19.1 C
Ljubljana
Wednesday, July 28, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Bitcoin novice Stablecoins pod drobnogledom: USDT stoji ob strani „komercialnega papirja“

Stablecoins pod drobnogledom: USDT stoji ob strani „komercialnega papirja“

Trg stabilnih valut je eksponentno naraščal, prejšnji teden pa je Eric Rosengren, predsednik zvezne banke Boston, dvignil opozorilno zastavo.

“Obstaja veliko razlogov, da mislimo, da stabilkovanci – vsaj številni stabilkovanci – dejansko niso posebno stabilni,” je dejal v izjavi pred uradnim forumom monetarnih in finančnih institucij in izrazil zaskrbljenost, da „prihodnost krizo bi lahko sprožili, saj postanejo pomembnejši sektor finančnega trga, če jih ne začnemo urejati. ”

Poleg tega se je izvršni direktor banke v priloženi diapozitivi skliceval na Tether (USDT), prevladujočega izdajatelja stabilkoinov, in opozoril, da je njegova košarica rezervnih sredstev zelo podobna “zelo tveganemu glavnemu skladu “- vrsta, ki je v zadnjih dveh recesijah zašla v težave.

Ali je imel Rosengren pravico, da Tether pokliče poimensko za svoja rezervna sredstva, ki vključujejo komercialne zapise, podjetniške obveznice, zavarovane posojila in dragocene kovine? Bi lahko parabolična rast stabilkoinov resnično destabilizirala kratkoročne kreditne trge in ali bi sektor stabilkoinov bolje služil z bolj strogimi rezervacijami in revizijami?

Tudi glede na to, da Tether še vedno prevladuje igralca na svetovnem trgu stabilnih valut, kaj bi se zgodilo, če bi ta omagal – bi lahko skupaj z njim podrl večji kripto trg? Kot kaže spodnji grafikon, uporabljen v predstavitvi Rosengrena, tržna kapitalizacija stabilnih valut v razmerju do vzajemnih skladov glavnega denarnega trga v upravljanju zdaj presega 20%.

Francine McKenna, izredna profesorica na poslovni šoli Kogod pri ameriški univerzi, razume Rosengrenovo skrb. Povedala je Cointelegraphu, da so ti novi stabilnostni skladi v določenem smislu “interlopers” na tradicionalnih kratkoročnih kreditnih trgih in da se predsednik bostonskega Feda in njegovi vrstniki lahko zavedajo, da “nenadoma nimamo prstov na vseh vzvodi. “

Stablecoins vodijo kripto trg?

Stablecoins vplivajo na kratkoročne kredite cene zdaj, vendar bi lahko ti instrumenti prav tako hitro izstopili s trga. Sredi junija je na primer “zalet” na protokolu Iron Finance povzročil, da se je cena njegovega IRON-stabilkoina premaknila iz kljukice, in skoraj za

zdrobil njegov izvorni žeton TITAN. %, med drugim vpliva na vlagatelja Marka Cubana.

Rohan Gray, docent na univerzi Willamette University College of Law, je za Cointelegraph povedal, da če Tether propade, bi to lahko imelo strašne učinke na kriptoverzo:

“Tether je še vedno eden najpogosteje prodanih parov sredstev za skoraj vsako drugo kripto, in zagotavlja ogromno likvidnost sektorju. Torej da, nesreča v Tetherju bi imela pomembne posledice za preostali del ekosistema. ”

Circle in še nekaj stabilnih kovancev so Tetherju začeli jemati tržni delež, „Torej je vsekakor možno, da bo v kršitev stopil še kakšen drugi stabilcoin, vendar tudi brez Tetherja ostaja kripto industrija še vedno zgrajena na temeljih stabilnih kovancev, “je dodal.

Polemike so USDT preganjale skozi večino njegove kratke zgodovine, februarja pa sta Tether in njegova podružnica Bitfinex se je strinjala, da bo državi New York plačala $ 18 .5 milijonov za lažno predstavljanje stopnja, do katere je bil USDT podprt s fiat zavarovanjem.

“Tetherjeva trditev, da je bila njegova virtualna valuta ves čas v celoti podprta z ameriškimi dolarji, je bila laž,” je dejala državna državna tožilka države New York Letitia James, ko je napovedal poravnavo, ki prav tako zahteva, da Tether in Bitfinex predložita obvezna četrtletna poročila o rezervah USDT – prvo je bilo povzeto v Rosengrenovem diapozitivu.

Marca marsikdo ni pomiril Poročilo USDT pa. Dejstvo, da je komercialni zapis predstavljal polovico (49. 6%) sredstev, je še posebej spodbudilo obrvi. . “Dejstvo, da ima Tether toliko korporativnega papirja in podjetniških obveznic, je velika težava,” je Gray dejal za Cointelegraph in dodal: “Nihče ne ve, kaj to je, in popolnoma je v nasprotju z njihovo trditvijo, da so leta vlagali le v denarja ali denarju podobnih sredstev. ”

“Denarna protivrednost” mora biti nekaj posebej “likvidnega, brez tržne negotovosti,” je McKenna pojasnil za Cointelegraph: “Komercialni zapisi niso generični. Obstajajo najrazličnejši komercialni časopisi. ” Rekla je, da ni tako kot v starih časih, ko so ljudje govorili, da je komercialni časopis General Electric “dober kot zlato.” Danes “morate videti, kdo je izdajatelj.”

“USDT je ​​bil velik vprašaj že od samega začetka,” je za Cointelegraph povedal Sidharth Sogani, ustanovitelj in izvršni direktor raziskovalnega podjetja Crebaco. . Če Tether vlaga sredstva v kaj drugega kot v ameriške dolarje, kaj se potem zgodi, če se ta sredstva – npr. Plemenite kovine ali podjetniške obveznice – pocenijo? “Ali bo USDT izgubil vrednost?” Kako se tudi razdeli zaslužek? Uporabniki Tetherja so verjetno lastniki obveznic in blaga, ki podpira stabilni val, “Torej so zaslužene obresti pravica uporabnikov,” je dejal Sogani.

Vsi nimajo težav s tem, da Tether svoj žeton veže na košarica, ki vključuje komercialne papirje. “Po mojem mnenju ni nič narobe s stabilnim valutom – USDT ali ne -, ki imajo komercialne zapise ali so podprti s komercialnimi papirji, v nasprotju s tem, da so 100% podprtih s posebno fiatno valuto, «je za Cointelegraph povedal Sean Stein Smith, docent na Oddelku za ekonomijo in poslovanje na Lehman College.

Stein Smith priznali morebitne “zaplete”, ki bi se lahko pojavili – “nalet” na stablecoinu bi lahko na primer destabiliziral določeno tranšo trga komercialnih papirjev. Ali obratno, če bi se trg komercialnih papirjev “zavzel”, bi lahko motil odkupe tega stabilnega valuta.

Boljše revidiranje?

Bi redno revidiranje rezerv Tether s strani računovodskega podjetja velike četverke izboljšalo njegovo stališče glede “spremljevalnega” vprašanja? “Redno revidiranje bi popolnoma pomagalo,” je dejal Stein Smith, “tako pri dvigovanju zaupanja v podporo USDT kot pri oblikovanju kripto specifičnih standardov, ki bi jih lahko v prihodnosti sprejemali drugi izdajatelji stabilnih valut.”

Toda drugi niso tako prepričani. USD Coin (USDC), drugi vodilni stabilcoin, na primer Grant Thornton LLP potrjuje, da ima na primer zadostne rezerve v ameriških dolarjih. To se pogosto omenja kot boljši pristop, vendar ima tudi ta po mnenju McKenne resne omejitve. Vse kar se v resnici dogaja, je pojasnil McKenna, mesečno preverjanje stanja izdajateljevega bančnega stanja. Dve minuti po revizorju, ko pregleda bančni izpisek, bi lahko izdajatelj stabilnega denarja preprosto prenašal sredstva drugam.

Kakšen je potem odgovor? Po mnenju Mckenne gre za depozitne račune – tj. “Ločena sredstva strank, kot so posredniki / trgovci, morajo imeti.” V vsakem primeru pa je “Obstaja veliko načinov, kako privezati denar, tako da se ga ni mogoče dotakniti.”

Drugje je za ljudi še ena ovira dejstvo, da po Tetherju samem samo 2,9% zaloge premoženja USDT je ​​v gotovini, zaradi česar so nekateri rekli, da Tether deluje kot banka – vendar ne da bi zanj veljala stroga uredba banke.

„Lepo je če pogledamo sestavo rezerv – majhen delež rezerv je gotovina na računu pri bankah -, da Tether deluje kot banka, vendar brez običajnega razkritja, “Martin Walker, direktor za bančništvo in finance pri Centru za Upravljanje na podlagi dokazov, je povedal za Financial Times.

Medtem pa vsa reklama o rezervah verjetno ne pomaga stabilkoinu privabiti novih uporabnikov. Po navedbah CoinMarketCap tržna kapitalizacija USDT v zadnjem mesecu komaj niha. Pri stabilnokovancih, zavarovanih v ameriških dolarjih, je tržna kapitalizacija dober pokazatelj celotne ponudbe, ker je vsak kovanec zelo blizu 1 USD. 00. Medtem sta USD Coin in Binance USD (BUSD), najbližja konkurenta Tetherja, v tem obdobju močno povečala svojo tržno kapitalizacijo – 10% in 12% od začetka junija.

Cointelegraph je Tether / Bitfinex povabil, da komentira idejo, da se zdi, da izgublja tla pred konkurenco, vendar ni prejel odgovora.

Kaj, če bi USDT omahnil?

Ni znakov o neizbežnem propadu USDT, vendar glede na to, da Tether nadaljuje prevlado na trgu je tak dogodek pogosto tema pogovorov – kot stvar ugibanj. Sogani je za Cointelegraph povedal:

“BTC / kripto pari bodo ohranjeni, a kljub temu bo prišlo do krvave kopeli. Verjamem, da bi trg izgubil med 10 in 15% – USDT v obtoku je $ 64 milijard zdaj – tržna omejitev in nenaden popravek do 35% bi bilo mogoče videti, če USDT propade, saj bi to povzročilo paniko. ”

Stein Smith se nasprotno ne strinja, da stabilkovanci na splošno ali posebej USDT predstavljajo veliko grožnjo finančni stabilnosti ali kripto ekosistemu. “Če stabilnokovanci resnično predstavljajo globalno sistemsko tveganje, zakaj toliko centralnih bank eksperimentira in uvaja digitalne valute centralnih bank – ki so na osnovni ravni izdane stabilkovanci,” je dejal in dodal:

“Če bi se Tether zrušil, bi zagotovo prišlo do nekaj nestanovitnosti in naslovov, ki napovedujejo” konec kriptota “, vendar ne bi zrušil celotnega sektorja.”

Potreben je STABILNI zakon?

Drugje, regulativa stabilcoin vsaj nekatere pobude izkažejo za uspešne. “Pomembno je, da se ob izdaji stabilnega valuta, vezanega na fiatno valuto, regulira,” je dejal Sogani, “drugače pa je kot ustvariti vrednost iz nič, da bi še naprej kupovali več kripto, zlasti Bitcoinov. Ker so stabilkovanci v večini primerov centralizirani, morajo zaradi pomanjkanja preglednosti veljati strogi predpisi. “

Trg stabilkoinov je tudi globalno razdrobljen, saj imajo različne organizacije lastne stabilkovance in veliko stabilcoinov je na voljo v več verigah. USDT je ​​na primer na voljo kot ERC – 20 žeton na Ethereum, TRC- 20 žeton na Tron in BEP – 20 na Binance Smart Chain, uporablja pa se lahko tudi prek Omni Layer na Bitcoin (BTC), kar otežuje revidiranje.

“Stablecoin je v bistvu neregulirano brezplačno bančništvo, ki izdaja vloge. Vendar pa brezplačno bančništvo v preteklosti ni nikoli delovalo, tudi v primerih, ko je vlada zahtevala podporo, “je nedavno finančni profesor Yale Gary Gorton predstavil skupaj s svojim mnenjem,” da mora obstajati verodostojna podpora za Stablecoin, saj jih je zdaj mogoče upravljati brez kakršnega koli subjekta. ki jih nadzira. ”

“Sektor bi lahko pridobil z večjo ureditvijo,” je za Cointelegraph povedal Grey z univerze Willamette. Grey je pomagal pri pripravi zakona o stabilnem povezovanju in izvrševanju licenc za banke (STABLE), ki je bil decembra predstavljen v predstavniškem domu Združenih držav 2020. Zakon STABLE bi med drugim od ameriških izdajateljev stabilkoinov zahteval, da pridobijo bančne listine in predhodno odobritev Zvezne rezerve, Zvezne korporacije za zavarovanje vlog in ustrezne bančne agencije v njihovi pristojnosti.

Vse skupaj so v zadnjem času eksplodirale stabilne kovance in posledično pritegnejo več pozornosti finančnih regulatorjev. Tether je na vrhu piramide stabilcoinov, vendar ostajajo vprašanja o tem, ali so vsi fiatcoins na osnovi fiatov resnično vezani ena na ena, je dejal McKenna. “Če potrebujem gotovino za poravnavo odplačil ali plačilo davkov, bom dobil dolar za dolar?”

Konec koncev, ko so skladi denarnega trga med finančno krizo 2008 “zrušili denar” – tj. Ko je njihova neto vrednost sredstev padla pod $ 1 – je bilo to zato, ker so ti skladi vlagali v izvedene finančne instrumente, komercialne zapise in druga nenadoma nelikvidna sredstva. McKenna je zaključil: “Ja, za Fed in njegove predsednike obstajajo ogromni razlogi.”

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments