19.1 C
Ljubljana
Wednesday, July 28, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Ripple novice Sredstvo za vse razrede: kaj pričakovati od Bitcoina kot zakonitega plačilnega sredstva

Sredstvo za vse razrede: kaj pričakovati od Bitcoina kot zakonitega plačilnega sredstva

Bitcoin (BTC) je bil večino svojega življenja obravnavan predvsem kot špekulativni finančni instrument, toda dramatična poteza El Salvadorja, s katero je BTC postalo zakonito plačilno sredstvo, je opomnik, da lahko kriptovalute igrajo

Na začetku junija sta se na svetovnem prizorišču pojavila dve presenetljivi dejstvi: Prvič, 70% prebivalstva Salvadorja nima bančnih računov, in drugič, nakazila – tj. denar, poslan domov od delavcev v tujino – spodbujajo gospodarstvo Salvadorja in predstavljajo osupljivih 23% bruto domačega proizvoda.

V tem Glede tega je bila Chainalysis lani predvidljiva, ko je v blogu opisala globalni problem nakazila – morda celo predvidevala potezo, kakršna je bila Salvadorjeva: »Glede na pomen nakazil v regiji je Latinska Amerika mesto, na katerem bi pričakovali takšno dejavnost. “

Predsednik Salvadorja Nayib Bukele je to izjavil kot rezultat novega zakona: “Bitcoin bo imel 10 milijon potencialnih novih uporabnikov” v Salvadorju in dodal da je BTC “najhitreje rastoči način za prenos 6 milijard dolarjev letno nakazil.”

Novi zakon pa je bil med glavnimi ekonomisti nagnjen k skepticizmu, ki pa je menil, da ni izvedljiv . Steve Hanke z univerze Johns Hopkins je šel tako daleč, da je rekel, da bi lahko “popolnoma propadel gospodarstvo. «

Toda znotraj skupnosti kriptovalut in verig blokov je poteza pozdravila. Sergey Nazarov, soustanovitelj podjetja Chainlink, je za Cointelegraph dejal: “Legalizacija Bitcoina kot nacionalne valute je izjemno pomemben dogodek v zgodovini denarja, družbe in globalizacije,” medtem ko je Wladimir van der Laan, razvijalec jedra Bitcoina in ” vzdrževalec, «je za Cointelegraph povedal, da je dejanje Salvadorja» absolutno mejnik, tudi v tem smislu, da je nekaj, kar še nikoli ni bilo preizkušeno. Upam, da bo tako najbolje. «

Eloisa Cadenas, soustanoviteljica PXO Token – stabilnega valuta, vezanega na mehiški peso – je prav tako poudarila pomen novega zakona. »Označuje drugačen pogled na Bitcoin in kripto industrijo. Skozi večino svoje zgodovine se je Bitcoin boril proti ideji, da je njegova glavna pranje denarja ali “izvajanje goljufij”, pri čemer je bilo razmeroma malo povedanih o njegovih pozitivnih lastnostih, “je povedala za Cointelegraph. Ampak tukaj, “Bitcoin pomaga ljudem, ki ga resnično potrebujejo.”

Toda Bitcoin postane zakonito plačilno sredstvo – kar pomeni, da ga lahko uporabljamo za plačilo davkov, odpis dolgov in nakup blaga v trgovinah – nosi določena tveganja. Eswar Prasad, profesor ekonomije na univerzi Cornell in starejši sodelavec na instituciji Brookings, je za Cointelegraph povedal:

„Zanašanje na kriptovaluto, ki ima nestabilno vrednost in visoke transakcijske stroške, nacionalno sankcionirano sredstvo menjave se zdi obupno. Stabilni valut, ki ga podpira glavna rezervna valuta, bi bil boljša možnost za državo, katere valuta in centralna banka nimata verodostojnosti. ”

Prasad ni izključil vseh rešitev, povezanih z verigami verig, v zvezi s čezmejnimi plačili, in priznal, da „nove finančne tehnologije, ki obljubljajo zmanjšanje stroškov in trenj mednarodnih plačil bi zagotovo koristila revnim državam, ki se zanašajo na nakazila svojih državljanov, ki delajo v tujini, “vključno z” tehnologijo veriženja blokov in njenimi različicami “, vendar pa decentralizirane kriptovalute, kot je Bitcoin, verjetno ne bodo postale glavno sredstvo za poceni, hitro in učinkovito čezmejni finančni transferji. “

Kaj je zakonito plačilno sredstvo?

Pravno plačilno sredstvo je nekoliko arhaičen izraz in pogosto napačno razumljen, lahko pa pomeni različne stvari na različnih koncih sveta. Na primer, v ZDA in Združenem kraljestvu trgovci na drobno po zakonu ne zahtevajo sprejetja zakonitega plačilnega sredstva – tj. dolar oziroma funt funtov – vendar morajo trgovci na drobno v Salvadorju sprejeti BTC za plačilo po novem zakonu. Kot je pojasnil predsednik Bukele, kot poroča Reuters:

“Če greste v McDonald’s ali kaj drugega, ne morejo reči, da vam ne bomo vzeli bitcoinov, sprejeti po zakonu, ker je zakonito plačilno sredstvo. ”

Pravno plačilno sredstvo v bistvu „pomeni, da je vlada prijavila vrsto denarnega terjatve za davke in je zakonito, da se denar uporablja v pogodbah ter da se blago in storitve denominirajo v to, «je Franklin Noll, monetarni zgodovinar in predsednik Noll Historical Consulting, povedal za Cointelegraph.

Država običajno prinaša tujo valuto kot zakonito plačilno sredstvo iz treh razlogov, je nadaljeval Noll , »Domača valuta je preveč nestanovitna v vrednosti, domača valuta ji primanjkuje ali pa domača valuta ni koristna pri transakcijah s tujino ali trgovini.«

Toda Salvador nima lastne valute, je »dolariziran« – tj. za vse transakcije uporablja ameriški dolar, zato nestanovitnost valut ali zunanja trgovina nista problem. “To nakazuje, da je težava pomanjkanje gotovine” in pomanjkanje bančne strukture v državi, je špekuliral Noll in dodal:

“Verjetno El Salvadorejci že nekaj časa gravitirajo k Bitcoinu čas kot alternativna valuta, ki je izboljšal pomanjkanje gotovine / elektronskega gotovine, hkrati pa je omogočil nakazila z nižjimi stroški. Moram poudariti, da tega zagotovo ne vem. «

Ali je nestanovitnost še vedno problem?

Toda Bitcoin je znano nestanoviten, kar bi lahko povzročilo nekaj težav. Ljudje ne želijo zapraviti BTC, ko njegova cena narašča, in trgovci na drobno ne želijo sprejeti Bitcoina, ko njegova cena pada. Iz tega razloga je ekonomist John Hawkins, ki je v reviji The Conversation pisal, domneval, da “bi lahko zakonito plačilno sredstvo Bitcoin pripomoglo k destabilizaciji gospodarstva Salvadorja” in dodal: “Stvari bi bile enostavnejše, če bi Salvador sprejel” stablecoin “, katerega cena je en ameriški dolar. «

Morda bo težko najti tudi izvedljiv menjalni tečaj, Alistair Milne, kriptoskeptik (ne gre zamenjati z Alistairjem Milnejem, bitkoinovim evangelistom s sedežem v Atlanta, Georgia) in profesor finančne ekonomije na univerzi Loughborough, je za Cointelegraph povedal.

Če zakon ne zahteva posebnega menjalnega tečaja glede na ameriški dolar, potem po Milneu , “Podjetja se bodo zaščitila pred tveganji sprejetja BTC z določitvijo dokaj neugodnega menjalnega tečaja. […] Torej tehnično sprejmejo BTC, vendar z BTC dejansko nihče ne bi plačeval. “

Če pa zakon določa določen menjalni tečaj, na primer” povprečni tečaj v obdobju recimo 10 minut pred časom transakcije, kot je številna standardna kripto spletna mesta, “nato” stroški in tveganje zamenjave nato padejo na podjetja, ki prejemajo BTC “- čeprav bi to lahko pritegnilo tiste, ki BTC prejmejo kot plačilo nakazila iz tujine. Milne je nadaljeval:

„Spodnja črta, tudi če je zakon izvršljiv z navedenim menjalnim tečajem, ugodnim za kupca, dvomim že takrat, da bo veliko transakcij v Salvadorju trajalo mesto v BTC. “

Katera država bi lahko bila naslednja?

El Salvador je ena redkih držav brez lastne suverene valute, zato ima manj, da bi zasegla z zakonitim plačilnim sredstvom BTC, brez izgube “seigniorage” – tj. dobička, ki ga na primer ustvari vlada z izdajo valute. Mogoče torej ne bo imel veliko privržencev, vendar se Nigel Green, izvršni direktor in ustanovitelj skupine DeVere, ne strinja. »Tam, kjer je vodil Salvador, lahko pričakujemo, da mu bodo sledile tudi druge države v razvoju. To je zato, ker države z nizkimi dohodki že dolgo trpijo, ker so njihove valute šibke in izredno občutljive na tržne spremembe, kar sproži naraščajočo inflacijo, «je dejal v sporočilu za javnost 9. junija.

Bodo sledili tudi drugi? “Brez dvoma,” je odgovoril Cadenas, zlasti tisti z rastočimi gospodarstvi, čeprav bodo verjetno počakali na nekatere prve rezultate iz Salvadorja. “Nigerija bi lahko bila naslednja,” čeprav bi rada videla, da se Mehika, njena matična država, zaveže k čem podobnemu “zaradi količine nakazil, ki vstopajo v državo.”

Če bi bila nakazila kot delež BDP edino merilo, bi bil morda kandidat tudi Honduras. Tako kot El Salvador so njegova nakazila presegla 20% bruto nacionalnega proizvoda v 2019 je po mnenju Pew Research “med najvišjimi deleži na svetu.” Za primerjavo, Mehika je imela le 3-odstotni delež v BDP, vendar je njeno bruto število visoko, $ 42 .9 milijard v 2020, po navedbah Svetovne banke, zaostajata le Kitajska in Indija. Večina nakazil iz Latinske Amerike je poslanih iz Združenih držav.

Prasad pa je zanemarjal stališče, da bi lahko kmalu sledile tudi druge države: „Sprejetje bitcoinov v El Salvadorju verjetno ne bo sprožil val sprejemanja kriptovalut kot nacionalnega zakonitega plačilnega sredstva v drugih državah. Napake in neučinkovitost decentraliziranih kriptovalut so prevelike, da bi lahko postale izvedljivi nadomestki fiat valut, ki jih izdajajo centralne banke. ”

Noll, čeprav je dvomil, da bi številne druge države Bitcoin sprejele kot zakonito plačilno sredstvo, je dejal, da je „kripto odprl veliko možnosti za manjše države, da uresničujejo svoj denarni načrt, ki je prilagojene njihovim potrebam. ” Kot primer je ponudil bahamski peščeni dolar – prvo digitalno valuto centralne banke na svetu – in valuto, ki temelji na verigi Marshallovih otokov, SOV. Dodal je:

„Nobenega razloga ni, da država ne bi mogla ustanoviti lastnega zakonitega plačilnega sredstva stablecoin ali sprejeti že obstoječega. Torej bi videl, da je Salvador sprejel Bitcoin kot del trenda in ne kot mejnik. «

Še več sprejetja Bitcoinov po vsem svetu?

Kot je bilo omenjeno, je predsednik Salvadorja predvideval, da bi Bitcoin lahko imel 10 milijon novih uporabnikov kot posledica zakona – na podlagi dodajanja El Salvadorjev, ki delajo v tujini, 6,5 milijona prebivalcev njegove države, domneva eden.

Glede na oceno 71 milijonov uporabnikov Bitcoinov po vsem svetu – med 106 milijonov globalnih uporabnikov kriptovalut – po podatkih iz februarja 2021 Poročilo Crypto.com bi to pomenilo 14% rasti posvojitve BTC iz ene same države Srednje Amerike. Kaj pa, če bi sledile nekatere druge latinskoameriške države z visokim deležem nakazil, vključno z Mehiko? Bi se kripto posvojitev povečala?

Povezano: Sprejetje Bitcoin standarda ? El Salvador se zapisuje v zgodovinske knjige

Nazarov Chainlinka meni prav to in Cointelegraphu pove: “Tako kot nastajajoči trgi so skočili mimo fiksnih telefonov naravnost na mobilne telefone, tudi jaz verjamem, da je nova tržna povezljivost teh trgov skupaj z internetnimi lastnostmi Bitcoinov, DeFi-jev in pametnih pogodb popolna prostor za globalno posvojitev. ” “To je šele začetek sprejemanja Bitcoinov, DeFi-jev in pametnih pogodb na rastočih trgih, in ker se izkaže, da so koristi te zgodovinske odločitve resnične, bo še več držav sledilo zgledu Salvadorja,” je zaključil.

Cadenas je za Cointelegraph povedal, da se Bitcoin zdaj razvija kot “skupno sredstvo, ki ga uporabljajo vse socialno-ekonomske ravni”, ne samo bogati, in dodal:

“Čudovito je videti, da Bitcoin pomaga ljudem, ki ga resnično potrebujejo, ustvarja finančno vključenost in da ni le služenje denarja za zakladnice podjetij.”

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments