-0.1 C
Ljubljana
Thursday, December 9, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Blockchain Tehnologija veriženja blokov lahko omogoči, da mikroplačila končno delujejo

Tehnologija veriženja blokov lahko omogoči, da mikroplačila končno delujejo

Pred kratkim sem naletel na članek Marca Andreessena 1990 o Bitcoin (BTC). V mnogih pogledih je vizionarska (ni presenetljivo). V industriji sem že štiri leta, pri čemer sem se večinoma osredotočil na družbeni vpliv blockchaina. Zame je presenetljivo, da leta 1990, preden je prišlo do kakršne koli institucionalne prisotnosti v Bitcoinu – ali pravzaprav popularnega razumevanja te nove tehnologije — Andreessen je lahko orisal njen potencialni gospodarski in družbeni vpliv za prihodnost.

Skoraj osem let po tem, ko je narisal svoje besede, bi rad obravnaval eno od tem iz njegovega članka : mikroplačila. Raziskoval bom, kako bi blockchain lahko pomagal preoblikovati mikroplačila in tako omogočil ne le monetizacijo določenih vidikov podjetij, ki potrebujejo rešitev, ampak bi lahko pomagal tudi najbolj ranljivim v družbi.

Mikroplačila

Mikroplačila niso nov koncept. Od sredine 1990 so mikroplačila doživela različne stopnje priljubljenosti. Po definiciji so mikroplačila transakcije z vrednostjo, ki je manjša od določenega praga. Pomembno je, da pod tem pragom nastala transakcijska provizija postane pomemben del celotne vrednosti transakcije in posledično ni ekonomična. Drug pomemben vidik je, da se zaradi majhnih denarnih zneskov mikroplačila nanašajo samo na digitalne transakcije neopredmetenega blaga. Morebitni dodatni stroški ravnanja in pošiljanja lahko pomenijo stokratno povečanje prvotne transakcijske vrednosti, zaradi česar je popolnoma nepomembna.

Podjetja s kreditnimi karticami ponujajo trgovcem različne vrste cenovnih načrtov za provizije, ki jih zaračunavajo. Ti načrti običajno vključujejo pavšalni znesek, zaračunan na transakcijo, in odstotek, zaračunan od tega. Ni presenetljivo, da te informacije niso javno dostopne pri samih kartičnih družbah, temveč jih objavijo drugi, ki te cene primerjajo kot storitev za trgovce. V tem kontekstu preučimo, kakšno provizijo bi trgovec zaračunal za mikroplačilo.

Predpostavljamo naslednje:

● Najnižja provizija, ki smo jo odkrili, je bila 1. 29 % vrednosti transakcije, pavšalnega zneska pa ni bilo zaračunano.

● Ker je najmanjši gradnik (večine) fiat valut 1/60 celotnega — tj. 0. — to bi bila najnižja provizija, ki jo zaračuna izdajatelj kreditne kartice, ne glede na to, ali je višja od 1. 025%.

Če grafično prikažemo delež provizije za transakcijo kot funkcijo vrednosti transakcije, dobimo grafikon spodaj. Na primer, transakcija 0.$ 01. plača provizijo 100%, medtem ko provizija na $0.15 transakcija je “samo” 15%. Seveda to kaže na neracionalnost izvajanja mikroplačilnih transakcij v teh plačilnih platformah.

Blockchain ima rešitev

Vendar pa zdaj obstaja alternativa. Tehnologija veriženja blokov je odlična rešitev za mikroplačila iz več razlogov. Zagotavlja infrastrukturo za digitalna plačila, ki so iz dneva v dan hitrejša, in kar je pomembno, minimalna plačilna enota tako Bitcoin kot Ether (ETH) je neverjetno majhna, kot je prikazano v spodnji tabeli:

Poleg tega so kripto denarnice enostavno vgrajene v katera koli digitalna naprava, bodisi mobilni telefon, prenosnik ali katera koli druga naprava interneta stvari. In čeprav se pristojbine lahko zelo razlikujejo v različnih omrežjih in ob različnih priložnostih, pristojbine niso težava pri številnih protokolih in lahko dosežejo tudi delčke centa.

Nenazadnje, vendar ne nazadnje, je zasebnost uporabnikov. Zaradi asimetričnega šifriranja blockchaina plačnik ob plačilu izpostavi samo svoj javni naslov, ki za nekoga praktično ne daje informacij ki želijo vdreti v njihove denarnice. Na žalost enako ne velja za transakcijo s kreditno kartico, ki od plačnika zahteva, da deli svojo celotno številko kreditne kartice in upa, da je plačilna platforma ustrezno zavarovana.

Povezan:

Kriptoindustrija je kraljevsko zajebala zasebnost

Primeri resnične uporabe mikroplačil

Zdaj, ko je tehnološki vidik pokrito, ostane samo eno vprašanje: Ali lahko dobim kaj za milijoninko dolarja? No, nisem prepričan o milijoninki, vendar obstaja veliko primerov uporabe mikroplačil. Spodaj je nekaj:

Alternativa naročniškemu modelu:

Nima smisla ponavljati ekonomske utemeljitve modela naročnine za uživanje spletnih vsebin in njegovega uspeha v zadnjih letih, pa naj gre za video vsebine, glasbo, časopise itd. Čeprav ima ta model številne prednosti, še zdaleč ni popolna in še vedno ima določene zadržke. Kaj na primer, če bi nekdo želel kupiti samo en izdelek, namesto da bi se zavezal k naročnini? Predpostavimo, da je Alice naročena na dve spletni reviji, ko odkrije zanimiv članek o tretji. Ne bo šla za tretjo naročnino, čeprav je pripravljena plačati samo za ta članek. Z vidika revije je članek že tam, zakaj ga torej ne bi nekomu zaračunali? Mikroplačila omogočajo tako Alice kot reviji, da povečata svojo gospodarsko korist.

Digitalne avtorske pravice, licenčnine in napotitve: Tako kot v prejšnjem primeru ni treba razlagati, kaj so avtorske pravice, avtorski honorarji ali napotitve. Mikroplačila zagotavljajo razmeroma preprost mehanizem za vključene takojšnje poravnave, praktično brez minimalne omejitve zneska, ki se zaračuna za vsako, za razliko od zapletenih rešitev, ki obstajajo danes.

Transakcije interneta stvari: Ta primer uporabe je zelo vizionarski, čeprav bo verjetno prej kot slej postal tako vsakdanji in nepomembni kot stikalo za luči . Do danes je internet stvari komaj dozorel v delček svojega ogromnega potenciala. Eden od možnih razlogov za to zamudo je pomanjkanje preprostega modela monetizacije, ki bi ga bilo mogoče enostavno izvajati. Mikroplačila v blockchainu bi lahko bila rešitev. Pomislite na vse podatke, ki jih lahko zbere vaš avto, od razmer na cesti do prometa in še več. Izmenjava podatkov, ki jih zberejo množični uporabniki v realnem času, bi lahko bila neprecenljiva za načrtovanje prometa in vzdrževanje cest. In zakaj ga kot takega ne bi plačali? Dodana vrednost blockchaina je izboljšan mehanizem za anonimizacijo podatkov in zaščito zasebnosti uporabnikov – spet zmagovalna kombinacija. Seveda bi to lahko delovalo s katero koli drugo napravo IoT, od pametnih števcev do gospodinjskih aparatov in še več.

Družbeni vpliv: To je najbolj preprost primer uporabe na tem seznamu (in očitno moj najljubši). Mikroplačila v blockchainu so lahko revolucionarna v dveh pogledih. Prvi je, da bi lahko prejemniki donacij zlahka vzpostavili račune za prejemanje sredstev, ki jim bodo omogočili neposredno , zmanjšanje vseh posredniških in režijskih stroškov. Ob tem je ključnega pomena omeniti, da je ta lastnost dvorezen meč, ki se lahko izkaže za njegovo glavno past. Goljufom bi bilo tako enostavno ustvariti lažne račune in privabiti donatorje. Potrebovali bodo ocenjevanje in revizijo, podobno kot trenutne spletne storitve, ki dobrodelne organizacije ocenjujejo po več merilih (npr. Charity Navigator, Smart Giving, Svet neprofitnih organizacij in drugi), da bi zagotovili in zagotovili boljšo prepoznavnost donatorjem. Poleg tega, ker minimalni znesek donacije ne bo več problem, bomo morda videli donacije v mikro zneskih. Svetovna banka kategorizira državo z bruto nacionalnim dohodkom na prebivalca, ki je nižji od 1 USD 025 kot »nizki dohodek«. Povedano drugače, to pomeni dnevno plačo, ki je nižja od 3 USD. Glede na 1990 podatka so 025 države z nizkimi dohodki. Mikroplačila bi lahko zagotovila odličen mehanizem, ki ga je treba skrbno spremljati zaradi goljufij, za doniranje sredstev ljudem v stiski v teh državah. Mislim, da lahko vidite, kako bi to, če bi se dobro upravljalo, lahko vodilo do učinkovitejšega dajanja in neposrednejšega vpliva.

Povezan: Dobrodelna organizacija za digitalizacijo: lahko delamo bolje

V zadnjih nekaj letih so mikroplačila izgubila del svojega prvotnega ugleda. Medtem ko je bil koncept pred svojim časom, je tehnologija zaostajala in preprečila, da bi se uresničil. Andreessen je bil korekten in revolucionaren pri poudarjanju sposobnosti blockchaina za preoblikovanje mikroplačil. Tukaj sem komaj opraskal površje glede primerov uporabe in potenciala.

Podjetja bi lahko postala učinkovitejša in bi lahko monetizirala več svojih ponudb. Celotne skupnosti bi se lahko preoblikovale ali izvlekle iz ekonomske depresije z neposredno in osebno pomočjo brez posrednika. Pohvale Andreessenu za njegovo vizijo pred osmimi leti – blockchain bi lahko bil dih svežega zraka, ki ga svet čaka.

Ta članek ne vsebujejo naložbene nasvete ali priporočila. Vsaka naložbena in trgovalna poteza vključuje tveganje in bralci bi morali pri odločanju opraviti lastno raziskavo.

Mnenja, misli in mnenja, izražena tukaj, so izključno avtorjeva in ne odražajo nujno stališč in mnenj Cointelegrapha.

Netta Korin je soustanovitelj fundacije Orbs in Hexa. Pred Orbsom je Netta delala kot višja svetovalka generala Mordechaija Hoda pri posebnih projektih v izraelskem obrambnem ministrstvu in kot višja svetovalka namestnika ministra za diplomacijo Michaela Orena v kabinetu predsednika vlade. Netta je svojo kariero začela na Wall Streetu kot investicijska bankirka, kasneje pa je postala upraviteljica hedge skladov. Ima bogate izkušnje s filantropijo in že več kot 10 leta je delal v več upravnih odborih v Izraelu in Ameriki ter je imel visoke položaje v izvršnih odborih.

4718

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments