15 C
Ljubljana
Saturday, September 25, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Ripple novice Tu so trije načini, kako lahko indeks relativne moči (RSI) uporabimo kot...

Tu so trije načini, kako lahko indeks relativne moči (RSI) uporabimo kot signal prodaje

Trgovanje je donosno le, če sta nakup in prodaja opravljena ob pravem času. Velikokrat trgovci prezgodaj prodajo svoje pozicije in pustijo dobiček na mizi ali pa se tudi po spremembi trenda držijo posla. Zaradi tega dobiček izhlapi in trgovina se velikokrat spremeni v izgubo.

Čeprav je pomembno trgovati s trendom, je pomembno tudi paziti na znake preobrata. Če se trgovci naučijo opazovati te opozorilne znake, se lahko izognejo nakupu na dnu in prodaji na dnu, kar je običajna izkušnja številnih novih trgovcev.

Eno orodje, ki trgovcem lahko pomaga pri odkrivanju preobratov trendov je kazalnik indeksa relativne moči (RSI).

Osnove RSI

RSI je gibalni oscilator, ki meri obseg nedavnih sprememb cen in kot premika se med 0 in 100. Na splošno se uporablja za ugotavljanje ravni prekupljenosti in preprodane vrednosti katerega koli sredstva.

Šteje se, da je sredstvo prekupljeno, če kratkoročno ali dolgoročno presega njegovo lastno vrednost, kar je zgodnji znak, da bi lahko bilo občutljivo na popravek.

Podobno odčitane vrednosti kažejo, da je bila prodaja pretirana in da se sredstvo trguje po ceni, ki je nižja od njegove dejanske vrednosti. Ta sredstva se štejejo za pripravljena na ponovni odboj.

RSI naj bi favoriziral bike, če trguje med 50 in 100. Po drugi strani pa, če je RSI med 0 in 50, pomeni, da imajo medvedi prednost. Branje 50 na RSI velja za nevtralno, kar pomeni ravnotežje med biki in medvedi.

Privzeta nastavitev večine programske opreme za grafikone označuje zgornje branje 70 kot prekupljeni in spodaj 20 kot preprodano. Če pa trgovci uporabljajo le te vrednosti kot vodilo za nakup ali prodajo, bodo verjetno v zgodnji fazi medveda kupili prezgodaj in prodali v začetnih fazah bikove faze.

Zato Pomembno je razumeti, kako uporabiti te prekupljene in preprodane odčitke za povečanje dobička.

Oglejmo si nekaj primerov za boljše razumevanje osnov.

Dnevni grafikon BNB / USDT. Vir: TradingView

Kot je prikazano na zgornjem grafikonu, se je Binance Coin (BNB) prebil nad prejšnjo najvišjo vrednost vseh časov in začel naslednjo etapo njegov naraščajoči trend februarja letos. Kovanec je bil pri $ 52, ko se je RSI dvignil zgoraj 70, kar pomeni, da je bila preveč kupljena. Če bi trgovci prodali na tej točki, bi zamudili velik del prihodnjih dobičkov.

Ne pozabite, ko kovanec začne nov naraščajoči trend z izbijanjem iz razpona ali kritične ravni odpornosti, možnost, da RSI ostane na prekupljenem ozemlju, je velika. To je zato, ker poklicni trgovci prepoznajo začetek novega naraščajočega trenda in začnejo kupovati, ne da bi čakali na nakup. Zaradi dolgotrajnega nakupa RSI ostaja prekomerno kupljen precej časa, zato v tem primeru položaja ne smemo zapreti samo zato, ker se je dvignil zgoraj 70.

Kako opaziti pogoje prekupovanja

Dnevni grafikon BNB / USDT. Vir: TradingView

Če se RSI dvigne nad 85 v tem zgodnjem obdobju je čas je previden. Par BNB / USDT kaže, da se je RSI dvignil nad 95 februarja 15, ko je cena dosegla lokalno najvišjo vrednost pri $ 348. 70.

Od tam je altcoin popravil 46% do $ 186. 06) februarja 23. V teh fazah blaznega nakupa je težko napovedati vrh, zato bi morali trgovci strožje ustaviti zaščito svojega dobička, ko RSI začne trgovati zgoraj 85.

aprila 12, RSI se je spet dvignil nad 85 in postavil lokalni vrh. To kaže, da bi morali biti trgovci previdni, ko RSI doseže 85 tudi v močnih bikovih fazah.

Upoštevati je treba tudi to, da od februarja do sredine maja RSI ni nikoli padel na preprodano ozemlje. Med bikovskimi fazami RSI na splošno podpira med 40 in 50. Ko se cene spustijo med te ravni, morajo biti trgovci previdni in iskati druge podporne signale za uvedbo dolgih pozicij.

Dnevni grafikon BTC / USDT. Vir: TradingView

Kot je prikazano zgoraj, je Bitcoin (BTC) začel naraščati oktobra 2020. Opazite, kako je RSI skočil in ostal zgoraj 70 v prvih dneh začetka bikovskega teka. Vendar RSI ni dosegel zgoraj prekupljene cone zgoraj 85 v tem obdobju.

RSI se je dvignil zgoraj 85 januarja in trgovci, ki so prodajali v tem obdobju, so ujeli lokalni vrh. Ko se je cena popravila, se je RSI s prekupljenega ozemlja spustil na 40, ki je trgovcem ponudila priložnost za nakup.

Dnevni grafikon ETH / USDT. Vir: TradingView

Eter (ETH) je novembra začel tudi bikovski tek 2020, vendar RSI ni prestal na prekupljenem ozemlju. RSI je skočil nad 85 šele v začetku januarja in trgovci, ki so prodajali na tej stopnji, bi že zgodaj rezervirali dobiček. To kaže, da ni nobenega kazalnika ali strategije, ki bi delovala vsakič.

Vendar pa so trgovci dobili še dve priložnosti za nakup, ko je RSI dosegel 40) ravni. To bi jim omogočilo, da ponovno vstopijo na trg in zajamejo velik del preostalega bika.

RSI se je povzpel na 83. 42 maja 11, samo sramežljiv 85 in največji altcoin, ki je bil na vrhu maja 12. To kaže, da 82 ni čarobna številka in trgovci bi morali biti previdni, ko se cena približa.

Medvedje razlike

RSI je oscilatorja zagona, torej, ko se cena dvigne, bi se moral povečati tudi RSI. Vendar se včasih RSI razlikuje od cenovne akcije. V takih situacijah tudi, ko se cena dvigne, RSI tega ne stori.

Ta pojav se imenuje negativna ali medvedja divergenca. To je opozorilni znak, da bikovski zagon morda slabi.

Dnevni grafikon BTC / USDT. Vir: TradingView

Zgornji grafikon je dober primer negativne razlike, ki je povzročila velik padec. RSI je dosegel visoko zgoraj 89, ko se je Bitcoin povzpel na nov rekord v vseh časih pri $ 41, 950 8. januarja. Ker pa je Bitcoin še naprej dosegal višje vrednosti, je RSI še naprej nižal najvišje vrednosti. To je bil znak, da bikovski zagon upada.

Ko nastane negativna divergenca, morajo biti trgovci previdni in počakati, da se cena odzove navzdol, preden prodajo. V tem primeru je razčlenitev pod 50 – dnevno preprosto drseče povprečje ali premor pod 45 na ravni RSI je bil znak, da je trend morda potekal njen potek.

Dnevni grafikon BNB / USDT. Vir: TradingView

RSI se je dvignil zgoraj 95 februarja 19 kdaj BNB je dosegla novo najvišjo vrednost pri $ 348. 70. Od tam je cena še naprej naraščala, vendar je RSI dosegel nižje vrhove in ustvaril negativno odstopanje.

To je trgovcem zagotovilo veliko opozorilo, da bikovski zagon slabi in da je altcoin pripravljen na spremembo trenda. Trgovci bi lahko prodali svoje pozicije, ko bi se RSI spustil pod 716 ali ko se je cena prebila pod 20 – dan eksponentno drseče povprečje in se nato maja ni uspelo dvigniti nad njega 15.

DOT / USDT dnevni grafikon. Vir: TradingView

Polkadot (DOT) je še en dober primer, ko je negativna razlika povzročila močan padec. Vendar v tem primeru RSI ni dal signala za prodajo. Zato je pomembno, da se ne zanašamo samo na en kazalnik. Preboj pod drseče povprečje je bil signal, da se trend spreminja in bi trgovci tam lahko prodali, saj je RSI že opozoril na šibkost.

Zakaj je opazovanje razlik pomembno

RSI je pomemben indikator, ki lahko pomaga signalizirati konec bikove faze. Ekstremni odčitki na prekupljenem ozemlju in negativne razlike se lahko uporabijo za knjiženje dobička na pozicijah pred premikom trenda.

Namesto da bi poskušali določiti čas na vrhu, bi morali trgovci razmisliti o prodaji, ko je RSI, in drsečih povprečjih. signal, da trend izgublja zagon.

Tu izražena stališča in mnenja so izključno avtorjeva in ne odražajo nujno stališč Cointelegraph.com. Vsaka naložbena in trgovalna poteza vključuje tveganje, pri odločanju morate izvesti lastne raziskave.

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments