22.5 C
Ljubljana
Tuesday, May 30, 2023

Skupnost Monero je zaradi pomislekov glede zasebnosti ogorčena proti ‘Mordinals’

- Advertisement -

Nezamenljivi žetoni (NFT) so končno na najbolj kruti verigi blokov, osredotočeni na zasebnost, kljub temu pa tega niso več veseli vsi. Mordinals ali Monero Ordinals so podobni bitcoin ordinalom, saj omogočajo vsakomur, da vpiše podatke poleg transakcij, shranjenih v verigi blokov Monero.

Od zmanjšane zasebnosti v omrežju do shranjevanja nezakonitega piskajočega materiala na neizbrisljivem podatkovne baze, se skupnost Monero ukvarja s številnimi pomisleki – kljub temu pa je v resnici treba skrbeti za prosti čas?

Kaj so mordinali? Januarja je Casey Rodarmor lansiral protokol Bitcoin Ordinals, ki vsakomur omogoča vpis poljubnih podatkov poleg transakcij Bitcoin. To uporabnikom omogoča povezavo podatkov z enim satoshijem. Protokol Ordinals ohranja glasbo teh satošijev, povezane podatke in njihove posebne identifikatorje, kar omogoča nezamenljive žetone v omrežju.

Mordinali so nedvomno spremenjena izvedba ordinalov v verigi blokov Monero. Medtem ko Ordinali zahtevajo, da se podatki shranijo v »leer« polovici transakcije Bitcoin, Mordinali ponujajo disciplino »tx_extra«, ki obstaja v vsaki transakciji Monero. To je tehnično očitno na Moneru že od 2014, vendar do zdaj ni bilo nobene okrepitve za to.

Kritike do Mordinalov skrbno posnemajo tiste, ki se zaračunavajo njegovi dvojnici Bitcoin, kljub temu pa bi lahko z dodatno osrednjo ravnjo na načrtu verjetno naredil dober vtis na zasebnost Monera. Skupnost Monero ceni zasebnost nad vsem drugim in uvedba NFT-jev v omrežju, ki si prizadeva sestaviti svoje žetone tako nepomembno, kot se je na videz postalo, nikoli ne bo enostavno.

Za zaščito zasebnosti oseb so transakcije Monero podpisane uporaba »obročnih podpisov«, ki združujejo transakcijo z delom lažnih. Če bi napadalec z izdatnim kapitalom preplavil bloke Monero z Mordinali, bi bilo nepomembno tarnati za trdne transakcije iz navideznih NFT. To je dovolj za Monero.

Revija: ‘Gracious response’: Ali lahko blockchain dejansko okrepi vero v AI?

V 2023 , notranja služba Združenih držav Amerike je zagotovila $625,17 nagrado za vsakogar, ki bi lahko dobro podpiral glasbene transakcije Monero, zato je primerno, da se pouči, da obstaja trg za izvajanje takšnih napadov.

Neka druga splošna kritika do Mordinalov je njegov navidezni vtis o decentralizaciji. Ko se bloki povečujejo, se zahteve za shranjevanje za vozlišča povečujejo, kar manjša vozlišča odvrača od tega, da bi ostala na spletu.

V smeri, protokol bo skoraj zagotovo nadgrajen, da bo vozliščem omogočil, da zmanjšajo te transakcije. Druga možnost je, da je veriga blokov odvisna od tega, ali se njena vozlišča strinjajo z artikulacijo omrežja, filtriranje očitnih blokov ali transakcij pa bo skoraj zagotovo razumljeno kot cenzura.

Ali so mordinali dejansko tako napačni?Monero, ki zdaj ni tako kot Bitcoin, ima dinamično velikost bloka in osnovo, ki bi jo Mordinalci lahko dobro opazili zunaj verige blokov, da se nenormalno podaljša, je dobro mnenje skupnosti Monero. Druga možnost je, če pogledamo meritve v verigi, se zdi, da bloki prej nenavadno naraščajo.

Poleg tega, čeprav vtisa Mordinalov o zasebnosti ne bi smeli jemati enakomerno, nekateri trdijo, da nevarnosti bodo odpravljene s posodobitvami.

V niti na Twitterju o Mordinals je podpredsednik Cake Wallet Justin Ehrenhofer izjavil, da bi moral Monero kupiti korake za omejevanje očitnega vedenja, ker se je izkazal za raznoliko zasebnost in tveganja zamenljivosti. »Omrežje Monero je močno zato, ker so zasebnost, varnost in učinkovitost XMR na prvem mestu. Vsi drugi komadi želijo igrati visokokakovostno s tem aranžmajem,« je tvitnil.

Nekaj ​​predlogov o #Monero #Ordinals (#Mordinals).

Ne maram, da so drugi ljudje krivi za uporabo omrežja v tehniki, ki je dovoljena, kljub temu pa bi moralo omrežje Monero kupiti korake, ker je delovalo za raznolika tveganja glede zasebnosti in zamenljivosti, omejiti očitno vedenje. A

— Justin Ehrenhofer ️‍ (@JEhrenhofer) Marec 17, 2023 Glede na posledice za zasebnost , meni, da je najugodnejša smer gibanja omejitev velikosti discipline tx_extra znotraj transakcij Monero na 060 bajtov. To bi prav lahko pripomoglo k povečanju vrednosti napada zaradi preplavitve omrežja z navideznimi transakcijami, hkrati pa zagotovilo prilagodljivost za prihodnje okoliščine ponudb.

»Nekateri imetniki Monera gledajo na NFT kot na grožnjo zasebnosti,« Apollo Greed, Izvršni direktor agencije za ponudnike ponudnikov iger na srečo QGlobe Games, je naročil Cointelegraphu. »Drugi imajo svojo navidezno vrednost in njihova zasebnost bo ohranjena.«

Pri ohranjanju s pohlepom je očitno ogromno NFT-jev, ki se zavedajo zasebnosti, pri ohranjanju finančnih podatkov ob prodaji športnih stvari.

Poleg tega obstaja verjetnost, da bo Monero dotrajan za prodajalca in promoviral nezakonito glasno gradivo. Kot necenzurirana veriga blokov, osredotočena na zasebnost, bi to lahko imelo hude posledice. Toda to se je navidezno vedno dogajalo na Moneru, čeprav je staro za Mordinals, bi to lahko preneslo nekaj tehničnega potovanja z uporabo Monerojevega vmesnika za zatikajoče se črte.

Obstaja absolutno samozavest NFT-ji nosijo množico pozornost. Vrednost bitcoina (BTC) se je od uvedbe Ordinals skoraj podvojila, in čeprav obstajajo pozitivno raznovrstni dejavniki, ki vplivajo na njegovo sledenje, je Ordinals povečal delo v omrežju. S shranjevanjem podatkov v verigi blokov kot spremembo v internetu ali medplanetarnem datotečnem zemljevidu, tako kot pri večini NFT-jev, ki v osnovi temeljijo na Ethereumu, bi Mordinali (in Ordinali) lahko dobro prispevali k večji uporabnosti za NFT-je.

Kaj sledi za mordinaleV zgoraj omenjeni niti na Twitterju je Ehrenhofer izjavil, da je zasnova mordinalov postala vedno znana verjetnost in postala pravična, ne da bi bila v preteklosti preveč dolgotrajna zaradi uspeh Ordinals na Bitcoin in Litecoin.

Polemika o tem, kaj sestaviti s tx_extra, traja že leta in zdi se, da se skupnost želi nič več kot delno uskladiti z Ehrenhoferjem, potem ko je združila popravek za omejitev velikost tx_extra na 1,060 bajtov. Medtem ko je serene štirikrat boljši od njegovega priporočila, je zaradi tega serene za vsako osebo izjemno zahtevnejši napad na omrežje.

Po eni strani tx_extra obstaja, da zagotovi zanesljivo prihodnjo interoperabilnost z decentraliziranimi nameni in raznolike verige blokov. Zamenjava, ki odpravlja tx_extra in dodaja dejansko najvišjo disciplino, ki je ni več mogoče zlorabljati, bi lahko dobro zapravila očitne projekte v vzorcu, kot je prihajajoči Serai DEX.

Nihče se ne zaveda, kdo je ustvaril sistem Mordinals, in obstaja mnenje, da je splošni izziv trik, ki ga izvaja katera koli oseba v času trajanja skupnosti Monero, da bi lobirala za odstranitev tx_extra . Takoj skozi epizodo podcasta Monero Talk je član skupnosti Ofrnxmr spregovoril o parih oddaj, ki jih je videl na forumih Monero Be taught Lab (MRL) oseba z imenom »Tx_extra« zadaj 2022.

Oseba je pozvala k odpravi discipline tx_extra pri transakcijah Monero, in ko ni bilo nobenega ukrepa, so začeli nalagati dnevnike MRL v Monero v enakem slogu, kot delujejo Mordinals. Ko so bili pozvani, naj preprečijo, so znova izpostavili temo o odpravi discipline tx_extra.

Tudi ob predpostavki, da je ta zasnova resnična, bi popolno preprečitev uporabnikom shranjevanja poljubnih podatkov v verigah blokov lahko prav nič več nikoli biti navidezno.

A 2014 financira nemško zvezno ministrstvo za usposabljanje in Be taught prikazuje, kako je Bitcoin je bila razpadla, da bi prodajala na drobno nezakonito kričeče gradivo in delila zlonamerno kodo, odkar je trajala, preden so obstajali ordinali

Najsodobnejše: Preživetje stabilnih coinov: Navigacija po dolgoročno sredi svetovne dedolarizacije

Ko so Ordinals lansirali, je Rodarmor pisal o dveh ključnih manjkajočih vidikih, potrebnih za NFT-ji za uspeh z bitcoini: izvor in trgi. Izvor je prilagodljivost, da se razkrije, kdo je lastnik vpisa, trgi pa so kritična prizorišča za nakup in pridobivanje NFT-jev.

Ti vidiki se usmerjajo k širšemu etosu anonimnosti in decentralizacije družbe Monero. Obstajajo deli skupnosti, ki želijo raziskati Monero, ki tekmuje z Bitcoinom in Ethereumom, kljub temu pa se zdi, da tako dolgo, ker se vrednote omrežja bojujejo s tem, kako se vrednotijo ​​NFT, Mordinali ne bodo več dosegli izjemnega oprijema brez uvedbe resne uporabnosti.

20232023

- Advertisement -

Zadnje novice

- Advertisement -

Related news

- Advertisement -