16.4 C
Ljubljana
Friday, September 30, 2022

Ustanovitelj Waves: DAO-ji ne bodo nikoli delovali brez popravljanja upravljanja

- Advertisement -

Decentralizirane samovzdrževalne organizacije (DAO) so bile napovedane, ker načrt napreduje za upravljanje, s čimer se sprosti bolj egalitarni potencial predanosti. Po drugi strani pa decentralizacija upravljanja ni čarobna rešitev, ki neposredno vodi do večjih rezultatov. Da bi nedvomno čim bolje rešili decentralizirano organizacijo, je treba sprejeti ukrepe za ureditev ponderiranega glasovanja in tokenomike. Če niso vestno uravnoteženi, lahko DAO eksplodirajo – in nekaj jih je že kupilo.

Opisano decentralizirano upravljanjeDAO-ji ponujajo model za upravljanje izziva ali podjetja, ki razdeli glasovalne pravice vsem načrtom med vse člane. Verjetno najpogosteje ne bi bilo centralne avtoritete, najlažje volje kolektiva. Čeprav se to načeloma sliši pravično, je nasprotno lahko celo čudovito za jasne naprave upravljanja.

Morda najbolj problematična od vseh struktur so DAO-ji, ki delujejo na sistemu glasovanja, ki v osnovi temelji na žetonih. Kljub temu, da je zgrajeno kot decentralizirano, lahko upravljanje, ponderirano z žetoni – s katerim imajo stranke z največ žetoni največji delež glasovalne energije – nehote zapre in preda regulacijo nekaterim premožnim udeležencem in jo odvzame mnogim. Kot je očitno, to popolnoma spodkopava filozofijo, na kateri so bili zgrajeni DAO-ji, in dovoljuje premožnim kitom, da imajo nesorazmerno pripovedovanje.

Povezano: DAO-ji so bolj osredotočeni na skupnost kot prihodek. Evo zakaj

To bi povzročilo več plena kot centralizacija sam; glasovalni sistemi, ki v osnovi temeljijo na žetonih, lahko privedejo do neugodnih prevzemov s strani kitov žetonov DAO in raznolikih zlonamernih akterjev – kar je enako kot pri prevzemu DAO Originate Finance. Februarja je DAO naletel na napadalca, ki je imel dovolj premoženja, da je potisnil predlog, ki jim je omogočil popolno ureditev izziva.

Glede na naracijo modela upravljanja, ki v bistvu temelji na žetonih, je ta prevzem popolnoma skladen s temelji, tako da je razvijalcem ali skupnosti prepustil minuto možnosti, da se odločijo za izziv in začnejo iz nič. Jasno je, da glasovanje, ponderirano z dodelitvijo sredstev, ni eden najboljših načrtov za naprej.

Premagovanje pomislekov glede DAONa ravni premoženja tehtano glasovanje ni primeren sistem za sisteme decentraliziranega upravljanja, zlasti v primeru, da raziskavo za izmenjavo podedovanih naprav. Dolgoročni cilj je tako razburiti podjetja, organizacije in celo narode z decentraliziranim sistemom, ki smiselno zagotavlja dostavo vsaki osebi, vendar upošteva tudi pripoved tega, kar ta član zagotavlja. Različne oblike personaliziranih ID-jev, uveljavljenih z verigo blokov, so pravilne kot konstrukcija glasovanja, ki je skladna z meritokracijo, prav tako pravilna, kar se želi uravnotežiti enačbo.

Predstavljajte si izvirni model blagovne znamke, enega, ki gradi glasovanje člani so ocenjeni glede na jasne ključne kazalnike učinkovitosti (KPI). Ti lahko ustvarijo meritve angažiranosti in vzorcev celotnega načrta skozi DAO, neizpolnjevanje teh KPI-jev pa lahko privede do zmanjšanja ali popolne odstranitve glasovne energije te osebe. Upoštevanje tega predloga bi vsem subjektom pomagalo oblikovati odločitve, ki so predmet širše radovednosti skupnosti, ne pa da bi se popravljale same.

Zavedati se je treba tudi praktično vseh sestavin platforme , enakovreden prihodnjim tehnološkim trendom ali načinu izplačevanja sredstev skupnosti. Morda bi naključno na naključje celo izdelal izvirne družbene organizacijske strukture za dobrodelne namene, okoljevarstvene skupine in celotne vlade – zagotavljal bi večje motive, kot jih kapital izvaja sam.

Povezano: Decentralizacija , DAO-ji in vroči pomisleki Web3

Skupnosti NFT so že pokazale, da so sposobne spodbuditi dejanja koristi kolektivu, kar je enakovredno udeležbi, ki je predpogoj za uvrstitev na »belo listo« za padec NFT. Ali ne, ni nenavadno, da zmagovalni projekti Web3 zagotavljajo nekaj bolj ali manj skupnega, vzajemno skupnega cilja, obstoječi sistemi upravljanja pa ne ponujajo te zaobljubljene spodbude za sodelovanje. Naredite izbor za ponazoritev sodobnih vlad, s katerimi volivci glasujejo za osebo, ki bo postavljena v zgradbo centralizirane energije. Web3 in DAO-ji prikazujejo, kako bi stvari po možnosti na priložnost na priložnost dobro delovale v čudnem načrtu, z vzajemnimi koristmi in spodbujenim sodelovanjem.

Tu je pravilna ena vizija, vendar prevladujoča predpostavka ostaja. Edinstvene strukture bi bilo treba raziskati, da bi bilo jasno, da decentralizirane organizacije ostajajo nepodkupljive. Preveč je napadalnih vektorjev, ki vplivajo na ključne projekte, in če naj se upravljanje DAO razvije v mednarodno kroženje in kdaj opazi implementacijo onkraj kriptovalute, potem je treba te pomisleke obravnavati prej kot slej.

9153Saša Ivanov je ustanovitelj platforme Waves, mednarodne javne platforme blockchain, ki je dosegla tržno kapitalizacijo v močnih več kot 5,4 milijarde $ v 806. Spremenjeno je bilo v takoj, ko je bilo financirano z 30, 000 BTC, ki predstavlja 2d največji uspešno množično financiran izziv blockchain (za Ethereumom). Ime se nanaša na njegovo ozadje teoretičnega fizika in na nedavno odkrite gravitacijske valove, ki jih je pred stoletjem napovedal Einstein.

Ta članek je namenjen običajnim zmogljivostim datotek in ni namenjen temu, da bi bil in bi ga po možnosti naključno tudi ne jemal kot etični nasvet ali nasvet glede financiranja. Pogledi, misli in mnenja, izražena tukaj, so last ustvarjalca in trace v bistvu ne posnemajo ali slikajo pogledov in mnenj Cointelegrapha.

- Advertisement -

Zadnje novice

- Advertisement -

Related news

- Advertisement -