15 C
Ljubljana
Saturday, September 25, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Etherium novice Sreča se obrača? Specializirani grafični procesorji in SSD-ji prihajajo na pomoč...

Sreča se obrača? Specializirani grafični procesorji in SSD-ji prihajajo na pomoč kriptokopjem

Po izjemnem začetku leta je kripto trg sredi maja vstopil v obdobje medvjeda, zaradi česar so nekateri ponovno ocenili svoje stališče do nekaterih temeljev, ki obkrožajo kripto industrijo.

dolgotrajni padec bitcoinov (BTC) – za več kot 50% – in posledično upadanje rudarjenja težave 16%, za katere obstaja sum, da delno povzročila novica o nameri Kitajske, da sprejme stroge ukrepe proti kripto rudarjenju in trgovanju, pa tudi odločitev Tesle, da preneha sprejemati Bitcoin kot plačilo za električna vozila, se je izkazala za prelomnico, ki je kritiko kripto nova raven.

V tem ozadju so nekateri komentatorji in navdušenci nad kriptofoni začeli govoriti o morebitnem koncu rudarske dobe. Ali pa je to le nov začetek in način, da se industrija znova iznajde in uporabi nove rešitve za pomiritev vedno večjega števila deležnikov?

Primanjkljaj strojne opreme in rast cen

Prvi zvonec je dejansko zazvonil že februarja letos, ko so kupci kartic GPU, ne glede na to, ali gre za rudarje ali igralce, začeli govoriti o močnem pomanjkanju razpoložljivih kartic, kar je povzročilo pretirano povišanje cen .

Na primer, v ZDA so se nekateri modeli kartic podražili za 120%. Vendar je treba opozoriti, da je pomanjkanje komponent, ki sestavljajo grafične kartice, igralo pomembno vlogo pri takem dvigu cen. Še več, upočasnitev globalnih dobavnih verig na zadnji strani COVID – 19 omejitve so samo še poslabšale že tako hudo situacijo.

Glede na širjenje histerije, ki je obkrožena s pomanjkanjem kartic GPU, so rudarji iskali alternativne načine rudarjenja kriptovalut, kot so nove kriptovalute, kot so kot Chia (XCH). Za rudarjenje te kriptovalute je potrebna uporaba pogona SSD (SSD), ki se uporablja za shranjevanje uporabniških podatkov v osebnem računalniku in je nekajkrat cenejši od kartic GPU.

Chia uporablja prosti prostor na pomnilnika naprave in več kot je prostih gigabajtov, hitreje se bo ta kriptovaluta izkopala. Poleg tega je Bram Cohen, ustvarjalec Chia Network, trdil, da je njegova kriptovaluta okolju prijazna v primerjavi z drugimi, ker trdi diski porabijo bistveno manj energije kot GPU kartice, kar pomeni manj škode za okolje. Kritiki so seveda hitro opozorili na ključno pomanjkljivost takšne strategije in trdili, da se življenjska doba te opreme zmanjša na samo 80 – 160 dni, kar pomeni, da ga je treba nenehno odstranjevati za kaj novega.

Kljub alternativi grafičnim karticam je pojav Chia neizogibno povzročil pomanjkanje pomnilniških naprav in zvišanje njihovih cen. Na Kitajskem so potrošniki že aprila začeli kupovati trde diske s kapaciteto 4 – 18 terabajtov, medtem ko so bili SSD-ji prav tako vroči. V Hongkongu je vznemirjenje takoj sprožilo dvig cen teh komponent; odvisno od modela so se stroški povečali za $ 25 – $ 75.

Boj proti rudarjem

Po zvišanju cen so se proizvajalci grafičnih kartic že februarja začeli aktivno odbijati od rudarjev kripto. Nvidia je v napadu poskušala preprečiti rudarstvo s sprostitvijo posebnega gonilnika 470. 05 za RTX 3060 ), ki se pogosto uporabljajo za pridobivanje etra (ETH). Vendar blok v večini primerov ni deloval, saj so ga rudarji obšli s poceni vtiči za vrata HDMI, ki posnemajo delovanje monitorja.

Neuspešen poskus omejevanja zmogljivosti kartic GPU je prisilil Nvidijo poskusiti blok strojne opreme. Konec maja je družba napovedala linijo grafičnih kartic z imenom GeForce RTX 30 Lite Hash Stopnja. Serija GeForce RTX 26 LHR vključuje grafične kartice 3060, 3060 Ti, 3070 in 3080 serija.

Zaščita pred rudarjenjem na teh karticah se izvaja na ravni strojne opreme: Ko je Eter izkopan, se zmogljivost zmanjša za polovico, skupna učinkovitost rudarjenja pa se zmanjša za več kot 50%. Začetek prodaje je bil predviden za konec maja do začetka junija, vendar podjetje tega izdelka še ni izdalo.

Nvidijini partnerji so se pridružili tudi pobudi z izdajo GeForce RTX 30 LHR kartice pod lastnimi blagovnimi znamkami, Zotac pa je bil med prvimi. Te kartice se odlikujejo z novo oznako, tako da lahko kupci kartice pri nakupu razlikujejo. Kartice proti rudarjenju imajo v imenu črke „GE“ ali „G“, na primer Zotac RTX 3060 – 12 GD6 Destroyer GE Pro.

Poleg tega je konec maja proizvajalec osebnih računalnikov Asus pri Evrazijski ekonomski komisiji registriral kartico GPU serije v2. Najverjetneje tako podjetje označuje modele LHR, ki imajo zaščito strojne in programske opreme pred rudarjenjem etra.

Omeniti velja, da je AMD, edini velik konkurent Nvidiji na trgu grafičnih kartic, se še ni na noben način odzval na poskuse konkurentov, da bi cene igralnih kartic vrnile na njihove prejšnje vrednosti. Podjetje ni napovedalo načrtov za izdajo posebnih modifikacij svojih pospeševalnikov proti minanju. Medtem je družba dejala, da ne bo omejila računalniške moči za rudarjenje kriptovalut, tako da bodo uporabniki lahko določili, za kaj bodo uporabljali računalniško moč GPU-ja.

Dvojna igra

Nvidia je rudarjem kriptofonije odvzela uporabo igralnih kart, hkrati pa rudarjem ponudila alternativo v obliki serije pospeševalnikov CMP HX. Ti izdelki so usmerjeni posebej v rudarstvo, kar se kaže v prisotnosti posebnega procesorja za kriptokopanje (CMP) in popolni odsotnosti zunanjih vmesnikov. Z drugimi besedami, monitorja je preprosto nemogoče povezati z njimi – zato ga ni mogoče uporabljati za igre na srečo.

Asus CMP 40 HX bo lahko zagotovil učinkovitost rudarjenja do 43. 77 megahaš na sekundo, medtem ko uradna številka, ki jo je objavila Nvidia, znaša 36 MH / s. 21% višja hitrost razpršitve je posledica pomnilnika in moči optimizacija porabe grafične kartice.

Predpostavljalo se je, da je specializirana rudarska kartica CMP 40 HX bo na prodaj še pred koncem prvega četrtletja tega leta. Kot vsi drugi modeli specializiranih grafičnih kartic serije CMP HX jih bodo distribuirali partnerji NVIDIA. Asus je prvi objavil možne cene takšnih kartic: CMP 40 HX bi lahko stal $ 699 in mlajši model, CMP 30 HX, katerega učinkovitost rudarjenja je 26 MH / s, približno $ 599.

AMD pripravlja tudi nov GPU, ki bo zasnovan za rudarjenje kriptovalut. Karte bodo temeljile na Navi 10 in Navi 12 čipi, ki bodo biti sposoben rudariti Eter. AMD je izjavil, da bo novi grafični procesor izšel brez tehnologij VCN in Display Core Next DCN, kar jim bo ponovno preprečilo pretakanje videa na zaslon, zaradi česar bodo neuporabni za igralce.

Znani proizvajalci tudi druge rudarske opreme ne sedijo ob strani. Sabrent je konec maja objavil prodajo SSD-jev PlotRipper za rudarje Chia Coin. Glavna prednost novih SSD-jev je njihova večja zmogljivost, ki se bo postopoma uporabljala, ko se bodo pogoni obrabljali. Modela PlotRipper in PlotRipper Pro vsebujeta 4TB oziroma 8TB NAND čipov.

Ali je konec kriptokopavanja preklican?

Želja proizvajalcev po ločiti svoje rudarske kartice od igralnih, je razumljivo, še posebej, če ima podjetje težave z viri za proizvodnjo in v tem sramoti svojo podobo.

Toda pri vsaki proizvodnji je glavno povpraševanje, ki ustvarja dohodek. Ob koncu prvega četrtletja 2021 je Nvidia zaslužila $ 155 milijonov prihodkov od prodaje grafičnih procesorjev, posebej zasnovanih za rudarjenje kriptovalut. V drugem četrtletju proračunskega leta pričakuje, da bo ustvaril 400 milijonov USD.

Povezano: Najboljša strojna oprema za kripto rudarstvo, ki jo lahko pričakujete v 2021

AMD je prav tako objavil poročilo o prvem četrtletju, ki prikazuje impresivno rast prihodkov, in zabeležilo )% se je v enakem obdobju lani zvišal na 3 USD. 45 milijard. Vodstvo je to dinamiko razložilo z naraščajočim povpraševanjem po potrošniških procesorjih Ryzen in grafičnih karticah Radeon. Povprečna prodajna cena narašča tako v CPU kot v grafičnem segmentu. Dejansko so prihodki od prodaje odjemalskih procesorjev in njihova povprečna cena dosegli rekordno raven.

Če bodo torej podjetja še naprej ustvarjala tak dobiček, pri katerem ima rudarstvo kriptovalut pomembno vlogo, bodo proizvajalci čipov verjetno pripravljeni ustrezati vsem možnostim strank s specializiranimi izdelki. Morda dejansko rudarstvo ni samo živo in zdravo, ampak lahko ob močnem padcu cen kripto rezultatov dejansko postane močnejše.

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments