15 C
Ljubljana
Saturday, September 25, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Ripple novice Smrtni zvon za kitajske kriptokopalnike? Težave v gibanju po zatiranju vlade

Smrtni zvon za kitajske kriptokopalnike? Težave v gibanju po zatiranju vlade

Kar zadeva Kitajsko, je nekaj stvari kristalno jasno in nedavna zatiranja kriptokopavanja v tej državi niso nobena izjema. Odbor za finančno stabilnost in razvoj državnega sveta je maja 21 poročal, da omejuje rudarstvo Bitcoin (BTC) zaradi pomislekov glede finančnega tveganja, zaradi česar je South China Morning Post razglasil, da “mesto Kitajske v središču svetovnega rudarjenja bitcoinov bledi.”

„Opažamo, da trg kriptovalut vstopa na pot do„ razkitacije “- najprej na področju trgovanja in zdaj na področju računalniške moči, ki temelji na vrsti močnejših korakov v pekingu prejšnji teden proti kriptovalutam in rudarjenju bitcoinov, «je za objavo povedal Wang Juan, izredni profesor na področju veriženja blokov na Univerzi Xi’an Jiaotong in član Svetovalnega odbora za strokovno politiko OECD za blokovne verige.

Mogoče pa ne. Darin Feinstein, ustanovitelj in izvršni predsednik Blockcapa – enega največjih kriptokopov v Severni Ameriki – ni popolnoma prepričan, da je na Kitajskem, trenutnem svetovnem rudarskem središču, rudarstvo Bitcoinov končano. Kitajska je leta 2017 podobno napovedala, je povedal Cointelegraphu in nadalje pojasnil:

“Po tej objavi je drugo podjetje, ki sem ga ustanovil, Core Scientific, sklenilo več pogodb s kitajskimi rudarji, da bi jim pomagalo preseliti določen odstotek rudarjev nazaj v ZDA. Nobena od teh poslov se ni nikoli uresničila in vsi tisti rudarji so še danes kopali na Kitajskem. “

Kljub temu so tri rudarske družbe – BTC.TOP, Huobi in HashCow – sta objavila, da zapirata trgovino na celini, medtem ko je kitajski strokovnjak Bill Bishop v svojem biltenu “Sinocizem” poročal, da je bilo osem vladnih osnutkov ukrepov, sprejetih proti rudarskim dejavnostim v regiji Notranja Mongolija, “ostro” in “gre da je veliko težje misliti, da gre le za mimoidoče zatiranje in da se bodo razmere razmeroma kmalu normalizirale. ” Temu bi lahko sledile tudi druge province in regije, vključno s Sečuanom in Xinjiangom.

Nihče ne more biti prepričan, kaj se dogaja za zaveso na Kitajskem, kot ugotavlja Feinstein, vendar je vredno vprašati: Kakšen je resnični zagon zadnje (navidezne) zajezitve kripto rudarjenja in zakaj zdaj?

Ali gre zgolj za preprečevanje finančnih tveganj, kot je napovedala država, ali je morda vpleteno kaj drugega, vključno z energetsko / okoljsko skrbjo? Se bodo rudarska podjetja s sedežem na Kitajskem zdaj preselila na morje in če bodo, kje bi lahko nastala nova središča za kripto rudarstvo?

Nazadnje, ali je to še en signal, da so energetsko intenzivni protokoli za potrjevanje dokazov o delu, kakršne uporabljajo Bitcoin in druge kriptovalute, v ekološko zaskrbljenem svetu vse bolj problematični ?

Grožnja za “stare sisteme?”

“Nadzor nad monetarno politiko in finančnimi sistemi je pomemben za centralno vlado, bitcoin pa mu grozi,” je Ethan Vera, izvršni direktor podjetja Luxor Tech, za Cointelegraph dejal v zvezi z novimi rudarskimi omejitvami in dodal: “Bitcoin je jasno utrdila svoje mesto v svetu in se izkazala kot dragocena zaloga vrednosti za ljudi po vsem svetu. To ogroža stare sisteme. “

Yu Xiong, izredni dekan mednarodne univerze v Surreyju in predstojnik poslovne analitike na poslovni šoli Surrey, kot glavni razlog za okolje navaja skrb za okolje zatiranje. Države, kot je Kitajska, ki so izjavile, da želijo v določenem trenutku postati “ogljično nevtralne” – 2060 v primeru Kitajske – se zdaj počutijo naraščajoč pritisk “da se izognemo sektorjem, ki intenzivno vplivajo na emisije.” Bitcoin rudarstvo je eden od sektorjev, ki ga je mogoče zlahka žrtvovati “brez prevelikih stroškov na nacionalni ravni,” je Xiong dejal za Cointelegraph.

Zakaj zdaj? “Bitcoin je v zadnjem času prehitro zrasel in je vplival na vedenje številnih vlagateljev,” je dejal Xiong in dodal: “Vlade običajno želijo, da sektor raste razumno in ne korenito – zato je bilo treba nekaj ukrepati.”

Po mnenju Xionga morda ni nujno konec rudarjenja na celini. Sektor bi se lahko kasneje pojavil kot regulirana industrija. Če rečemo stvari v ekonomskem smislu, “so v tem krogu že zaslužili denar, zato zdaj izplačujejo denar, počakajte, da se cena zniža, nato se ponovno pridružite,” po njegovem.

“Prezgodaj je, da bi povedali dejanske učinke komentarjev podpredsednika vlade,” je povedala Vera in dodala: “Ta teden smo videli nekaj sto megavatov zahtev za električno energijo.” Nadalje je pojasnil:

“Rudarji s sedežem v Notranji Mongoliji in Xinjiangu so se obrnili na mednarodne ponudnike, da bi poskušali nemudoma spraviti svojo rudarsko opremo. Nekateri rudarji v Sečuanu so nekatere svoje dejavnosti začeli premikati v tujino, da bi diverzificirali geopolitično tveganje. «

Ali so okoljski pomisleki upravičeni?

Vera je predlagala, da so ekološki pomisleki glede rabe energije in ogljičnega odtisa kriptokopavanja lahko nekaj “grešnega kozla”, medtem ko je Feinstein menil, da okoljsko vprašanje je imelo nekaj odtenkov. Na primer, v regiji Sečuan je »večina energije obnovljiva, ki jo pridobivamo iz velike zbirke hidroelektrarn, ki uporabljajo obnovljivo energijo. Te rastline imajo v kitajski deževni sezoni ogromno energije, “s stroški električne energije blizu nič.

Kitajska pa sicer porablja velike količine premoga, je nadaljeval Feinstein. “Predvidevam, da se bodo premogovniške regije zaradi izpolnjevanja svojih notranjih podnebnih ciljev soočale s pritiskom, da se zaprejo,” medtem ko se rudarji, ki prevladujejo nad obnovljivimi viri energije, lahko soočajo z manj omejitvami. “Toda še nismo videli izčrpnega dokumenta, zato gre na tej točki za čisto domnevo.”

Winston Ma, izredni profesor na pravni fakulteti Univerze v New Yorku in avtor Digitalne vojne: Kako kitajska tehnološka moč oblikuje prihodnost umetne inteligence, blokovne verige in kiberprostora je za Cointelegraph povedal, da gre za okoljska vprašanja, resnično velik dejavnik v zatiranju in čeprav se hidroelektrarne – kot se uporabljajo v regiji Sečuan – štejejo za čisto energijo, „se je kitajska vlada zavezala, da bo izpolnila cilje energetske učinkovitosti, ki bi lahko še vedno omejili širitev industrij, ki porabijo veliko energije na primer kriptokop, “in dodal:

” Da, ogljična nevtralnost je glavni dejavnik. Nedavne raziskave kitajskih znanstvenikov so ugotovile, da bi ta emisija na Kitajskem [from crypto mining] presegla skupno letno emisijo toplogrednih plinov v nekaterih manjših državah, na primer na Češkem in v Katarju. “

Feinstein pa izpodbija trditve o ogljičnem odtisu in porabi energije – vztraja, da jim primanjkuje konteksta. “Celotna proizvedena energija na svetu je 160, 000 teravat na uro energije. To je vsa energija iz vsakega vira. Bitcoin omrežje porabi 120 TWh te energije. To preprosto pomeni, da omrežje Bitcoin uporablja. 00075 razpoložljive energije na svetu, «ali manj kot ena desetina 1%.

Podobno je tudi ogljik, ki se sprosti “kot posledica porabe energije za priključitev strojev na omrežje”, manjši od 0,1% in to število močno upada več rudarskih ploščadi prehaja na obnovljive vire energije. Feinstein je dodal:

“Obstajajo panoge, ki so kazensko odgovorne za uničevanje našega okolja in ekosistema, vendar to ni ena izmed njih.”

Bi Severna Amerika lahko ujela ohlapnost?

Če je Kitajska res ali ga bo Severna Amerika zamenjala za regionalno središče rudarjenja – kot so nekateri predlagali že pred novimi omejitvami? Kdo bi še lahko imel koristi?

Po navedbah Cambridgeovega centra za alternativne finance Bitcoin trenutno porablja približno 110 teravatov na uro na leto, medtem ko Ethereum doda še enega 44. 5 – po mnenju Digiconomist – in to ne vključuje niti drugih kriptosvetov PoW, tako da bo moral, če bo velik del tega zaprt na Kitajskem, najti nov dom. Vera pravi:

“Severna Amerika je srednjeročno pripravljena, da vzame levji delež te potrebe po moči, vendar ne bo mogla vsega takoj prevzeti . Pričakujemo znatno rast v Južni Ameriki, regiji Skupnosti neodvisnih držav [e.g., Kazakhstan] in severni Evropi. “

” Če so kitajski rudarji živčni zaradi prihodnje politike bodo upočasnili nakup nove opreme, “je dejal Feinstein,” in kupci opreme bodo šli k najboljšim kupcem, za katere verjamem, da so v ZDA. Torej, videli bi, da bi ameriška rudarska podjetja povečala hitrost razpršitve. «

Toda tu obstajajo morebitne ovire, vključno s pomanjkanjem infrastrukturnih podjetij za dobavo električne energije, računalniki, ki potrjujejo blokade transakcij kripto. »Kar se tiče priključitve teh strojev, morate imeti podjetja, ki gradijo dovolj infrastrukture s hitrostjo, da sprejmejo te rudarje. Trenutno povpraševanje po priključitvi rudarjev presega razpoložljivo infrastrukturo, «je dejal Feinstein.

Povezano: Severnoameriški kriptokoparji se pripravljajo na izziv kitajski prevladi, Cointelegraph Magazine

“Kazahstan in Kanada sta regiji, o kateri kitajski rudarji danes govorijo o morebitni selitvi,” dodaja Ma. Toda selitev morda ni tako preprosta, kot se sliši. »Kitajski rudarji bodo morda morali opraviti z neznanimi partnerji, nestabilnimi napajalniki in nepričakovanimi novimi stroški skladnosti. Če prištejemo še stroške selitve, lahko le največji in najbolj iznajdljivi rudarski operaterji gladko odselijo. «

Pomembno je omeniti, da so vsi veliki proizvajalci bitcoin ASIC s sedežem na Kitajskem, Thomas Heller, soustanovitelj in glavni poslovni direktor ponudnika rudarskih storitev Bitcoin Compass Mining, je za Cointelegraph povedal. Bitmain, MicroBT in Canaan so edina tri podjetja z novo generacijo bitcoin ASIC-jev. Heller je nadalje izjavil:

“Če bi kitajska vlada zaostrila proizvajalce ASIC, bi to močno vplivalo na rudarsko industrijo. Trenutno ima Bitmain tovarno v Maleziji, MicroBT pa raziskuje ustanovitev tovarne v jugovzhodni Aziji in pričakoval bi, da bodo ta podjetja okrepila prizadevanja v tujini. “

Drugje je “Rusija in Kazahstan raje preusmerila velike količine rudarjev stare generacije zaradi nižjih cen električne energije,” je dodal Heller, “medtem ko je Severna Amerika bolj primerna za enote novega generacije. Trenutno je izziv v Severni Ameriki hudo pomanjkanje prostora v regalih za gostovanje rudarjev. «

Če pogledamo dlje, kaj vse to trdi o Bitcoinu – in drugih kriptovalute, ki uporabljajo protokole za potrditev energijskega žrebanja? Je to dolgoročno trajnostni sektor? “Čeprav ne verjamemo, da je zatiranje na Kitajskem povezano z okoljem, menimo, da je to pereče vprašanje v Severni Ameriki,” je odgovorila Vera in dodala še:

„Zahodni rudarji, ki imajo dostop do kapitalskih trgov za razširitev, se morajo zavzemati za obnovljive vire energije ali ogljično nevtralne metode rudarjenja. Javno uvrščena rudarska podjetja so prva podjetja v središču pozornosti in se morajo odzvati, kot smo videli pri Greenidgeu, ki kupuje izravnavo ogljika, in pri Marathonu, ki se usmerja v Compute North s svojega spletnega mesta Hardin. “

Bitcoin lahko še naprej raste, še posebej, če se vsi njegovi rudarski bazeni premaknejo k obnovljivi energiji, je Xiong dejal za Cointelegraph. Dejansko ima sektor priložnost, da je svetel zgled drugim panogam – tj. “Prvi sektor, ki doseže Zero Carbon.”

Drugje je Xiong zapisal, da „je treba čim prej sprejeti predpise in pravila, ki bodo standardizirali vedenje rudarjenja bitcoinov in izrecno zahtevajo, da se uporabljajo samo obnovljivi viri energije, kot je sončna energija in vodikovo energijo lahko uporabimo za pridobivanje kriptovalut. ”

Ali Kitajska še vedno igra dolgoročno vlogo?

Vse skupaj so nedavni dogodki zaznamovali začetek konca prevlade kitajskega kriptokopavanja – ocenjeno na tako visoko 80% svetovne zmogljivosti – čeprav jo nekateri menijo nižjo?

“Dolgoročno bodo skoraj vse kitajske ploščadi za kripto rudarstvo prodane v tujino, saj kitajski regulatorji zatirajo rudarstvo doma,” je zapisal ustanovitelj BTC.TOP Jiang Z huoer v objavi v blogu, kot poroča Reuters. “Kitajska bo izgubila kripto računalniško moč na tujih trgih”, vključno z evropskimi in ameriškimi rudarskimi bazeni.

Povezano: Ogljično nevtralni Bitcoin skladi pridobijo oprijem, ko vlagatelji iščejo bolj zeleno kripto

Razmislek o podobnem obvestilu Kitajske o omejitvi rudarjenja v 2017, je Feinstein dejal za Cointelegraph: “Tokrat bi napovedal podoben rezultat. Ti rudarji bodo kopali v 2024, ko lahko pričakujemo še eno podobno napoved. Nekatere države bomo vedno znova prepovedovale Bitcoin in rudarstvo. Če bi država lahko popolnoma prepovedala rudarjenje Bitcoinov ali Bitcoinov, bi se to zgodilo samo enkrat. «

Mogoče pa se je paradigma resnično spremenila. “Še vedno verjamemo, da bo Kitajska dolgoročno igrala vlogo pri rudarjenju,” je dejala Vera. “Toda ta dogodek je temeljito spremenil način, kako kitajski rudarji zaznavajo domače tveganje in bo spodbudil mednarodno širitev.”

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments