ter smernice projektne skupine za finančno ukrepanje o kriptovalutah v zadnjih nekaj letih, je varno reči, da preostali svet bo sledil zgledu.

Vendar regulacija stabilnih kovancev ni lahka naloga, saj so takšni kovanci vseh oblik in velikosti, zaradi česar so primerni za eno velikost. vse reši problem. Trije najboljši stabilni coini glede na tržno kapitalizacijo – Tether (USDT), USDCoin (USDC) in Binance USD (BUSD) – so vsi vezani na ameriški dolar. Po navedbah njihovih razvijalcev so podprte z rezervami zelenih valut in drugimi različnimi finančnimi instrumenti, da njihova vrednost ves čas ostane na 1 dolarju.

Tether se je že znašel pod pravnim nadzorom glede sposobnosti preživetja in virov svoje rezerve, zaradi česar sta druga dva projekta razkrila svoja podporna sredstva. Razkritje USDC je po drugi strani osvetlilo znatno količino “komercialnega papirja” – ne nujno visokokakovostnega ali visoko likvidnega – v njegovi ustrezni rezervi. Za mnoge je razkritje pripeljalo do zaključka, da podjetje deluje kot banka, ne kot plačilni posel.

Drugo , bolj nejasni stabilni kovanci uporabljajo številne alternativne pristope. Lahko so vezani na surovine, kot sta zlato ali nafta, kot pri kontroverznem venezuelskem Petru. Bolj eksotične možnosti vključujejo kovance, povezane z ogljičnimi krediti, kot je UPCO2, kovance, podprte s kriptosredstvi, kot je Dai, in, morda najredkeje, stabilne coine, kot je Terra (UST), ki sploh nimajo zavarovanja in se namesto tega zanašajo na algoritme, da ohranijo svoje cene stabilne.

Seveda bi lahko nekateri rekli, da bo regulacija samo upočasnila inovacije, zato bi se morale vlade izogibati kriptovalute, vendar temu argumentu manjka zgodovinski kontekst. Prej, v dobi divjega bančništva, so zasebne valute, ki so jih izdale pokvarjene banke, pogosto puščale ljudi, da kupujejo z ničvrednimi papirji, zato je bil denar zapisan kot edina nacionalna valuta Združenih držav. Ista logika velja za 2008 krizo skladov denarnega trga, ko so zvezne oblasti uvedle nova pravila mesto za zaščito Rednega Joeja pred velikimi vlagatelji, ki vlečejo velike vsote od teh.

Vedno znova smo kot družba ugotovili, da potrošniki potrebujejo zaščito pred prevarami ali preprosto slabo presoje tistih, ki hranijo, prenašajo vrednost ali opravljajo podobne storitve. Uvedli smo pravila in predpise, ki določajo, kdo lahko izdaja in unovči tisto, kar štejemo za denar, napisali smo priročnik za tiste, ki ravnajo z denarjem v zneskih, ki lahko povzročijo šok po vsem gospodarstvu, če se z njim ravna. Zakaj ne bi storili enako s stabilnimi kovanci, trgom s skupno zgornjo mejo nad $100 milijarda? Preprosto nima smisla, da Damoklejev meč kriptobanke visi nad glavami vlagateljev in trgovcev. Torej, kje naj začnemo?

Pristop ena za enega

Najboljši način za začetek regulacije stabilnih kovancev je vzpostavijo pravila in protokole, ki zagotavljajo, da izpolnjujejo svoje zahteve. Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke, je v nedavnem intervjuju dejala, da morajo biti stabilni kovanci podprti s fiat 1:1, in dodala, da bi morali projekti, ki stojijo za izdajo kakršnih koli stablecoinov:

” je treba preveriti, nadzorovati, regulirati, tako da lahko potrošnikom in uporabnikom teh naprav dejansko zagotovimo morebitno napačno predstavljanje.”

EU ima dolgo zgodovino institucij za elektronski denar (EMI), ki lahko izdajajo in unovčujejo digitalne evre, te institucije pa svoje digitalne evre podpirajo s pravimi evri. v banki ali v nekaterih primerih v centralni banki. To bi lahko dalo zgled regulatorjem v drugih jurisdikcijah, za katere se zdi, da gredo v isto smer.

Tu bi lahko potegnili vzporednico s kapitalskimi zahtevami za banke ali plačilna podjetja, kot so EMI, da zagotovijo, da lahko uporabniki stabilnih kovancev v danem trenutku zamenjajo svoje kovance za fiat prek podjetja, ki jih je kovalo. Za referenco, eden od ključnih načinov, kako banke služijo denar, je posojanje denarja, ki so ga položili drugi. Postopek potrebuje regulacijo samo zato, da zagotovi, da ima banka dovolj v zalogi, da izplača strankam, ki bi morda želeli dvigniti svoj denar, vendar ni nujno v razmerju 1:1 za vsak aktivni depozit.

Za izdajatelja stabilnih kovancev je prodaja njegovih kovancev za fiat morda tehnično podobna prevzemu depozita, vendar je vprašanje, kaj bo z denarjem naredilo naslednje? Če posoja, potem se ukvarja z bančnimi dejavnostmi. Če obdeluje transakcijo, potem obravnava plačilne dejavnosti. Če vloži denar v sredstva z visokim donosom, potem tehnično sama posreduje naročila posredništvu ali deluje kot posrednik. Ponovno, za kontekst, smo kot družba prepustili upravljanje teh dejavnosti regulatorjem.

Povezano:

Stablecoins pod drobnogledom: USDT stoji kot privez za ‘komercialni papir’

Ustrezno, pri stabilnih kovancih morajo regulatorji najprej določiti standarde preglednosti za izdajatelje, ki morajo identificirati finančne dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo, podobno kot banke in plačilne družbe. Skladi denarnega trga bi lahko bili tukaj dobro merilo. Razumno je pričakovati, da bo vsak izdajatelj stabilnih coinov izdal poročila o svojih imetjih, vključno, kadar je to primerno, o subjektih, ki so izdali določene vrednostne papirje, in o njihovih zneskih. Brez tega uporabniki stablecoinov preprosto ne morejo biti prepričani, da njihovo premoženje drži dejansko vrednost.

Za stablecoine, ki so vezani na bolj eksotična sredstva, mora biti temeljno pravilo enako: morajo biti sposobni dokazati, da so vsa sredstva, za katera trdijo, da stojijo za kovancem, tam. A tam skočimo kar v globoko, globoko zajčjo luknjo. Stablecoin, zavarovan z blagom, na primer, je de-jure naložbena pogodba, ki temelji na blagu, in jo je treba regulirati kot takšno, ne kot »denar« v kakršnem koli smislu. In algoritemski stabilni kovanci se še težje prilegajo urejenemu svetu.

Zunanje platišče

Algoritemski stabilni kovanci niso tako množični kot tisti, zavarovani s fiat. Po podatkih CoinMarketCap je TerraUSD vezan na ameriški dolar, vendar tehnično nima osnovnega zavarovanja, je peti največji stabilni coin, DAI, ki ga podpira ETH, pa je četrti največji stabilni coin. Tether predstavlja približno polovico celotne tržne kapitalizacije za stabilne coine.