15 C
Ljubljana
Saturday, September 25, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Analiza trga Tu sta dva ključna kazalnika cen, ki ju mora poznati vsak kripto...

Tu sta dva ključna kazalnika cen, ki ju mora poznati vsak kripto trgovec

Tehnična analiza, preučevanje vzorcev grafikonov, je orodje, ki trgovcem pomaga povečati prednost pred drugimi.

To se naredi tako, da trgovec ostane na desni strani trenda in da opozorila, ko se trend kmalu obrne. Obstaja veliko kazalnikov in vzorcev, s katerimi je mogoče izpolniti to nalogo, vendar ni nobenega posebnega kazalnika, ki bi ustrezal računu za vse tržne pogoje.

Zato trgovci raje uporabljajo kombinacijo kazalnikov, ki priročen tako med trendi kot na trgih z omejenim obsegom. Vendar to ne pomeni, da mora trgovec vse grafikone zapolniti z vsemi razpoložljivimi kazalniki. V nekaterih primerih bo uporaba preveč kazalcev samo ovirala postopek odločanja in ustvarila zmedo, ne pa trgovcu.

Ko trgovci razvijajo svoje sposobnosti branja grafikonov, ponavadi zmanjšajo število kazalcev in uporabite tiste, ki ustrezajo njihovemu slogu trgovanja. Tudi tu ni popolnega nabora kazalnikov, ki bi dali boljše rezultate kot drugi, gre le za prednost in prakso.

V tem članku je nabor kazalnikov, o katerih bomo razpravljali, drseča povprečja in indeks relativne moči. Ne da bi se preveč poglobili v tehnične značilnosti posameznega kazalnika, bodo poudarjeni osnovni načini njihove učinkovite uporabe. Tu razpravljane metode nikakor niso popolne, obstaja še nešteto drugih možnosti in trgovci lahko uporabijo tiste, ki jim najbolj ustrezajo. Pojasnilo lahko uporabimo kot vodilo za nadaljnje izpopolnjevanje analitičnih veščin.

Drseča povprečja

Drseča povprečja sledijo trendom ali jih imenujemo tudi kazalniki zaostajanja saj zagotavljajo zapoznele povratne informacije po tem, ko je že prišlo do gibanja cen. Najbolj priljubljeni časovni okviri, ki se uporabljajo za trgovanje in investiranje, so 20, 50 in 200 – drseča povprečja obdobja. Kratkoročni trgovci uporabljajo tudi 5 in 10 – drseče povprečje obdobja, ki pa ponavadi pihajo in morda niso primerne za vse.

Obstajajo štiri vrste drsečih povprečij: enostavna, eksponentna, zglajena in ponderirana, najbolj priljubljena pa so enostavna in eksponentna drseča povprečja.

Za izračun , eksponentna drseča povprečja dajejo večjo težo nedavnim podatkom o cenah, zato se ponavadi hitro odzovejo na spremembe cen. Po drugi strani pa preprosto drseče povprečje daje enako težo podatkom o cenah, zato se ponavadi razmeroma počasi odzivajo na spremembe cen.

Trgovci zato EMA uporabljajo krajši čas okvir, na primer 10 in 20, saj spremembe hitro ujamejo in daljši časovni okviri se uporabljajo preprosta drseča povprečja, ker trendi običajno ne spremenijo hitro smeri. Za trenutni primer je 14 – dnevna EMA in 50 – uporabljen bo dnevni SMA.

Indeks relativne moči (RSI)

Indeks relativne trdnosti (RSI) je kazalnik giba, ki zajema spremembe v ceni in deluje kot oscilator, ki se giblje med vrednostmi od 0 do 100.

Kot splošna praksa so spodaj navedeni odčitki 30 so označeni kot preprodani in zgoraj 70 se šteje, da je preveč kupljena. Medtem ko te meje dobro delujejo na trgu, ki je omejen na obseg, ponavadi dajejo napačne signale med trendi.

Najbolj priljubljen časovni okvir je 14 – obdobje RSI. Vendar to ni zastavljeno, ker lahko kratkoročni trgovci uporabljajo RSI s 5 ali 7 obdobji, medtem ko se dolgoročni vlagatelji lahko odločijo za 21- ali celo 27 – obdobje RSI.

Ena izmed najbolj priljubljenih načinov uporabe RSI je odkrivanje razlik, ki trgovce opozorijo na možen obrat trenda. Po osnovah si oglejmo nekaj metod za uporabo kazalnikov za analizo.

Prva stvar, ki bi se jo trgovec moral naučiti, je, da zazna trend. Trgovanje v smeri trenda je koristno, ker uveljavljen trend ponuja več donosnih poslov. Razumimo to z nekaterimi kripto cenami.

Primeri trga, ki je vezan na obseg

Dnevni grafikon BTC / USDT. Vir: TradingView

Na trgu, ki je omejen na obseg, se drseča povprečja med seboj križajo in dalj časa ne padajo navzgor ali navzdol časa. Oglejte si območje, ki ga v zgornjem grafikonu zapira elipsa, kjer je Bitcoin (BTC) ostal omejen in drseča povprečja izravnana. Takšni trgi ponavadi nimajo usmeritve in jih je težko napovedati in trgovati z njimi.

DOT / USDT dnevni grafikon. Vir: TradingView

Kot je prikazano na zgornjem grafikonu, se je cena Polkadota (DOT) zataknila v razponu in drseča povprečja so bila brez smisla ravna smeri. Kadar je cena v glavnem med dvema mejama, naj bi bil trg omejen na obseg.

Nato poskusimo prepoznati trenden trg, ker se tu pojavljajo najbolj donosne priložnosti za trgovanje.

Prepoznavanje naraščajočega trenda

Dnevni grafikon BTC / USDT. Vir: TradingView

Bitcoin se je v glavnem zataknil v razponu od 1. avgusta, 2020 do oktobra 20, 2020. V tem obdobju so bila drseča povprečja ravna in brez kakršne koli smeri.

Vendar je oktobra 2020 , 866, cena se je presegla nad mejo in RSI je prav tako skočil na prekupljeno ozemlje. Med začetkom novega trenda RSI na splošno ostane prekupljen v začetnem obdobju trenda in enako je bilo mogoče videti tudi tukaj.

Ko se je cena dvignila, je 20 – dan se je najprej začela pojavljati EMA, nato pa 50 – zgled je sledil dnevni SMA. Ko se trend začne, običajno ostane v veljavi daljše obdobje. Oglejmo si še en primer trenda.

DOT / USDT dnevni grafikon. Vir: TradingView

Po zadrževanju v razponu od 6. septembra, 2020, do decembra 27, 2020, DOT je decembra izstopil iz območja 28, 2020. RSI se je prav tako povzpel na stopnjo prekomerne kupljenosti 70 in drseča povprečja so se začela nagibati navzgor. Še enkrat, opazite, kako 20 – dnevna EMA se je hitro pomaknila navzgor, medtem ko je 50 – dnevni SMA si je vzel čas, da ga dohiti.

V zgornjem primeru RSI dalj časa ni ostal preveč kupljen, ampak je ostal zgoraj 50, kar pomeni, da eno pravilo ne ustreza povsod.

Prepoznavanje padajočega trenda

Za razliko od naraščajočih trendov, ki trajajo čas in ostanejo v veljavi daljše obdobje, so padajoči trendi nasilni in se lahko dolgo časa, podobno kot 2018 trg kripto medvedov, ali lahko po hitrem padcu hitro obrne smer.

Dnevni grafikon BTC / USDT. Vir: TradingView

Zgornji grafikon ima dve pomembni stvari, ki jih mora trgovec upoštevati. Prvič, RSI je od konca februarja nižji vrh, čeprav se je cena še naprej dvigovala. To je klasičen znak možnega preobrata trenda. Še enkrat, to ni varno, toda če trgovci signal kombinirajo s cenovnim ukrepanjem, je možnost izogibanja katastrofi velika.

Negativna divergenca na RSI je postala pomembna, ko so drseče povprečne vrednosti zaključile medvedji križanec, kjer je 20 – dnevna EMA, ki je ostala nad 50 – dnevna SMA v zadnjih nekaj mesecih, spodaj 30 – dnevni SMA. To je bil znak, da kratkoročno cenovno ukrepanje slabi in se trend lahko obrne.

Potem ko je Bitcoin nekaj dni ostal v dosegu, se je Bitcoin maja pokvaril 12 in drseča povprečja so se začela obračati dol. To je bilo skupaj z RSI na negativnem ozemlju znak trgovcem, da se trend spreminja. Dokler cena ostane pod drsečim povprečjem in tako 20 – dnevna EMA in – dnevna SMA se spušča navzdol, trend bo ostal medvedji.

Dnevni grafikon DOT / USDT. Vir: TradingView

V zgornjem grafikonu lahko vidimo, da se je DOT po naraščajočem trendu zataknil v območju z izravnavo drsečih povprečij in krizom -križanje med seboj. Težko bi temu rekli vrh, ker bi cena lahko šla v katero koli smer. Če pa je trgovec pogledal tudi RSI, je utripalo negativno odstopanje in opozorilo na možen preobrat.

Močan padec maja 19 je potrdil upad, ko sta se obe drseči povprečji začeli zmanjševati in je RSI v negativnem območju.

Ne pozabite, noben signal ni absolutni!

Za večino novih trgovcev so drseča povprečja in RSI v bistvu izhodišče za prepoznavanje trendov.

Vlagatelji, ki trpijo prste v trgovanju, bi morali vsekakor vaditi prepoznavanje glavnega trenda, saj jim to preprečuje, da bi šli proti trgu in se opekli. V nadaljnjih člankih bodo obravnavane strategije vstopa in izstopa z uporabo kazalnikov.

Tu izražena stališča in mnenja so izključno avtorjeva in ne odražajo nujno stališč Cointelegraph.com. Vsaka investicijska in trgovinska poteza vključuje tveganje, pri odločanju morate izvesti lastne raziskave.

)

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments