2.5 C
Ljubljana
Saturday, November 27, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Bitcoin novice Upravljanje digitalnih pravic na odprtem morju sistemov blockchain

Upravljanje digitalnih pravic na odprtem morju sistemov blockchain

Da bi razumeli kompleksnost upravljanja digitalnih pravic ali DRM, je treba najprej razumeti izzive DRM trenutnih sistemov, nato pa izzive (in priložnosti), ki jih predstavlja tehnologija veriženja blokov, ki se ponaša s preglednostjo, povezavo podatkov in nespremenljivostjo kot nekateri glavnih značilnosti, ki so značilne za sisteme zaupanja.

S spletom 2.0 ustvarjanje in razširjanje vsebin poteka prek platforme, ki deluje kot posrednik in je kot vsak posrednik razvila poslovne modele, ki monetizirajo poti distribucije vsebine, posledičnih podatkov in metapodatkov. Digitalno vsebino (filme, slike, glasbo itd.) je mogoče zlahka replicirati, platforme pa ustvarjajo ekonomične jarke in nadzorne mehanizme za dostop do vsebine z zapleteno n-stopenjskim dizajnom gesel, preverjanja pristnosti, avtorizacije in merjenja uporabe.

Sčasoma je bilo to izkoriščeno zaradi ranljivosti tehnologije Web 2.0, ki je bila zasnovana za razširjanje informacij. Web 3.0, ki temelji na sistemih blockchain, izziva ta model tako, da bistveno spremeni značilnosti platforme platform, ki podpirajo Web 2.0, saj se vse konstrukcije Web 3.0 vrtijo okoli decentraliziranih (ali v nekaterih primerih kvazidecentraliziranih), modelov, ki jih vodi načrtovanje, in uveljavljajo temeljna načela. trgovine (digitalnih sredstev), zaupanja (uveljavljeno s protokolom, tj. modeli konsenza) in lastništva (terjatev na sredstvo).

Pojav spleta 3.0 spreminja temeljne računalniške modele z decentralizacijo računalniških modelov: shranjevanje in medsebojno povezovanje, ovita s spodbujevalno ekonomsko strukturo, ki spodbuja sodelovanje in sodelovanje ter ustvarja popolnoma novo platformo gospodarske strukture. Na pravem digitalno vodenem trgu omrežje, ki ga poganja blockchain, zagotavlja, da se dinamični odnosi in interakcije na trgu odražajo na sistemski in inteligenten način.

Povezan: Kako so NFT, DeFi in Web 3.0 prepleteni

Ko oblikujemo omrežja blockchain za industrije, vidimo, da se pojavljajo zanimivi novi poslovni modeli, zaradi katerih številne organizacije ponovno premislijo o svojih trenutnih poslovnih modelih, konkurenci in celotno tržno pokrajino. To soustvarjanje pomeni odprtost in zmožnost udeležencev izmenjave podatkov v vozliščih, ki podpirajo nov val infrastrukture Web 3.0. To pomeni shranjevanje podatkov, vsebine in drugih dragocenih memov, ki odražajo digitalno skupnost in kulturo enakovrednih, ki je tako neločljivo povezana z ekosistemi, ki temeljijo na blockchainu.

Kako se s temi načeli oblikovanja in distribucije upravljajo »digitalne pravice« v verigi blokov brez jasnih standardov glede identitete, dostopa in izzivov v zvezi z interoperabilnostjo? Sistem veriženja blokov je v bistvu transakcijski sistem, ki je zavarovan z porazdeljenim računalnikom za odpornost in učinkovitost, konstrukcije denarnice (struktura zasebnega in javnega ključa) pa zagotavljajo okvir terjatev za digitalna sredstva, zavarovana s transakcijskim sistemom. DRM se preprosto ne more umestiti v hrambo zasebnih ključev z denarnicami ali terjatvami do sredstev. Medtem ko ERC-721 in ERC-428 zagotavlja okvir nezamenljivih žetonov (NFT), vsekakor ne zagotavlja sistemske podpore in tehnoloških zaščitnih ukrepov, osredotočenih na eno samo platformo.

Ponovni razmislek o DRM za digitalna sredstva v digitalnih knjigah

Revizija DRM zahteva ponovni premislek poleg dostopa do podatkov in vsebine, ki jih je mogoče kopirati in razmnoževati. Začeti moramo vključevati pojme vrednosti, lastništva in zahtevkov kot imperative oblikovanja. Ti imperativi oblikovanja so lahko del prvega sloja, ki bi bil sistemski ali zgrajen kot aplikacija na drugem nivoju ali decentralizirana avtonomna organizacija (DAO).

NFT so revolucionirali ustvarjalno pokrajino za umetnost, kulturo , glasba, šport in še več, vendar narava digitalne vsebine in nevarnosti le-teh ostajajo, in ovijanje te žetonizirane predstavitve s šifriranim preverjanjem in postopkom potrjevanja, ki ga zagotavlja blockchain, ne zadostuje. To je zato, ker so omejeni na eno samo omrežje in bodo morda morali uporabiti mostove za premikanje žetoniziranih predstavitev z dodatnim preverjanjem, kar obravnava samo lastništvo ali terjatev. Ne zagotavlja “pravic”.

Potrebujemo začeti z modelom, ki temelji na tehnologiji digitalne knjige in sistemih, ki digitalne pravice obravnavajo kot neizpodbitni zahtevek in vključujejo licenciranje in pripisovanje pri dostopu in zahtevkih do tokenizirane predstavitve. To je mogoče doseči z razvojem identitete kot žetona NFT in naknadno uporabo žetona z licenciranjem in pripisom, ki zagotavlja neizpodbitni zahtevek in dostop, s čimer se dodelitev delegira na žetonizirano predstavitev. Takšna zasnova bo vključevala model več žetonov, ki bi ga bilo treba združiti za zahtevke in dostop – kot je žeton identitete, za katerega sta licenciranje in pripisovanje bodisi razredi sredstev ali metapodatki – in NFT bi bili sredstva, ki bi potem potrebovala dokazilo o lastništvu. ali licenciranje in meta-model atribucije. Model bi uporabljal ekonomsko strukturo Web 3.0 za shranjevanje, preverjanje in dostavo vsebine.

Moje opazno učenje z decentraliziranimi informacijskimi sredstvi (DIA)

Da bi razumeli ta prostor, sem se želel potopiti v inovativne ekipe, ki so osredotočene na reševanje nekaterih težav v industriji, pa tudi na kreativno razmišljanje o upravljanju digitalnih pravic kot del rešitve. Po številnih raziskavah sem naletel na DIA in imel srečo, da sem delal z neverjetno nadarjeno ekipo ljudi, ki so z glavo navzdol reševali nekaj zelo ključnih vprašanj zagotavljanja tržnih podatkov z orakli.

Na večini trgov so tržni podatki opredeljeni kot cena instrumenta (sredstvo, vrednostni papir, blago itd.) in podatki, povezani s trgovino. Ti podatki odražajo nestanovitnost trga in razreda sredstev, obseg in podatke, specifične za trgovino, kot so odprto, visoko, nizko, zaprto, obseg (OHLCV). Vključuje tudi druge podatke z dodano vrednostjo, kot so podatki iz knjige naročil (razmik ponudb-povpraševanj, agregirana globina trga itd.) ter cene in vrednotenje (referenčni podatki, tradicionalni finančni podatki, kot so prvi menjalni tečaji itd.). Ti tržni podatki so pomembni za različne finančne ekonometrike in uporabne finance.

Da bi bili ti tržni podatki in agregirani podatki iz različnih virov usklajeni z modeli tematske interakcije Web 3.0, bi se morali držati ne le decentraliziranih načel in načel Web 3.0, temveč tudi resnično digitalnih rokovanja, kjer projekti , ali DAO, lahko komunicirajo med seboj in z digitalnimi objekti, medtem ko upravljajo navidezne predstavitve. S to ekipo sem se veliko naučil o reševanju vprašanj učinkovite uporabe orakljev s poudarkom na decentraliziranem načrtovanju in dostopu do podjetja, ki je poudaril strukturo načrtovanja DRM.

Imperativ je bila struktura cestninjenja z uporabo žetona, ki ga sproži DIA, imenovanega avtonomni desni žeton ali ART, ki je omogočal dostop do niza združenih ali prilagojenih tržnih podatkov. To v bistvu ustvarja podatkovno infrastrukturo, ki omogoča usklajen, medsebojno povezan metaverzum, ki nadalje omogoča, da žetonizirani NFT vključuje ne le digitalne pravice (preko ART) do tržnih podatkov, temveč tudi vse vrline žetona na sekundarnih trgih in prenaša ART. Izjemno je, da zasnova uporablja NFT za shranjevanje, sledenje in uveljavljanje pravic do podatkov ter omogoča popolnoma decentralizirano upravljanje življenjskega cikla za licence od ustvarjanja preko distribucije do sledenja in monetizacije. Čeprav je treba opraviti še več dela, kreativne ideje, kot so te, predstavljajo inovativno razmišljanje, ki ga industrija potrebuje, da bi rešila nekaj zelo zapletenih problemov v zvezi s tokenizirano predstavitvijo vsebine. Preverjanje NFT v Twitterju je še en odličen primer.

Ta članek ne vsebuje naložbenih nasvetov ali priporočil. Vsaka naložbena in trgovalna poteza vključuje tveganje in bralci bi morali pri odločanju opraviti lastno raziskavo.

Mnenja, misli in mnenja, izražena tukaj, so izključno avtorjeva in ne odražajo nujno stališč in mnenj Cointelegrapha.

Nitin Gaur je ustanovitelj in direktor IBM Digital Asset Labs, kjer oblikuje industrijske standarde in primere uporabe ter si prizadeva, da bi blockchain za podjetje postal resničnost. Pred tem je bil glavni tehnološki direktor pri IBM World Wire in IBM Mobile Payments in Enterprise Mobile Solutions, ustanovil pa je IBM Blockchain Labs, kjer je vodil prizadevanja za vzpostavitev prakse blockchain za podjetje. Gaur je tudi IBM-ov ugledni inženir in IBM-ov glavni izumitelj z bogatim portfeljem patentov. Poleg tega je vodja raziskav in portfelja za Portal Asset Management, sklad z več upravitelji, specializiran za digitalna sredstva in naložbene strategije DeFi.

1280184947